Alzheimer hastalığı için Ozempic mi? Popüler kilo verme ilacı beyni de koruyabilir

Kilo verme sektörünü değiştiren ilaç, yaşlı yetişkinleri de en yaygın demans türüne karşı koruyabilir mi?

Semaglutid, aynı zamanda önemli kilo kaybına yol açan yaygın olarak kullanılan bir diyabet ilacıdır. Şimdi, Case Western Reserve Tıp Fakültesi’ndeki bilim insanları, semaglutid almanın Alzheimer hastalığı geliştirme riskini önemli ölçüde azaltabileceğini söylüyor.

Alzheimer’s & Dementia dergisinde yayınlanan araştırma , semaglutid kullanan kişilerin diğer diyabet ilaçlarını kullananlara kıyasla ilk kez Alzheimer teşhisi alma olasılıklarının %67’ye kadar daha az olduğunu buldu. Diyabet için Ozempic ve kilo kaybı için Wegovy marka adları altında satılan semaglutid , kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan doğal bir hormonu taklit eden bir ilaç sınıfına aittir.

Öncelikle Tip 2 diyabet için reçete edilmesine rağmen, araştırmacılar beyin sağlığı üzerindeki potansiyel etkileriyle giderek daha fazla ilgileniyorlar.

Yeni çalışmada, semaglutid reçete edilen 17.104’ü de dahil olmak üzere Tip 2 diyabetli 1.094.761 hastanın tıbbi kayıtları analiz edildi . Bu hastaları üç yıl boyunca takip eden araştırmacılar, semaglutid alanların diğer diyabet ilaçları alan hastalara kıyasla önemli ölçüde daha düşük oranda yeni Alzheimer teşhisi aldığını buldu.

Tıp fakültesinin İlaç Keşfi Yapay Zeka Merkezi’ni yöneten Profesör Rong Xu, bir basın bülteninde, “Bu yeni çalışma, semaglutidin nörodejenerasyon ve nöroinflamasyona karşı koruma sağlayabileceğini öne süren klinik öncesi araştırmalara rağmen, Alzheimer hastalığı üzerindeki etkisine dair gerçek dünyadan kanıtlar sunuyor ” diyor.

Semaglutid’i insülinle karşılaştırdığımızda koruyucu etki en güçlü şekilde ortaya çıktı, semaglutid kullanıcılarının Alzheimer tanısı alma riski %67 daha düşüktü. Sınıfındaki benzer ilaçlarla karşılaştırıldığında bile semaglutid hala %41 daha düşük risk gösterdi.

Hasta, kendisine Ozempic (semaglutid) iğnesi ile mideye enjeksiyon yapıyor.Hasta, Ozempic (semaglutid) iğnesini midesine enjekte ediyor.

 

Bu faydalar farklı gruplar arasında tutarlıydı. İlaç, hastaların obez olup olmamasından bağımsız olarak eşit derecede etkili görünüyordu, ancak kadınlar erkeklerden biraz daha güçlü koruma gösteriyor gibiydi. Koruyucu etkiler tedavinin ilk 30 günü içinde ortaya çıkmaya başladı ve üç yıllık çalışma süresi boyunca devam etti.

Çalışmadaki yaşlı yetişkinler (60 yaş ve üzeri) için, Alzheimer tanısı alma riskinin üç yıllık genel riski , genel çalışma popülasyonuna göre yaklaşık iki kat daha yüksekti – %0,33’e karşı %0,16. Ancak, bu daha yüksek risk grubunda bile semaglutid, Alzheimer’a karşı benzer koruma seviyeleri sağlıyor gibi görünüyordu.

Bulgular, Amerika’daki büyüyen Alzheimer krizi göz önüne alındığında özellikle önemlidir. 65 yaş üstü tahmini 6,9 milyon Amerikalı şu anda bu hastalıkla yaşıyor ve bu sayının 2060’a kadar iki katına çıkması bekleniyor . Hiçbir tedavi mevcut olmadığından, başlangıcı önlemek veya geciktirmek hastalıkla mücadelede önemli bir strateji haline geldi.

Çalışma semaglutidin doğrudan Alzheimer’ı önlediğini kanıtlamasa da, ilacın beyin sağlığını birden fazla yoldan koruyabileceğine dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor. Kan şekeri üzerindeki etkilerinin ötesinde, semaglutidin kardiyovasküler sağlığı iyileştirdiği ve kilo kaybına yardımcı olduğu gösterildi – her ikisi de Alzheimer riskinde önemli faktörler. İlaç ayrıca beyindeki iltihabı azaltmaya ve beyin hücrelerinin enerjiyi nasıl işlediğini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Sonuçlar tıp camiasında heyecan yarattı ve semaglutide’i özellikle Alzheimer’ın önlenmesi için test eden yeni klinik çalışmalara yol açıyor. Ancak araştırmacılar, bu bulguları doğrulamak ve ilacın beyni nasıl koruyabileceğini tam olarak anlamak için daha geniş, daha uzun vadeli çalışmaların gerekli olduğu konusunda uyarıyor.

Metodoloji

Araştırmacılar, Aralık 2017 ile Mayıs 2021 arasında semaglutid veya diğer diyabet ilaçlarını almaya başlayan tip 2 diyabetli hastaları belirlemek için ülke çapında bir elektronik sağlık kayıtları veri tabanı kullandılar.

Semaglutid alan hastaları, yaş, cinsiyet, diğer sağlık koşulları ve sosyoekonomik durum dahil olmak üzere 50’den fazla farklı faktörü hesaba katarak diğer ilaçları alan benzer hastalarla dikkatlice eşleştirdiler. Bu eşleştirme süreci, Alzheimer teşhislerindeki herhangi bir farklılığın diğer faktörlerden ziyade ilaca atfedilebilmesini sağlamaya yardımcı oldu.

Anahtar Sonuçlar

Çalışma, semaglutid kullanıcılarının diğer diyabet ilaçları kullanıcılarına kıyasla Alzheimer tanısı alma riskinin %40-70 daha düşük olduğunu buldu.

Koruma, insüline karşı en güçlüydü (%67 daha düşük risk) ve benzer ilaçlara karşı hala önemliydi (%41 daha düşük risk). Faydalar hızla ortaya çıktı ve üç yıllık çalışma süresi boyunca sürdü.

Çalışmanın Sınırlamaları

Çalışma, hastaları doğrudan takip etmek yerine tıbbi kayıtlara dayanıyordu, bu da bazı teşhislerin gözden kaçmış veya yanlış olabileceği anlamına geliyordu.

Alzheimer gelişimini incelemek için üç yıllık takip süresi nispeten kısaydı. Çalışma, semaglutidin Alzheimer’ı doğrudan önlediğini kanıtlayamadı, yalnızca daha düşük riskle ilişkili olduğunu kanıtladı.

Tartışma ve Çıkarımlar

Bulgular semaglutidin daha iyi kan şekeri kontrolü, azaltılmış inflamasyon ve iyileştirilmiş kardiyovasküler sağlık dahil olmak üzere birden fazla mekanizma aracılığıyla Alzheimer’ı önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. İlacın farklı hasta grupları üzerindeki etkinliği, koruyucu etkilerinin sadece diyabet kontrolünün ötesinde çeşitli yollarla çalışabileceğini öne sürüyor.

About The Author

Bir yanıt yazın