Ketaminin 9 Tehlikesi: Matthew Perry’nin Ölümünden Sonra Bağımlılık Hakkında Rahatsız Edici Dersler

Matthew Perry’nin erken ölümü tüm dünyada insanları şok etti.

1990’larda ve 2000’lerin başında “Friends” dizisinde Chandler Bing rolüyle hayranlık duyulan aktör, uyuşturucu bağımlılığıyla yaşadığı güçlü mücadeleyi açıkça dile getirdi. Son zamanlarda, son derece samimi otobiyografisinin yazarı ve ayıklık ve bağımlılıktan kurtulma savunucusu olarak tekrar ilgi odağı olmuştu.

 

Doğal olarak, halkın ölümüyle ilgili sorduğu ilk şey şuydu: Perry uyuşturucu kullanımına geri mi döndü?

Sıcak küvetinde ölü bulundu ve ölümü ketamin yüzünden oldu;  başlangıçta insanlar için tasarlanmamış bir ilaç . Peki, insanlar neden şimdi ketamin kullanıyor ve neden popülerlik kazanıyor gibi görünüyor? Ancak en önemlisi, ketamini herhangi bir nedenle kullanmanın tehlikeleri hakkında bilmeniz gerekenler şunlardır.

Ketamin, 1963 yılında o zamanlar yaygın olarak kullanılan PCP ilacının yerine kullanılmak üzere geliştirildi.

İnsanlarda ketamin ilk olarak Vietnam Savaşı sırasında askerler tarafından kullanıldı. İnsanlarda ve hayvanlarda kullanılmak üzere enjekte edilebilir, kısa etkili bir anestezik ve tedaviye dirençli depresyon için burun spreyi olarak onaylanmış bir tıbbi üründür.

Ketamin, bazı halüsinojenik etkilere sahip dissosiyatif bir anesteziktir.

Görme ve ses algısını bozar ve kullanıcıyı bağlantısız ve kontrolsüz hissettirir, acısından ve çevresinden kopuk hale getirir. Ketamin, sedasyon (sakin ve rahat hissetme), hareketsizlik, ağrıdan kurtulma ve amnezi (ilacın etkisi altındayken olayların hatırlanmaması) durumuna neden olabilir. Ancak, insanlar dissosiyatif hisler ve halüsinojenik etkiler için ketamini kötüye kullanabilirler. Ketamin ayrıca cinsel saldırıyı kolaylaştırmak için de kullanılmıştır .

Ketamin genellikle arkadaşlar ve tanıdıklar arasında, çoğunlukla gece kulüplerinde, partilerde, müzik festivallerinde ve konserlerde dağıtılır. Diğer “kulüp uyuşturucuları” ile birlikte, özellikle gençler arasında popüler hale gelmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yasadışı olarak dağıtılan ketaminin çoğu , özellikle veteriner klinikleri olmak üzere meşru kaynaklardan yönlendirilir veya çalınır veya Meksika’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne kaçak olarak sokulur. Toz ketamin, sıcak plakalar, ısıtma tepsileri veya mikrodalga fırınlar kullanılarak sıvının buharlaştırılmasıyla farmasötik ketaminden oluşturulur, bu işlem kristallerin oluşumuyla sonuçlanır ve daha sonra bunlar toz haline getirilir.

Ketamin Kullanmanın 9 Tehlikesi

Bilinç bulanıklığı, konfüzyon

Ketaminin en tehlikeli etkilerinden biri, kullanıcının ilacı kullandıktan sonra girebileceği çaresiz ve/veya kafası karışık durumdur . İlacın neden olduğu uyuşukluk, güçsüzlük ve görme bozukluğu, kişiyi oldukça savunmasız bir duruma sokabilir. Bu, ketaminin sıklıkla bir randevu tecavüz ilacı olarak anılmasının ve cinsel saldırı eylemlerinde kullanılmasının nedenlerinden biridir.

Solunum depresyonu

Şiddetli solunum depresyonu, yüksek doz ketaminin en zararlı yan etkilerinden biridir. İlacın kötüye kullanımı aşırı sığ solunuma veya hatta solunumun durmasına yol açabilir. Bu, birey yeterince hızlı tedavi edilmezse beyin hasarına ve ölüme yol açabilir.

Aşırı doz

ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi’ne (DEA) göre , birçok kullanıcı “K-deliği”ni deneyimlemek için ilacı yüksek dozlarda alıyor – beden dışı, ölüme yakın bir deneyim. Ancak bu istenen etki, genellikle kullanıcıları aşırı tehlikeye atabilen aşırı dozdan hemen önce meydana gelir.

Bozulmuş Yargılama Yeteneği

DEA, “bir ‘Özel K’ yolculuğunun LSD veya PCP’ye tercih edildiğini, çünkü halüsinasyon etkilerinin nispeten kısa olduğunu, birkaç saat yerine yaklaşık 30 ila 60 dakika sürdüğünü” bildiriyor.

“Yükseklik” kısa olsa da, bir birey halüsinasyonları ve sanrıları nedeniyle kendini yine de tehlikeye atabilir. Ayrıca, ilacın bireyin yargısını ve koordinasyonunu etkileme yeteneği ilk kullanımdan sonra 24 saate kadar sürebilir.

Geriye dönüşler

Ketamin, tüketici artık sarhoş olmadığında geri dönüşlere neden olabilir. Bu etki, ilacı uzun süredir almayan kişilerde ortaya çıkabilirken, diğer halüsinojenlerin aksine, uzun süreli kötüye kullanım gerçekleşene kadar geri dönüşlere neden olmazlar.

Hoşgörü

Ketamin bağımlıları arasında tolerans son derece hızlı bir şekilde oluşur ve bu da onların ilacı her kullanımda daha büyük dozlarda almalarına neden olur. Bu, bağımlılık ve aşırı doz risklerini artırır.

Saldırganlık

Saldırgan veya şiddet içeren davranışlar meydana gelebilir. Kişi kendine zarar verebilir veya başkasına zarar verebilir; bu tepkiler öngörülemezdir.

Amnezi

Amnezi, ketamin kullanımının yaygın bir yan etkisidir. Bu, uzun süreli kötüye kullanımda daha da sorunlu hale gelir. İlacın cinsel saldırıyı kolaylaştırmak için kullanılmasının bir başka nedenidir.

Acıya Duyarsızlık

Bir kişi sarhoş olduğunda, acıya karşı giderek duyarsızlaşır. Birçok kişi uyuşturucu kullanırken yaralanır ve bunun farkına varmaz, bu da ihtiyaç duyduklarında tıbbi yardım aramamalarına neden olur.

İnsanlar Perry’nin ölümünden ne öğrenebilir?

  • Bağımlılık ölümcül bir hastalıktır. Çok az bağımlı müdahale olmadan iyileşir. Bir tedavisi yoktur.
  • Kişi ne kadar uzun süredir iyileşme sürecinde olursa olsun, özellikle tercih ettiği maddeyle ilgili olarak, hiçbir zaman tekrar bağımlılığa dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya kalmaz.
  • (Herhangi bir maddeyi) kullanan bağımlılar hatalı bir şekilde, “Ben hallederim!” diye düşünürler. Sanırım Perry, jakuzide ketamin alabileceğini düşünüyordu.
  • Para ve güç bir bağımlı için ölümcül olabilir. Her ikisine de sahip olan biri, ölüme kadar havadaki topları çevirmeye devam edebilir. Çok sayıda destekleyicileri vardır.
  • Bağımlılar, ruh halini değiştiren herhangi bir maddeyi güvenle kullanmaya tahammül edemezler. Herhangi biri bir çöküşü tetikleyebilir.
  • İyileşme sürecinde olan ve iyileşen kişilerle çalışan sağlık çalışanları ve savunucuları da tekrar hastalıkla karşılaşabiliyor.

Ketamin ne kadar bağımlılık yapar? Bir doktor, oldukça tartışmalı ilacı inceliyor

Hayvanlarda yapılan ameliyatlarda anestezik olarak kullanılmak üzere geliştirilen bir ilaç olan ketamin , artık insan hastalar arasında kullanım için onaylanmıştır.

Ketaminin depresyon, anksiyete ve diğer ruh sağlığı sorunlarının tedavisi olarak kullanılmasına olan ilgi artmaktadır. Bu amaçla henüz onaylanmamıştır.

Ketamin, oksikodon veya eroinden daha az, alprazolam (Xanax) ve zolpidem’den (Ambien) ise daha fazla kısıtlamaya tabi olan, Çizelge III kontrollü bir ilaçtır.

  Depresyon için ketamin infüzyonu alan , daha sonra tehlikeli miktarlarda ilaç arayan hastalar. İlaca karşı tolerans geliştirdikten sonra, bazı hastalar sevk kliniğinden sevk kliniğine giderek depresyon için birden fazla doz almıştır. Daha sonra, ilacı yasadışı ve tavsiye edilmeyen bir şekilde elde etmişlerdir.

Masanın üzerinde ketamin
DM Trott firmasının Ketamin (İlaç) ürünü CC BY-SA 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır.

Uzmanlar bu örüntüyü oksikodonunkine benzetiyor. İlk başta meşru kullanım için reçete edildi, sonra giderek ticarileşen bir kulüp ilacı oldu .

Ketamin, diğer kötüye kullanılan ilaçlara hem benzer hem de farklıdır. Oksikodon veya alkol gibi ilaçlardan daha az alışkanlık yapıcı olmasına rağmen, daha fazla kişiye ulaştığında kötüye kullanılabilir ve suistimal edilebilir.

İnsanlar olumsuz sonuçlara rağmen ketamin kullanırlar – bağımlılığın tanımlarından biri .

Tolerans zamanla oluşur. Çekilme sırasında kullanıcılar kas ağrıları ve sözde “zaplar” yaşarlar – sırtta elektriklenme hissi.

Ketamin anestezik etkisi nedeniyle ölüme neden olur. Ayrıca insanları motorlu taşıt kazaları açısından riske atar.

Şu anda ulusal bir ilaç veri tabanı yok, bu da ketamin kötüye kullanımının izlenmesini zorlaştırıyor. Eyaletlerin reçeteli ilaç izleme veri tabanları olmasına rağmen, reçete yazanlar bunları her zaman kontrol etmiyor. Ayrıca telemedikal reçetelemeye özgü bir politika da yok.

Etiket dışı reçeteleme için düzenleyici bir kurum yoktur , ancak FDA bileşik ürünlerin potansiyel riski hakkında bir uyarı yayınlamıştır. Ancak FDA’nın yapabileceği tek şey bu uyarıdır. Şu anda, aşırı reçetelemeyi düzenlemenin tek yolu, aslında Uyuşturucu Uygulama Ajansı’nın (DEA) bir parçası olmayan eyalet uygulama kurullarıdır.

ABD’de, Ulusal Uyuşturucu Kontrol Politikası Ofisi’ni oluşturan yerel Yüksek Yoğunluklu Uyuşturucu Kaçakçılığı Alanları olarak belirlenmiş bazı ilçeler vardır. Tespit yanıt stratejileri vardır ancak düzenleyici bir gücü yoktur.

Düzenleyici kurumların dikkati şu anda fentanil üzerinde yoğunlaşmış durumda .

 

 

About The Author

Bir yanıt yazın