İskorbüt geri dönüyor ve daha da yaygınlaşacağı öngörülüyor

Günümüzde besin eksikliği iskorbüt vakalarında artışa yol açtı

16. ve 18. yüzyıllar arasında milyonlarca denizcinin ölümüne yol açan bu hastalık, yeniden ortaya çıktı ve dünyanın en az beklediğiniz bölgelerinde bile daha yaygın hale gelecek gibi görünüyor.

C vitamini eksikliğinden kaynaklanan iskorbüt hastalığı, yakın yıllara kadar Batılı, sanayileşmiş ülkelerde nadir görülen bir hastalık olan iskorbütün, 51 yaşındaki Avustralyalı bir adamın akut bir şekilde hastaneye kaldırılmasının ardından yeniden gündeme geldi.

Batı Avustralya’nın başkenti Perth’deki Sir Charles Gairdner Hastanesi’ne bacaklarında oluşan ve daha sonra vücuduna yayılan ağrılı döküntülerle gelen adam, kan damarlarının neden bu kadar iltihaplandığını belirlemek için bir dizi testten geçti.

İlk başta tıbbi personelin gözden kaçırdığı iskorbüt belirtileri
İlk başta tıbbi personelin gözden kaçırdığı iskorbüt belirtileri
BMJ Vaka Raporları

Adamın idrarında kan ve kansızlığın belirgin belirtileri olmasına rağmen, kapsamlı testler otoimmün veya kan bozuklukları veya iç kanamaya dair bir kanıt göstermedi.

Ve diyeti hakkında soru sorulana kadar semptomlarının iskorbütle uyumlu olduğu ortaya çıkmadı – daha fazla insan yaşam maliyeti baskıları yaşadıkça zengin ülkelerde yeniden canlanma gösterebilecek bir durum.

Araştırmacılar: “Daha fazla geçmiş, hastanın yaşam koşullarının kötü olduğunu ortaya koydu.. Mali kısıtlamaları vardı ve bu nedenle diyetini ihmal ediyordu. Yemekleri çoğunlukla sebze veya meyve içermeyen işlenmiş gıdalardan oluşuyordu. Bazen öğün atlıyordu, bu son haftalarda daha sık oluyordu. Ayrıca, mide baypas ameliyatından sonra reçete edilen vitamin ve mineral takviyelerini de karşılayamadığı için almayı bırakmıştı. Bu nedenle altta yatan bir beslenme eksikliğinden şüpheleniliyordu.”

Hasta sonunda günlük C vitamini (1.000 mg), D3 vitamini, folik asit ve multivitamin takviyeleri alarak iyileşti, ancak iskorbüt tedavi edilmezse ölümcül olabilir.

C vitamini yara iyileşmesi, bağışıklık sisteminin korunması ve kemik yenilenmesi için gerekli olduğundan, sadece bir ay boyunca kötü beslenme durumu tetikleyebilir ve erken uyarı işaretleri arasında ağrılı kızarıklık, bacaklarda şişme, yorgunluk ve artan morarma bulunur. Daha sonra ilerleyebilir ve enfeksiyon ve kanama nedeniyle ölümcül olabilir.

Yüzyıllar önce milyonlarca denizciyi öldürmüş olsa da, ABD ve Avustralya gibi gelişmiş ülkelerde nadir görülen bir durumdur.

Ancak araştırmacılar, artan yaşam maliyeti ve C vitamini açısından zengin uygun fiyatlı yiyeceklerin eksikliğinden kaynaklanan beslenme bozuklukları nedeniyle iskorbütün geri döndüğüne inanıyor.

ABD’li komedyen Matt Storrs da üniversite öğrencisiyken yaşadığı iskorbüt hastalığını anlattı.

Araştırmacılar 2022 tarihli bir çalışmada “İnsan beslenmesinde C vitamininin %90’ı tatlı biber, brokoli, karnabahar ve domates gibi turunçgillerden ve sebzelerden gelir.. Isıl tedavi, gıdanın C vitamini içeriğini azaltabilir. Açık iskorbüt gelişmesi için 40-90 gün süren hipovitaminoz C gerekir, ancak klinik belirtiler C vitamininin diyet yetersizliğinden sonraki 30 gün içinde ortaya çıkabilir.”

İskorbüt hastalığı aslında hiçbir zaman ortadan kalkmamış olsa da (risk altında olan gruplar arasında alkol bağımlılığı veya yeme bozukluğu olanlar, bariatrik cerrahi hastaları ve yaşlılar yer alıyor), araştırmacılar bu ‘Rönesans hastalığının’ çok daha geniş bir alana yayılmaya başladığından endişe duyuyorlar.

Araştırmacılar, “İskorbüt, özellikle gelişmiş ülkelerde hâlâ geçmişin bir hastalığı olarak görülüyor”..

Temmuz 2024 tarihli bir makalede , ABD’li araştırmacılar, çocuklarda iskorbüt vakalarının 2016 ile 2020 arasında üç katına çıktığını buldular.

Ve bu rakamlar içinde, en fazla risk altında olanların obezite ve otizm spektrum bozukluğu gibi diğer sağlık sorunlarının yanı sıra düşük sosyoekonomik statüye sahip olduklarını keşfettiler.

Ancak iyi haber şu ki iskorbütle mücadele etmek kolaydır ve semptomlar 24 saat kadar kısa bir sürede hafifletilebilir.

Ancak 51 yaşındaki Avustralyalıyı tedavi eden tıbbi ekip, sağlık çalışanları ve genel halk arasında daha fazla farkındalığın nihayetinde hayat kurtaracağını ekliyor. Ve C vitamini alımının öneminin farkında olmak tıbbi müdahaleye olan ihtiyacı önlemeye yardımcı olacaktır.

“İskorbüt tedavisi C vitamini takviyesidir.. Çocuklarda, bir hafta boyunca günde üç kez 100 mg askorbik asit ve ardından tamamen iyileşene kadar birkaç hafta boyunca günde bir kez önerilir. Yetişkinler bir ay boyunca günde 300-1.000 mg ile tedavi edilir. C vitamini takviyesine yanıt, bizim vakamızda olduğu gibi genellikle dramatiktir. Tek bir C vitamini replasman dozunun bile gastrointestinal kanamayı durdurabildiği ve kılcal damar stabilitesinin 24 saat içinde sağlandığı bildirilmektedir. Cilt lezyonları gibi diğer semptomların iyileşmesi iki ila üç hafta sürebilir

Klinikçiler, bu modern çağda hâlâ görülebilen, ölümcül ama kolay tedavi edilebilir rahatsızlığın farkında olmalılar”

Çalışma BMJ Case Reports dergisinde yayımlandı .

Kaynak: Sir Charles Gairdner Hastanesi Scimex aracılığıyla

About The Author

Bir yanıt yazın