Depresyon hastalarına evde beyin uyarımı uygulanabileceği, denemeyle kanıtlandı

İkinci faz denemeden elde edilen bulgular, hastaların kliniğe gitmeden tedavi alabileceğini gösteriyor..

Tedavinin klinik denemesine göre, majör depresyonu olan kişiler evde kendilerine bir tür elektriksel beyin stimülasyonu uygulayarak semptomlarını hafifletebilirler.

10 haftalık tedavi gören hastaların depresyonlarının remisyona girme olasılığı, aynı işlemi akım kapalıyken uygulayan kontrol grubundaki hastalara göre yaklaşık iki kat daha fazlaydı.

Bulgular, depresyonu olan kişilerin kliniğe gitmek zorunda kalmadan faydalı beyin uyarımı alabileceğini ve tedavinin, daha geleneksel terapileri istemeyen veya bu terapilere yanıt vermeyen kişiler için etkili bir alternatif olabileceğini düşündürmektedir.

    –King’s College London’da duygusal sinir bilimi ve psikoterapi profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarı olan Cynthia Fu, “Bu, depresyon için potansiyel bir birinci basamak tedavidir..

Antidepresan ilaçlarla depresyonu düzelmeyen, antidepresan ilaç kullanmaktan hoşlanmayan, psikoterapi istemeyen kişilerde de kullanılabilir.”

İkinci aşama denemesi için, majör depresif bozukluğu olan 174 kişiye transkraniyal doğru akım uyarımı (tDCS) olarak bilinen şeyi iletmek için bir başlık verildi.

Denemeyi de finanse eden Flow Neuroscience tarafından üretilen başlık , alına 2 miliampere kadar zayıf bir akım uygulayan iki elektrot içeriyor.

10 haftalık kurs, üç hafta boyunca haftada beş adet 30 dakikalık oturumla başlayarak, sonraki yedi hafta boyunca haftada üç adet 30 dakikalık oturumla devam ederek, gerçek zamanlı olarak görüntülü konferans görüşmeleriyle denetlendi.

Katılımcıların yarısı beklendiği gibi elektriksel beyin stimülasyonu alırken, diğer yarısı bilmeden “etkisiz” terapi gördü; yani cihaz seansın başında ve sonunda kısa ve zayıf bir akım verdi, ancak bunun dışında herhangi bir uyarı sağlamadı.

Nature Medicine dergisinde yazan araştırmacılar, standart depresyon ölçeklerindeki puanlarına göre, 10 haftalık tedavi süreci sonunda her iki gruptaki depresyonun iyileştiğini bildirdi.

Ancak aktif beyin stimülasyonu uygulananlar en çok iyileşme gösterdi. Beyin stimülasyonu grubundaki remisyon oranı %44,9 iken, inaktif kontrol grubunda bu oran %21,8 idi.

Dünya çapında yetişkinlerin yaklaşık %5’i depresyonla yaşıyor. En yaygın tedaviler antidepresanlar ve psikolojik terapilerdir ancak majör depresif bozukluğu olan kişilerin üçte birinden fazlası tam klinik remisyona ulaşamıyor.

tDCS, beynin ön bölgelerindeki nöronların daha kolay ateşlenmesini sağlıyor; bu etkinin depresyondan etkilenen daha geniş beyin ağı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu düşünülüyor.

    –Fu: “Plasebo etkisi gördük, inaktif tedaviyi alan kişilerde iyileşme görüldü. Ancak aktif tedavi kolunda depresyonu iyileşen kişi sayısı, inaktif tedavi kolundakinden daha fazlaydı.”

tDCS halihazırda psikoz ve yeme bozuklukları gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılıyor ve şimdiye kadar yapılan denemeler bu prosedürün güvenli olduğunu gösteriyor. Beyne iletilen akım, beyinde genel bir nöbete neden olan elektrokonvülsif terapide kullanılan akımdan en az 400 kat daha zayıf. Uzun süreli uyarımdan kaynaklanan riskleri azaltmak için cihaz 30 dakika sonra kapanıyor.

    –Çalışmaya dahil olmayan Sheffield Üniversitesi’nde psikoloji alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Myles Jones: “Depresyon için tDCS, 2015’ten beri Nice [Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü] kılavuzlarında yer alsa ve ‘güvenli’ kabul edilse de, etkinliğiyle ilgili belirsizlikler devam ediyor. Bu çalışma, tDCS’nin evde tekrar tekrar kullanılmasının, anahtar depresyon ölçüsünde bir azalma ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

tDCS’nin tek dozlarının sinirsel aktiviteyi ve bilişsel performansı değiştirmede belirsiz sonuçlar verdiği kanıtlanmış olsa da, günler veya haftalar süren uzun süreli kullanımının depresyon, kulak çınlaması ve çeşitli rahatsızlıklarda klinik olarak etkili olduğu gösterilmiştir.”

About The Author

Bir yanıt yazın