Bir baharatlı kızarmış tavuk, muhteşem yemek

Bu tavuk alla diavola’yı yapın,

 Bulabildiğim en büyük ve her zaman karşılayabileceğim en yüksek kalitedeki tavuğu alıyorum.

Hafta sonunda kızartıyorum (ideal olarak en az 24 saat önceden kekik veya biberiye gibi birkaç otla %5’lik tuzlu suda bekletiyorum), gerekirse arkadaşlarımla paylaşıyorum, sonra da kalanını hafta boyunca farklı şekillerde kullanıyorum.

Artanları saklama hakkında bir not


Pişmiş tavuğu kurumasını önlemek için her zaman mümkün olduğunca sağlam tutmaya çalışırım. Karkas üzerinde bırakın veya hemen et suyu yapmak istiyorsanız, saklama kabına koymadan önce büyük parçalar halinde çıkarın ve kalan sosu üzerine dökün. Sosun, hafta içinde yaptığım her şeye tavuksu bir tat katmak için eklemek için harika olduğunu düşünüyorum.

Tavuk alla diavola

Şeytan usulü tavuk.
Tavuk alla diavolo. 

Güvenilir kızartma tarifinizi bir süreliğine emekliye ayırmak istiyorsanız, bunun yerine kullanabileceğiniz bir tarif bu olabilir.

    -Tam bir şeytan tavuğu için, kırmızı biber yerine birkaç tane İskoç biberi kullanmanızı veya pul biber yerine normal kurutulmuş acı pul biber kullanmanızı öneririm.

Parmesan püresi özellikle eğlencelidir çünkü krema veya süt yerine patatesleri zenginleştirmek için nişastalı pişirme suyunu kullanır. Püre sevmiyorsanız, bu pişmiş beyaz fasulyelerle de harika olur; kapağı açtığınızda tavuğun etrafına dağıtmanız yeterlidir.

Tavuk pişirme süresini bir rehber olarak kullanın – gerçek şu ki mükemmel pişmiş tavuk için bir et termometresi şarttır, çünkü tüm fırınlarımız farklıdır. Kapağı kapalı olarak 40 dakikayla başlayın, sonra 72-75C’ye ulaşana kadar her 10 dakikada bir sıcaklığını ölçün.

4 kişilik

karabiber tanesi 3 tatlı kaşığı
defne yaprağı 2
hafif kırmızı acı biber 1 iri kıyılmış
sarımsak 6 diş
pul biber (Halep biberi) 2 tatlı kaşığı veya 1 tatlı kaşığı kurutulmuş acı pul biber
zeytinyağı 4 yemek kaşığı
domates püresi 2 yemek kaşığı
muz arpacık soğanı 3 soyulmuş ve incecik doğranmış
kekik 4 dal
en iyi kalitede tavuk (oda sıcaklığında 1,8-2 kg)
kırmızı şarap sirkesi 75 ml

Parmesan püresi için

1 kg unlu patates , soyulmuş ve eşit parçalara kesilmiş (maris piper veya king edward iyi olur)
sızma zeytinyağı 100 ml
parmesan 75 gr, rendelenmiş

Rezene ve sarımsak için cavolo nero

cavolo nero veya kara lahana 400 gr, yaprakları sapından ayrılmış
zeytinyağı 4 yemek kaşığı
sarımsak 2 diş, dilimlenmiş
rezene tohumu 1 çay kaşığı

Fırını 180C fanlı/gaz ayarı 6’ya önceden ısıtın.

Karabiber tanelerini ve 1 defne yaprağını bir havanda ezin, sonra acı biberi, 2 diş sarımsağı ve 1 tepeleme çay kaşığı tuzu ekleyin ve sert bir macun elde edene kadar birlikte dövün.

Pul biberi, 2 yemek kaşığı yağı ve domates püresini karıştırın (önce yağı eklerseniz püre kaşıktan güzelce kayar).

Kalan 2 yemek kaşığı yağı, kapaklı en büyük güveç kabınızda/fırınınızda orta ateşte ısıtın (eğer yeterince büyük bir kabınız yoksa, tavuğu kızartmak için fırın tepsisi ve folyo kullanın).

Arpacık soğanlarını, kalan sarımsağı, kalan defne yaprağını, kekiği ve büyük bir tutam tuz ve karabiberi ekleyin ve tavuğu hazırlarken 5 dakika boyunca yavaşça kızartın.

Tavuğun her yerine, isterseniz derisinin altına da gelecek şekilde acı sos sürün.

Tavuğu pişmiş arpacık soğanlarının üzerine koyun ve sirkeyi dökün.

Üstüne bir kapak koyun ve tavuk neredeyse pişene kadar 40 dakika fırına koyun, sonra kapağı çıkarın ve üst kısmı koyulaşana ve şişi bacağın en kalın kısmına batırdığınızda (veya termometre 72-75C gösterdiğinde) suyu berrak akana kadar 15-20 dakika daha fırına koyun.

Tavuğu tavadan alıp en az 20 dakika dinlendirin. Tavada lezzetli, baharatlı, soslu arpacık soğanları kalmış olmalı; sıcak tutun.

Tavuğun kapağını açtıktan sonra (40 dakika sonra), diğer her şeye geçin.

Parmesan püresi yapmak için, patatesleri büyük bir tavaya koyun, soğuk su ve büyük bir tutam tuzla örtün. Kaynatın ve yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin, sonra süzün ve bir su bardağı pişirme suyu ayırın. Patatesleri tavaya geri koyun ve istediğiniz kıvama gelene kadar kuvvetlice ezin. Yağı, parmesanı ve kremamsı bir püre yapmak için yeterli pişirme suyunu karıştırın – muhtemelen en az yarım su bardağına ihtiyacınız olacak. Damak tadınıza göre baharatlayın ve sıcak tutun.

Bu arada, büyük bir tencerede tuzlu suyu kaynatın ve cavolo nero veya kara lahanayı yumuşayana kadar 5-6 dakika haşlayın, sonra süzün.

Tencereyi kurulayın ve orta ateşte zeytinyağını ısıtın ve dilimlenmiş sarımsağı ekleyin. Yapışkan bir kıvama gelene kadar hafifçe kızartın, sonra rezene tohumlarını ekleyin ve iyice ısınmaları için bir dakika daha pişirin, sonra süzülmüş cavolo neroyu ekleyin ve güzelce kaplanana kadar karıştırın. İyice baharatlayın ve yemeye hazır olana kadar bir kenara koyun. Bu önceden yapılabilir ve servis etmeden hemen önce hızlıca ısıtılabilir.

Tavuğu dilimleyin ve yanında bol miktarda ayırdığınız baharatlı arpacık soğanı sosuyla birlikte püre ve cavolo ile servis edin.

 

 

 

 



 

 

About The Author

Bir yanıt yazın