iPhone 16 incelemesi

iPhone 16 incelemesi

iPhone 16 incelemesi: Apple’ın standart telefonunda daha fazla düğme ve hız

En küçük ve en ucuz yeni model, güçlü pil ömrü ve tanıdık tasarımıyla Pro iPhone’lara yetişiyor..

APple’ın en son iPhone’u, telefonlardan düğmelerin ortadan kalkması eğilimine karşı çıkıyor ve dış tarafta bir değil iki yeni kontrol özelliğinin yanı sıra, çip performansında büyük bir sıçrama ve iç tarafta iki günlük pil ömrü sunuyor.

Standart iPhone 16, Apple’ın yeni 16 serisindeki en küçük ve en düşük fiyatlı telefonu olup, daha büyük ve daha pahalı 16 Plus ve 16 Pro modellerinin altında, 799 £’dan (959 €/799 $/1.399 Avustralya doları) başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Vanilya iPhone için yapılan tanıtım yıllardır değişmedi, Apple telefonlarının iyi yanlarının çoğunu sunuyor ancak en iyi Pro modellerinden daha az özellik sunuyor. İlk bakışta, 16 kendisinden önce gelen birçok telefonla aynı görünüyor: nispeten hafif 170g ağırlığında alüminyum ve cam sandviç.

16, Pro modellerinin büyüdüğü öncekiyle aynı boyutta 6,1 inç ekrana bile sahip. Ekran, giden iPhone 15 ile benzer parlaklık ve keskinliğe sahip ve hala 60 Hz yenileme hızında takılı, bu da kaydırma ve hareketi daha hızlı ekranlara sahip modellerle karşılaştırıldığında daha sarsıcı hale getirebiliyor. Ayrıca Pro iPhone’un her zaman açık ekran seçeneğinden yoksun.

Arkadaki kameralar, iPhone 12’yi anımsatan çift lensleri hizaya getirmek için yeniden düzenlendi . Bu, sessize alma düğmesinin yerini alan ve el fenerini açma, odak modlarını değiştirme, sesli notlar kaydetme ve Kısayollar uygulamasını kullanarak diğer eylemler gibi çeşitli işlevler için kullanılabilen geçen yılki 15 Pro’daki kullanışlı eylem düğmesi de dahil olmak üzere ana fiziksel yükseltmeler olarak iki yeni düğme bırakıyor .

iPhone 16'nın yan tarafındaki eylem tuşu.
Eylem düğmesi telefonu sessize alabilir veya odak modunu açabilir, ancak ben bunu el fenerini açacak şekilde ayarlamayı en kullanışlı buluyorum. 

Standart iPhone’da da 16 Pro’da olduğu gibi kamerayı hızlı bir şekilde başlatan, yakınlaştırma ve ayarları değiştiren ve fotoğraf çeken yeni kamera kontrol tuşu bulunuyor.

iOS 18’i çalıştırıyor ancak Apple’ın çokça duyurulan AI özelliklerinden yoksun, bu özellikler beta olarak gelmeyecek iOS 18.1 güncellemesinin bir parçası olarak beta olarak ABD’de Ekim ayının sonuna, İngiltere, Avustralya ve diğer ABD dışındaki İngilizce konuşulan ülkelere ise Aralık ayının sonuna kadar gelmeyecek. Avrupa’nın geri kalanı ise öngörülebilir gelecekte şanssız görünüyor.

Özellikler

  • Ekran: 6.1in Super Retina XDR (OLED) (460ppi)

  • İşlemci: Apple A18

  • Bellek: 8GB

  • Depolama: 128, 256 veya 512 GB

  • İşletim sistemi: iOS 18

  • Kamera: 48MP ana + 12MP UW; 12MP ön kamera

  • Bağlantı: 5G, wifi 7, NFC, Bluetooth 5.3, Thread, USB-C, Uydu, UWB ve GNSS

  • Suya dayanıklılık: IP68 (30 dakika boyunca 6 metre)

  • Boyutlar: 147,6 x 71,6 x 7,8 mm

  • Ağırlık: 170g

Sağlam pil ömrüne sahip daha hızlı A18 çip

iPhone 16'nın USB-C girişi.USB-C ile 30W güç adaptörüyle tam şarj yaklaşık 100 dakika sürüyor ve 53 dakikada %80’e ulaşıyor.

16’nın kalbinde, selefinde kullanılan iki yıllık A16’dan %30 daha hızlı ve %40 daha hızlı grafiklere sahip yeni bir A18 çipi var. Çalışırken daha hızlı hissettiriyor ve uzun süre hızlı kalacak, ayrıca yakında çıkacak olan AI özelliklerini de etkinleştirecek.

Çip ayrıca daha fazla güç tasarrufu sağlıyor ve bu da 16’nın bu boyuttaki bir telefon için çok uzun pil ömrüne sahip olmasına yardımcı oluyor. 5G ve wifi karışımı da dahil olmak üzere genel kullanım için şarjlar arasında 48 saatten fazla dayanmayı başarıyor ve ekranı yedi saatten fazla aktif olarak kullanıyor. En yoğun günlerde bile dayanmalı.

Sürdürülebilirlik

iPhone 16'nın cam arka kısmı.
Apple’a göre ekran camı önceki iPhone’lardan %50 daha dayanıklı, ancak yine de onu ve arkasını düşmelerden korumak için bir kılıf gerekecek. 

Apple, pilin orijinal kapasitesinin en az %80’i ile 1.000 tam şarj döngüsünden fazla dayanması gerektiğini ve 95 £ karşılığında değiştirilebileceğini söylüyor . Garanti dışı ekran onarımları 289 £’a mal oluyor . 16’nın onarım kılavuzları mevcut ve onarılabilirlik açısından 10 üzerinden yedi puan aldı puanla ödüllendirildi .

Alüminyum, kobalt, bakır, altın, lityum, plastik, nadir toprak elementleri, çelik, kalay ve tungsten dahil olmak üzere %30’dan fazla geri dönüştürülmüş malzeme içerir. Şirket, telefonun çevresel etkisini parçalara ayırıyor raporunda

Kamera

 

iPhone 16'daki kamera kontrol tuşu.
Kamera kontrol düğmesi kameraları değiştirebilir ve yakınlaştırabilir, derinliği, pozlamayı, stilleri ve tonu ayarlayabilir ve tek parmakla basarak, tıklayarak, kaydırarak ve kaydırarak fotoğraf çekebilir. 

Telefonun arka tarafındaki çift kamera sistemi geçen yılki modelle büyük ölçüde aynı; 48 MP ana kamera ve dokunmatik veya güç tuşunun yanındaki yeni fiziksel kamera kontrol tuşuyla kontrol edilebilen 12 MP ultra geniş kamera bulunuyor.

Ana kamera, çeşitli ışık koşullarında harika görüntüler üretirken, 2x sensör içi yakınlaştırma iyi ışıkta kullanışlı olmaya devam ediyor ancak daha loş koşullarda biraz zorlanıyor. Ultra geniş artık otomatik odaklama ve biraz daha hızlı bir lense sahip ve daha loş ortamlarda daha iyi fotoğraflar üretiyor. Ayrıca, nesneden 2 cm’ye kadar uzaklıkta yakın çekim görüntüleri çekmek için bir makro fotoğrafçılık modu da sağlıyor; bu, şimdiye kadar Apple’ın Pro modelleriyle sınırlı olan eğlenceli bir özellik.

iPhone 16'da fotoğraf stilleri.
Fotoğraf stilleri, kameranın fotoğraf çekme biçimini kökten değiştirebilir ve sonrasında ayarlanabilir veya değiştirilebilir. 

16’nın kamerası ayrıca 16 Pro’daki ilginç fotoğraf stilleri özelliğine sahiptir , bu özellik fotoğrafların rengini, tonunu ve paletini çekerken veya çektikten sonra ayarlayan gelişmiş filtreler gibi çalışır. Kamera ayrıca Vision Pro gibi başlıklarda izlemek için mekansal fotoğraflar ve videolar çekebilir. kulaklıklarda izlemek için uzamsal fotoğraflar ve videolar çekebiliyor ve 16 Pro’dan video için etkileyici ses miksleme özelliğine sahip.

Genel olarak, 16’nın kamerası çoğu koşulda iyi bir iş çıkarıyor, ancak telefoto kamerasının olmaması onu benzer fiyatlı Android rakiplerine karşı geride tutuyor.

Fiyat

iPhone 16’nın fiyatı 799 £’ dan (959 € / 799 $ / 1.399 A$) başlıyor 128 GB depolama alanıyla

Karşılaştırma yapmak gerekirse, iPhone 16 Plus 899 £ , iPhone 16 Pro 999 £ , iPhone 16 Pro Max 1.199 £ , Google Pixel 9 Pro 999 £ , Samsung Galaxy S24 Ultra 1.249 £ ve Fairphone 5 499 £’ dur . .

Karar

iPhone 16, Apple’ın standart akıllı telefonunun son birkaç yinelemesinden çok farklı görünmese de, ilk bakışta göründüğünden daha ilgi çekici hale getiren bir dizi güncelleme içeriyor.

Geçtiğimiz yılın 15 Pro’sundan eklenen eylem düğmesi el feneri gibi en çok kullandığınız uygulamaya veya özelliğe tek tuşla erişim için gerçekten kullanışlıdır. Kamera kontrol düğmesi, ayarları herhangi bir doğrulukla ayarlamak için kullanımı biraz zor olsa bile, kamerayı hızla açmak ve fotoğraf çekmek için eşit derecede kullanışlıdır.

Kameranın kendisi sağlam, harika fotoğrafları oldukça kolay bir şekilde çekiyor. Yeni fotoğraf stilleri özelliği ve makro fotoğrafçılık, yaratıcı olmak isteyenler için çok eğlenceli. Gerçek bir yakınlaştırma kamerasının olmaması, daha hızlı ve daha az sarsıntılı ekran ve her zaman açık ekran hayal kırıklığı yaratıyor. Bunlar rakiplerde ortak olan özellikler ancak Apple, iPhone 16 Pro için de aynı özellikleri koruyor.

Çok daha hızlı çip ve sağlam iki günlük pil ömrü çok hoş karşılanıyor ve iPhone 16’nın servise veya değişime ihtiyaç duymadan önce daha uzun süre dayanmasına yardımcı olmalı. Artık en heyecan verici telefon olmayabilir, ancak iPhone 16 beş yıllık modellerden büyük bir sıçrama yapıyor ve mesafe kat etmeye hazır.

Artıları: hızlı, makro modlu iyi çift kamera, iyi ekran, harika boyut, aksiyon düğmesi, kamera kontrol düğmesi, fotoğraf stilleri, USB-C, harika pil ömrü, uzun yazılım desteği, Face ID.

Eksileri: telefoto kamera yok, ekran rakiplerden ve Pro iPhone’lardan daha yavaş, her zaman açık ekran modu yok, aynı tasarım.

iPhone 16 Plus ve iPhone 16.Phone 16 (sağ) harika bir boyuta sahip ancak daha büyük bir versiyon isteyenler için iPhone 16 Plus (sol) daha büyük bir ekranla özellikleri sunuyor.

Apple daha küçük ‘pro’ telefonunu bir üst seviyeye taşıyor

Daha büyük ekran, yeni kamera kontrol düğmesi, 5x optik yakınlaştırma ve daha hızlı çipler, amiral gemisi özelliklerini daha küçük çerçeveye sığdırıyor..

Aİnsanlar, iPhone 16 Pro’yu büyük Pro Max serisinden 5x zoom kamerayla güncelleyerek, boyutu ana farklılaştırıcı haline getirdi ve daha küçük “pro”yu anında en iyi küçük akıllı telefon adayı haline getirdi.

16 Pro, geçen yılki modelle aynı fiyata sahip – 999 £ (1.199 €/999 $/1.799 A$) – ve 1.199 £’luk 16 Pro Max ile 799 £’dan başlayan vanilya iPhone 16 arasında yer alıyor. Bu da onu aynı boyutta ekrana sahip Google’ın 999 £’luk Pixel 9 Pro’suyla doğrudan rekabete sokuyor.

İlk bakışta, 16 Pro tıpkı geçen yılki 15 Pro gibi görünüyor , ancak ekran 0,2 inç daha büyük ve diyagonal olarak 6,3 inç ölçüyor. Ekranın etrafındaki daha ince çerçeveler bu büyümenin bir kısmını emmiş, ancak telefon hala biraz daha büyük ve 12 g daha ağır, bu da onu ince bir kasada selefiyle hemen hemen aynı boyutta yapıyor.

Elinizde tuttuğunuz iPhone 16 Pro'nun ana ekranı görünüyor.
iPhone 16 Pro, çoğu amiral gemisi telefondan daha küçük olduğundan tek elle kullanımı oldukça kolay ve cebe sığıyor. 

Kaygan ve net ekran, piyasadaki en iyilerden biri ve özellikle fotoğraf ve video için iyi görünüyor, ancak açık havada rakiplerin sunduğu en yüksek zirve parlaklıklarına ulaşamıyor. Apple’a göre, onu kaplayan cam önceki iPhone’lardan %50 daha dayanıklı , ancak 16 Pro’nun yine de düşmelere karşı korumak için bir kılıfa ihtiyacı olacak.

Yan tarafa, kamerayı hızlıca açmak gibi farklı şeyler yapmak için bastığınız, kaydırdığınız ve tıkladığınız yeni bir kamera kontrol düğmesi eklendi. Bu, geçen yıl eklenen eylem düğmesi dahil olmak üzere toplam düğme sayısını beşe çıkarıyor.

16 Pro, ana ekran, kontrol merkezi, Fotoğraflar, Notlar ve Haritalar uygulamalarında güncellemeler, yeni bir parola yöneticisi ve mesajlar uygulaması için RCS desteği için birçok özelleştirme özelliği ekleyen iOS 18 ile çalışıyor .

Ancak daha akıllı bir Siri, bildirim özetleri, çeşitli AI yazma araçları, emoji ve resim oluşturucular gibi çokça reklamı yapılan Apple Intelligence özellikleri henüz mevcut değil. Ekim ayında ABD’de ve Aralık ayında İngiltere, Avustralya ve diğer ABD dışındaki İngilizce ülkeleri için bir iOS 18.1 güncellemesiyle beta olarak yayınlanmaya başlayacaklar , ancak Avrupa’nın geri kalanı öngörülebilir gelecekte şanssız.

Özellikler

  • Ekran: 6.3 inç Süper Retina XDR (120 Hz OLED) (460 ppi)

  • İşlemci: Apple A18 Pro

  • Bellek: 8GB

  • Depolama: 128, 256, 512 GB veya 1 TB

  • İşletim sistemi: iOS 18

  • Kamera: 48MP ana, 48MP UW ve 12MP 5x zoom, 12MP ön kamera

  • Bağlantı: 5G, wifi 7, NFC, Bluetooth 5.3, Thread, USB-C, Uydu, UWB ve GNSS

  • Suya dayanıklılık: IP68 (30 dakika boyunca 6 metre)

  • Boyutlar: 149,6 x 71,5 x 8,25 mm

  • Ağırlık: 199g

Yeni A18 Pro çipi daha hızlı ve daha verimli

iPhone 16 Pro'nun USB-C portuTam şarj 105 dakika sürüyor, yarım saatte %53’e ve 45W USB-C şarj cihazıyla 56 dakikada %80’e ulaşıyor.

16 Pro, %20 daha hızlı grafiklerle yaklaşık %10-15 daha hızlı yeni bir çipe sahip. Kullanımda hızlı hissettiriyor ve önümüzdeki yıllarda da hızlı kalacak. Ayrıca, üst düzey oyunlar oynarken yaklaşık %20 daha verimli bir şekilde daha serin kalıyor.

Pil ömrü bu boyuttaki bir telefon için sağlamdır ve 5G ve wifi karışımıyla şarjlar arasında yaklaşık 38 ila 40 saat dayanır ve ekranı beş saatten fazla aktif olarak kullanır. Bu, selefiyle hemen hemen aynıdır ve yoğun kullanım günleri için her iki günde bir veya gece boyunca şarj etmek anlamına gelir.

Sürdürülebilirlik

iPhone 16 Pro'nun arkası
iPhone 16 Pro’nun arkası titanyum kenarlarıyla son birkaç modelle aynı görünüyor. 

Apple, pilin orijinal kapasitesinin en az %80’i ile 1.000 tam şarj döngüsünden fazla dayanması gerektiğini ve 109 £ karşılığında değiştirilebileceğini söylüyor . Garanti dışı ekran onarımları 349 £’a mal oluyor . 16 Pro’nun onarım kılavuzları mevcut ve onarılabilirlik açısından 10 üzerinden yedi puan aldı . 16 Pro’nun onarım kılavuzları mevcut ve uzmanlar iFixit tarafından

16 Pro, alüminyum, kobalt, bakır, altın, lityum, plastik, nadir toprak elementleri, çelik, kalay ve tungsten dahil olmak üzere %25’ten fazla geri dönüştürülmüş malzeme içerir. Şirket, telefonun çevresel etkisini açıklıyor açıklıyor . Apple, Apple dışı ürünler de dahil olmak üzere takas ve ücretsiz geri dönüşüm planları sunuyor.

Kamera

iPhone 16 Pro'daki kamera kontrol tuşu.
Kamera kontrol düğmesi yakınlaştırma yapabilir, kameraları değiştirebilir, ayarları düzenleyebilir ve fotoğraf çekebilir. Düğmeye iki kez basıldığında ekranda bir seçici açılır. 

16 Pro’nun kamerası, 15 Pro Max’e eklenen 5x optik zumlu kamera da dahil olmak üzere Pro Max serisiyle eşitliğe ulaşarak büyük bir yükseltme alıyor 5x optik zumlu kamera ve yeni özel kamera kontrol tuşu da dahil.

Telefon ekranı açıkken düğme kamerayı hızla açar. Çift hafif basış, parmağınızı düğme üzerinde kaydırarak ayarlamaları yapmadan önce pozlama, derinlik, yakınlaştırma, kameralar, stiller veya tonu kaydırmalarla ayarlamak için bir menü açar. Düğmeye tamamen tıklamak bir fotoğraf çeker. Kamerayı hızla başlatmak ve fotoğraf çekmek için gerçekten kullanışlıdır, ancak daha gelişmiş araçları kullanmak yavaş hissettirir ve doğru yapmak için pratik yapmak gerekir.

Ana 48 megapiksel kamera harika görüntüler yakalar ve artık herhangi bir gecikme olmadan tam çözünürlükte çekim yapar. Ultra geniş kamera bu yıl 12 MP’den 48 MP’ye yükseltildi, bu da genel olarak geniş açılı görüntüleri iyileştirir ancak daha büyük ve daha ayrıntılı yakın çekim görüntüleri için makro fotoğrafçılığa daha büyük bir destek sağlar.

5x telefoto kameradan gelen genişletilmiş optik yakınlaştırma en büyük yükseltmedir, ancak anlamlı büyütmeye sahip nesnelere olan mesafeyi önemli ölçüde kapatır. Üstteki dijital yakınlaştırma 25x büyütmeye kadar uzanır ve 10-15x civarına kadar hala iyi sonuçlar verir.

iPhone 16 Pro'da fotoğraf stilleri
Stark B&W fotoğraf stili dramatik görünümlü monokrom görüntüler çeker ve sağdaki küçük D-pad ve kaydırıcıyla özelleştirilebilir. 

Apple ayrıca, fotoğraf çekerken renk, ton ve paleti ayarlamak için fotoğrafik stiller özelliğini de yükseltti. Vintage veya canlı gibi ruh halini değiştirmek veya şeyleri daha sıcak veya daha soğuk göstermek için alt tonları ayarlamak, gölgelerdeki kontrastı ve derinliği artırmak veya başka ince ayarlar yapmak için çeşitli ön ayarlar mevcuttur.

Stillerden herhangi biri sanal bir D-pad ve yoğunluk kaydırıcısı kullanılarak değiştirilebilir. Kesin olmak zor, ancak belirli film kameralarının görünümünü kopyalamak veya çok dramatik görünümler yaratmak gibi gerçekten yaratıcı olabilirsiniz. Kısa bir rehberli eğitim kullanarak varsayılan olarak yeni bir tane ayarlayabilir ve fotoğraflar uygulamasında her fotoğraf için kullanılanı sonradan değiştirebilirsiniz.

Diğer yeni eğlenceli özellikler arasında Vision Pro gibi başlıklarda görüntülenebilen uzamsal veya 3D fotoğraflar yer alır . 4K’da saniyede 120 kare hızında çekilen videolar, sonrasında sinematik ağır çekime dönüştürülebilir. Video için yeni ses miksleme özelliği, arka plan gürültüsünü kesebilir veya kameranın önündeki her kişinin ayrı bir mikrofonu varmış gibi duyulmasını sağlayabilir; bu da tamamen etkileyicidir.

Genel olarak, kamera çeşitli koşullarda tahmin edilebilir derecede iyi görüntüler çekiyor. Fotoğraf stilleri özelliği, görüntüleri sonradan bilgisayarda geliştirmek zorunda kalmadan yaratıcı olmak isteyenler için harika. 16 Pro’daki eklenen 5x telefoto kamera, onu Google’ın Pixel 9 Pro’suyla aynı seviyede tutan harika bir özellik. Ancak, özellikle Google’ın son derece kullanışlı “en iyi çekim” ve benzeri araçlarıyla karşılaştırıldığında, AI özelliklerinin tamamen eksikliği dikkat çekici.

Fiyat

iPhone 16 Pro’nun fiyatı 128 GB depolama alanıyla 999 £ (1.199 € / 999 $ / 1.799 A$ ) olarak belirlendi.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, iPhone 16’nın fiyatı 799 £ , iPhone 16 Pro Max’ın fiyatı 1.199 £ , Google Pixel 9 Pro’nun fiyatı 999 £ , Samsung Galaxy S24 Ultra’nın fiyatı 1.249 £ ve Fairphone 5’in fiyatı 499 £’ dur .

Karar

iPhone 16 Pro'nun arkasındaki kamera kümesi.
Apple, iPhone 16 Pro’da üçlü kamera için üçgen düzenlemeyi tercih etti, ancak vanilya iPhone 16’daki dikey çift kamerayı tercih etti. 

iPhone 16 Pro, yeterince büyük bir ekran ve tüm üst düzey özelliklerin nispeten küçük bir çerçeveye sıkıştırılmasıyla boyut ve yetenek arasında en iyi dengeyi sağlıyor.

5x optik zumun eklenmesi, Apple’ın daha küçük Pro’sunu canavar 16 Pro Max ile aynı seviyeye getiriyor, bu nedenle iPhone alıcıları için seçim artık sadece boyut ve fiyatla ilgili, yetenekle değil. Daha hızlı çip ve kamera yükseltmeleri, eğlenceli fotoğraf stilleri gibi, memnuniyetle karşılanıyor.

Yeni kamera kontrol düğmesi karma bir çanta: kamerayı hızla başlatmak için çok kullanışlı ancak ayarları yapmak için kullanımı zor ve telefonu sallamadan bir görüntü yakalamak için yeterince sert basmak zor. Harika olması için biraz çalışmaya ihtiyacı var ve sol elini kullananlar için ideal bir şekilde yerleştirilmemiş.

Apple’ın çokça duyurulan yapay zeka özellikleri henüz kullanılabilir değil ve uzun bir aradan sonra Apple, piyasadaki en iyi küçük telefon konusunda Google’ın mükemmel Pixel 9 Pro’suyla gerçek bir rekabete giriyor.

Normal iPhone 16’dan 200 £ daha pahalı olduğu için ucuz değil, ancak 16 Pro, Apple’ın en iyi telefonu ve en azından 16 Pro Max’ten 200 £ daha ucuz.

Artıları: Nispeten küçük ve tutması kolay, 5x optik zum içeren harika kameralar, harika ekran, USB-C, aksiyon ve kamera kontrol düğmeleri, iyi pil ömrü, üstün performans, uzun yazılım desteği, Face ID.

Eksileri: Pahalı, kamera kontrolü biraz zor, giderek büyüyor ve ağırlaşıyor, tasarım öncekilerle aynı.

iPhone 16 incelemesi
iPhone 16 incelemesi

About The Author

Bir yanıt yazın