Garip bir şekilde belirli gebelik isteklerinin bilimi

Garip bir şekilde belirli gebelik isteklerinin bilimi

Neden turşu ve dondurma? Garip bir şekilde belirli gebelik isteklerinin bilimi

Tuzlu veya tatlı, besleyici veya değil – hamilelikte beklenmedik yiyeceklere karşı istek duyulabilir, ancak iki kişilik yemek yemenin eski atasözüne dikkat edin..

Balık burgerleri. Ananaslı buzlu donutlar. Baharatlı dana wonton çorbası. Vanilyalı lokumlar. Hamsi. KFC patates ve sos. Kurabiye hamurlu dondurma. Limonlar. Talk pudrası. Buz. Toprak.

Hamilelikte arzulanan şeyler arasında ilk bakışta rastgele gibi görünen ama bir o kadar da tuhaf bir şekilde belirli olan tatlı, tuzlu, baharatlı, soğuk ve sıra dışı tatlar da yer alıyor.

    –Hamilelerin çoğunluğu (%90 kadarı ) hamilelik sırasında en az bir yiyecek isteği yaşarken , çoğunlukla ilk üç ayda, bunun nedeni hakkında nispeten az şey bilinmektedir.

Muhtemelen kültürel farklılıklar vardır, çalışmalar Nijerya’daki hamile kadınların meyve ve sebzeye daha fazla istek duyduğunu, ABD’deki kadınların ise çikolataya daha fazla istek duyduğunu göstermektedir.

Sıkça bahsedilen turşu ve dondurma gibi şaşırtıcı çeşitlilikteki isteklerin arasında bazı trendler de var.

 

    –Melbourne’de doğum öncesi diyetisyeni olan Melanie McGrice, hamilelikte tuzlu yiyeceklere karşı yaygın bir istek duyulduğunu ve bunun, belki de sezgiye aykırı olarak, kadınların yeterince su içmediğinin bir işareti olabileceğini söylüyor.

     -Melanie McGrice, “Hamilelik sırasında sıvı ihtiyacımız yaklaşık %150 artar ve vücuttaki kan hacminin hamilelik sırasında %45 arttığını belirtmeliyim… Ancak çoğu kadının sıvı alımı artmıyor. Daha fazla tuzlu yiyecek yediğimizde vücut daha fazla su tutar, ancak  bunun iyi bir şey olmadığını söyleyebilirim.. İdeal çözüm tam tersini yapmak ve aslında sadece daha fazla su içmektir” .

  Bir diğer yaygın istek ise dondurma ve sütlü içecekler gibi soğuk, tatlı yiyecekler ve karbonhidrat oranı yüksek yiyeceklerdir. Bu, diyabeti olmayan kadınlarda bile görülen dalgalanan kan şekeri seviyelerine bir tepki olabilir .

     “Ancak sütlü içecek ve dondurma istekleri aynı zamanda kalsiyum ihtiyacının da göstergesi olabilir”

     –Doğurganlık ve doğum öncesi diyetisyeni Lora Attia: “Hamilelik aslında yiyeceklerden kalsiyum emilimini artırır, bu nedenle hamile kişilerin mutlaka daha yüksek bir alıma ihtiyacı yoktur, ancak sağlıklı bir alıma ihtiyaçları vardır – 18 yaş ve altı kişiler için günde yaklaşık 1.300 mg ve 19-50 yaş arasındaki kişiler için günde 1.000 mg…

Örneğin, birçok kadının dondurma istediğini ve ‘Aman Tanrım, vücudumun kalsiyuma ihtiyacı var’ diye düşünebileceğini biliyoruz, ancak bu harika bir kalsiyum kaynağı değil… Yarım fincan dondurmada yaklaşık 78 mg kalsiyum bulunurken, aynı hacimdeki tofuda 160 mg kalsiyum bulunur. Ancak, kalsiyum için tofuya yöneldikleri bir durumla pratikte karşılaşmadım.”

McGrice, dondurma ve sütlü içeceklere olan isteğin yaygın olduğunu, ancak kalsiyum desteği için bir bardak sütün daha iyi bir seçenek olabileceğini söylüyor.
Dondurma ve sütlü içeceklere duyulan istek yaygındır, ancak McGrice’e göre kalsiyum desteği için bir bardak süt daha iyi bir seçenek olabilir. 

McGrice, sütlü içecek yerine kalsiyum, soğuk algınlığı önleyici ve düşük glisemik indeks gibi tüm faydaları barındıran, şeker içermeyen sütü tercih etmenizi öneriyor.

Hamile vejetaryenler ve veganlar için tatsız bir sürpriz olabilecek bir diğer yaygın istek ise kırmızı ettir. Tekrar ediyorum, bu vücudun belirli bir besine -bu durumda demire- ihtiyaç duyduğunu işaret etmesi olabilir.

    –McGrice, “Bu konuşmaları sık sık yapıyoruz. Sadece doğal olarak demir alımlarını artırmayı mı istiyorlar ve biz de bu şekilde üzerinde çalışabiliriz, yoksa hamilelik sırasında biraz kırmızı et mi yemek istiyorlar?”

Yiyecek olmayan şeylere karşı istek

Demir eksikliği bazen tebeşir, buz veya toprak gibi daha aşırı ve açıklanamayan isteklere yol açabilir. Bu olguya pika denir

– saksağan için Latince isimden türetilmiştir, kuşun garip toplama alışkanlıklarına bir göndermedir – hamile kadınların %4’ünü etkilediği tahmin edilmektedir ve özellikle besin değeri olmayan maddelere duyulan isteği ifade eder.

Bunun demir eksikliğiyle ilişkili olduğuna dair bazı kanıtlar vardır, ancak bu, isteklerin neden demir açısından zengin olmayan maddelere yönelik olduğunu mutlaka açıklamaz.

Pika istekleri yalnızca hamile kadınlara özgü değildir, bu da başka faktörlerin de rol oynayabileceğini düşündürmektedir.

    –Newcastle Üniversitesi’nde ebelik araştırmacısı olan doçent Allison Cummins, hamilelik isteklerinin günlük olarak deneyimlediğimiz belirli yiyeceklere olan normal açlıktan kesinlikle daha yoğun olduğunu söylüyor.

    –Cummins, “Kendi hamileliğim sırasında neredeyse dayanılmaz bir buz isteği yaşadım.. Ebelik muayenehanesinde çalışıyordum ve kadın doğum sancıları çekerken önünde buz dolu bir bardak olurdu. Kasılmaları olduğunda gözlerini kapatır kapatmaz ben de buzunu yerdim.

Ölçülü bir şekilde isteklere yenik düşmek sorun değilken, ‘iki kişilik yemek’ zihniyetine karşı uyarıyorum..

Kadınlar bir bebek büyütme konusunda oldukça yeteneklidir, bu yüzden iki kişilik yemek yemenize gerek yok…

Yüksek şekerli, yüksek yağlı ve yüksek karbonhidratlı yiyeceklere olan isteklere yenik düşmek yalnızca kilo alma ve gebelik diyabeti riskini artırmakla kalmaz, aynı zamanda bebeğin kilosunu artırabilir ve metabolizmaları üzerinde uzun vadeli etkilere sahip olabilir.”

Hamilelikte sağlıklı beslenmek hem anne hem de bebek için önemlidir, ancak Attia bunun özellikle can çekmesi ve yiyeceklere karşı isteksizlik nedeniyle zor olabileceğini kabul ediyor.

Attia: “Birçok kadın hamile kaldıklarında çok sağlıklı ve iyi besleneceklerini düşünüyorlar, bu yüzden büyük planları oluyor. Ama hamilelikte yaşayacağınız semptomları ve yan etkileri bilmiyorsunuz ve bu da sağlıklı beslenmeyi zorlaştırabiliyor.”

 

Garip bir şekilde belirli gebelik isteklerinin bilimi
Garip bir şekilde belirli gebelik isteklerinin bilimi


 



 

 

About The Author

Bir yanıt yazın