Yetişkinler için anne sütü

Yetişkinler için anne sütü

Araştırmacılar, bebek mamasının besin takviyesi ve sözde akşamdan kalma tedavisi olmasının yanı sıra sağlığa daha fazla fayda sağlayabileceğine dair daha umut verici yollar buldular..

İnsanlar uzun zamandır bebekleri beslemekten başka nedenlerle anne sütü kullanmışlardır.

   -Birinci yüzyılda, Yaşlı Plinius bunu ateş, gut ve zehirli böceklerden iyileşmek için önermiştir .

   -17. ve 18. yüzyılda İngiltere ve Amerika’da, anne sütü veremden körlüğe kadar uzanan rahatsızlıklar için reçete edilmiştir .

   -Günümüzde, hala sadece bebek maması olmaktan çıkmıştır; ancak bazı kullanımları diğerlerinden daha kanıta dayalıdır.

    –Kaliforniya Üniversitesi San Diego İnsan Sütü Enstitüsü’nün kurucu direktörü ve profesörü Lars Bode, “Meme bezinin tarihsel olarak çok az çalışıldığını ve yeterince takdir edilmediğini söylemek isterim. “

Anne sütüyle ilgili bir damgalama var.

    –Amerikan Pediatri Akademisi, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir yıldan fazla emziren annelerin sıklıkla bundan dolayı alay konusu olduklarını veya yabancılaştırıldıklarını bildirdiklerini gözlemledi .

İnsan sütü hakkında hâlâ bilmediğimiz çok şey var. Şimdi araştırmacılar bilgi açığını kapatmaya çalışıyor.

    –Bode, “İnsan sütü yetişkinler için üretilmemiştir. Ancak bu, bazı bileşenlerinin potansiyel faydalarının olamayacağı anlamına gelmez.”

Yetişkinler neden anne sütü içer?

Anne sütü üç ayrı aşamadan oluşur –

-kolostrum

-geçiş sütü

-olgun süt

ve yağlar, proteinler, vitaminler ve mineraller içerir.

Ayrıca sağlık ve gelişim için gerekli olan insan sütü oligosakkaritleri adı verilen kompleks şekerler içerir . Bu süt, bebeği hastalıklara karşı koruyan hormonları, kök hücreleri ve antikorlar ve antioksidanlar gibi bağışıklık faktörlerini sağlar .

Ancak uzmanlar sağlıklı bir yetişkinin anne sütünden çok fazla fayda sağlayacağından şüphe ediyor.

    –Arizona Eyalet Üniversitesi’nde emzirme üzerine çalışan doçent Katie Hinde , “Kısmen yetişkinler ve bebekler arasındaki fizyolojik farklılıklar nedeniyle, herhangi bir etkinin oldukça küçük olma ihtimalinin olduğunu söylemeliyim. Örneğin, yetişkinlerin mide asiditesi daha yüksektir ve bu da sütteki koruyucu faktörlerin daha fazlasını parçalayacaktır.

Çoğu kişi için sütü etkili bir şekilde sindirme yeteneği yaşlandıkça kötüleşir, bu da yetişkinlerin çocuklar kadar iyi besinleri ememeyebileceği anlamına gelir.

Tipik sağlıklı bir yetişkin için, etkilerin çok, çok küçük olma ihtimali olduğunu düşünüyorum.. Ancak savunmasız kişilerin bundan potansiyel olarak faydalanması mümkün.

Dahası, tüm sütler aynı değildir ve bu da yetişkinler için faydaların tahmin edilmesini zorlaştırır. Süt bileşimi, çevreye, anne ve bebeğin ihtiyaçlarına ve aralarındaki karmaşık dinamiğe bağlı olarak değişir. Ayrıca beslenme boyunca da değişir.”

   Hinde, bunun memeli türleri arasında geçerli olduğunu söylüyor.

   –Hinde, “Bu anlamda süt, parmak izinden daha eşsizdir”

     -Kanser hastaları gibi bazı bağışıklık sistemi zayıf yetişkinler anne sütü tükettikten sonra rahatlama hissettiklerini bildirmiştir ancak bunu doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

    -Erken araştırmalar ayrıca anne sütündeki belirli şeker bileşiklerinin kemoterapinin yan etkilerini hafifletebileceğini öne sürmektedir .

Anne sütü için yetişkin pazarı

İnsan sütü karmaşık ve yeterince araştırılmamış olabilir, ancak uzmanlar bir konuda hemfikir: İnternet üzerinden satın alınan anne sütünü içmek güvenli değil

İnsan sütü karmaşık ve yeterince araştırılmamış bir ürün olabilir, ancak uzmanlar bir konuda hemfikir: Tanımadığınız kişilerden almayın…

    –Bode, “İnsan sütü hastalık taşıyıcısı olabilir ve onu düzenlenmemiş platformlardan satın almak hastalanmanıza yol açabilir” .

Ve yine de talep var.

   -Bazı insanlar atletik kazanımlara ve erektil disfonksiyona yardımcı olacağını umarak anne sütü satın aldılar , ancak araştırmalar bu sonuçların olası olmadığını gösteriyor.

    –Philadelphia Çocuk Hastanesi’nde hemşire bilim insanı ve Pennsylvania Üniversitesi’nde profesör olan Diane Spatz, “Yetişkinlerin insan sütü tüketmeye olan ilgisinin, anne sütünün bebek sağlığını nasıl etkilediğine dair giderek artan anlayış ve mesajların, örneğin hastalıklara karşı korumanın bir yansıması olabileceğini söylemek isterim.. Korumayı yansıtabilir… Bununla birlikte, yetişkinler için araştırmayla kanıtlanmış bir sağlık faydası yoktur.”

Evde çare olarak anne sütü

Anne sütü için yatıştırıcı sabunlar , saç maskeleri veya hatta akşamdan kalma tedavileri dahil olmak üzere alternatif kullanımlara dair çevrimiçi tartışmalar bulmak nadir değildir (ikincisi çürütülmüştür ) . Ancak insanlar uzun zamandır anne sütünü evde çare olarak kullanırken , çeşitli rahatsızlıklar için yararlılığı bilim tarafından tamamen doğrulanmamıştır.

Yapılan araştırmalar, anne sütünün yanıklar , meme ucu yaraları ve kızarıklıklar gibi rahatsızlıklara iyi gelebileceğini gösteriyor ; ancak sonuçlar tutarlı değil.

    İnsan sütü, mikroorganizmaları öldüren ve bağışıklık tepkilerini başlatan bir tür beyaz kan hücresi olan makrofajlar içerir . Bu, ebeveynlerin bebeklerinin küçük kulak veya göz enfeksiyonlarını biraz sütle tedavi ederek başarılı olmalarının nedeni olabilir.

    –Spatz, “Süt taze olduğunda makrofajlarin etrafta dolaşıp orada olabilecek herhangi bir bakteriyi yiyebileceğini söylemek isterim..

Ancak, tüm anne sütü faydalarının bebeği beslemenin dışında da işe yarayacağı fikrinin yanlış bir kanı olduğunu açıklamak istiyorum.. Örneğin, anne sütündeki bir protein olan laktoferrin, bakterileri öldürmeye de yardımcı olur. Ancak insan sütünü dondurursanız veya ısıtırsanız, laktoferrinin gücü azalır ve süt daha sonra başka bir şey için kullanılırsa genellikle bu süreçlerden birinden geçer.

Bir ebeveynin fazladan sütü olduğunu fark ederse, bunu aileniz için işe yarayacak şekilde kullanmanın, örneğin bebeğinizin cildini yatıştırmak için banyosuna eklemenin gayet normal olduğunu söyleyebilirim.. Ayrıca, çevrimiçi videoların ima ettiği şeyin aksine, annelerin fazladan sütü olmasının nadir olduğunu söylemeliyim..

Ama gerçekten de yeterli miktardan fazlaysa, başka bir seçenek daha var: Süt bankasına bağışlamak , burada taranacak, pastörize edilecek ve test edilecek .”

Tıbbi tedavi olarak anne sütü

İnsan sütü oligosakkaritleri (HMO’lar) insan sütünün önemli bir bileşenidir ve iltihap giderici etkilere sahiptir. Bu kompleks şekerler bebeklerin sağlıklı bir bağırsak geliştirmesine yardımcı olur. Şimdi, bilim insanları sentetik versiyonlar üretmekle ilgileniyor.

    –Bode, “Bu, insan sütünün neden potansiyel olarak faydalı olabileceğini anlamak ve ardından bu bilgiyi yeni tedavi edici veya önleyici yöntemler üretmek için kullanmakla ilgili”

Fareler üzerinde yapılan yakın tarihli bir çalışmada , Bode ve meslektaşları bir HMO türünün iltihabı ve kalp krizi veya felce neden olabilen kronik bir iltihaplı hastalık olan ateroskleroz gelişimini azaltmaya yardımcı olduğunu buldu.

Bode, erken araştırmaların ayrıca bu moleküllerin artrit, multipl skleroz ve Alzheimer hastalığı gibi diğer rahatsızlıklara da yardımcı olabileceğini öne sürdüğünü söylüyor.

Diğer araştırmacılar da HMO’ların yetişkin bağırsak sağlığını nasıl iyileştirebileceğini inceliyor . Bir sonraki aşama insan klinik çalışmalarına geçmek.

Anne sütü meme kanseri riskine karşı ‘sıvı biyopsi’ olarak mı kullanılıyor?

   –Massachusetts Amherst Üniversitesi’ndeki anne sütü araştırma laboratuvarını yöneten Kathleen Arcaro , “Anne sütünün annelere nasıl fayda sağlayabileceğiyle ilgileniyorum.. Anne sütünü incelemenin, bireysel meme kanseri riskini anlamamıza yardımcı olduğunu ve en önemlisi, kadınlara bu riski potansiyel olarak değiştirebilecek bir şeyler yapma fırsatı verebileceğini söylemekisterim.

Anne sütü ‘sıvı biyopsi’ görevi görebilir.. Bu, meme dokusu elde etmenin invaziv olmayan bir yöntemidir: sadece bir ons süt, meme kanseri riskiyle bağlantılı değişiklikler gösterenler de dahil olmak üzere milyonlarca hücre içerir.

Anne sütü ayrıca sitokinler ve yüksek sodyum gibi iltihap belirtileri de içerebilir. Bu iltihabın kanser teşvik edici olup olmadığını ve hangi müdahalelerin yardımcı olabileceğini inceliyoruz..

 Ayrıca , meme veya yumurtalık kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunun bir göstergesi olabilen BRCA mutasyonu pozitif çıkan annelerden de anne sütü topluyor ve sütlerini bu ilgili değişiklikler açısından değerlendiriyoruz..

Bir gün, umut, yeni anneler bebekleri için hastaneye kontrole geldiklerinde, doktorların da sütlerinden bir örnek alıp değerlendirebilmesidir.  Bunun yapılması yeterince kolay.”

Sütlerini Arcaro’nun araştırmalarına bağışlayan annelerin bu bilimin mümkün olmasına şaşırmadığını söylüyor. Bunun yerine, tipik tepkileri şu oluyor: Bunu neden daha önce yapmıyoruz?

İnsan Sütü Oligosakkaritleri – HMO –  nedir?

    –İnsan Sütü Oligosakkaritleri (HMO), insan sütünde bol miktarda bulunan ancak bebek mamasında bulunmayan kompleks karbonhidratlardır.

İnsan sütündeki oligosakkarit konsantrasyonları emzirme aşamasına göre değişir ve hem miktar hem de bileşim farklı kadınlar arasında oldukça değişkendir.

Doğumdan birkaç gün önce ve sonra meme bezinin salgıladığı koyu, sarımsı sıvı olan kolostrum, 20-30 g kadar HMO içerir. Süt üretimi olgunlaştıkça, HMO konsantrasyonları 5-15 g/L’ye düşer ve bu hala toplam süt proteini konsantrasyonunu aşar.

Prematüre bebek doğuran annelerin sütü, tam zamanında doğan sütten daha yüksek HMO konsantrasyonlarına sahiptir.

HMO’lar beş monosakkarit glikoz (Glc, mavi daire), galaktoz (Gal, sarı daire), N-asetilglukozamin (GlcNAc, mavi kare), fükoz (Fuc, kırmızı üçgen) ve siyalik asitten (Sia, mor elmas) oluşur ve N-asetilnöraminik asit (Neu5Ac) baskın, hatta tek Sia formudur. HMO biyosentezi sağda gösterildiği gibi temel bir planı takip ediyor gibi görünmektedir.

Tüm HMO’lar indirgeyici uçlarında laktoz içerir ve bu laktoz beta1-3 veya beta1-6’ya bağlı lakto-N-biyoz (Gal beta1-3GlcNAc-, tip 1 zincir) veya N-asetillaktozamin (Gal beta1-4GlcNAc-, tip 2 zincir) ilavesiyle uzatılabilir. Lakto-N-biyoz ile uzama zinciri sonlandırıyor gibi görünürken, N-asetillaktozamin iki disakkaritten birinin ilavesiyle daha da uzatılabilir. İki disakkarit birimi arasındaki beta1-6 bağlantısı zincir dallanmasını başlatır. Dallı yapılar izo-HMO; dalları olmayan doğrusal yapılar para-HMO olarak adlandırılır. Laktoz veya uzamış oligosakkarit zinciri alfa1-2, alfa1-3 veya alfa1-4 bağlantısında fükozile edilebilir ve/veya alfa2-3 veya alfa2-6 bağlantısında siyalile edilebilir. Bazı HMO’lar çeşitli izomerik formlarda bulunur, örneğin lakto-N-fukopentaoz (LNFP) veya sialillakto-N-tetraoz (LST).

Anne sütündeki şeker bileşikleri kemoterapinin neden olduğu rahatsız edici yan etkileri hafifletiyor

FİKİR

İki Vanderbilt araştırmacısı, anne sütünde kanser tedavisinin gizli ama yaşamı değiştiren olumsuz yan etkilerini hafifletebilen şeker bileşiklerini izole etti.

Geleneksel kemoterapi, hızla büyüyen kanser hücrelerini öldürerek kanseri yok eder. Birkaç görünür, nispeten küçük yan etkiye sahiptir: döküntüler, saç dökülmesi ve morarma.

Kemoterapiye karşı daha şiddetli hasta reaksiyonları arasında ishal, mide bulantısı, karın ağrısı, kanama ve yetersiz beslenme bulunur. Bu semptomlar, epitel hücreleri yok eden ve üst sindirim sisteminde ve ince bağırsakta ülserasyona yol açabilen iltihap olan mukozitten kaynaklanır.

Mukozitin yaşam kalitesinin düşmesine ve kanser tedavisinin kesintiye uğramasına neden olma olasılığı oldukça yüksektir.

    –Kimya doçenti Steven Townsend ve pediatri ve hücre ve gelişim biyolojisi araştırma profesörü Fang Yan , insan sütündeki bir şeker olan 2′-fükozillaktozun, kemoterapi kaynaklı mukozitin ince bağırsaklarda yol açtığı hasarı nasıl azalttığını keşfettiler.

   –Araştırmalarının erken aşamalarında, Vanderbilt Enfeksiyon, İmmünoloji ve Enflamasyon Enstitüsü’nün bir üyesi olan Townsend ve Yan, insan sütüyle beslenen bebeklerde formül mamayla beslenen bebeklere kıyasla daha sağlıklı bir gastrointestinal sistemi destekleme yeteneğiyle ilgileniyorlardı. Oradan, anne sütü şekerlerinin kemoterapi gören kanser hastalarının bağırsak astarındaki hasarı azaltabileceği hipotezini ortaya attılar.

    Bağırsak mukozitini oluşturduktan sonra, Yan ve Townsend 2′-fukosillaktoz uyguladılar ve şekerin farelerde epitel hücre ölümünü başarıyla önlediğini buldular.

Bu sonuçlar, 2′-fukosillaktozun kemoterapinin en rahatsız edici yan etkilerini önlemek için umut verici bir bileşik olduğunu göstermektedir.

    –Ayrıca, Townsend’e göre bu süt şekerlerine yoğun maruz kalmanın toksisite tehdidi yoktur. “Bebekler günde 20-25 gram bu bileşikleri anne sütünden tüketirler. Anne sütüyle ilişkili herhangi bir toksisite yoktur” dedi.

NEDEN ÖNEMLİDİR

Kanser, hastaları ve sevdiklerini ve bakıcılarını etkileyen güçlü bir hastalıktır. Kanser hastalarının terapötik deneyimini iyileştirmek için çeşitli stratejiler keşfetmek, özellikle yorucu yan etkilerin tedavisi, herkese fayda sağlamak için çalışır.

Townsend: “Bağırsak mukoziti iyi saklanmış bir sırdır. Kemoterapi alan hastaların büyük çoğunluğu gastrointestinal sistem astarında iltihaplanma yaşar, ancak bu durum için etkili bir tedavi yoktur,” 

 Hastalar genellikle kemoterapinin bu yan etkisini doktorlarıyla konuşmakta zorluk çekerler çünkü yapmaları gereken seçimin büyüklüğü vardır: yan etkiyi tolere etmek veya kemoterapiyi durdurmak. Sonuç olarak, birçok kanser hastası sessizce acı çeker. Bağırsak mukoziti yaşayan kanser hastalarının fiziksel sağlıklarını iyileştirmek için hastalığın bu görünmez yönü için terapilere ihtiyaç vardır.

SONRAKİ ADIM NE?

Townsend ve Yan, mukozitin yanı sıra süt şekerlerinin terapötik hedeflerini inflamatuar bağırsak hastalığı gibi hastalıklara da genişletecek.

Bu otoinflamatuar hastalık, dünya çapında artan görülme sıklığıyla bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir.

Bu projedeki olası bir sınırlama, süt şekerlerinin alternatif amaçlar için kullanılmasıyla anne sütü kalitesinin düşmesi potansiyelidir.

Kemoterapi kaynaklı hastalıkları hafifleten süt şekerleri aynı zamanda antibiyotik görevi görür; bu şekerlerin aşırı kullanımı bebeklerde 2′-fukosillaktozun etkilerine dirençli bakterilerin gelişmesine neden olabilir. Townsend’in bu sınırlamayı aşmayı planladığı bir yol, 2′-fukosillaktozla aynı etkilere sahip benzer bileşikleri tanımlamak için tıbbi kimyayı kullanmaktır. Townsend, sağlıklı hücrelerin ölümünü önlemede daha da güçlü sonuçlar aramak için anne sütündeki yaklaşık 200 diğer şeker bileşiğini araştırmaya başlayacaktır.

Yetişkinler için anne sütü
Yetişkinler için anne sütü

 




 

 

About The Author

Bir yanıt yazın