35 veya 75 yaşındaysanız, sigarayı bırakmak hayatınıza yıllar katacaktır

35 veya 75 yaşındaysanız, sigarayı bırakmak hayatınıza yıllar katacaktır

35 yaşında sigarayı bırakın, 8 yıl daha uzun yaşayın ya 75 yaşındaysanız?

Yeni bir araştırma, 35 yaşında veya 75 yaşında olmanız fark etmeksizin sigarayı bırakmanın hayatınıza yıllar katacağını buldu.

Bulgular, sigarayı bırakmanın faydalarından yararlanmak için asla çok yaşlı olmadığınızı kanıtlıyor.

Sigara içmenin kanser, felç ve kalp ve akciğer hastalıklarıyla  ilişkilendirildiği uzun zamandan beri , sigarayı bırakma kampanyaları insanları sağlıklarını iyileştirmenin bir yolu olarak bu alışkanlıktan vazgeçmeye teşvik etti. Ancak odak noktası ağırlıklı olarak gençlerin ‘çok geç olmadan’ sigarayı bırakmasını sağlamaktı.

Michigan Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’nun yeni araştırması, bıraktığınız yaştan bağımsız olarak daha uzun yaşayacağınızı buldu

Çalışmayı eş araştırmacılar David Mendez, PhD ve Kenneth Warner, PhD ile birlikte yürüten Thuy Le, PhD, “Geçtiğimiz on yılda genç yetişkinlerde sigara içmede kayda değer bir düşüş gördük, Ancak sigara içen yaşlı yetişkinler arasındaki oranlar durgun kaldı ve bildiğimiz kadarıyla, hiçbir araştırma sigarayı bırakmanın onlar için faydalarını ortaya koymadı. Sigarayı bırakmanın her yaşta faydalı olduğunu göstermek ve sigara içen yaşlı insanlara sigarayı bırakmaları için [bir] teşvik sağlamak istedik.”

Araştırmacılar, çeşitli ulusal ABD kaynaklarından alınan verileri kullanarak, her nedene bağlı ölüm oranlarının göreceli risklerini kullanarak sigara içme durumuna göre yaşa özgü ölüm oranlarını hesapladılar – hiç sigara içmemiş olanlar, şu anda sigara içenler ve daha önce sigara içmiş ancak bırakmış olanlar.

Bu bilgi, insanların 35 ile 75 yaşları arasındaki 10 yıllık aralıklarla yaşam beklentilerini gösteren ‘yaşam tabloları’ oluşturmak için kullanıldı.

Hiç sigara içmemiş kişilerle karşılaştırıldığında, şu anda sigara içen ve 35, 45, 55, 65 veya 75 yaşına kadar yetişkinlikte sigara içmiş olanların, yaşamlarının geri kalanında sigara içmeye devam etmeleri durumunda sırasıyla ortalama 9,1, 8,3, 7,3, 5,9 ve 4,4 yıl yaşam kaybedeceklerini buldular.

Ancak, bu yaşların her birinde sigarayı bırakırlarsa, sırasıyla ortalama 8,0, 5,6, 3,4, 1,7 ve 0,7 yıllık bir kayıptan kaçınacaklardı. 65 yaşında bırakanlar arasında en az bir yıl yaşam kazanma şansı %23,4’tü; 75 yaşında bırakanlar için şans %14,2’ydi. Bunlar oldukça iyi şanslar.

    Ayrıca veriler, 65 yaşında sigarayı bırakanların yaklaşık yüzde 10’unun, sigara içmeye devam edenlere kıyasla en az 8 yıl, 75 yaşına kadar sigarayı bırakanların ise yüzde 8’inin en az 4 yıl kazandığını gösterdi.

Warner, “Bırakma faydası sigara içen genç ve orta yaşlı yetişkinlerle sınırlı değildir; bu çalışma yaşlılar için de geçerliliğini göstermektedir. İleri yaşlarda bırakmanın sağladığı kazanımlar mutlak anlamda düşük görünse de, bir bireyin kalan yaşam beklentisinin büyük bir kısmını temsil eder.”

Araştırmacılar, klinisyenlerin çalışmayı, özellikle sigara içen yaşlı hastalarını sigarayı bırakmaya ikna etmek için bilimsel kanıt olarak kullanabileceklerini umuyorlar.

Çalışma Amerikan Önleyici Tıp Dergisi’nde yayımlandı .

Kaynak: Elsevier

35 veya 75 yaşındaysanız, sigarayı bırakmak hayatınıza yıllar katacaktır
35 veya 75 yaşındaysanız, sigarayı bırakmak hayatınıza yıllar katacaktır




 

 

About The Author

Bir yanıt yazın