Dilinizin sağlığınız hakkında söyledikleri

Dilinizin sağlığınız hakkında söyledikleri

Uzmanlar dilinizin şekli, rengi ve dokusunun refahınız hakkında değerli bilgiler sunabileceğini söylüyor

    -Bir zamanlar, bir partide, bir kadın arkadaşımın diline bakarak bilmesi gereken her şeyi anlatabileceğini söyledi. Arkadaşım görev bilinciyle ağzını açtı ve birkaç dakikalık dikkatli incelemeden sonra, kadın arkadaşımın hayatının kontrolünü ele alması gerektiğini söyledi.

Tartışmasız daha etkileyici bir numara, bunu iyi bir tavsiye olarak görmeyecek birini bulmak olurdu. Ancak dilimizin refahımızla ilgili ipuçları taşıdığı fikri, Rochester Üniversitesi Eastman Ağız Sağlığı Enstitüsü’nde profesör olan Dr. Yanfang Ren‘in açıkladığına göre, bin yıllara ve kıtalara yayılıyor.

Örneğin, geleneksel Çin tıbbında dilin farklı bölümleri farklı organlarla ilişkilendirilir.

Dr. Yanfang Ren: “ Bir kişinin dilinin şekli, rengi ve dokusu sağlığı hakkında değerli bilgiler sunabilid.. Diller, hayati fonksiyonlarımızın çoğu için çok önemlidir. Yutmamıza, nefes almamıza, konuşmamıza ve fotoğraflarda komik pozlar vermemize yardımcı oluyorlar.

Peki bir insanın dili gerçekten de onun sağlık durumu hakkında bilgi verebilir mi?

Sağlıklı bir dil nasıl olmalıdır?

Diller kar taneleri gibidir: nemli. Ayrıca, ikisi de birbirine benzemez.

Buffalo Üniversitesi’nde Suny’de seçkin bir ağız biyolojisi profesörü olan Dr. Frank Scannapieco, “Dil arayan kimse yok,”

Genel olarak, bir dilin rengi soluk pembe ile koyu kırmızı arasında bir yerde olacak ve üstünde ince, beyazımsı bir keratin tabakası olacaktır.

Yüzeydeki küçük çıkıntılara papilla adı verilir ve bunlar diğer şeylerin yanı sıra kişinin tat tomurcuklarını içerir .

    -Dr. Frank Scannapieco, “Dilinizin sağlıklı temel çizgisinin ne olduğunu anlamak için, dilinize ara sıra aynada bakmanızı ve normalde nasıl göründüğünü hissetmenizi öneriyorum. Daha sonra, önemli değişiklikler fark ederseniz, bir diş hekimine veya hekime danışın.”

Dilin görünümü sağlık hakkında ne söylüyor?

    –National Institutes of Health Clinical Center’da görevli klinik doktoru ve hastane diş hekimi olan Jiwon Lim, “Dilin görünümü bize sağlığımız hakkında çok şey anlatabilir. Vücudumuzun olması gerektiği gibi çalışmadığını bize söyleyebilirler.”

Tüm değişiklikler kırmızı bayrak değildir. Bir dilin görünümü, yiyip içtiklerinize bağlı olarak günden güne değişecektir.

Örneğin, Blue Gatorade dilde belirgin parlak mavi bir kalıntı bırakacaktır ve bu endişelenecek bir şey değildir. Kahve, çay ve meyveler, pancarlar, şekerlemeler ve bazı köriler gibi bazı yiyecekler de dili renklendirebilir, ancak yalnızca geçici olarak.

     –Scannapieco, “Renk değişikliği belirli ilaçların sonucu da olabilir.. Siyah bir dil veya mavimsi bir dil, antibiyotikler gibi şeyler buna neden olabilir. Bunların, aldığınız herhangi bir ilacın olası yan etkileri olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışın.

Ancak bazı değişiklikler daha ciddi sağlık sorunlarına işaret ediyor olabilir. Bazıları zararsızdır veya kendiliğinden geçer ve bazılarının bir diş hekimi veya doktor tarafından tedavi edilmesi gerekebilir.”

    –Ren, “Çoğu insan diş hekimine yeterince gitmiyor ve bu nedenle dil ve ağızlarının durumunu değerlendiren bir tıp uzmanına sahip değil. Nüfusun yalnızca yaklaşık %40’ı düzenli olarak diş hekimine gidiyor, Bu bir sorun.”

Dikkat etmeniz gereken bazı yaygın dil değişiklikleri şunlardır:

Parlak kırmızı renk :

Bazen engebeli bir dokuya sahipse ” çilek dili ” olarak da bilinen parlak kırmızı bir dil, alerji, Kawasaki hastalığı , toksik şok sendromu, kızıl hastalığı ve B12 vitamini eksikliği gibi bir dizi rahatsızlığın işareti olabilir.

Beyaz lekeler :

Dildeki beyaz lekeler, dokularına bağlı olarak farklı rahatsızlıkların habercisi olabilir.

    –Scannapieco, “Fırçalamak veya kazımak acı verici hissettiren süt beyazı lekelerin oral pamukçuk belirtisi olabilir. Bu, bebeklerde, küçük çocuklarda, 65 yaş üstü kişilerde ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha yaygın olan bir tür maya enfeksiyonudur. Antifungal ilaçlarla tedavi edilir.”

 

    –Ren , “Beyaz lekelerin kalın olması ve kazınmaması durumunda bunun bazen kanser öncesi bir durum olarak kabul edilen lökoplaki belirtisi olabileceğini söyleyebilirim.  “

Sarımsı renk :

     –Lim: “Birisi dilinde sarımsı yeşil bir kalıntı biriktiriyorsa, bu kötü ağız hijyenine işaret ediyor olabilir. Ayrıca, bu kalıntı renginin sigara içen hastalarda daha fazla birikme eğiliminde olduğunu da belirtmeliyim.”

Yükseltilmiş, beyaz kenarlı kırmızı lekeler:

 Bunlara “coğrafi dil” denir çünkü bu lekeler hareket etme eğilimindedir ve bir günden diğerine farklı alanlarda belirir. Yaygındır

    – Ren, “Nüfusun yaklaşık %30’unun bir noktada bunu deneyimleyeceğini tahmin ediyor. Ayrıca ağrısız, iyi huylu ve tedavi edilemez.”

   –Lim, “Coğrafi dile neyin sebep olduğunu bilmiyoruz. Bazı literatürlerin bunun bir otoimmün rahatsızlık olduğunu gösterdiğini ve hastalarının bazılarında daha yüksek stres seviyeleriyle ilişkili göründüğünü söyleyebilirim. “

Küçük yaralar :

Dildeki veya ağızdaki yumuşak dokudaki küçük yaralar muhtemelen aftlardır. Bunlar, Mayo Clinic’e göre ağız yaralanmaları (örneğin kendi dilinizi ısırmak veya diş tellerinden kaynaklanan tahriş), stres, hormonal değişimler ve bazı alerjiler ve gıda hassasiyetleri nedeniyle oluşabilir. Ayrıca Crohn hastalığı veya çölyak hastalığı gibi belirli otoimmün rahatsızlıkların bir işareti de olabilirler.

Siyah renk :

Papillalar düzenli olarak dökülmezse ve normalden daha uzun büyürse diller siyah veya koyu kahverengi görünebilir ve bu da ağızda bakteri ve döküntülerin hapsolmasına neden olur. Bu, “siyah tüylü dil” adı verilen bir duruma neden olabilir. Lim, bunun genellikle bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda görüldüğünü söylüyor. Örneğin, CD4 beyaz kan hücreleri düşük olan HIV hastalarının vücutları, ağızda biriken günlük bakteri veya mantarlarla savaşamayabilir.

Dil sağlığı nasıl korunur?

    –Scannapieco, “Ne yazık ki dil, sıklıkla göz ardı ettiğimiz bir şey. Bu, onu temiz tutmak için çok şey yapmanız gerektiği anlamına gelmez.  Genel olarak iyi bir ağız hijyeni sağlamanın genellikle yeterli olduğunu söyleyebilirim. Bu, Amerikan Diş Hekimleri Birliği’nin dişlerinizi günde iki kez iki dakika boyunca florürlü diş macunu ile fırçalama önerisini takip etmek anlamına gelir .

Lim, bir kazıyıcı kullanabilirsiniz ancak aşırıya kaçmayın diyor. “Dilinizi çok fazla kuvvetle kazırsanız, dilimizdeki papillalar büyüdüğü için ateş kırmızısı veya beyaz görünebilir,” diye açıklıyor. Lim, bir dil kazıyıcı kullanmayı seçerseniz, talimatları okuduğunuzdan ve çok fazla baskı uygulamadığınızdan emin olun diyor.

Hayatınızın kontrolünü ele geçirmenin bir yolu bu – ya da en azından ağzınızın.

Dilinizin sağlığınız hakkında söyledikleri
Dilinizin sağlığınız hakkında söyledikleri




 

 

About The Author

Bir yanıt yazın