ABD’de sevilen, hoş, rustik, meyveli ve leziz bir tatlı yapmak için adım adım bir kılavuz

Erikli Tatlı nasıl yapılır – tarif

Puding kanonuna şaşırtıcı derecede yeni eklenen crumble’dan önce, tam olarak adının nereden geldiğini ima eden, o kadar yumrulu bir katılığa sahip, tatlı, hamurlu bir üst kısmı olan, fırında pişirilmiş meyvelerden oluşan benzer şekilde sade bir yemek olan cobbler vardı. Özellikle ABD’de popüler olan bu tatlı, kolay ve çok yönlü bir tatlıdır

Hazırlama 20 dk
Pişirme 45 dk 4-6
kişilik

800 gr erik
50 gr açık kahverengi şeker
 (2. adıma bakın)
4 küçük parça tereyağı , (artı yağlamak için ekstra)
1 çay kaşığı mısır unu (3. adıma bakın)
1 yemek kaşığı limon suyu
½ çay kaşığı tarçın
 (4. adıma bakın)

Hamur için
225 gr sade un
50 gr iri mısır unu
 (isteğe bağlı)
2 çay kaşığı kabartma tozu
½ 
çay kaşığı karbonat
3 yemek kaşığı pudra şekeri
Tuz
100 gr soğutulmuş tereyağı
220 ml ayran
 (7. adıma bakın)
1 yemek kaşığı esmer şeker

Pişirmeye dayanıklı hemen hemen her meyveyle tatlı yapabilirsiniz – şeftali, dut, elma – ama erikler favorilerimden biri çünkü ısı onların muhteşem tatlı ve ekşi lezzetini gerçekten yoğunlaştırıyor.

Açıklanan yöntem tüm çekirdekli meyveler için işe yarayacaktır, ancak şekeri buna göre ayarlamanız gerekebilir – örneğin erikler biraz daha fazlasına (ve çekirdeklenmesi için daha fazla zamana!) ihtiyaç duyacaktır.

Dün biraz erik.

2 Erikleri hazırlayın

Erikleri küçük ve keskin bir bıçakla ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın. Olgunlaşmamış meyvelerde çekirdeklere yapışan etli kısımları kesip saklayın.

Erikleri küçük ve keskin bir bıçakla ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın. Olgunlaşmamış meyvelerde çekirdeklere yapışan etli kısımları kesip saklayın.

Erik etini açık kahverengi şekere (eğer tercih ederseniz beyaz şeker de olur) atın, sonra ara sıra karıştırarak 30 dakika bekletin ve suyunu çekmesini sağlayın.

3 Yemeği hazırlayın ve doldurun

Fırını 200C’ye (fanlı 180C)/390F/gaz 6’ya ısıtın ve orta boy bir fırın kabını tereyağıyla yağlayın. Erikleri bir kase üzerine tuttuğunuz bir süzgeçte süzün ve tüm suyunu toplayın, ardından meyveleri yağlanmış kaba boşaltın.

Erikleri bir kase üzerinde tutulan bir elekten geçirerek suyunu süzün, sonra meyveleri yağlanmış tabağa boşaltın. Mısır ununu (ya da bunun yerine bir yemek kaşığı sade un kullanın) küçük bir kaseye koyun, sonra erik sularını ve limon sularını pürüzsüz olana kadar çırpın.

Mısır ununu (veya bunun yerine bir yemek kaşığı kadar un kullanın) küçük bir kaseye koyun, ardından erik suyunu ve limon suyunu pürüzsüz hale gelene kadar çırpın.

4 Dolguyu bitirin ve pişirin

Meyvelerin üzerine öğütülmüş tarçın veya başka tatlı baharatlar serpin – akla ilk gelen hindistan cevizi, zencefil, karışık baharat, yeşil kakule veya yıldız anason – ya da erik suyu karışımına bir miktar vanilya özütü ekleyin – ardından meyve suyu kasesinin üzerine dökün

Eriklerin üzerine tereyağını gezdirin.

Meyvelerin her yerine tereyağı sürün ve yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika fırında pişirin.

5 Üst malzemeye başlayın

Meyve pişerken, ayakkabıcı üstünü hazırlayın. Unu, isteğe bağlı mısır ununu (bu hoş bir tat ve hafif taneli bir doku verir ve genellikle süpermarketlerin dünya gıda reyonunda veya tam gıda dükkanlarında bulunabilir; kullanmıyorsanız, ağırlığı daha fazla unla tamamlayın), kabartma tozunu ve karbonatı büyük bir kaseye veya mutfak robotuna koyun.

6 Şeker ve tereyağını karıştırın

Un karışımına şeker ve bir tutam tuz ekleyin, sonra iyice karışana kadar çırpın veya çırpın. Soğuk tereyağını küpler halinde kesin, sonra parmak uçlarınızla karışıma yedirin veya karışım kırıntı gibi görünene kadar karıştırın. Gerekenden fazla karıştırmamaya dikkat edin – üst kısım yumuşak olmalı, çiğnenebilir olmamalı.

Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar sadece ayran ekleyin.

7 Hamuru bitirin

Sadece pürüzsüz bir hamur elde edecek kadar ayran ekleyin. Ayran artık yaygın olarak bulunabiliyor –  – ancak 250 ml sütü bir yemek kaşığı limon suyu veya oldukça nötr bir sirke (örneğin elma şarabı veya beyaz şarap) ile ekşitip yaklaşık 10 dakika koyulaşmasını bekleyerek bir DIY alternatifi yapabilirsiniz.

8 Bölün, düzleştirin ve meyvenin üzerine yerleştirin

Hamuru dondurma büyüklüğünde toplara ayırın, hafifçe yassılaştırın ve eriklerin üzerine aralıklı olarak dizin, çünkü pişerken genişleyeceklerdir.

Hamuru bir dondurma kepçesi büyüklüğünde toplara bölün, sonra hafifçe düzleştirin ve eriklerin üzerine aralıklı olarak yerleştirin - pişerken genişleyeceklerdir. Yemeğinizin boyutuna bağlı olarak hepsine ihtiyacınız olmayabilir, ancak fazladan olanları her zaman yağlanmış bir fırın tepsisinde ayakkabıcının yanında pişirebilir veya dondurabilirsiniz.

Tabağınızın büyüklüğüne bağlı olarak, tüm toplara ihtiyacınız olmayabilir; ancak fazladan olanları yağlanmış bir fırın tepsisine koyarak topların yanında pişirebilir veya daha sonra yemek üzere dondurabilirsiniz.

9 Altın rengi olana kadar pişirin, sonra servis edin

Hamurun üzerine esmer şeker serpin (dilerseniz burada beyaz şeker de kullanabilirsiniz) ve üzeri kızarana ve iyice kabarana ve altından gördüğünüz meyveler kabarana kadar 30-40 dakika pişirin.

Bir tepside bitmiş ayakkabıcı. Hamurun üzerine demerara şekeri serpin – yine, tercih ederseniz burada beyaz şeker kullanabilirsiniz – sonra 30-40 dakika pişirin, üstü altın rengi ve iyice kabarana ve altında görebildiğiniz meyveler köpürene kadar.

Çıkarıp 15 dakika dinlendirip soğumaya bırakın. Daha sonra dondurma, krema, muhallebi veya krema eşliğinde servis edin.

Unu, isteğe bağlı mısır ununu, kabartma tozunu ve karbonatı büyük bir kaseye veya mutfak robotuna koyun. Un karışımına şekeri ve bir tutam tuzu ekleyin, sonra iyice karışana kadar çırpın veya çırpın. Soğuk tereyağını küpler halinde kesin, sonra parmak uçlarınızla karışıma yedirin veya karışım kırıntı gibi görünene kadar karıştırın.


 

 


 


 

 

About The Author

Bir yanıt yazın