Diyabet için "fonksiyonel tedavi" kök hücrelerle insülin üretimini geri kazandırıyor

Diyabet için "fonksiyonel tedavi" kök hücrelerle insülin üretimini geri kazandırıyor

Diyabet için “fonksiyonel tedavi” kök hücrelerle insülin üretimini geri kazandırıyor

Tip 1 diyabet hastası bir hasta, bir yıldan uzun süredir insülin dozuna ihtiyaç duymadan hastalıktan işlevsel olarak iyileşti.

Tedavi, hastanın kendi kök hücrelerinden yeni insülin üreten hücrelerin yetiştirilmesini ve nakledilmesini içerir.

Tip 1 diyabet, hastanın bağışıklık sisteminin pankreastaki insülin üreten hücrelere saldırdığı bir otoimmün hastalıktır. Bu, hastaların kan şekeri seviyelerini yönetememeleri ve düzenli insülin enjeksiyonlarına ihtiyaç duymaları anlamına gelir.

Şimdi, bir faz I klinik denemesinden elde edilen erken sonuçlar, kaybedilen insülin üreten hücrelerin yenileriyle değiştirilmesinin uygulanabilir bir tedavi olabileceğini gösteriyor. Bu tür bir nakli alan ilk hasta, bir yıldan uzun süredir insülinden bağımsız, diyor ekip.

Hasta, 11 yıl önce tip 1 diyabet teşhisi konan 25 yaşında bir kadındır. O zamandan beri insülin tedavisine bağımlıydı ve rahatsızlığı nedeniyle iki karaciğer nakli ve bir pankreas nakli geçirmişti.

Deney için bilim insanları, kök hücreleri onun yağ dokusundan izole ettiler ve onları neredeyse her hücre tipine farklılaşabilecekleri daha erken bir gelişim durumuna geri döndürmeye çalıştılar. Daha sonra, pankreas adacık hücreleri olmaları için ikna edildiler ve bunlar yetiştirilip karın kaslarına nakledildi.

Ekip, nakilden sonraki bir yıl boyunca onu yakından takip etti. Günlük insülin dozu gereksinimleri iki hafta sonra düşmeye başladı ve 75. günde tamamen insüline bağımlı hale geldi. Bir yıllık çalışma döneminin geri kalanında bu şekilde kaldı ve zamanının %98’inden fazlasını sağlıklı bir glisemik aralıkta geçirdi. Bilim insanları nakilden kaynaklanan herhangi bir anormallik belirtisi bildirmedi.

Daha önce benzer ümit verici sonuçlar veren başka çalışmalar da yapılmıştı , ancak bu yeni deneme birkaç önemli noktada farklılık gösteriyor. Birincisi, kök hücreler genetik olarak değil kimyasal olarak indükleniyor ve hastanın vücudundaki farklı bir kaynaktan geliyor.

Ayrıca, önceki çalışmalarda olduğu gibi karaciğer yerine karın kaslarına yerleştirildiler. Bu, hücrelerin hayatta kalmasını ve olgunlaşmasını iyileştirdi, izlenmesini kolaylaştırdı ve hasta için daha az invaziv bir prosedürdü.

Olası bir komplikasyon, hastanın bağışıklık sisteminin hala baskılanması gerektiğidir – sonuçta, hasarlı hücreleri değiştirmek bu otoimmün rahatsızlığın temel nedenini ortadan kaldırmaz. Ancak bu, organ ve doku nakillerinde olağan bir durumdur.

Deneme, tedavinin diyabet için uygulanabilir bir seçenek olabileceğini ve daha fazla çalışma yapılabileceğini gösteriyor. Şu anda, denemeye iki katılımcı daha katılıyor,

Araştırma Cell dergisinde yayımlandı .

Kaynak: Xinhua aracılığıyla Nankai Üniversitesi

Diyabet için "fonksiyonel tedavi" kök hücrelerle insülin üretimini geri kazandırıyor
Diyabet için “fonksiyonel tedavi” kök hücrelerle insülin üretimini geri kazandırıyor

About The Author

Bir yanıt yazın