bitki bazlı beslenmeye dair 13 efsane daha çürütüldü

bitki bazlı beslenmeye dair 13 efsane daha çürütüldü

Vegan olarak kas yapamazsın 

Bitki bazlı beslenmeye dair 13 efsane daha çürütüldü

‘Vegan olarak kas yapamazsın’ ve bitki bazlı beslenmeye dair 13 efsane daha çürütüldü

Veganlık: sıkıcı ve pahalı ama her zaman en etik seçim, değil mi? Yanlış, diyor uzmanlarımız, bitki bazlı beslenmeyle ilgili yanlış anlamaları ele alıyor..

Vegan diyetinde kas inşa edemezsiniz

YANLIŞ


Birçok vegan atlet ve vücut geliştirmeci diyetlerini çevrimiçi paylaşırken, bazı elit sporcular daha önceki katı bitki bazlı rejimlerine hayvansal ürünler eklemeleri gerektiğini fark ediyor.

Venus Williams kendisine “chegan” (hileli vegan) diyor ve Novak Djokovic’in dirsek ameliyatından sonra kaslarının iyileşmesine yardımcı olmak için balık yemeye başladığı bildirildi .

     –Altı yıldır vegan olan Reena Sharma , namıdiğer Vegan Diyetisyen , “Protein veganların düşünmesi gereken bir şey . Ancak batıdaki çoğu insan, vegan olsun ya da olmasın, protein gereksinimlerini zaten aşıyor.

Bitki bazlı besinler genellikle kas gelişiminin yapı taşları olan ve aynı zamanda bağışıklık, sindirim, hormon ve nörolojik sistemlerde rol oynayan dokuz temel amino asidin hepsini içermez.

Ancak fıstık ezmeli sandviç veya pitta ile humus gibi diğer bitkisel besinlerle birleştirildiklerinde içerebilirler.”

İnsanlar et yemek için tasarlanmıştır

DOĞRU

Ancak biz aynı zamanda bitki yemeye de tasarlanmışız.

    –Sharma, “İnsanlar, hem bitkileri hem de hayvanları sindirebildiğimiz için zamanın başlangıcından beri hepçildir. Ancak, keskin dişler ve pençeler gibi tipik etçil özelliklere sahip değiliz, bu da potansiyel olarak bitkilere daha uygun olduğumuzu gösteriyor.”

Vegan seçenekler her zaman en sağlıklı olanlardır

YANLIŞ


“Bir zamanlar bu muhtemelen doğruydu,” diyor Ultra-İşlenmiş İnsanlar: Neden Hepimiz Yiyecek Olmayan Şeyler Yiyoruz… ve Neden Duramıyoruz? kitabının yazarı…

     –Dr. Chris van Tulleken: “Şimdi ise çoğu zaman doğru değil. Vegan bir diyet çok sağlıklı olabilir. Ev ortamında taze malzemelerle hazırlanan iki yemeği karşılaştırırsak, vegan olan genellikle daha sağlıklı olacaktır çünkü daha fazla sebze ve daha az doymuş yağ içerme olasılığı yüksektir. Ancak sosisli rulolar ve hamburgerler gibi birçok modern vegan yiyecek, et eşdeğerlerinden daha sağlıklı olarak görülüyor, oysa ben bunların da en az onlar kadar kötü olduğunu söyleyebilirim. Tuz oranları yüksektir, genellikle şeker ve yağ oranları yüksektir ve bazı kanıtlara göre zararlı katkı maddeleri içerirler.”

Vegan olmak çevre için iyidir

DOĞRU


“Bilim açık,”

     –Toprak Derneği’nde politika başkanı ve The Meat Paradox kitabının yazarı Rob Percival: “Ortalama bir vegan diyeti, ortalama bir omnivor diyetinden çevreye daha az zarar verir ve genellikle daha küçük bir arazi kullanım ayak izine sahip olur ve küresel ısınmaya daha az katkıda bulunur.

Hindistan cevizi, soya, avokado ve badem gibi ormansızlaştırılmış arazilerde yetiştirilen meyve ve sebzeler ne olacak?

Meyve ve sebzeler, yanlış bağlamda, toprağı tüketebilir, su kıtlığını şiddetlendirebilir ve fosil enerjiye güvenebilir.”

Bununla birlikte, ortalama bitki bazlı beslenmedeki çoğu gıdanın yine de nispeten çevre dostu olacağını söylüyorum..

İngiltere’de tüketilen etin üçte ikisi, hayvanların kötü koşullarda yaşadığı ve endüstriyel tarım kimyasalları kullanılarak yetiştirilen ürünlerle beslendiği yoğun çiftliklerde yetiştiriliyor. Üretilen atıklar genellikle besin kirliliğine katkıda bulunarak nehirlerimizi öldürüyor. Hayvanların katlandığı sefil koşullar zoonotik hastalıklara ve antimikrobiyal dirence yol açabilir.”

Vegan beslenme daha etik bir seçimdir

YANLIŞ


“Kesinlikle değil”

  – No Meat Required The Cultural History and Culinary Future of Plant-Based Eating kitabının yazarı Alicia Kennedy: “Kaju peyniri gibi şeyler hakkında çok düşünüyorum. Kaju üretmek genellikle korkunç çalışma koşulları içerir. Bazı veganların vegan olduğu sürece her şeyi sevmesi hem rahatsız edici hem de ters etki yaratıyor. İnsan hakları ihlalleri bununla ilgili değil.”

Renkli vegan yiyeceklerin yayıldığı yere salyaları akan bir kadının karikatürü

Vegan yemek sıkıcıdır

YANLIŞ

“Bitki bazlı beslenme inanılmaz derecede çeşitlidir,”

    –10 yıldır vegan olan popüler bir bitki bazlı çevrimiçi kanal, yemek kitabı ve gıda markası olan Bosh!’un kurucu ortağı Ian Theasby: “Bir vegan olarak dışarıda yemek yemek her zamankinden daha kolay – vegan seçenekler sunan restoranların sayısında gözle görülür bir artış var.”

Şef Chantelle Nicholson, Londra’daki Apricity’de bitki bazlı yemekleriyle ünlüdür; burada menülerde incir yapraklı panna cotta ve sambal salatasıyla miso soslu lahana bulunur.

Geçtiğimiz günlerde Wilderness festivalinde yemek pişirdik. Yedi servislik tadım menümüzdeki beş servis tamamen bitki bazlıydı ve konukların hiçbirinin bunu fark ettiğinden emin değilim.”

Vegan beslenme çocuklara zararlıdır

YANLIŞ


“İyi planlanmış bir vegan diyeti, insanların hayatlarının her aşamasında destek olabilir,”

   –British Dietetics Association’dan Chloe Hall. Ancak University College London tarafından yapılan araştırma , vegan çocukların ortalama olarak daha düşük “kötü” kolesterole sahip olmalarına rağmen, aynı zamanda omnivor akranlarından 3-4 cm daha kısa olduklarını, %4-6 daha düşük kemik yoğunluklarına (muhtemelen daha düşük kalsiyum alımından dolayı) ve B12 eksikliğine yakalanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösterdi.

Tüm bu çalışmalarda olduğu gibi, ortalamalar yalnızca bir noktaya kadar faydalıdır. Bir çocuğun (veya yetişkinin) vegan bir diyetle gelişip gelişmeyeceği, sebzelere, baklagillere veya tofuya açık olmalarına ve ebeveynlerin, bakıcıların ve okulların yemek planlama ve hazırlama kapasitesine bağlı olarak bireysel ve bağlamsaldır.

Vegan olmak pahalıdır

ÇOĞU YANLIŞ

    -Kennedy: “İnsanlar bitki bazlı gıdalar yemenin, bitki bazlı ürünler satın almak anlamına geldiğini düşünüyorlar. Sanki vegansanız Impossible burger, Beyond sosisleri ve vegan yumurtaları satın almak zorundaymışsınız gibi; zaten insanların yediği yiyeceklerin çoğunu yemek yerine,”

Which? tarafından yapılan son araştırma , birçok süpermarketin hazır gıdaların bitki bazlı versiyonları için yüksek fiyat talep ettiğini, vegan sosislerin etin iki katına kadar, burgerlerin 100 gramı 20p-30p daha pahalı olduğunu ve vegan mayonezin %50’ye kadar daha pahalı olduğunu gösterdi.

    –Kennedy: “Bu, veganlığa haksızlık ediyor ve pahalı ve erişilemez olduğu yönünde bir ün kazandırıyor.”

Bazı veganlar daha sık ve daha fazla yemek yemeleri gerektiğini bildiriyor ve bu da pahalı olabiliyor. Yeni veganların tok hissetme konusunda tavsiye istediği düzinelerce Reddit başlığı var.

Bitki sütleri sizin için zararlıdır

YANLIŞ


     –Sharma: “Bitki sütlerinin bir hiyerarşisi vardır. Protein açısından inek sütüne en çok benzeyenleri arıyorsanız, soya en iyisidir. İşleme seviyesi değişir – bazıları sadece su artı fasulye, tahıl, tohum veya fındıkla yapılır, ancak diğerleri tatlandırıcılar, aromalar ve dengeleyiciler gibi ek bileşenler içerecektir. Bunların hiçbiri sizin için kötü değildir, ancak ilave şeker içerenlerin tüketimini sınırlayın.”

Marul kasesine mutsuz bakan kedi ve 'vegan' deri ceketli mohikanlı adamın yer aldığı çizgi film

Evcil hayvanlara kolayca vegan yiyecekler verilebilir

ANLAMSIZ


Köpekler hepçilken, kediler zorunlu etçildir: bitkileri sindirebilirler, ancak ihtiyaç duydukları tüm besinleri onlardan alamazlar.

    –British Veterinary Association başkanı Anna Judson, “Araştırmalar, kediler için tam bir vegan veya vejetaryen diyet oluşturmanın mümkün olmadığını gösteriyor” diyor.

Düzenleyiciler yakın zamanda Meatly adlı bir şirketin laboratuvarda yetiştirilen etini ilk kez evcil hayvan mamasına koymasına izin verdi .

Veganların takviye alması gerekiyor

YANLIŞ

   -Hall: “Vegan bir diyetin B12 vitamini, iyot ve selenyum açısından düşük olması muhtemeldir, bu nedenle bunlarla güçlendirilmiş yiyecekler yemek veya yeterli miktarda takviye almak önemlidir”

B12 güçlendirilmiş tahıllarda , iyot deniz yosununda ve selenyum Brezilya fındığında, tofuda ve bazı baklagillerde bulunur .

     –Sharma , “Bitkilerden gelen demir vücut tarafından etkili bir şekilde emilmez, bu nedenle kötü planlanmış bir vegan diyetinde daha düşük bir alım olasılığı daha yüksektir . Ancak vücudumuz uyum sağlamada iyidir ve vücutta ne kadar az depolanırsa yiyeceklerden o kadar fazla emebiliriz.”

Kalsiyum ise bir diğer endişe kaynağı

    –Hall, veganların bol miktarda “kalsiyumla güçlendirilmiş bitki bazlı süt ürünleri, kalsiyumla zenginleştirilmiş tofu, kalsiyumla güçlendirilmiş ekmek ve tahıllar ile bamya ve tere gibi sebzeler” tüketmesi gerektiğini söylüyor.

Kadın veganlar soya konusunda dikkatli olmalı

MUHTEMELEN YANLIŞ


1990’ların sonlarında, soya izoflavonlarının potansiyel östrojenik ve anti-östrojenik etkileri hakkında, özellikle meme kanseriyle ilişkili olarak ve esas olarak hayvan ve in vitro çalışmalardan sonra endişeler artmaya başladı . O zamandan beri insanlar üzerinde yapılan çalışmalar ve karşı çalışmalar, kolesterol, kalp sağlığı, bunama, tiroid ve kanser üzerindeki etkisini inceledi. Bugünkü fikir birliği, soya yemenin muhtemelen meme kanseriyle bağlantılı olmadığı ve hatta koruyucu olabileceği; herhangi bir hormonal etkinin (ki bunlar hala iyi anlaşılmamıştır) vücudunuzdaki östrojen miktarına ve yaşınıza bağlı olduğu; ve sağlık üzerindeki herhangi bir etkinin hala olumlu veya nötr olacağı yönündedir .

“Bu yüzden tam tersi doğru olabilir,” diyor Hall.

“Menopoz sırasında soyaya bakan bazı araştırmalar, bunun sıcak basmalarını ve osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterdi.”

Veganlar bira veya şarap içemezler

YANLIŞ


“Bu doğru olsaydı, mahvolurdum,”

     –Sharma. “Neyse ki öyle değil. Bir sürü bira, elma şarabı ve şarap balık kılçığı veya yüzme kesesi, yumurta akı veya jelatin kullanılarak filtreleniyor, ancak birçok vegan alkollü içecek var ve bunları bulmak çok daha kolaylaşıyor – şükürler olsun.”

Vegan içecekler genellikle etikette bunu belirtir (neredeyse tüm içkiler vegandır).

Vegan deri en sürdürülebilir seçimdir

KOMPLİKE


Vegan deri daha düşük bir karbon ayak izine sahip olsa da, genellikle poliüretan veya PVC gibi plastiklerden yapılır.

Bazı eleştirmenler, petrol bazlı malzemelerin doğal olanlardan daha yeşil olarak yeniden çerçevelenmesinin hızlı modanın en büyük başarılarından biri olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, hayvan derisi üretimi yüksek bir karbon ayak izine sahiptir ve su kirliliğine neden olur, ancak plastik deri biyolojik olarak parçalanmaz ve mikroplastikler salabilir.

Bir çözüm ananas, mango, kaktüs veya mısırdan yapılan bitki bazlı deriler olabilir , ancak bunlar o kadar yeni ki sürdürülebilirlikleri hakkında çok az veri var ve pahalı olabilirler. Mevcut malzemeleri yeniden kullanmak (geri dönüştürmek yerine) daha iyi olabilir: Inflatable Amnesty havuz oyuncaklarından ve çocuk havuzlarından renkli tote’lar ve bel çantaları yapıyor; Crackpacs eski çadırları ve macera ekipmanlarını sırt çantalarına dönüştürüyor; ve Elvis & Kresse eski itfaiye hortumu ve deri atıklarını (Burberry’den) kullanarak üst düzey dizüstü bilgisayar kılıfları, cüzdanlar ve kemerler yapıyor.

bitki bazlı beslenmeye dair 13 efsane daha çürütüldü
bitki bazlı beslenmeye dair 13 efsane daha çürütüldü

About The Author

Bir yanıt yazın