Demans riskini azaltan bir tarif

Demans riskini azaltan bir tarif

Kırmızı şarap, meyveler, bitter çikolata ve çay: Demans riskini azaltan bir tarif

Araştırmacılar, kırmızı şarap ve meyvelerin flavonoidler açısından zengin olduğunu ve özellikle yaşa bağlı kronik hastalık riski taşıyan kişilerin diyetlerinde bu maddelerin artırılması gerektiğini söylüyor.

Çilek, çay, bitter çikolata ve evet, kırmızı şarap gibi flavonoidler açısından özellikle zengin yiyecek ve içecekleri tüketmek, ileriki yaşlarda beyninizi koruyabilir; araştırmacılar bu bitki bazlı antioksidanların bunama riskini azalttığını söylüyor.

Son zamanlarda kırmızı şarap ve onun sağlık yararları ile olumsuz yönleri arasındaki tartışmada bir canlanma yaşandı – sonuçta bu, sağlığa açıkça zararlı etkileri olan bir alkol. Ancak, içmeyi seçerseniz, flavonoidler açısından zengin bir içkiden daha kötü seçenekler var.

Queens University Belfast’tan araştırmacılar ve Avustralya, Perth’teki Edith Cowan Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından yönetilen bu yeni çalışma, yaşlandıkça uzun süreli iyi sağlık için yiyecek ve içeceklerdeki flavonoid içeriğine odaklanmanın bir başka örneğini ortaya koyuyor. Ancak bu sefer odak noktası özellikle bunamaydı.

Genetiğin sağlık sonuçlarında önemli bir rol oynamasına rağmen, beslenmenin yaşa bağlı birçok sağlık sorunu ve hastalıkla mücadelede ne kadar önemli bir faktör olduğunu giderek daha iyi anlıyoruz.

Çalışmanın baş araştırmacısı ve Queen Üniversitesi’nde profesör olan Aedín Cassidy, “Demansın dünya çapındaki yaygınlığı hızla artmaya devam ediyor.. Bu nüfus tabanlı kohort çalışmasında, İngiltere Biyobankası’ndan 40 ila 70 yaşları arasındaki 120.000’den fazla yetişkinin diyet verilerini analiz ettik.

Bulgularımız, özellikle meyveler, çay ve kırmızı şarap olmak üzere günde altı porsiyon daha fazla flavonoid açısından zengin yiyecek tüketmenin, demans riskini %28 oranında azalttığını gösteriyor. Bulgular, yüksek genetik riske sahip bireylerde ve depresyon semptomları gösterenlerde en belirgindi.”

Bu yılın başlarında, başka bir bilim insanları ekibi düzenli olarak peynir yiyenlerin daha mutlu ve daha iyi bir zihinsel sağlıkla yaşlandığını buldu .

Ve iyi bir Brie ile özellikle iyi eşleşen bazı şeyler düşünebiliriz.

      Cassidy’nin belirttiği gibi, ekip 2006 ve 2010 yıllarında kohort çalışmasına katılan 40 ila 70 yaş aralığındaki 121.986 UK Biobank katılımcısına baktı ve ortalama takip analizi 9,2 yıl sürdü.

Katılımcıların düzenli yiyecek ve içecek alımlarında bildirilen flavonoidlere dayalı bir “flavodiyet puanı” atayan araştırmacılar, genel olarak bu antioksidan açısından zengin olan altı ek porsiyonun bu bireylerde demans görülme sıklığının daha düşük olmasına yol açtığını buldu.

Nedenselliğin kanıtı olmasa da, sonuçların önemi bir ilişki olduğunu göstermek için yeterince sağlam görünüyor.

    –Araştırmacılar makalede, “En büyük risk azalması, günde en az iki tanesini tüketen katılımcılarda gözlemlendi: Beş porsiyon çay, bir porsiyon kırmızı şarap ve 0,5 porsiyon dut, bu alımların hiçbirini elde edemeyenlere kıyasla. Antosiyaninler, flavan-3-oller, flavonoller ve flavonlar dahil olmak üzere, çay, kırmızı şarap ve dutların ana katkı maddeleri olduğu flavonoid alt sınıflarının daha yüksek alımları, bu bulguları destekleyerek bunama riskiyle ters ilişki olduğunu gösteriyor.”

Flavonoidler elbette antioksidan, antiinflamatuar ve antikanser özelliklere sahiptir ve çok çeşitli kronik hastalıkların gelişiminin azaltılmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Queens Biyolojik Bilimler Okulu’ndan ilk yazar Amy Jennings, “Bu sonuçlar, flavonoid açısından zengin gıdaların günlük tüketimini artırmak gibi basit bir önlemin, özellikle yüksek risk altındaki popülasyonlarda demans riskini azaltabileceğini öne sürerek net bir halk sağlığı mesajı sağlıyor. Şu anda, hastalık için etkili bir tedavi yok, bu nedenle sağlığı ve yaşam kalitesini iyileştirmek ve sosyal ve ekonomik maliyetleri azaltmak için önleyici müdahaleler, önemli bir halk sağlığı önceliği olmaya devam etmelidir.”

Flavonoid alımını artırmanın en çok faydasını görebilecek kişilerin genetik olarak bunama riski yüksek olanlar ve yüksek tansiyon ve depresyonu olanlar olduğunu eklediler.

Çalışmanın günde yarım bardak kırmızı şarap içmenin sizi bilişsel gerilemeden koruyacağını kanıtlamadığı konusunda uyarsalar da, daha fazla flavonoid açısından zengin bir diyete odaklanmanın sağlıklı beyin yaşlanmasına kesinlikle yardımcı olabileceğini söylüyorlar.

Elbette flavonoidler yeşil yapraklı sebzelerde, soya fasulyesinde, portakalda ve daha birçok bitkisel üründe de bulunuyor; bunların birçoğunu ve miktarlarını bu çalışmasındaki tablolarda bulabilirsiniz .

Araştırmacılar, “Sonuçlarımız, flavonoid açısından zengin besinlerin günlük diyete dahil edilmesinin , özellikle yüksek risk altında olan popülasyonlarda, demans riskini azaltabileceğini göstermektedir” sonucuna vardı.

Araştırma JAMA Network Open dergisinde yayımlandı .

Kaynak: Queens Üniversitesi Belfast

Demans riskini azaltan bir tarif
Demans riskini azaltan bir tarif



 

 

About The Author

Bir yanıt yazın