Bağışıklık hücresi keşfi: "Neredeyse her şey için kullanılma potansiyeli"

Bağışıklık hücresi keşfi: "Neredeyse her şey için kullanılma potansiyeli"

Bağışıklık hücresi keşfi: “Neredeyse her şey için kullanılma potansiyeli”

Önemli bir bağışıklık hücresiyle ilgili keşif, hastalık tedavisi için geniş kapsamlı etkilere sahip olabilir

Vücudun iltihaplanma tepkisini baskılayan düzenleyici T hücreleri hakkındaki geleneksel düşünceyi altüst eden yeni bir araştırma, yaralı kasların onarımından saçların yeniden uzamasına kadar çok çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde önemli etkilere sahip.

Adından da anlaşılacağı gibi, düzenleyici T hücreleri veya Treg’ler, vücudun bağışıklık tepkisini aktif olarak düzenleyen veya baskılayan bir tür beyaz kan hücresidir.

Bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesini önler, iltihabı kontrol ederek ve bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı dokulara saldırdığı otoimmün hastalıklara karşı koruyarak kontrol altında tutarlar.

Geleneksel olarak, Treg’lerin vücudun yalnızca belirli bölgelerinde bulunan uzman hücre popülasyonları olduğu düşünülüyordu. Ancak, İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanlarının yeni bir çalışması, bağışıklık tepkisini tetikleyen çok çeşitli hastalık ve yaralanmaların tedavisi için önemli çıkarımlarla geleneksel düşünceyi altüst etti.

Üniversitenin Patoloji Bölümü’nden Profesör Adrian Liston, “Bir tür bağışıklık tepkisi içermeyen bir hastalık, yaralanma veya enjeksiyon düşünmek zor ve bulgularımız bu tepkiyi kontrol etme şeklimizi gerçekten değiştiriyor, Bağışıklık sisteminin yeni kurallarını keşfettik. Bu ‘birleşik şifacı ordusu’ her şeyi yapabilir – yaralı kasları onarabilir, yağ hücrelerinizin insüline daha iyi yanıt vermesini sağlayabilir, saç köklerini yeniden büyütebilir. Bunu bu kadar geniş bir hastalık yelpazesinde kullanabileceğimizi düşünmek harika: neredeyse her şey için kullanılma potansiyeli var.”

Lenfoid organlar, T hücreleri de dahil olmak üzere bir tür beyaz kan hücresi olan lenfositleri üretmekten sorumlu olan bağışıklık sisteminin ayrılmaz parçalarıdır.

T hücreleri kemik iliğinde yaşamaya başlar ve daha sonra üst göğüs orta kısmında bulunan bir organ olan timüse geçer ve burada Treg’ler de dahil olmak üzere uzmanlaşmış alt gruplara olgunlaşırlar. Tamamen olgunlaştıktan sonra, T hücreleri dalak, bademcikler ve lenf düğümleri gibi periferik lenf dokularına ve organlara taşınır (bazıları kan dolaşımına geçer). Treg’lerin bağışıklık sistemi tarafından çağrılana kadar ‘beklemede’ kaldıkları yerin burası olduğu düşünülüyordu.

Bunu test etmek için araştırmacılar farelerde lenfoid ve lenfoid olmayan dokular ve bağırsakla ilişkili dokular dahil olmak üzere 48 farklı dokuda bulunan Treg’leri analiz ettiler. Bunları tüm doku tiplerinde buldular, bu da Treg’lerin lenfoid dokularla sınırlı uzmanlaşmış hücre popülasyonları olmadığını, vücutta dolaşarak ihtiyaç duyulan bölgelerde onarım işlevlerini yerine getirdiğini gösteriyor.

     –Liston, “Artık bu düzenleyici T hücrelerinin vücudun her yerinde bulunduğunu bildiğimize göre, prensip olarak tek bir organı hedef alan bağışıklık baskılama ve doku yenileme tedavileri yapmaya başlayabiliriz. Bu, vücuda balyozla vurmak gibi olan mevcut tedavilere göre büyük bir gelişme” dedi.

Mevcut anti-inflamatuar ilaçlar sadece iltihaplı dokuları değil tüm vücudu tedavi eder ve vücudun tüm bağışıklık sistemini engelleyerek insanları enfeksiyona karşı duyarlı hale getirir . Araştırmacılar daha önce geliştirdikleri ve farelerde Treg’leri belirli bir organa veya dokuya çeken, sayılarını artıran ve bağışıklık tepkisini bastırmak ve iyileşmeyi desteklemek için onları aktive eden bir ilacı test ettiler. Bulgularına dayanarak araştırmacılar, yalnızca o bölgedeki bağışıklık tepkisini kapatarak konuma özgü hasarı onarma potansiyeli olduğunu söylüyorlar.

Liston, “Vücudun hedeflenen bölgelerindeki düzenleyici T hücrelerinin sayısını artırarak, vücudun kendini onarma veya bağışıklık tepkilerini yönetme konusunda daha iyi bir iş çıkarmasına yardımcı olabiliriz. Bir bağışıklık tepkisini kapatmak ve bir onarım tepkisi başlatmak istediğimiz çok sayıda hastalık var, örneğin, multipl skleroz gibi otoimmün hastalıklar ve hatta birçok bulaşıcı hastalık.”

Araştırmacılar bir spin-out şirketi kurmak için bağış topluyorlar. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bulgularını insan klinik deneyleri yaparak test etmeyi hedefliyorlar.

Çalışma Immunity dergisinde yayımlandı .

Bağışıklık hücresi keşfi: "Neredeyse her şey için kullanılma potansiyeli"
Bağışıklık hücresi keşfi: “Neredeyse her şey için kullanılma potansiyeli”

;



 

 

About The Author

Bir yanıt yazın