Bağışıklık hücresi enjeksiyonu kemik, kas ve cildin iyileşmesini önemli ölçüde hızlandırır

Bağışıklık hücresi enjeksiyonu kemik, kas ve cildin iyileşmesini önemli ölçüde hızlandırır

Bağışıklık hücresi enjeksiyonu kemik, kas ve cildin iyileşmesini önemli ölçüde hızlandırır

Yeni bir araştırmaya göre, vücudun bağışıklık tepkilerini kontrol eden düzenleyici T hücreleri veya Treg’leri doğrudan hasarlı kemik, kas ve cilde enjekte etmek iyileşmeyi önemli ölçüde artırıyor.

Artık bir yaralanmadan sonra iyileşmeyi artırmak için evrensel hücre tabanlı bir yöntem geliştirmenin kapısı açıldı.

Birkaç ay önce, İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde yapılan ve düzenleyici T hücreleri veya Treg’ler hakkındaki geleneksel düşünceyi altüst eden bir araştırmayı aktarmıştık .

Bu araştırmada, vücudun bağışıklık tepkisinin aktif kontrolörlerinin “neredeyse her şey” için bir şifacı ordusu olarak kullanılma potansiyeline sahip olduğu bulunmuştu.

Önemli bir bağışıklık hücresiyle ilgili keşif, hastalık tedavisi için geniş kapsamlı etkilere sahip olabilir
DALL-E

Şimdi, Japonya’daki Osaka Üniversitesi’ndeki İmmünoloji Sınır Araştırma Merkezi’nden (IFReC) ve Avustralya’nın Melbourne kentindeki Monash Üniversitesi’nden araştırmacılar, yeni bir çalışmanın parçası olarak bu potansiyeli araştırdılar ve bunun doğru olduğunu buldular.

 

Monash’ta doçent olan ve aynı zamanda Osaka Üniversitesi’nde çapraz atama pozisyonunda bulunan ve çalışmanın ilgili yazarı olan Mikaël Martino, “Treg’leri rejeneratif tıp amaçları için uygulamaya başladık çünkü bunlar monositler ve makrofajlar adı verilen diğer bağışıklık hücre tiplerini doğrudan etkileyebiliyor. Ek olarak, Treg’ler doku iyileşmesini destekleyen sinyal molekülleri salgılayabilir. Güçlü potansiyellerine rağmen, Treg’leri bu tür uygulamalar için kullanmayı araştıran çok az çalışma var.”

MONOSİTLER, belirli enfeksiyonlarla savaşmaktan ve diğer beyaz kan hücrelerinin ölü veya hasarlı hücreleri yok etmesine yardımcı olmaktan sorumlu beyaz kan hücreleridir.

Bağışıklık sisteminin bir diğer beyaz kan hücresi türü olan MAKROFAJLAR, mikroplar, kanser hücreleri, hücresel artıklar ve yabancı maddeler gibi patojenleri yutar ve sindirir (fagositoz).

Yaralanma sonrası iyileşme ve doku restorasyonu için vücudun pro-inflamatuar durumdan anti-inflamatuar duruma geçiş yeteneği esastır.

İnflamatuar yanıt kapatılmadığında ve kronikleştiğinde neler olabileceğine dair çok sayıda bilimsel kanıt vardır.

Anlaşılabilir bir şekilde, rejeneratif tıp tedavileri bu pro- ve anti-inflamatuar süreçteki ana bağışıklık sistemi oyuncularından yararlanmayı amaçlar. Treg’ler tam da burada devreye girer.

(Sağ) Treg'li ve (sol) Treg'siz hidrojel enjeksiyonundan sonra kranial kemik rejenerasyonu. Kırmızı noktalı çizgi orijinal defektin boyutunu gösterir.

(Sağ) Treg’li ve (sol) Treg’siz hidrojel enjeksiyonundan sonra kranial kemik rejenerasyonu. Kırmızı noktalı çizgi orijinal defektin boyutunu gösterir.

Mevcut çalışmada, araştırmacılar Treg’ler içeren bir fibrin hidrojeli farelerin yaralı dokusuna lokal olarak uygulayarak kemik, kas ve deride doku iyileşmesini ne ölçüde desteklediklerini gördüler.

Özellikle, üç akut yaralanma modeli seçtiler: şiddetli kafatası kusurları, işlev bozukluğuna yol açan iskelet kası kaybı ve tam kalınlıkta deri yaraları.

Fibrin, yara iyileşmesinde doğal olarak rol oynayan bir proteindir; vücudun kan pıhtılaşma yolunun son ürünüdür ve ayrıca Treg’ler gibi rejeneratif hücreler için bir ortam görevi görebilir.

IFReC’den profesör ve çalışmanın kıdemli yazarlarından Shizuo Akira, “Treg verilmeyen fibrin hidrojel verilen farelerle karşılaştırıldığında, Treg verilen farelerde, yaralı kranial bölgelerde gelişmiş kemik hacmi ve kaplama, daha yüksek miktarda kas dokusu ve geniş kas lifi boyutu ve daha hızlı cilt yarası kapanması görüldü” .

Treg’in desteklediği iyileşmenin mekaniğini inceleyen araştırmacılar, hücrelerin hasarlı bölgeye sokulduktan sonra yaralanmaya özgü bir fenotip (bir fenotip gözlemlenebilir bir özelliktir) benimsediğini gözlemlediler.

Treg’ler, bağışıklık sistemi modülasyonu ve doku iyileşmesiyle ilgili genlerde artan ifade seviyeleri gösterdi.

Daha ileri deneyler, Treg’lerin hasarlı dokudaki monositlerin ve makrofajların, özellikle interlökin-10 (IL-10) gibi sinyal moleküllerini salgılayarak, anti-inflamatuar bir duruma geçmesine neden olduğunu gösterdi.

Martino, “İlginç bir şekilde, IL-10 kodlayan gen Treg’lerden çıkarıldığında, iyileşmeyi destekleyici etkilerinin kaybolduğunu gözlemledik, Bu bulgu, IL-10’un bu Treg’lerin doku onarımını ve yenilenmesini nasıl desteklediği konusunda kilit bir rol oynadığını gösteriyor.”

Çalışmanın bulguları, Treg’lerin doku yaralanmasından sonra hücre bazlı rejeneratif tıp terapisi olarak kullanılmasının güçlü potansiyelini göstermektedir. Bu çalışma, yaralanmadan hemen sonra uygulanan Treg’lerin etkisini incelemiş olsa da, gelecekteki çalışmalar Treg’lerin iyileşmeyi etkili bir şekilde desteklemek için hasarlı dokuya uygulanması gereken zaman çerçevesini belirleyecektir.

Çalışma Nature Communications dergisinde yayımlandı .

Bağışıklık hücresi enjeksiyonu kemik, kas ve cildin iyileşmesini önemli ölçüde hızlandırır
Bağışıklık hücresi enjeksiyonu kemik, kas ve cildin iyileşmesini önemli ölçüde hızlandırır



 

 

About The Author

Bir yanıt yazın