Korkutucu' Taliban yasası kadınların toplum içinde konuşmasını yasaklıyor

Korkutucu' Taliban yasası kadınların toplum içinde konuşmasını yasaklıyor

Korkutucu’ Taliban yasası kadınların toplum içinde konuşmasını yasaklıyor

BM, yeni ahlaksızlık ve erdem kısıtlamalarının ‘Afganistan’ın geleceğine dair sıkıntılı bir vizyon’ sunduğunu söylüyor

Kadınların evlerinin dışında konuşmasını veya yüzlerini göstermesini yasaklayan yeni Taliban yasaları BM tarafından kınanırken, insan hakları grupları tarafından dehşetle karşılandı.

Taliban, geçen hafta dini lideri Hibatullah Ahundzade tarafından onaylanan bir dizi yeni “ahlaksızlık ve erdem” yasası yayınladı.

  –Bu yasaya göre, kadınların erkekleri günaha ve kötülüğe sürüklememek için kamusal alanda her zaman yüzleri de dahil olmak üzere bedenlerini kalın giysilerle örtmeleri gerekiyor.

   -Kadınların sesleri de potansiyel ahlaksızlık araçları olarak kabul ediliyor ve bu nedenle yeni kısıtlamalar altında kamusal alanda duyulmalarına izin verilmeyecek. Kadınların şarkı söylemesi veya yüksek sesle okuması da, evlerinin içinden bile duyulmamalı.

    –Yeni yasada, “Yetişkin bir kadın, zorunluluktan dolayı evden dışarı çıktığında sesini, yüzünü ve vücudunu gizlemek zorundadır” denildi.

Erkeklerin de ev dışında göbeklerinden dizlerine kadar vücutlarını örtmeleri gerekecek.

   -Bundan böyle Afgan kadınlarının kan veya evlilik bağı olmayan erkeklere doğrudan bakmalarına da izin verilmeyecek ve taksi şoförleri, uygun bir erkek refakatçisi olmadan bir kadını arabayla götürmeyi kabul ederlerse cezalandırılacaklar.

Yeni yasaları uygulamaktan sorumlu Taliban yetkilileri, uymayan kadın ve kız çocuklarının gözaltına alınıp uygun gördükleri şekilde cezalandırılabileceğini belirtti.

BM’nin Afganistan Özel Temsilcisi Roza Otunbayeva , kısıtlamaların Taliban’ın Ağustos 2021’de iktidara gelmesinden bu yana kadın ve kız çocuklarının haklarına uyguladığı “tahammül edilemez kısıtlamaları” daha da genişlettiğini belirterek kınadı .

     –Pazar günü yaptığı açıklamada , “Bu, ahlak müfettişlerinin, geniş ve bazen belirsiz ihlal listelerine dayanarak herhangi birini tehdit etme ve tutuklama konusunda takdir yetkisine sahip olduğu Afganistan’ın geleceği için üzücü bir vizyon . Bu, Afgan kadınları ve kızlarının hakları üzerindeki zaten tahammül edilemez kısıtlamaları daha da uzatıyor, hatta evin dışında bir kadın sesinin duyulması bile görünüşe göre ahlaki bir ihlal olarak görülüyor.”

Afganistan Avukatlar Derneği Başkanı Mir Abdulvahid Sadat, Ruhshana Medya’ya yaptığı açıklamada, yeni yasaların Afganistan’ın iç ve uluslararası yasal yükümlülüklerine aykırı olduğunu söyledi.

“Yasal açıdan bu belge ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Erdemin teşvikinin hiçbir zaman güç, baskı veya zorbalık yoluyla tanımlanmadığı İslam’ın temel ilkeleriyle çelişmektedir.

Bu belge yalnızca Afganistan’ın iç yasalarını ihlal etmekle kalmıyor, aynı zamanda Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’nin 30 maddesinin tamamına da aykırıdır.”

    –Afgan insan hakları aktivisti ve Afgan parlamentosunun ilk kadın başkan yardımcısı olan Fawzia Koofi: “Taliban hükümetinin hiçbir meşruiyeti yok ve kadınları daha fazla yok etmeyi ve baskılamayı amaçlayan bu yeni kararnameler, kadınlara karşı nefretlerinin bir göstergesidir.

Kadınların toplum içinde konuşamayacağını söylediklerinde, kadınların seslerini bir yakınlık biçimi olarak gördüklerinde bu inanılmaz derecede korkutucu oluyor, ancak tüm dünya bunun normalmiş gibi davranıyor. Olan bitene çok az tepki ve yorum geldi ve Taliban bu kayıtsızlıktan cesaret alıyor. Sadece kadınlar değil, tüm insanlar hedef alınıyor. Hesap vermeleri gerekiyor.”

    –Afganistan’ın Norveç büyükelçisi ve eski Afgan milletvekili Shukria Barakzai, uluslararası toplumun Taliban’ın Afganistan’daki 14 milyon kadın ve kız çocuğuna uyguladığı baskıya sessiz kalmasının, kadınların bedenlerinin ve seslerinin suçlulaştırılmasında rol oynadığını kabul etti.

“Uluslararası örgütlerin, özellikle Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin, bu insanlık dışı uygulamalara karşı durmak yerine Taliban ile ilişkileri normalleştirmeye çalışması endişe verici . Bir bakıma bu grubu aklamaya çalışıyorlar, Taliban’ın yaygın insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiği gerçeğini görmezden geliyorlar.”

ABD destekli hükümetten iktidarı ele geçirmesinden bu yana geçen üç yıl içinde Taliban, insan hakları gruplarının “cinsiyet ayrımcılığı” olarak adlandırdığı bir politika uyguladı ; kadınları ve kızları kamusal yaşamın hemen her alanından dışladı ve adalet sistemine erişimlerini engelledi.

Yeni “ahlaksızlık ve erdem” yasalarından önce, kadınların ve kızların ortaokula gitmesi zaten engelleniyor, hemen hemen her türlü ücretli işte çalışmaları yasaklanıyor, kamusal parklarda yürümeleri, spor salonlarına veya güzellik salonlarına gitmeleri engelleniyor ve katı bir giyim kuralına uymaları isteniyordu.

    -Taliban bu yılın başlarında, zina yapan kadınların kamusal alanda kırbaçlanması ve taşlanması cezasının yeniden getirileceğini duyurdu

Korkutucu' Taliban yasası kadınların toplum içinde konuşmasını yasaklıyor
Korkutucu’ Taliban yasası kadınların toplum içinde konuşmasını yasaklıyor

About The Author

Bir yanıt yazın