Çocuklar Neden Görevleri Aşırı Keşfederler?

Çocuklar Neden Görevleri Aşırı Keşfederler?

Çocuklar Neden Görevleri Aşırı Keşfederler?

Çocukların Merakı mı Yoksa Hafıza Eksikliği mi?

 

Özet: Çocuklar çözümü bilseler bile, çoğu zaman bir görevi tamamlamak için ihtiyaç duyduklarından daha fazla bilgi toplarlar.

Yeni bir çalışma, bu “aşırı keşfin” ya doğal meraktan ya da yeterince gelişmemiş çalışma belleğinden kaynaklanabileceğini öne sürüyor.

   -Araştırmacılar, yetişkinlerin aksine çocukların hafızalarındaki belirsizlik nedeniyle alakasız bilgileri keşfetmeye devam ettiğini buldu.

Önemli Bilgiler:

  • Çocuklar doğru çözümü bilseler bile görevleri aşırı araştırırlar.
  • Bu davranış merakla ya da olgunlaşmamış çalışma belleğiyle bağlantılı olabilir.
  • Gelecekteki araştırmalar bu temel nedenleri daha ayrıntılı olarak araştıracaktır.

Kaynak: Ohio Eyalet Üniversitesi

Bilim insanları, çocukların bir göreve odaklanmakta zorluk çektiğini ve genellikle ödevlerini tamamlamalarına yardımcı olmayacak bilgileri aldıklarını öğrendiler. Ancak soru şu: Neden?

Yeni bir araştırmada araştırmacılar, bu “dağıtılmış dikkatin” çocukların beyinlerinin görevi anlayacak veya dikkat edecek kadar olgun olmamasından veya kolayca dikkatlerinin dağılmasından ve odaklanma kontrollerinden yoksun olmalarından kaynaklanmadığını buldu.

Artık çocukların dikkatlerini ya basit meraktan ya da çalışma hafızalarının bir görevi “aşırı keşfetmeden” tamamlayacak kadar gelişmemiş olmasından dolayı geniş bir şekilde dağıttıkları anlaşılıyor.

Çalışmanın ortak yazarı ve Ohio State Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Vladimir Sloutsky: “Çocuklar, tam olarak neye ihtiyaçları olduğunu bilseler bile, bir görevi tamamlamak için ihtiyaç duyduklarından daha fazla bilgi toplamaktan kendilerini alamıyorlar.” .

 

Sloutsky, yakın zamanda Psychological Science dergisinde yayımlanan çalışmayı  , Ohio Eyalet Üniversitesi’nde psikoloji alanında doktora öğrencisi olan başyazar Qianqian Wan ile birlikte yürüttü.

Sloutsky ve meslektaşları, geçmişte çocukların dikkatlerini nasıl geniş bir şekilde dağıttıklarını ve yetişkinlerin, görevleriyle ilgisi olmayan her şeyi görmezden gelerek görevleri verimli bir şekilde tamamlama becerisine sahip olmadıklarını belgeleyen birçok çalışma yaptılar.

Sloutsky ve Wan, bu yeni araştırmada, çocukların çıkartmalar gibi küçük ödüller kazanmak için dikkatlerini bir göreve nasıl odaklayacaklarını başarıyla öğrendiklerinde bile, hâlâ “aşırı keşfettiklerini” ve sadece ödevlerini tamamlamak için gerekenlere konsantre olmadıklarını doğruladılar.

Bu çalışmanın amaçlarından biri, çocukların dikkat dağınıklığının bu duruma bir açıklama olup olmadığını görmekti.

-Bir çalışma 4 ila 6 yaşlarındaki çocukları ve yetişkinleri içeriyordu.

-Katılımcılara Hibi veya Gora adı verilen iki tür kuş benzeri yaratık tanımlayacakları söylendi. Her türün boynuzu, başı, gagası, gövdesi, kanadı, ayakları ve kuyruğu için benzersiz bir renk ve şekil kombinasyonu vardı.

Yedi vücut parçasından altısı için, renk ve şekil kombinasyonu %66 doğrulukla Hibi mi yoksa Gora mı olduğunu tahmin etti.

Ancak bir vücut parçası her zaman yaratıklardan yalnızca biriyle mükemmel bir şekilde eşleşiyordu ve hem çocuklar hem de yetişkinler çalışmanın ilk bölümünde bunu tanımlamayı çabucak öğrendiler.

ortaya çıkarırlardı – ancak yine de seçimlerini yapmadan önce diğer vücut parçalarını ortaya çıkarırlardı.

Sloutsky: “Çocukların dikkatini dağıtacak hiçbir şey yoktu – her şey örtülmüştü. Yetişkinler gibi davranıp sadece yaratığı tanımlayan vücut kısmına tıklayabilirlerdi, ama yapmadılar.

Seçimlerini yapmadan önce vücutlarının daha fazla parçasını keşfetmeye devam ettiler.

Başka bir olasılık da çocukların sadece düğmelere dokunmayı sevmesi olabilir.”

Bu yüzden, başka bir çalışmada yetişkinlere ve çocuklara tüm yaratığı ve tüm parçalarını ortaya çıkarmak için bir “ekspres” düğmesine tek bir dokunuş yapma veya her bir vücut parçasına ayrı ayrı dokunarak onu ortaya çıkarma fırsatı verdiler.

   -Çocuklar çoğunlukla yaratığı ortaya çıkarmak için sadece bir kez dokunmayı ve yaratığı türünün ne olduğuna karar vermeyi içeren ekspres seçeneğini seçtiler. Yani, çocuklar sadece eğlence olsun diye tıklamıyordu.

Sloutsky, gelecekteki çalışmaların bu gereksiz keşfin basit bir merak olup olmadığına bakacağını söyledi. Ancak daha olası açıklamanın çocuklarda çalışma belleğinin tam olarak gelişmemiş olması olduğunu düşünüyor. Bu, bir görevi tamamlamak için ihtiyaç duydukları bilgileri çok uzun süre, en azından yetişkinler kadar uzun süre hafızalarında tutmadıkları anlamına geliyor.

 

Sloutsk: “Çocuklar bir vücut parçasının onlara yaratığın ne olduğunu söyleyeceğini öğrendiler, ancak doğru hatırlayamadıkları konusunda endişe duyabilirler. Çalışma hafızaları hala gelişme aşamasındadır.

Bu belirsizliği, örneklemeye devam ederek, vücudun diğer kısımlarına bakarak düşündükleri şeylerle uyuşup uyuşmadıklarını görerek çözmek istiyorlar.”

Çocukların çalışma hafızası olgunlaştıkça, bilgileri daha uzun süre hafızalarında tutabilme yeteneklerine daha fazla güvendiklerini ve yetişkinler gibi davrandıklarını söyledi.

Sloutsky, gelecekteki araştırmaların sorunun merak mı yoksa çalışma belleği mi olduğu sorusuna yanıt bulacağını söyledi.

Bu nörogelişim araştırma haberi hakkında: Soyut

Keşif, Dağıtılmış Dikkat ve Kategori Öğrenmesinin Geliştirilmesi

Kategori öğrenimi, varlıkları eşdeğerlik sınıflarına organize etmeyi içeren bilişin önemli bir yönüdür. Yetişkinler kategoriyle ilgili özelliklere odaklanma eğilimindeyken, küçük çocuklar dikkatlerini genellikle ilgili ve ilgisiz olanlar arasında dağıtırlar.

Çocukların dağıtılmış dikkatlerinin nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır. Yetişkinler ve 4, 5 ve 6 yaşındaki çocuklarla ( N  = 201) yapılan iki kategori öğrenme deneyinde, (a) dikkat dağıtıcıların olgunlaşmamış filtrelenmesi ve (b) genel keşif veya geniş bilgi örneklemesi eğilimi dahil olmak üzere dağıtılmış dikkatin potansiyel itici güçlerini inceledik.

Dikkat dağıtıcı rekabeti ortadan kaldırarak filtreleme taleplerini azalttık. Doğru kategorizasyon için kritik olan özellikleri belirlememize rağmen, çocuklar kategorizasyon performanslarından bağımsız olarak gerekenden daha fazla bilgi örneklemeye devam ettiler.

Bu sonuçlar, bilgiyi kapsamlı bir şekilde örnekleme eğiliminin küçük çocuklarda dağıtılmış dikkate katkıda bulunduğunu göstermektedir. Gelecekteki araştırmalarda incelenmesi gereken bu eğilimin aday sürücülerini belirliyoruz.

Çocuklar Neden Görevleri Aşırı Keşfederler?
Çocuklar Neden Görevleri Aşırı Keşfederler?

About The Author

Bir yanıt yazın