Giyilebilir cihaz, sadece 40 dakikalık bir seansta ağrı ve depresyonu tedavi ediyor

Giyilebilir cihaz, sadece 40 dakikalık bir seansta ağrı ve depresyonu tedavi ediyor

Diadem cihazıyla tedavi edilen bir hasta: “Üç yıldır ilk defa kendim gibi hissediyorum. Beynimin uyandığını hissediyorum,” 

Giyilebilir cihaz, sadece 40 dakikalık bir seansta ağrı ve depresyonu tedavi ediyor.

"Üç yıldır ilk defa kendim gibi hissediyorum. Beynimin uyandığını hissediyorum," dedi Diadem cihazıyla tedavi edilen bir hasta
“Üç yıldır ilk defa kendim gibi hissediyorum. Beynimin uyandığını hissediyorum,” dedi Diadem cihazıyla tedavi edilen bir hasta
Utah Üniversitesi

 

Baş üstü ultrason cihazı artık iki insan denemesini tamamladı.

Biri hedeflenen ses dalgalarının ağrı semptomlarını nasıl iyileştirebileceğini gösterirken, diğeri sadece bir seanstan sonra depresyon semptomlarında belirgin bir iyileşme olduğunu ortaya koydu.

Diadem olarak bilinen cihaz, Utah Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yaratıldı.

Adı, hükümdarlar tarafından takılan mücevherli bir kafa bandına atıfta bulunuyor ve gerçekten de karmaşık bir kulaklık benzeri bant gibi görünüyor.

Beyindeki hedeflenen bölgelere ultrasonik frekans ışınlarının gönderildiği nöromodülasyon olarak bilinen bir teknikle çalışıyor.

Bu durumda cihaz, diğer şeylerin yanı sıra ağrı algısı ve duygusal işlemeyle bilinen bir bölge olan ön singulat korteksi hedeflemek için kullanıldı.

-Ağrı çalışması sırasında, kronik ağrı çeken 20 kişi, beyinlerindeki ağrı sinyallerinden sorumlu bölgeleri tam olarak belirlemek için fonksiyonel MRI taramasından geçtikten sonra Diadem ile iki seans aldı.

-Çalışma sona erdiğinde, hastaların %60’ı tedaviden hemen sonra ağrılarında en az %33’lük bir azalma hissetti.

-Diğer çalışmada, klinik olarak depresif 14 hasta MRI ve Diadem prosedürü ile tedavi edildi ve 10’u cihazla sadece bir seanstan bir hafta sonra remisyon bildirdi.

Makalenin baş yazarı, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nde doktora sonrası araştırmacı olan Tom Riis: “Şimdiye kadar elde ettiğimiz olumlu sonuçlardan çok etkilendik,” dedi. “Sadece 40 dakikalık tek bir uyarım seansından sonra, hastalar semptomlarda anında, klinik olarak önemli iyileşmeler gösteriyor.

Her katılımcının köklü bir iyileşme görmediği akılda tutulmalı ancak değişimi gerçekleştirenler arasında oldukça dikkat çekici olabilir..

Birçoğu için bunu gözlerinden görebiliyordunuz – seanstan çıktıklarında, ruh halleri ve davranışları içeri girdikleri zamandan tamamen 180 derece farklıydı. Fark edilir derecede rahatlardı, daha az yük taşıyorlardı ve daha fazla mevcuttular.”

Başka bir çalışma katılımcısı Diadem tedavisi hakkında şunları söyledi: "Marketin içinde dolaşıyordum ve kendimi çok net hissettim. Acaba normal insanlar da böyle mi hissediyor diye merak ettim?"
Başka bir çalışma katılımcısı Diadem tedavisi hakkında şunları söyledi: “Marketin içinde dolaşıyordum ve kendimi çok net hissettim. Acaba normal insanlar da böyle mi hissediyor diye merak ettim?”
Utah Üniversitesi

Beyin bölgelerini uyararak bir dizi semptomu iyileştirmek, gri maddemizin elektriksel desenlerini haritalamaya devam ettikçe güçlenen bir strateji olsa da, birçok teknik,

Elon Musk’ın Neuralink cihazı gibi, doğrudan beyne bir tür cihaz veya elektrot yerleştirmeyi gerektirir. Bununla birlikte, bunamadan motor becerilerin azalmasına kadar her şeyi ele almayı amaçlayan bir dizi invaziv olmayan beyin uyarımı stratejisi gördük .

Hassasiyet atılımı

 

Diadem’in non-invaziv yaklaşımıyla elde edilen atılım ise cihazın kafatasını ele alma şekliyle ilgili.

Kafataslarımız ortalama olarak yaklaşık çeyrek inç kalınlığında olduğundan, sinyallerin beynin içinde gitmeleri gereken yere yönlendirilmesi zor olabilir çünkü tüm bu kemikler basitçe yörüngelerini bozar. Diadem, bu saçılma etkisini hesaba katacak şekilde ayarlanabilir, böylece çok hassas beyin bölgelerini hedefleyebilir.

Riis: “Ultrason tabanlı yaklaşımlar milimetre düzeyinde hassasiyete ulaşabilir.. Işığı bir büyüteçle odaklayabildiğiniz gibi, ses dalgalarını da küçük, yoğun bir hacme odaklayabilirsiniz. Yani beynin herhangi bir yerinde istediğimiz bir fıstık hacmindeki bir bölgeyi uyarabiliriz.”

Katılımcılar aranıyor

 

Şimdi Riis ve ekibi Diadem’i Faz 3 klinik denemelerine götürmek için hazırlanıyor.

Her şey yolunda giderse, cihaz Gıda ve İlaç Dairesi’nden genel halkın kullanımına bir tedavi seçeneği olarak sunulmak üzere onay alacak.

Ortak yazar Profesör Jan Kabanek: “Ağrı semptomlarındaki iyileşmelerin hızlı başlangıcı ve sürdürülebilir doğası ilgi çekicidir ve bu noninvaziv tedavilerin mevcut tedavilere dirençli birçok hastaya uygulanması için kapılar açıyor”

Kronik ağrı çeken ve 3. Faz çalışmalarına katılmak isteyen kişilerin, diademclinicaltrials@gmail.com adresine e-posta göndererek Riis ve ekibine ulaşmaları teşvik edilmektedir .

Kubanek: “Bu tekniğin insanların hayatlarını değiştirme, hatta kurtarma potansiyeli giderek daha da belirginleşiyor.. Bu rahatsızlıklarla uğraşanları yaklaşan çalışmamıza katılmaya teşvik ediyoruz. Bu potansiyel tedaviyi ihtiyaç duyanlara mümkün olan en kısa sürede ulaştırmak bizim için çok önemli.”

Ekibin çalışması Pain dergisinde yayımlandı .

Kaynaklar: Utah Üniversitesi, EurekAlert aracılığıyla

 

 

 

Giyilebilir cihaz, sadece 40 dakikalık bir seansta ağrı ve depresyonu tedavi ediyor
Giyilebilir cihaz, sadece 40 dakikalık bir seansta ağrı ve depresyonu tedavi ediyor

About The Author

Bir yanıt yazın