Orucun kök hücreler üzerindeki etkisi kanser riskini artırıyor

Orucun kök hücreler üzerindeki etkisi kanser riskini artırıyor

Orucun kök hücreler üzerindeki etkisi kanser riskini artırıyor

Belirli bir süre oruç tutmanın sağlık açısından bazı yararları olduğu gösterildi, ancak yeni bir fare çalışması insanlara uygulanırsa, bu uygulama bazı riskler de taşıyabilir

MIT’den yeni bir çalışma, orucun bağırsak kök hücrelerinin yenilenmesine neden olan kesin mekanizmayı ortaya koydu ve bu, uygulamanın faydalarından biridir. Ancak çalışma, orucu bozarken dikkate alınması gereken bir dezavantajı da gösterdi.

Haftada birkaç gün veya günde birkaç saat oruç tutmak, binlerce kişi tarafından kilolarını kontrol etmeye, bağırsaklarını dinlendirmeye ve potansiyel olarak diğer sağlık yararlarını sağlamaya yardımcı olmak için kullanılan popüler bir yaklaşımdır. Örneğin, bu yılın başlarında yapılan bir çalışma, haftada iki kez 24 saat oruç tutmanın vücuttaki doğal öldürücü hücrelerin kanserle savaşma yeteneklerini artırdığını gösterdi. 2024’te yapılan başka bir çalışma, aynı yeme düzeninin karaciğer iltihabına karşı da koruma sağladığını gösterdi .

Biyoloji doçenti ve MIT’nin Koch Bütünsel Kanser Araştırmaları Enstitüsü üyesi olan Ömer Yılmaz, yıllardır kemirgenlerde oruç tutmanın etkilerini inceliyor. 2018’de kendisi ve ekibi, 24 saatlik oruçların bağırsak kök hücrelerinin yenilenmesini artırdığını keşfetti ; bu süreç yaşla birlikte azalma eğilimindedir.

Yılmaz şimdi orucun bu kök hücreleri nasıl etkilediğini belirleyen ve potansiyel olarak endişe verici bir komplikasyonu tespit eden yeni bir çalışmanın kıdemli yazarı.

Çalışmanın yazarları, kök hücre yenilenmesine oruç tutmanın değil, oruçtan sonra gerçekleşen “yeniden beslenme” döneminin neden olduğunu keşfettiler.

Araştırmacılar, sonuçlara ulaşmak için fareleri üç gruba ayırdılar: Birinci grup 24 saat oruç tuttu; ikinci grup 24 saat oruç tuttu ve sonraki 24 saatlik yeniden beslenme periyodunda istediklerini yedi; ve kontrol grubu ise çalışma periyodu boyunca normal şekilde beslendi.

En yüksek bağırsak kök hücre yenilenme oranının 24 saatlik yeniden beslenme periyodunun sonunda gerçekleştiğini buldular.

Çalışmanın baş yazarlarından biri olan MIT doktora sonrası araştırmacısı Shinya Imada, “Oruç tutmanın ve yeniden beslenmenin iki ayrı durumu temsil ettiğini düşünüyoruz.. Oruç tutma durumunda, hücrelerin lipitleri ve yağ asitlerini enerji kaynağı olarak kullanma yeteneği, besinler düşük olduğunda hayatta kalmalarını sağlar. Ve sonra, rejenerasyonu gerçekten yönlendiren oruç tutma sonrası yeniden beslenme durumudur. Besinler kullanılabilir hale geldiğinde, bu kök hücreler ve progenitör hücreler, hücre kütlesi oluşturmalarını ve bağırsak astarını yeniden doldurmalarını sağlayan programları etkinleştirir.”

Yanlış rejenerasyon türü

 

Ancak bir sorun vardı. Araştırmacılar, bu kapsamlı rejenerasyon döneminde bağırsak kök hücrelerinin kansere dönüşmeye daha yatkın olduğunu buldular. Bu sonuca, kansere neden olan bir genin açık olduğu farelerde 24 saatlik oruç/yeniden beslenme rejimini test ederek ulaştılar. Rejenerasyon aşamasında gördükleri kanserli mutasyonların, oruç tutmayan kansere yatkın farelere göre poliplere yol açma olasılığı daha yüksekti.

Bağırsak kök hücreleri, bölünme hızları nedeniyle kansere neden olan mutasyonlara her zaman daha yatkın olsa da, araştırmacılar bulgularının endişe verici olabileceğine inanıyor. Daha da önemlisi, kemirgenler üzerinde yapılan bir çalışmadan elde edilen bulguların her zaman insanlara yansımadığını da belirtiyorlar.

-Ilmaz: “Bunun tamamının farelerde, çok iyi tanımlanmış kanser mutasyonları kullanılarak yapıldığını vurgulamak istiyorum.. İnsanlarda çok daha karmaşık bir durum olacak. Ancak bizi şu düşünceye götürüyor: Oruç tutmak çok sağlıklıdır, ancak şansınız yoksa ve oruçtan sonra tekrar besleniyorsanız ve kömürleşmiş bir biftek veya benzeri bir şey gibi bir mutajene maruz kalırsanız, aslında kansere yol açabilecek bir lezyon geliştirme şansınızı artırıyor olabilirsiniz.”

Araştırma Nature dergisinde yayımlandı .

Orucun kök hücreler üzerindeki etkisi kanser riskini artırıyor
Orucun kök hücreler üzerindeki etkisi kanser riskini artırıyor

About The Author

Bir yanıt yazın