ABD hükümetinin yaptığı araştırma, yüksek düzeyde florür maruziyeti ile potansiyel nörolojik risk arasında ilişki buldu

ABD hükümetinin yaptığı araştırma, yüksek düzeyde florür maruziyeti ile potansiyel nörolojik risk arasında ilişki buldu

İçme suyundaki florür, güvenli sınırın iki katı olduğunda çocuklarda IQ’nun düşmesiyle ilişkilendirildi

ABD hükümetinin yaptığı araştırma, yüksek düzeyde florür maruziyeti ile potansiyel nörolojik risk arasında ilişki buldu.

ABD’de tartışma yaratması beklenen bir hükümet raporunda, içme suyunda önerilen sınırın iki katı oranında florürün bulunmasının çocuklarda düşük IQ ile bağlantılı olduğu sonucuna varıldı.

    -Daha önce yayınlanmış araştırmaların analizine dayanan rapor, federal bir kurumun çocuklarda daha yüksek florür seviyeleri ile daha düşük IQ arasında bir bağlantı olduğunu “orta düzeyde güvenle” belirlediği ilk seferdir.

   -Rapor, yalnızca içme suyundaki florürün sağlık etkilerini değerlendirmek için tasarlanmamış olsa da, yüksek florür seviyelerinin potansiyel nörolojik risk oluşturduğuna dair çarpıcı bir kabuldür.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre florür, normal aşınma ve yıpranma sırasında kaybedilen mineralleri yerine koyarak dişleri güçlendirir ve çürükleri azaltır.

  -İçme suyuna düşük seviyelerde florür eklenmesi uzun zamandır geçen yüzyılın en büyük halk sağlığı başarılarından biri olarak kabul edilmektedir.

    –Florida Üniversitesi’nde hamile kadınlarda daha yüksek florür seviyelerinin çocukları üzerindeki etkisini inceleyen araştırmacı Ashley Malin: “Bu [raporun] bu riski anlamamızda çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunu türünün en titizlikle yürütülen raporu olarak adlandırabilirim.”

Uzun zamandır beklenen bu rapor, Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı’nın (HHS) bir parçası olan Ulusal Toksikoloji Programı’ndan geldi .

Kanada, Çin, Hindistan, İran, Pakistan ve Meksika’da yürütülen çalışmaların bir incelemesini özetliyor ve litre başına 1,5 miligramdan fazla florür içeren içme suyunun çocuklarda sürekli olarak daha düşük IQ ile ilişkili olduğu sonucuna varıyor.

   -Raporda, farklı florür maruziyet seviyelerinde tam olarak kaç IQ puanı kaybedilebileceğini ölçmeye çalışılmadı. Ancak raporda incelenen çalışmalardan bazıları, daha yüksek maruziyet yaşayan çocuklarda IQ’nun iki ila beş puan daha düşük olduğunu ileri sürdü.

2015’ten bu yana federal sağlık yetkilileri, litre su için 0,7 miligram florür seviyesi öneriyor ve ondan önceki elli yıl boyunca önerilen üst sınır 1,2 idi. Dünya Sağlık Örgütü, içme suyundaki florür için güvenli sınır olarak 1,5’i belirlemiştir.

   -324 sayfalık rapor, daha düşük florür seviyelerinin riskleri hakkında bir sonuca varmadı ve daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

   -Ayrıca, yüksek florür seviyelerinin yetişkinlere ne yapabileceği sorusuna da yanıt vermedi.

Su florürlemesini savunan Amerikan Diş Hekimleri Birliği, yeni analizin ve Malin’in araştırmasının önceki versiyonlarını eleştirmişti.

Florür, su ve toprakta doğal olarak bulunan bir mineraldir.

   -Yaklaşık 80 yıl önce, bilim insanları su kaynaklarında doğal olarak daha fazla florür bulunan kişilerin daha az çürük dişe sahip olduğunu keşfettiler ve bu da daha iyi diş sağlığı için daha fazla kişinin florür kullanmasını sağlamak için bir çabayı tetikledi.

1945’te Michigan’daki Grand Rapids, musluk suyuna florür eklemeye başlayan ilk ABD şehri oldu.

1950’de federal yetkililer diş çürümesini önlemek için su florürlemesini onayladı ve florürlü diş macunu markaları birkaç yıl sonra piyasaya çıktıktan sonra bile bunu desteklemeye devam etti.

Araştırmacılar, florürün birçok kaynaktan gelebilmesine rağmen ana kaynağın içme suyu olduğunu söylüyor.

   -Yetkililer,  çocuklarda giderek yaygınlaşan ve dişlerde lekelere neden olabilen florozis adı verilen bir diş rahatsızlığını tedavi etmek için 2015 yılında içme suyundaki florür seviyelerine ilişkin önerilerini düşürdüler.

Ayrı olarak, Çevre Koruma Ajansı (EPA), su sistemlerinin litre başına 4 miligramdan fazla florür içermemesi gerektiği yönündeki uzun süredir devam eden gerekliliği korumuştur. Bu standart, daha zayıf kemiklere, sertliğe ve ağrıya neden olan potansiyel olarak sakatlayıcı bir rahatsızlık olan iskelet florozunu önlemek için tasarlanmıştır.

Ancak yapılan araştırmalar giderek farklı bir soruna işaret ediyor ve yüksek florür seviyeleri ile beyin gelişimi arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor.

   -2006’da Washington’daki özel bir kar amacı gütmeyen kuruluş olan Ulusal Araştırma Konseyi, Çin’den gelen sınırlı kanıtların yüksek florür seviyelerine maruz kalan kişilerde nörolojik etkilere işaret ettiğini söyledi. Florürün zeka üzerindeki etkisine dair daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulundu.

   -Daha fazla araştırma soruları gündeme getirmeye devam edince, Ulusal Toksikoloji Programı 2016 yılında yeni florür sınırlayıcı önlemlerin gerekip gerekmediği konusunda rehberlik sağlayabilecek mevcut çalışmaların bir incelemesi üzerinde çalışmaya başladı.

Daha önceki taslaklar vardı ancak nihai belge tekrar tekrar bekletildi. Bir noktada, uzmanlardan oluşan bir komite mevcut araştırmanın daha önceki bir taslağın sonuçlarını desteklemediğini söyledi.

    –Ulusal Toksikoloji Programı Direktörü Rick Woychik: “Florür halk ve halk sağlığı yetkilileri için çok önemli bir konu olduğundan, bilimi doğru bir şekilde uygulamak için her türlü çabayı göstermemiz zorunluydu” .

Malin, hamile kadınların yalnızca sudan değil aynı zamanda belirli çay türlerinden de florür alımını azaltmasının mantıklı olduğunu söyledi. Ayrıca içecek etiketlerinde florür içeriğinin zorunlu olup olmayacağı konusunda politika tartışmaları yapılmasının da mantıklı olabileceğini söyledi.

ABD hükümetinin yaptığı araştırma, yüksek düzeyde florür maruziyeti ile potansiyel nörolojik risk arasında ilişki buldu
ABD hükümetinin yaptığı araştırma, yüksek düzeyde florür maruziyeti ile potansiyel nörolojik risk arasında ilişki buldu

About The Author

Bir yanıt yazın