Yoğurdunuza bal eklemenin bağırsak sağlığınızı nasıl iyileştirdiği

Yoğurdunuza bal eklemenin bağırsak sağlığınızı nasıl iyileştirdiği

Yoğurdunuza bal eklemenin bağırsak sağlığınızı nasıl iyileştirdiği

Yoğurttaki probiyotiklerin bağırsakta daha iyi yaşamasını sağlamak için bal ekleyin

Probiyotiklerin sağlık yararları hakkında kanıtlar artıyor.

   -Şimdi, yeni araştırmalar yoğurdunuza bir yemek kaşığı bal koymanın, içerdiği probiyotiklerin bağırsakta hayatta kalmasına yardımcı olduğunu buldu. Hem sağlıklı hem de lezzetli olan kazan-kazan bir kombinasyon.

İnsanlar yiyecek ve içecekleri fermente etmeyi sever – kimchi, kombucha ve bira düşünün – ve bunu on binlerce yıldır yapıyoruz .

Yoğurt fermente edilmiş bir favoridir.

Geleneksel yoğurtlar, Lactobacillus ve Streptococcus bakteri türlerinin standart bir ‘başlatıcı kültürü’ kullanılarak sütün fermente edilmesiyle üretilir; probiyotik yoğurtlar, başlatıcı kültürü Bifidobacterium animalis gibi probiyotik suşlarla destekler .

Probiyotik tüketmenin ruh halini ve bağırsak sağlığını olumlu yönde etkilediğine dair artan kanıtlar var .

Balın genellikle bir probiyotik kaynağı olan yoğurda eklendiği göz önüne alındığında, Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden araştırmacılar, yoğurda bal eklemenin bağırsak mikrobiyomu üzerindeki etkisini iki çalışmada inceledi.

Illinois Üniversitesi Tarım, Tüketici ve Çevre Bilimleri Fakültesi’nin (ACES) bir parçası olan Gıda Bilimi ve İnsan Beslenmesi Bölümü’nde doçent ve her iki çalışmanın da ilgili yazarı olan Hannah Holscher: “Akdeniz diyetinde yaygın olan yoğurt ve balın mutfak eşleşmesiyle ve bunun gastrointestinal mikrobiyomu nasıl etkilediğiyle ilgileniyorduk” .

İlk çalışmada araştırmacılar, B. animalis içeren ticari bir yoğurda (Activia) dört çeşit baldan birinin (yonca, karabuğday, yonca ve portakal çiçeği) eklenmesinin sindirim sırasında yoğurttaki probiyotiklerin hayatta kalmasını etkileyip etkilemediğini incelediler. 170 gr (bir fincanın üçte ikisi) yoğurda 42 gr (iki yemek kaşığı) bal eklediler ve karışımı laboratuvarda ağız, mide ve bağırsaklarda sindirimi taklit eden solüsyonlara maruz bıraktılar.

Holscher: “Ağzımızdaki, midemizdeki ve bağırsaklarımızdaki enzimler sindirime yardımcı olur ve besin emilimini kolaylaştırır, ancak aynı zamanda mikropların yaşayabilirliğini de azaltır.

Bu, patojenler söz konusu olduğunda harikadır ancak yararlı bakteriler söz konusu olduğunda ille de öyle değil. Balın bağırsakta probiyotik bakterilerin hayatta kalmasına yardımcı olup olamayacağını görmek istedik.”

Ağız ve mide solüsyonları için araştırmacılar, farklı bal çeşitleri ve kontrol versiyonları (şeker veya suyla karıştırılmış yoğurt) arasında B. animalis’in hayatta kalmasında hiçbir fark gözlemlemediler. Ancak ballı yoğurt – özellikle yonca balı – sindirimin bağırsak evresinde probiyotik hayatta kalmasına yardımcı oldu.

Daha sonra araştırmacılar, ilk çalışmadan elde ettikleri bulguları klinik bir çalışmada test ettiler. Altmış altı sağlıklı yetişkin rastgele iki gruba ayrıldı: Kontrol grubu, iki hafta boyunca günde iki kez B. animalis içeren 170 gr ticari pastörize yoğurt yedi ve tedavi grubu aynı miktarda aynı yoğurdu artı 21 gr yonca balını aynı süre boyunca yedi. İki hafta ve dört haftalık bir arınma periyodunun ardından, tedavi ve kontrol grupları yer değiştirdi. Katılımcılardan takviye edici veya diyet probiyotikleri, fermente süt ürünleri ve fermente yiyecekler tüketmemeleri istendi. Dışkı örnekleri ve bağırsak hareketleri hakkında bilgi verdiler ve ayrıca ruh hallerini, bilişsel işlevlerini ve genel iyilik hallerini değerlendirmek için anketleri doldurdular.

Holscher: “Bulgularımız, balla yoğurdun birleştirilmesinin bağırsaktaki probiyotik bakterilerinin hayatta kalmasını desteklediğini gösterdi, dolayısıyla laboratuvar çalışmasının sonuçları insanlarda gerçek dünyaya uygulanabilir” .

Ancak araştırmacılar yoğurda yonca balı eklemenin, yiyeceklerin bağırsaktan geçme süresini, bağırsak hareketlerinin sıklığını, ruh halini veya bilişi etkilemediğini buldu. Holscher bunu katılımcıların başlangıçta sağlıklı olmalarına bağlıyor.

36 katılımcının yoğurdu şekerle tükettiği küçük bir takip çalışması yürütüldü. Araştırmacılar, üç çalışma koşulunun sonuçlarını karşılaştırarak yoğurt ve balın birleştirilmesinin en fazla probiyotiği koruduğunu, ancak ölçülen diğer sağlık faktörleri üzerinde bir etki olmadığını buldular.

Holscher: “Bir porsiyon yoğurtta bir yemek kaşığı balın probiyotik sağ kalımını desteklemeye yardımcı olduğunu bulduk. Ancak, balın ilave bir şeker olduğunu ve çoğu Amerikalının sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak için diyetlerindeki şeker miktarının farkında olması gerektiğini aklımızda tutmalıyız. Ancak şekersiz yoğurda biraz bal eklemek, menü rotasyonunuza dahil edebileceğiniz güzel bir mutfak eşleşmesidir.”

Hem birinci hem de ikinci çalışma The Journal of Nutrition’da yayınlandı . Araştırma National Honey Board tarafından desteklendi .

Yoğurdunuza bal eklemenin bağırsak sağlığınızı nasıl iyileştirdiği
Yoğurdunuza bal eklemenin bağırsak sağlığınızı nasıl iyileştirdiği



 

 

About The Author

Bir yanıt yazın