Menopozunuz Var Mı?

Menopozunuz Var Mı?

Menopozun daha az bilinen semptomlarından altısı, bunların neden oluştuğunu ve kadınların nasıl rahatlama sağlayabileceği..

Her Kadının Bilmesi Gereken 6 Belirti

Ancak birçok kadın için, üreme hormonlarının doğal olarak azaldığı ve adet dönemlerinin durduğu yaşam evresini simgeleyen menopoz belirtileri fark edilmiyor.



 

Uzmanlar, toplam 62 farklı semptom olduğunu, kadınların yalnızca %1’inin şu anda bazı temel işaretlerden haberdar olduğunu söylüyor.

Menopozun daha az bilinen semptomlarından altısı, bunların neden oluştuğunu ve kadınların nasıl rahatlama sağlayabileceği..

1. Yorgunluk

Menopoz sırasında kadınlar birçok faktörün birleşiminden dolayı yorgunluk yaşayabilir.

–   Universal Drugstore’un tıbbi direktörü olan Güney Carolinalı eczacı Jamie Winn:

“Birincil neden, enerji düzenlemesini etkileyebilecek, özellikle azalmış östrojen ve progesteron seviyeleri olmak üzere hormonal değişikliklerdir..

Uyku bozuklukları, ruh hali değişimleri, fiziksel semptomlar ve metabolizmadaki değişiklikler de yorgunluk hissine katkıda bulunuyor”

Winn, menopoz sırasındaki yorgunluğun ele alınmasının genellikle bütünsel bir yaklaşımı gerektirdiğini söyledi; bunlar arasında sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, stresi yönetmek ve potansiyel tedaviler veya müdahaleler için bir sağlık uzmanına danışmak yer alıyor.

Hormonal değişiklikler menopoz sırasında yorgunluğa neden olabilir.

2. Meme Hassasiyeti

Winn, menopoz sırasında meme hassasiyetinin hormonal dalgalanmalar, özellikle de östrojen ve progesteron seviyelerindeki değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabileceğini söyledi.

–    Winn:

“Bu hormonlar meme dokusunu etkiliyor ve dengesizlikleri artan hassasiyete ve rahatsızlığa yol açabilir”

Meme hassasiyeti, menopoza giden aşama olan perimenopoz sırasında daha yaygın olsa da, bu hormonal değişimler nedeniyle menopoz sırasında da yaşanabilir.

Winn, meme hassasiyetinin diğer potansiyel, daha ciddi nedenlerini dışlamak için bir sağlık uzmanına danışmayı önerdi.

3. Saçların İncelmesi

Menopozdaki birçok kadın, ilgili hormonal değişikliklerin bir başka sonucu olarak saçlarının inceldiğini fark edebilir.

Winn, östrojen seviyeleri azaldıkça saçın büyüme döngüsünü değiştirebileceğini ve bunun da saçın giderek daha ince hale gelmesine neden olabileceğini söyledi.

–    Winn:

“Ayrıca, azalan hormon seviyeleri saç köklerini etkileyebilir ve yeni saç üretme yeteneklerini azaltabilir”

Genetik, stres ve beslenme faktörleri de menopoz sırasında saçların incelmesine katkıda bulunabilir.

Bazı kadınlar, hormon replasman tedavisi (HRT), Propecia veya Minoxidil dahil olmak üzere tedavi seçeneklerinde iyileşme görüyor ancak Winn, bunların etkilerinin kişiden kişiye değişebileceğini ve bir sağlık uzmanı tarafından reçete edilmesi gerektiğini kaydetti.

Tarağıyla saçlarının döküldüğünü fark eden kadın

Saç incelmesi menopozun beklenmedik bir belirtisi olabilir.

Kendini yelpazeleyen kadın

İç kulaktaki değişiklikler menopoz geçirenlerin yönünü şaşırabilir.

4. Baş Dönmesi veya Vertigo 

Menopoz sırasındaki baş dönmesi veya baş dönmesi de hormonal dalgalanmalara bağlanabilir.

–   Winn:

“Bu hormonal değişimler, iç kulağın sıvı dengesini ve onun denge ve dengeyi korumadaki rolünü etkileyerek baş dönmesine ve baş dönmesine yol açabilir”

Kan basıncındaki dalgalanmalar, enerji içeceği tüketimi, stres ve yaşa bağlı değişiklikler gibi diğer faktörler de katkıda bulunabilir.

Uzman, baş dönmesi veya baş dönmesi yaşıyorsanız, diğer olası nedenleri dışlamak ve bu semptomları yönetmek için uygun rehberlik almak için sağlık uzmanınızla konuşmanızın önemli olduğunu söyledi.

5. Kaygı

Winn , menopoz sırasındaki hormon değişiklikleri, özellikle de östrojendeki düşüş nedeniyle kadınların artan kaygı yaşayabileceğini söyledi.

–   Winn:

“Bu hormonal dalgalanmalar beyindeki nörotransmiterleri etkileyerek ruh hali değişimlerine, sinirliliğe ve kaygıya yol açabilir..

Katkıda bulunan diğer faktörler arasında menopozun fiziksel semptomları, uyku bozuklukları ve yaşam değişiklikleri yer alıyor.”

Menopoz sırasında kaygıyı yönetmek için Winn, yaşam tarzı değişiklikleri, rahatlama teknikleri ve bazı durumlarda ilaç tedavisi veya danışmanlığın bir kombinasyonunu önerdi.

Gri saçlı kadın endişeli görünüyor

Artan kaygı yaygın bir menopoz semptomudur.

6. Kırılgan Tırnaklar

Sıklıkla gözden kaçan bu semptom aynı zamanda hormonal değişikliklerle, özellikle östrojendeki düşüşle de bağlantılıdır.

–    Winn:

“Bu hormonal değişimler tırnakların yapısını ve kalitesini etkileyerek kırılganlığın artmasına neden olabilir..

Beslenme değişiklikleri ve yaşa bağlı faktörler de tırnakların kırılmasına katkıda bulunabilir.”

Bu sorunu çözmek için dengeli bir beslenmeyi sürdürmeyi, uygun tırnak bakımını kullanmayı ve gerektiğinde takviye almayı önerdi.

Herhangi bir takviye planına başlamadan önce bir sağlık uzmanına danışmak en iyisidir.

kişinin eli kırılgan, kırılan tırnaklarla

Kırılgan tırnaklar yaygın bir menopoz semptomu olabilir.

 

Winn:

“Her kadının menopoz deneyimi benzersizdir, dolayısıyla bir kişi için işe yarayan şey başka biri için işe yaramayabilir..

Özel durumunuza yönelik en uygun ve etkili yönetim stratejilerini belirlemek için sağlık uzmanınızla yakın işbirliği içinde çalışmanız çok önemlidir.”



About The Author

Bir yanıt yazın