Erken menopoz nasıl erken ölüme neden olabilir

Erken menopoz nasıl erken ölüme neden olabilir

Menopoz, bir kadının yumurtalıklarının yumurta salmayı bırakmasıdır; vücudu daha az östrojen ve progesteron üretir. Bir kadının art arda 12 ay boyunca adet görmemesi durumunda ortaya çıkar.

40 Yaşından Önce Menopoza Giren Kadınlar

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, 40 yaşından önce menopoza giren kadınların genç yaşta kanserden ölme olasılığı dört kat, kalp hastalığı veya başka bir şeyden genç yaşta ölme olasılığı ise iki kat daha fazla.



 

 

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, 40 yaşından önce menopoza giren kadınların genç yaşta kanserden ölme olasılığı dört kat, kalp hastalığı veya başka bir şeyden genç yaşta ölme olasılığı ise iki kat daha fazla .

Ancak araştırmacılar, altı aydan uzun süre hormon replasman tedavisi (HRT) kullanmanın tüm nedenlere bağlı ölüm riskini ve kanserden ölüm riskini yaklaşık yarı yarıya azaltabileceğini söylüyor.

–   Çalışmayı yürüten Oulu Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Hilla Haapakoski:

“Erken yumurtalık yetmezliği olan kadınların çeşitli sağlık riskleri iyi tanımlanmadı ve HRT kullanımı sıklıkla ihmal ediliyor”

Menopoz, bir kadının yumurtalıklarının yumurta salmayı bırakmasıdır; vücudu daha az östrojen ve progesteron üretir. Bir kadının art arda 12 ay boyunca adet görmemesi durumunda ortaya çıkar.

–   Hilla Haapakoski:

 

“Sağlık çalışanları ve bizzat kadınlar arasında risklere ilişkin farkındalığı artırarak bu kadınların sağlığını iyileştirmeyi umuyoruz”

 

Menopoz, bir kadının yumurtalıklarının yumurta salmayı bırakmasıdır; vücudu daha az östrojen ve progesteron üretir. Adet görmeden 12 ay üst üste gittiğinde olur.

-Çoğu kadın doğal olarak 45 ila 55 yaşları arasında menopoza girse de, %1’i erken menopoz veya erken yumurtalık yetmezliği (POI) yaşar ve 40 yaşından önce menopoza girer.

Genetik bozukluklar, otoimmün durumlar, kemoterapi veya yumurtalıkların alınmasına yönelik ameliyat POI’ye yol açabilir, ancak çoğu durumda kesin neden açık değildir.

-Oulu Üniversitesi ve Oulu Üniversite Hastanesi’nden araştırmacılar, 1988 ile 2017 yılları arasında spontan veya cerrahi POI tanısı alan 5.817 Finli kadını, bu rahatsızlığı olmayan 22.859 kadınla karşılaştırdı.

Kanser ve kalp hastalığı risklerini hesaplarken, ameliyattan kaynaklanan POI’li kadınlarda ek bir ölüm riskinin bulunmadığını da belirttiler.

Diğer çalışmalar erken menopozu erken ölümle ilişkilendirse de Finlandiya ekibi, araştırmalarının en büyük örneklemi içerdiğine ve en uzun süre olan 30 yılı kapsadığına inanıyor.

–   Haapakoski:

“Bildiğimiz kadarıyla bu, erken yumurtalık yetmezliği ile ölüm riski arasındaki bağlantı üzerine yapılan en büyük çalışmadır”

-HRT , POI için en yaygın tedavidir – yumurtalıkların artık üretmediği östrojen ve diğer hormonların yerini alır – ancak araştırmacılar çoğu kadının bu ilaçları alma konusundaki tavsiyelere uymadığını söylüyor.

Ekip yakında POI hastalarının kansere, kalp hastalığına veya diğer hastalıklara yakalanma olasılığının daha yüksek olup olmadığını ve HRT’nin uzun bir süre boyunca bu koşulları etkileyip etkilemediğini araştırmayı planlıyor.


 

About The Author

Bir yanıt yazın