Morfinin Ağrı Kesici Mekanizması Ortaya Çıktı

Morfinin Ağrı Kesici Mekanizması Ortaya Çıktı

İnsülin direnci nedir ve bunu nasıl tersine çevirebilirsiniz? Bir uzmanın sizin için cevapları var.

Tıp (endokrinoloji) ve hücresel ve moleküler fizyoloji profesörü, Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nden emekli araştırmacı ve Yale Diyabet Araştırma Merkezi’nin eş yöneticisi Gerald I. Shulman , bu durumun moleküler temelini araştırıyor.

Shulman, “21. yüzyılda küresel sağlığa yönelik en büyük tehditlerden biri olan insülin direnci, tip 2 diyabet , kardiyovasküler hastalık, yağlı karaciğer hastalığı , nörojeneratif hastalık ve obezite ile ilişkili kanserlerin gelişiminde önemli bir faktördür .

İnsülin direncinin moleküler temelini anlamak, bu hastalıkların önlenmesine yardımcı olacak yeni tedavilere yol açabilir.”

Shulman burada bu durumun temellerini, sağlığınızı nasıl etkilediğini ve durumu tersine çevirmek için atabileceğiniz adımları tartışıyor:

İnsülin direnci nedir?

Pankreas tarafından üretilen insülin hormonu, yediğimiz yiyeceklerdeki kan şekerini veya şekeri, enerji için kullanılacağı vücut hücrelerine girmesine izin vererek düzenler. Hem zayıf hem de aşırı kilolu bireylerde bulunan insülin direnci, vücut hücrelerinin insüline etkili bir şekilde tepki vermemesi ve glikozu almaması ve yüksek kan şekeri seviyelerine yol açmasıdır.

Bunun nedeni nedir?

Laboratuvarım, insülinin normalde glikozun glikojen olarak depolanmasını teşvik ettiği organlar olan karaciğer ve iskelet kasındaki insülin direncinin, artan ektopik lipid birikimi veya karaciğer ve kas hücreleri içindeki yağ birikimi ile bağlantılı olduğunu buldu.

Evrim neden zararlı bir süreç olduğunu düşündüğümüz insülin direncini korudu?

Açlık sırasında insülin direncinin aktive olduğu ortaya çıktı. Açlık sırasında vücudunuz beyaz yağ dokusunda depolanan lipidi parçalar, bu da harekete geçer ve karaciğer ve kas hücrelerinde yağ birikmesine yol açar. Bu organlar insüline dirençli hale gelir ve bu da beyin metabolizmasını ve vücuttaki diğer zorunlu glikoz gerektiren hücreleri (örneğin kırmızı kan hücreleri) beslemek için kan dolaşımındaki glikozu korur. Bu şekilde insülin direnci, evrim boyunca memelilerde açlıktan hayatta kalmayı destekleyen normal bir fizyolojik süreçtir.

Ancak artık toksik gıda ortamımızda aşırı beslenme nedeniyle insülin direnci aktive oluyor .

İnsülin direnci sağlığımızı nasıl etkiler?

İnsülin direnci, insanların tip 2 diyabet geliştirmesinin ana nedenidir. Bu durum aynı zamanda vücudun karaciğerde aşırı yağ depoladığı metabolik fonksiyon bozukluğuna bağlı steatotik karaciğer hastalığına ve son dönem karaciğer hastalığı ve karaciğer kanserine ilerleyebilen steatohepatite de neden olur. Kas insülin direnci aynı zamanda kalp hastalığına önemli katkıda bulunan plazma trigliseritlerinin ve kötü kolesterol olan LDL’nin artmasına da yol açar .

İnsülin direnci aynı zamanda obeziteye bağlı kanserlerle de ilişkilidir. İnsülin direnciniz olduğunda pankreasınız daha fazla insülin üretir ve bu da doku büyümesini destekler. Klinik öncesi çalışmalarda iş arkadaşlarım ve ben insülin direncinin meme ve kolon kanserlerinin büyümesini desteklediğini gösterdik.

Son olarak, insülin direnci muhtemelen Alzheimer hastalığının önemli bir nedenidir.

İnsülin direncini nasıl azaltabiliriz veya tersine çevirebiliriz?

Araştırmamız, günde yaklaşık 1.200 kaloriye kadar kalori kısıtlaması nedeniyle ılımlı kilo kaybının, karaciğer yağında azalmaya ve karaciğer insülin direncinin ve tip 2 diyabetin tersine çevrilmesine yol açtığını göstermiştir. Lisede olduğunuz kiloya inmenize gerek yok; %10’luk bir kilo kaybı büyük bir fark yaratabilir. Bu aynı zamanda muhtemelen yeni GLP-1 agonist ilaçlarının tip 2 diyabeti tersine çevirmek için çalıştığı ana mekanizmadır .

Ayrıca egzersizin, insülin etkisindeki blokajı aşarak kas hücresine glikoz taşınması için kapıyı açtığını da öğrendik. Kas insülin direnciniz varsa, karbonhidratın karaciğerde yağa dönüşümünü azaltarak, sindirilen karbonhidratın kasta glikojen olarak depolanmasını normalleştirebilirsiniz. Bu da, yağlı karaciğer hastalığının gelişmesinden korunmaya ve ateroskleroz gelişimine karşı koruma sağlayacak olan plazma lipit profilinde iyileşmeye yol açar.

Diyabetli veya prediyabetli hastalarımı her gün yapmayı sevdikleri bir fiziksel aktivite bulup ona bağlı kalmaları konusunda cesaretlendiriyorum.

İnsülin direncinin moleküler temeli hakkındaki anlayışımızı derinleştirdikçe ve bu mekanizmayı hedefleyen yeni ilaçlar geliştirdikçe, insülin direncini tedavi etmenin ve kardiyometabolik sağlığı iyileştirmenin geleceği konusunda iyimserim.

About The Author

Bir yanıt yazın