♦MENOPOZ NEDİR?

– Menopoza giren kadınlar, en hızlı büyüyen işgücü demografisidir ve menopoz dört kadından üçünü etkiler..

– Çok uzun bir süredir kadınlar, kişisel ve profesyonel yaşamlarını önemli ölçüde etkileyebilecek doğal bir süreç hakkında konuşmaktan utanıyorlar..

 

– Deneyimleri iyileştirmek için basit değişiklikler yapılabiliyorsa, ekibin bu kilit, deneyimli üyelerinin kaybı mesleğe zarar verebilir..

 

– Tabuyu azaltan ve tartışmaya izin veren küçük değişiklikler, çalışma koşullarını iyileştirebilir ve menopozdaki kadınlara yardımcı olabilir.

 

♦DOKTORLAR, SICAK BASMALARI İÇİN İLACIN MENOPOZ TEDAVİSİNİ DEĞİŞTİRECEĞİNİ SÖYLÜYOR

Uzmanlar, ABD onaylı fezolinetantın İngiltere’deki binlerce kadın için ‘gişe rekorları kıran’ olabileceğini tahmin ediyor

Önde gelen doktorların öngördüğü gibi, menopoz tedavileri sıcak basmasını önlemek için doğrudan beyin üzerinde etki gösteren bir ilaçla devrim yaratacak.

ABD’nin Astellas Pharma tarafından yapılan ilk hormonal olmayan menopoz ilacını onaylamasının ardından konuşan uzmanlar, tedavinin İngiltere’de hormon replasman ilaçlarının (HRT) uygun olmadığı yüzbinlerce kadın için dönüştürücü olabileceğini söylediler..

 Fazolinetant adlı ilaç ABD’de 12 Mayıs’ta ruhsat aldı ve yıl sonuna kadar Birleşik Krallık’ta kullanılması onaylanabilir.

– 2017’de ilacın gelişiminin önünü açan öncü bir denemeye liderlik eden Imperial College London’dan endokrinolog Prof Waljit Dhillo:

“Bu, tamamen gişe rekorları kıran bir ilaç olacak” dedi . “Bir anahtar gibi. Bir veya iki gün içinde kızarıklıklar kaybolur. Bu ilaçların ne kadar iyi çalıştığı inanılmaz. Pek çok kadın için oyunun kurallarını tamamen değiştirecek.”

 

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından değerlendirilen ilaç, menopozdaki kadınlarda vücut ısısının düzenlenmesinde benzersiz bir rol oynayan nörokinin-3 adlı bir beyin proteinini bloke ederek çalışıyor..

 

-Yayınlanan büyük bir fezolinetant klinik çalışması , 12 haftalık kullanımdan sonra, plasebo alanlardaki %45’lik azalmaya kıyasla, orta veya şiddetli semptomları olan kadınlarda sıcak basması sıklığını yaklaşık %60 oranında azalttığını gösterdi..

 Kadınlar ayrıca ilacın sıcak basmalarının şiddetini azalttığını ve uyku kalitelerini iyileştirdiğini söyledi.

– Edinburgh Üniversitesi Üreme Sağlığı Merkezi’nin eş direktörlerinden Prof.:

 “Tipik olarak, östrojenin bir etkisinin olması birkaç hafta sürer. Bunlarla kadınlar ilk tabletten itibaren etkilerini bildiriyor.”

 

Menopoza giren kadınların yaklaşık %70’i sıcak basması yaşar ve %10-20’si bunları “tahammül edilemez” olarak tanımlar, günlük yaşamı, egzersizi ve uykuyu ciddi şekilde etkiler ve kadınları en sık tedavi aramaya sevk eden semptom budur. Sanki bir ısı dalgası vücudun üst kısmını yıkayıp yüz, boyun ve göğsü kızarık ve terli bırakmış gibi hissedilebilir. Bazı insanlar sersemlemiş hissederler veya kalp atışları hızlanır.,

 

İngiltere’de geçen yıl yaklaşık 2 milyon kadına en az bir HRT ilacı reçete edildi , ancak bu ilaçlar meme veya yumurtalık kanseri öyküsü, kan pıhtılaşması veya tedavi edilmemiş yüksek tansiyonu olanlar için uygun değil. Yan etkiler yaşayan veya hormonal olmayan bir alternatifi tercih eden kadınlar da vardır..

 

Danışman endokrinolog ve Coventry Üniversitesi’nde misafir profesör olan Prof.:

 “Kadınların seçeneklere ihtiyacı var.”

Yeni ilaç doğrudan sıcaklık kontrol yolağına etki ettiğinden, menopozda hızla azalan östrojenin yerini almaz ve bu nedenle bazı kadınların yaşadığı yorgunluk, kas ve kemik zayıflığı, vajinal atrofi ve ruh hali. Astellas, 2023’ün sonlarına doğru karar vermesi beklenen EMA’ya başvuruda bulundu ve İngiltere’nin kararının birkaç ay sonra gelmesi bekleniyor

.

Uzmanlar, en son nesil ilaçların – Bayer’in benzer bir ilaç adayının 3. aşama denemesini bu yılın sonlarında tamamlaması bekleniyor – menopozla ilgili temel araştırmalara yapılan yatırımın kritik rolünün altını çizdiğini söyledi..

 Menopozdaki kadınların beyinlerinde genişleyen belirli bir nöron grubunu tanımlayan ABD’li nöropatolog Prof Naomi Rance’in onlarca yıllık özenli araştırmasının ardından geldiler. Sıçanların kuyruklarındaki küçük sıcaklık değişimlerini ölçerek, bu nöronların ateş basmasını tetikleyebilen nörokinin-B proteinini serbest bıraktığını ortaya çıkarmaya devam etti..

 

– Arizona Üniversitesi’nden Rance:

“Ateş basmasını kontrol eden beyin devrelerini anlamanın yeni tedaviler tasarlamak için yararlı olabileceğini fark ettim, ancak bunun hayatım boyunca olacağını hiç düşünmemiştim. Kısmen temel bilim araştırmalarının klinik uygulamalara nasıl yol açabileceğini gösterdiği için FDA onayını öğrendiğimde çok heyecanlandım.”

Rance’in keşfi, Imperial College London’da Dhillo tarafından yürütülen ve fezolinetanta benzer bir bileşiğin kadınlarda sıcak basmasını engellemede oldukça etkili olduğunu gösteren bir denemeye yol açtı.

Dhillo

“NIHR [Ulusal Sağlık ve Bakım Araştırmaları Enstitüsü] ve MRC [Tıbbi Araştırma Konseyi] tarafından verilen hibemizden iki yıl içinde sıcak basmalarında %73’lük bir azalma olduğunu gösterebildik – bu olmasaydı olmazdı vergi mükelleflerinin tıbbi araştırma finansmanı.. Çalışmalarımızı yaptığımızdan beri, dünyanın her yerinden bize ‘Bu ilacı nasıl alabilirim?’ diyen kadınlar yazdık..

 

Obezite öldürür, kalp hastalığı öldürür, diyabet öldürür, kadın sağlığı öldürmez gibi bir anlayış oluştu. Batılı bir toplumda yaşayamayız ve nüfusun %51’inin sorunlarının – eğer onları hemen öldürmezlerse – önemli olmadığını söyleyemeyiz.”

Son birkaç yılda hükümetin kadın sağlığı stratejisinin oluşturulması, bir kadın sağlığı bakanının atanması ve menopoz ve endometriozis gibi konularda araştırmaların artması da dahil olmak üzere olumlu bir değişimi memnuniyetle karşıladı.

Hannah Devlin

 

Www.cafemedyam.com

 

♦PERİMENOPOZ (MENOPOZA GİDEN SÜRE); MENOPOZ; VE MENOPOZ SONRASI.

  Menopoz, bir kadının 12 aydır adet görmemesi olarak tanımlanan, yıllar içinde gerçekleşen biyolojik bir geçiştir..  

Bu geçiş üç aşamaya ayrılabilir:

– Perimenopoz (menopoza giden süre); 

– Menopoz; ve

– Menopoz sonrası..

Menopoz geçişi sırasında, bir kadının vücudundaki hormon dengesi değişebilir ve bu da hem fiziksel hem de psikolojik olmak üzere çok çeşitli semptomlara neden olabilir..

  Menopoz genellikle yaşlanmanın doğal bir parçasıdır ve tipik olarak 45-55 yaşları arasındadır, ancak doğal olarak veya ameliyat veya hastalık sonucu çok daha erken ortaya çıkabilir..

 

Bu süre zarfında hormonlar (östrojen, progesteron ve testosteron dahil) dramatik bir şekilde değişip azalabilir ve bu da bir kadının semptomlar yaşamasına neden olabilir..

 

İstatistik

– Bir kadının menopoza girmesi için ortalama yaş 51’dir. Ameliyat, hastalık veya doğal erken menopoz nedeniyle bundan daha erken olabilir..

 

– Dört kadından üçü semptomlar yaşıyor ve dörtte biri ciddi semptomlar yaşıyor..

 

– Menopozdaki on kadından yaklaşık sekizi çalışıyor..

 

– 100 kadından yaklaşık 1’i 40 yaşından önce menopoza giriyor..

– Menopozdaki kadınlar en hızlı büyüyen işgücü demografisidir..

♦MENOPOZ SEMPTOMLARI

İşyerinde menopoz’ konulu yapılan ankete göre, kadınları en çok rahatsız eden semptom şunlar:

  • Tükenmişlik
  • Ateş basması
  • Odaklanma veya konsantre olma zorluğu
  • Kaygı ve endişe
  • Uykusuzluk hastalığı
  • Hafıza hatırlama ile ilgili sorunlar.

Menopoz için bildirilen diğer semptomlar şunlardır:

  • Öngörülemeyen/ağır dönemler
  • aş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Enerji eksikliği
  • Terlemek
  • Depresyon
  • Ruh hali
  • Sinirlilik
  • Ağrı ve sızılar
  • Kuru gözler ve kuru cilt.

 

Kadınların menopoz semptomlarını daha da kötüleştirdiğini belirttiği iş yönleri, yüksek sıcaklık, zayıf havalandırma, nem, sessiz veya dinlendirici bir alana erişimin olmaması ve gürültüydü. Uzun saatler, kısa ve değişen son teslim tarihleri, yüksek iş yükleri ve müşterilerle, hastalarla ve müşterilerle ilgilenmek de semptomları daha da kötüleştirebilir..

 Ek olarak, COVID-19 salgını, aerosol üreten prosedürler (AGP’ler) için artan seviyelerde kişisel koruyucu ekipman kullanılmasına neden oldu. Bunun menopoz semptomları yaşamadan bile son derece rahatsız çalışma koşulları yarattı..

 Menopoz tabusunu ortadan kaldırarak ve açık tartışmalara izin vererek, etkilenenlerin çalışma deneyimini iyileştirerek ve daha geniş bir ekipte personel memnuniyetini ve hasta bakımını iyileştirerek büyük bir değişiklik yaratabiliriz..

 

–  Dr Andrea Davies:

“Menopoz ve iş – bu iki yönlü bir yol”

Rapor, çalışmanın menopozdaki kadınlar için iyi olduğunu, çünkü doyum sağlayabildiğini ve benlik saygısını, kimlik duygusunu ve sosyal ihtiyaçları iyileştirdiğini ortaya koydu.. 

-Bununla birlikte, sıcaklık kontrolünün olmadığı çalışma ortamları, sıkışık koşullar, bazı üniformalar ve stres de menopoz semptomlarını kötüleştirebilir..

2.000’den fazla katılımcıyla yapılan bir anket: ‘menopoz yaşayan kadınların bakımında önemli eksiklikler bulunuyor’,.. Bu sonuç, konuyu tıp içinde gündeme getirdi. . 

-Ankete katılanların %93’ü menopoz semptomlarının çalışma hayatlarını etkilediğini ancak %38’i semptomlarla başa çıkmak için çalışma modellerinde ihtiyaç duydukları değişiklikleri yapamadıklarını söyledi.. 

-Neredeyse yarısı semptomlarını tartışmaktan çekindiklerini söyledi..

 -Hayal kırıklığı yaratan önemli bir sayı, menopoz hakkında konuşurlarsa hem yöneticiler hem de meslektaşlar tarafından ‘gülüneceklerini veya alay konusu olacaklarını’ söyledi..

 -Ankete katılanların yalnızca %16’sı menopoz semptomlarını yöneticileriyle tartışmıştı. 

-Dişhekimliği işgücünün büyük bir kısmının kadın olması nedeniyle, menopoz semptomlarının etkileri hasta bakımını ve ayrıca personelin moralini etkileyebilir.

Tüm kadınlar menopoz dönemini farklı yaşarlar. 

Kadınların neredeyse yarısının tıbbi tavsiye almadığını ve kadınların çoğunluğunun yöneticileriyle menopoz hakkında konuşmaktan çekindiğini tespit ettik..  

Bunun nedeni, menopozun olumsuz algılanması ve bunun hakkında konuşmaktan utanma olasılığı olabilir. Ayrıca doğru bilgi eksikliğinden ve kadınların yaşadıklarının menopoz dönemindeki dalgalı hormonlardan kaynaklandığının farkında olmamalarından da kaynaklanabilir.. 

 

İşyerinde menopoz uzmanları, ‘Henpicked’, kadınların semptomları ve bunları yönetmenin yollarını anladıkları zaman hayatlarının (ve işlerinin) hızla normale dönebileceğini keşfetti.. 

 Endişe verici bir şekilde, bazı durumlarda menopoz semptomları kadınların işini bırakmasına neden olabiliyor.. 

Menopoz çağındaki birçok kadın diş hekimleri, hemşireler, muayenehane yöneticileri ve çok daha fazlası dahil olmak üzere ekibin hayati üyeleri olduğundan, bu, ele alınması gereken konuların altını çizmektedir. Ayrıca şu anda menopoz dönemindeki kadınlara işyerinde uygulanan muameleyle ilgili bir parlamento soruşturması var – bu soruşturma, mevzuatın ayrımcılığı ele alacak kadar ileri gidip gitmediğini inceleyecek..

 Şu anda bir menopoz politikasına sahip olmak yasa değildir, ancak bu yakında tanıtılabilir. Deneyimleri iyileştirmek için basit değişiklikler yapılabiliyorsa, ekibin bu kilit, deneyimli üyelerinin kaybı mesleğe zarar verebilir..

 

♦NE YAPABİLİRİZ?

 Menopozla ilgili Eşitlikler raporu 

 

-işyeri eğitimi..

-İşyerinde menopoz farkındalığını artırmak ve bir dizi uygulanabilir çözüm sunmak..

-Kadınların yöneticileri/diş hekimleri/muayenehane müdürleri ile konuşurken kendilerini rahat ve özgüvenli hissettikleri bir ortamı teşvik etmek..

-Açık ve tutarlı yönergeleri takip etmek ve gerekirse kadınları iş sağlığına yönlendirmek..

-Bir masa fanı sağlamak..

-Önlükler gibi ekstra tek tip – hafif tek tip sağlanması tercih edilir. İş gününde üniforma değişimine izin ver..

-Esnek çalışma ve rahatsız olduğu durumlarda personel değiştirmek gibi belirli görevlerin yeniden tahsis edilmesinin sağlanması..

-Özel dinlenme alanları sağlamak

-Su ve tuvalet tesislerine sürekli erişimin sağlanması..

-Bir tedarik sepeti sağlamak..

Açık ve şeffaf bir ortam yaratmak

 

-Menopoz çoğu zaman tabu bir konudur ve birçok kadın, semptomları hakkında yöneticilerle veya kıdemli personelle konuşamayacaklarını hisseder..

 

-Kuruluşlar, hem çalışanların hem de diş hekimlerinin/yöneticilerin açık tartışmalarda kendilerini rahat hissettikleri bir çalışma ortamı yaratarak, çalışanlarını ve kendilerini korumak için adımlar atabilecektir..

 

Her vakayı kendi esasına göre değerlendirmek

 

-Her insan menopozu farklı şekilde yaşar, bu nedenle kapsamlı bir kurallar dizisine sahip olmak mümkün değildir..

♦ÇÖZÜM

İşyerinde menopozu ciddiye almanın nedenleri artık iyi belgelenmiştir.

Semptomlar yaşayan herkesi desteklemek, neler olduğunu ve en önemlisi semptomlarını yönetmek için neler yapabileceklerini anlamalarına yardımcı olmak ve işyerinde onları desteklemek için çok önemli bir rol oynayabiliriz

.

Çok uzun bir süredir kadınlar, kişisel ve profesyonel yaşamlarını önemli ölçüde etkileyebilecek doğal bir süreç hakkında konuşmaktan utanıyorlar. M kelimesi hakkında konuşma zamanı..

 

 

 

 

 

 

 

Ticari bir serada çalışan iki kadın, Berlin. Www.cafemedyam.com
Menopoz, insanların daha üst düzey rollere geçtiği bir döneme denk gelir. 

 

 

🔵 MENOPOZUN BEDELİ: ÜNİVERSİTELER NASIL YARDIMCI OLABİLİR?

Bazı kadınlar bilimi bırakıyor çünkü işverenler hayatlarının bu aşamasında onları desteklemiyor. Bu doğru olamaz.

Dünyadaki tüm insanların yarısı menopoza girecek..

 Kadınların çoğunluğunu, bazı trans erkekleri ve non-binary insanları etkileyen yaşlanmanın doğal bir parçasıdır. Östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormon seviyeleri düşerek on yıl veya daha fazla sürebilen semptomlara neden olur. Ne yazık ki, kadınların yaşamları ve kariyerleri üzerindeki etkileri ancak son on yılda, çok az çalışmanın odak noktası olmuştur

.

Kadınların uykusuzluk, yorgunluk ve odaklanma güçlüğü gibi menopoz semptomlarının yaşamları üzerinde büyük bir etkisi olabileceğini söylemelerine gerek yok.. 

Araştırmacılar artık bu tür semptomların önemli sayıda kariyeri de bozduğunu keşfediyorlar..

 İlk kez menopoza ve çalışmaya odaklanan binlerce insan üzerinde yapılan bir araştırma sonucu… Menopoza giren, işi bırakan, terfileri geri çeviren, çalışma saatlerini azaltan ya semptomlarının bir sonucu olarak rütbesi düşürülen kadınlar

Menopoz genellikle insanların daha kıdemli, daha talepkar rollere geçtiği bir zamanda gelir.. 

 Hayatın bu aşamasından geçen kadınlar, işverenlerin desteğinin olmaması nedeniyle kariyerlerini bırakmak zorunda kalmamalıdır .. Herkes kendi seçimini yapmalıdır, ancak hiç kimse hoş karşılanmayan bir iş yeri nedeniyle herhangi bir karar vermek zorunda hissetmemelidir..

İşyerlerinin menopoza giren personeli destekleyebilmesinin birçok yolu vardır..

 -Esnek çalışma saatleri sunmak ve menopoz semptomlarını hastalık izni almak için geçerli bir neden olarak kabul etmek, başlamak için iyi yerlerdir..

 -Bazı işyerleri de personel için sessiz alanlar yaratıyor; bu sadece gürültü hassasiyeti, sıcak basması ve diğer menopoz semptomları yaşayanlara yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda başka nedenlerle sessiz zaman arayanlara da fayda sağlar..

 

Dünyanın en eski bilim akademisi olan Londra’daki Royal Society, geçen yıl personel için bir menopoz destek grubu kurdu ve kadınların rollerde, çalışma saatlerinde veya teknolojide ayarlamalar gibi desteğe nasıl erişeceklerini bilmelerini sağlamak için yönergeler hazırlıyor..

 Birleşik Krallık, Çin ve Malezya’da kampüsleri bulunan Nottingham Üniversitesi’nin de yöneticilerin menopoza giren personeli desteklemesine yardımcı olacak yönergeleri vardır. Bu, örneğin esnek çalışma saatleri veya daha iyi havalandırma sunmayı içeriyor..

İşyerleri ayrıca semptomların nasıl yönetileceği konusunda tavsiyeler verebilir veya bu tür tavsiyelerin nereden alınabileceği konusunda bilgi sağlayabilir – ancak bu alanda da daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Ancak, bu tür bir desteğin dikkatle sunulması gerekir. Kurumsal politikalar ve destek programları, en çok etkilenen bireyler dahil edilmeden hazırlanırsa, desteklemeyi amaçladıkları kişilerin kendilerini bilinçli hissetmelerine ve damgalanmalarına neden olabilir..

  Birkaç kadın, bazı kadınların menopoz döneminde karşılaştıkları zorlukların vurgulanmasının akademik işverenleri yaşlı kadınları işe almaktan alıkoyabileceği konusundaki endişelerini dile getirdi.. Bu korkular anlaşılabilir ve tartışma için bazı temel kurallar olmalıdır.. Kurumlar asla kimseyi menopoz durumunu ifşa etmeye zorlamamalı ve istemezlerse konuyla ilgili tartışmalara katılmalarını istememelidir..

 

Hiçbir şey yapmamak asla bir seçenek olmamalı. Pek çok işveren (Springer Nature dahil), menopoz yaşayan insanlar için işyeri desteği sözü veriyor. Bu taahhütler, yöneticilerine başvurmaları halinde sözlerinin dinlenmesini ve pratik desteğin mevcut olmasını sağlamayı içerir. Ama bunlar sadece ilk adımlar..

 Bilim ve araştırma alanındakiler de dahil olmak üzere tüm işverenlerin yapabileceği daha çok şey var..

Araştırma camiasının ayrıca, sadece yüksek gelirli ülkelerde değil, her yerde menopozun kariyerler üzerindeki etkisini incelemeye daha fazla dikkat ve kaynak ayırması gerekiyor. Ve henüz menopozun çalışma hayatı için yaratabileceği zorlukları ele almaya başlamamış olan kuruluşların bunu şimdi yapması gerekiyor. Menopoz etrafındaki damgalamanın kaldırılmasının zamanı geldi. Bunu yapmak, araştırmayı herkes için çalışmak için daha iyi bir yer haline getirecektir.

 

Beyni iki ampul yumurtalığına bağlı olarak ampullü bir kadın vücudu siluetinin çizimi www.cafemedyam.com
María Corte’nin İllüstrasyonu

🔵 MENOPOZ BEYNİ NASIL YENİDEN ŞEKİLLENDİRİR?

Araştırmacılar, menopozun erken evrelerinin beyin sağlığını nasıl etkilediğini ve bunun tedavi için ne anlama gelebileceğini öğrenmeye başlıyor..

Naomi Rance, menopoz ve beyin üzerine çalışmaya ilk başladığında, alan hemen hemen kendisine aitti. Ve keşfettiği şey onu şaşırttı. Ölüm sonrası beyinler üzerinde yapılan çalışmalarda, hipotalamus adı verilen bir bölgede menopozdan sonra kadınlarda kabaca iki katına çıkan nöronlar bulmuştu .. 

Tucson’daki Arizona Üniversitesi’nden bir nöropatolog olan Rance, “Bu, menopoz sonrası kadınlarda çok fazla değişiyordu” diyor. “Önemli olması gerekiyordu.”

Bu 1990’lardı ve birkaç başka araştırmacı ilgilendi. Rance kendi başına ilerledi, nöronların ne yaptığını titizlikle çözdü ve menopozun tetiklendiği düşünülen yaygın bir semptomu olan sıcak basmalarının bir ölçüsü olarak kuyruklarındaki küçük sıcaklık değişikliklerini izleyerek farelerde menopoz semptomlarını incelemenin bir yolunu geliştirdi..

 

Otuz yıl sonra, Rance’in keşiflerine dayanan fezolinetant adlı bir ilaç, ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından değerlendiriliyor ve bu yılın ilk yarısında onay kararı bekleniyor.. 

Onaylanırsa, fezolinetant bir dönüm noktası olabilir: menopozla neredeyse eşanlamlı hale gelen ve geçiş dönemindeki kadınların yaklaşık %80’inde görülen bir semptom olan sıcak basmasının kaynağını tedavi eden ilk hormonal olmayan tedavi.. 

(Bu makale, menopoz yaşayan insanları tanımlamak için “kadınlar” kelimesini kullanır, ancak kadın olarak tanımlanan tüm insanların menopoza girmediğini ve menopoza giren tüm insanların kendilerini kadın olarak tanımlamadığını kabul eder.)

Rance ve alandaki diğer kişiler için fezolinetant’ın bu noktaya kadar ilerlemesi, menopoz semptomlarının nedenlerine ve etkilerine yönelik araştırmaların nihayet ciddiye alındığının bir işaretidir.. 

Önümüzdeki birkaç yıl içinde, küresel menopoz sonrası kadın sayısının bir milyarı geçmesi bekleniyor. Ancak birçok kadın hâlâ menopozla ilgili bakıma erişmekte zorlanıyor ve bu tür semptomların en iyi nasıl yönetileceğine dair araştırmalar geride kaldı. Bu yavaş yavaş değişiyor..

 Geliştirilmiş hayvan modelleri ve mevcut tedavilerin etkilerine ilişkin büyüyen bir literatürle donanmış olarak, bu boşluğu doldurmak için alana daha fazla araştırmacı geliyor..

Menopoz ve menopoz dönemine geçişin, yani perimenopoz olarak adlandırılan bir aşamanın, ileriki yaşamlarda beyin sağlığı için zemin hazırlayabileceğini ve hatta bunun Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalık riskiyle ilişkili olabileceğine dair ipuçları olduğunu giderek daha fazla fark ediyorlar..

 

Üretim hattındaki fezolinetant ve benzeri ilaçlar da düşüncede bir değişimi temsil ediyor: kadın üreme organlarının bir durumu olarak menopozdan nörolojik neden ve sonuçlara odaklanan bir duruma..

  – Boston, Massachusetts’teki Harvard Tıp Fakültesi’nde kadınlarda akıl sağlığı ve yaşlanma üzerine çalışan Hadine Joffe:

“Menopozun yumurtalıktaki değişiklikler tarafından yönlendirildiğini düşünüyoruz.. Beynin menopozun dümeninde olduğu fikri, bu farklı bir kavram.”

Kademeli durma

Menopoz, adetin art arda en az 12 ay boyunca kesilmesi olarak tanımlanır ve tipik olarak 45 ila 55 yaşları arasında ortaya çıkar..

Ancak menopozla ilişkili yumurtalık fonksiyonunun durması nadiren bir gecede gerçekleşir:

 Florida’daki Miami Üniversitesi’nde üreme ve nöroloji okuyan Ami Raval: “Bu bir gece ve gündüz farkı değil, çok uzun bir süreç” diyor. “Yumurtalık yavaş yavaş ‘hey, fizyolojimizi kapatmanın zamanı geldi’ sinyali gönderiyor.”

Bu, bir zamanlar öngörülebilir kalıplarında artık yükselip alçalmayan yıllarca dalgalanan hormonlar anlamına gelebilir. Tucson’daki Arizona Üniversitesi’nden bir nörobiyolog olan Roberta Brinton, bu perimenopoz döneminde, daha önce östrojen sinyallerine dayanan beyin devrelerinin bocalamaya bırakılabileceğini söylüyor..

 

Östrojen beyin için çok şey yapar: glikoz alımını ve enerji üretimini uyarır. Menopoza geçiş tamamlandığında, nöronlar menopoza geçişin yokluğuna alışırlar. Ancak perimenopozal dönemde, hormon seviyeleri bir hafta düşüp bir sonraki hafta yükselebilir. Brinton, sonucun, beyin hücrelerinin periyodik olarak östrojenden yoksun bırakıldığı bir nöronal uyumsuzluk dönemi olabileceğini, ancak bu sürenin östrojensiz yaşama uyum sağlamak için gereken yolları oluşturmaya yetecek kadar uzun olmadığını söylüyor..

 

Perimenopoz ayrıca menopozun karakteristik semptomlarının çoğunun ortaya çıktığı zamandır. Ateş basmaları, perimenopozun ayırt edici özelliğidir; diğer belirtiler arasında düzensiz dönemler, kaygı, yüksek tansiyon ve konsantrasyonu engelleyen korkunç ‘beyin sisi’ yer alır..

– Joffe:

“Perimenopozdaki kadınların semptomatik olmaması, ‘henüz şikayet etmemeleri gerektiği’ şeklinde bir görüş var..Ama aslında insanların bazı yönlerden en semptomları gösterdiği zamandır.”

Menopoza geçişi kolaylaştıran ve sonrasında hızlanacak gibi görünen yaşa bağlı hastalıkların hızını yavaşlatabilecek tedavilerle müdahale etmek için de önemli bir zaman olabilir. Raval ve diğer araştırmacılar, bu perimenopozal geçişin, Alzheimer hastalığı ve inme gibi durumların riskinde menopoz sonrası artışlara zemin hazırlayabileceğini düşünüyor..

 

Ancak perimenopozun net bir başlangıcı ve bitişi yoktur, bu da çalışmayı zorlaştırır..

 Grand Rapids’deki Michigan Eyalet Üniversitesi’nde nüfus bilimcisi olan Stacey Missmer, hormon replasman tedavisi gibi tedavilerin büyük klinik deneylerinin genellikle menopoz sonrası, bazen son regl dönemlerinden yıllar sonra olan kadınlara odaklandığını söylüyor..

– Stacey Missmer:

 “Bazı kadınların kısa süreli perimenopozal semptomları var ve diğerleri yıllarca veya on yıllarca semptomatik olmaya devam ediyor..Ve bunun hayatlarının geri kalanında sağlıkları ile bir ilgisi olup olmadığını bilmiyoruz.”

Bu arada, tedavi seçeneklerinin azlığı, bazı kadınları bitkisel takviyeler gibi kanıtlanmamış tedaviler aramaya itti..

–  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Monash Üniversitesi’nde endokrinolog olan Susan Davis:

“Kadınlar işlevlerini yerine getirmeye çalıştıkları için hüsrana uğruyorlar ve kimse onlara nasıl yardım edeceğini bilmiyor”

Artan dikkat

Momentum, bu tür soruları ele almak için inşa ediliyor. Washington DC’deki Kadın Sağlığı Araştırmaları Derneği başkanı Kathryn Schubert, yaşlanma ve kadın üreme sağlığı gibi tarihsel olarak bir kenara atılan iki konuyu birleştiren menopozu tartışma konusundaki tabunun hafiflediğini söylüyor. Her iki konuyla ilgili tartışmalar daha kabul edilebilir hale geldikçe, kadınlar perimenopoz sırasında yaşadıkları semptomlar hakkında daha fazla ses çıkarırlar.

İlaç ve tüketici sağlığı firmaları da farkındalığı ve pazarlarının büyüklüğünü artırmak için çalışıyor. Georgia, Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nden davranış bilimci Vasiliki Michopoulos, kendisinin ve insan olmayan primatlarda menopoz dönemi üzerine çalışan meslektaşlarının, bu yıl Amerika’da sezonun en büyük oyunu olan Super Bowl’da sıcak basması ile ilgili bir ABD reklamını görünce şaşkına döndüklerini söylüyor. Futbol. Reklamın sponsoru, fezolinetant geliştiren Tokyo merkezli ilaç şirketi Astellas Pharma idi. Michopoulos, “Araştırma ekibi sohbeti birdenbire patladı” diyor. Ben de ‘Az önce ben mi gördüm? Super Bowl sırasında mı?’”

Östradiol hormon kristali, SEM. Www.cafemedyam.com
Östrojen hormonunun doğal olarak oluşan bir formu olan bir östradiol kristali. Kredi: CMEABG-UCBL1, ISM/SPL

Araştırmacılar, finansmanın bu tanıtım artışlarını takip edeceğini umuyor. Alan tipik olarak uzun vadeli hibe programlarından yoksundur, bu da belirsiz bir finansman ortamı yaratır ve araştırmacıları menopoz üzerine çalışmaktan caydırır. Bir hayırsever, 2018’de Novato, California’daki Buck Yaşlanma Araştırmaları Enstitüsü’nden bir sinirbilimci olan Jennifer Garrison’a üreme yaşlanmasına yönelik araştırmaları finanse etmek için başvurduğunda, Garrison destekleyecek araştırmacılar bulmakta zorlandı. “İlginç sorular olmadığından değil – hayal edebileceğim en büyüleyici sorunlardan biri” diyor. “Finansman olmadığı için.”

Bu artan ilginin yanı sıra, araştırma yöntemleri de güncelleniyor. Birkaç balina türü, insanlar gibi doğal bir menopoza girdiği bilinen tek hayvandır. Çoğu tür, ölene kadar üreme yeteneğine sahiptir. New York City’deki Weill Cornell Medicine’de sinirbilimci olan Teresa Milner, “Menopoz insani bir şeydir” diyor. “İşte bu yüzden ders çalışmak zor.”

Bunu telafi etmek için, alan tarihsel olarak yumurtalıkları cerrahi olarak çıkarılan hayvanları inceledi. Araştırmacılar daha sonra menopoza geçişi simüle etmek için yumurtalıklar tarafından üretilen iki ana hormon olan östrojen ve progesteronu kontrollü miktarlarda geri ekleyebilirler. Ancak yumurtalıklarda bulunan testosteron gibi daha küçük miktarlardaki diğer hormonları nadiren geri eklerler, diyor Joffe.

Son yıllarda, araştırma fon sağlayıcıları alanı bu modelden uzaklaşmaya zorluyor. Bir alternatif, yaşlanan dişi fareleri kullanmaktır; daha incelikli bir seçenek, fareleri lastik lastik imalatında ve diğer endüstriyel işlemlerde kullanılan bir kimyasal olan 4-vinilsikloheksen diepoksit ile tedavi etmektir. Yumurtalığın birincil foliküllerini öldürür ve perimenopozu taklit eden dalgalı bir östrojen dönemini indükler.

🔵 DAHA İYİ ÇARELER

Milner, bu tür modellerin menopoz semptomları için daha iyi tedaviler geliştirmek için kullanılabileceğini umuyor. Şu anda ana seçenek, perimenopoz sırasında azalmaya başlayan östrojen ve bazen progesteronun yerini almaktır. Ancak Davis, özellikle kan pıhtılaşması riski taşıyan veya meme kanseri olan herkesin hormon replasman tedavisi (HRT) için aday olmadığını söylüyor.

HRT söz konusu olduğunda, araştırmacılar, kadınlar için kullanılacak en iyi dozları ve zamanlamaları anlamaktan çok uzaktalar. 2002’de, Kadın Sağlığı Girişimi adlı büyük bir ABD araştırması, östrojen ve progesteron alan menopozlu kadınların kontrol grubundakilere göre invaziv meme kanseri riskinin daha yüksek olduğunu bulduktan sonra HRT denemesini erken durdurdu. Araştırmanın bir başka kolu, yalnızca östrojen alan kadınlarda inme oranlarının arttığını bulduktan sonra 2004 yılında durduruldu  . Ardından gelen tartışma, birçok kadının HRT almayı bırakmasına neden oldu.Menopozun bedeli: üniversiteler nasıl yardımcı olabilir?

Eleştirmenler çalışmayla ilgili pek çok endişeyi dile getirdi : katılımcılara nispeten yüksek seviyelerde sentetik hormonlar verilmişti ve katılımcıların çoğu 60 yaşın üzerindeydi ve menopoza geçişlerini çoktan tamamlamışlardı. Veriler ayrıştırıldığında, artan invaziv meme kanseri riski, on yıldan uzun süredir HRT alan kişilerle sınırlıydı ve bazı veriler, bir yama gibi topikal östrojen formları kullanılarak inme riskinin en aza indirilebileceğini öne sürüyor. veya oral tabletler yerine jel . Missmer, HRT ile ilgili devam eden tartışmaların araştırmacıları ve klinisyenleri tükettiğini ve semptomları tedavi etmenin başka yollarını keşfetmek için çok az yer bıraktığını söylüyor.

2002’den bu yana, daha küçük çaplı çalışmaların bir kısmı, HRT’nin menopoz geçiş döneminde daha erken verilirse sadece sıcak basmasını hafifletmek için değil, aynı zamanda kardiyovasküler hastalıkları önlemek ve kemik sağlığını korumak için de yararlı olabileceğini öne sürdü. Milner, Kadın Sağlığı Girişimi’ndeki yaşlı kadınların perimenopozal aşamayı çoktan geçmiş olduklarını ve vücutlarının östrojensiz yaşama adapte olduğunu söylüyor. “Östrojen reseptörlerinin çoğunun östrojenin ne yapması gerektiğini hatırlamadığı bir zamanda östrojenle tedavi etmeye çalışıyorsunuz” diyor. “Perimenopoz sırasında bir fırsat penceresi olduğunu düşünüyoruz.”

Ancak şu ana kadar bu pencere tanımlanmamıştır ve hatta perimenopoz sırasında HRT’ye başlamak bile tüm semptomları hafifletmemektedir. Garrison, “HRT mükemmel bir çözüm değil” diyor. “Bu bana orada başka şeyler olduğunu söylüyor.”

Rance, bu ipi ilk çekenler arasındaydı. Küçük sıcaklık göstergeleri, 2011’de farelerde nörokinin B adlı bir molekül için reseptörü aktive etmenin sıcak basması benzeri değişiklikleri tetiklediğini tespit etmesine yardımcı oldu . Çalışma, başka nedenlerle nörokinin B üzerinde çalışan Imperial College London’dan endokrinolog Waljit Dhillo’nun dikkatini çekti. Dhillo ve meslektaşları, Rance’in çalışmalarını kliniğe taşıdılar ve nörokinin B’nin hücresel reseptörüne bağlanmasını önleyen bir bileşiğin, günde en az yedi sıcak basması yaşayan kadınlarda sıcak basmasını azalttığını buldular .

Astellas Pharma ile çalışan araştırmacılar o zamandan beri benzer bir bileşik olan fezolinetantın menopozla ilişkili orta ila şiddetli sıcak basması yaşayan kadınlarda semptom sıklığını azalttığını göstermiştir . Los Angeles California Üniversitesi’nden nöroendokrinolog Stephanie Correa, perimenopoz sırasında bu semptomun ne kadar yaygın olduğu göz önüne alındığında, bunun sağlık üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini söylüyor.

Sıcak basmalarında bir azalma (onları tamamen durdurmak yerine), iyileştirme için yer olduğu anlamına gelir, ancak bu, vücudun sıcaklık düzenlemesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı gerektirir. “Bu ilaç 30 yıllık temel bilim araştırmalarına dayanıyordu” diyor. “Bir sonraki adıma gelince, gerçekten çok uzaktaymışız gibi hissediyorum.” Ayrıca Correa, seçtiği konu nedeniyle finans kuruluşları ve meslektaşlarının tepkileriyle mücadele etmek zorunda kaldı. “Ateş basmaları hayati tehlike oluşturmadığından, önemsizmiş gibi algılanıyorlar” diyor.

Semptomların takımyıldızı

Sıcak basması bir rahatsızlıktan daha fazlası olabilir. Rahatsız edici ve günlük yaşam için bir engel olmanın yanı sıra, birçok kadının perimenopoz sırasında yaşadığı uyku bozukluklarına önemli bir katkıda bulunurlar. Joffe, kesintiye uğrayan uykunun yüksek tansiyon, metabolik değişiklikler ve kaygı gibi diğer istenmeyen menopoz belirtilerini besliyor olabileceğini söylüyor. Bazı araştırmalar, düşük östrojen seviyelerinin de sıcak basması olmadan geceleri uyanmaya katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir .

Brinton, bu, azalmış östrojen seviyelerinin beyin üzerinde sahip olabileceği birçok etkiden sadece biri diyor. hem de insanlarda beynin metabolizması ve bağışıklık durumu üzerinde muazzam etkilere sahip olduğunu bulmuşlardır . Bunun anahtarı, östrojenin beynin başlıca besin kaynağı olan glikoz alımını düzenlemedeki rolüdür. Brinton ve meslektaşları, östrojen seviyeleri düştüğünde, beyindeki metabolik aktivitenin başlangıçta düştüğünü keşfettiler, diyor Brinton. “Bu açlık tepkisi bir SOS gönderiyor – ‘Burada açlıktan ölüyorum; Başka bir yakıta ihtiyacım var.’”

Brinton, yanıt olarak beynin metabolizmasını glikozdan lipitlere kaydırmaya başladığını söylüyor. Bu geçişin iltihaplanmayı tetikleyebileceğini ve bunun da menopoz sırasında yaşanan beyin sisine ve kadınların menopozdan sonra karşılaştıkları Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı riskinin artmasına katkıda bulunabileceğini düşünüyor. “Perimenopoz bu geçişin çok önemli bir parçası” diyor. “İnflamasyonun neden olduğu yüksek bir riskle çıkıp çıkmadığınıza veya çıkıp çıkmadığınıza ve iyi olup olmadığınıza, bu perimenopozal geçişin nasıl gittiğine gerçekten bağlı.” Brinton ve işbirlikçileri, bulgularını hayvan modellerinin ötesine genişletmek için perimenopozal kadınlarda beyin görüntüleme çalışmaları yürütüyorlar. Şimdiye kadar elde edilen sonuçlar, bir nörobiyolojik huzursuzluk döneminden sonra, beyindeki glikoz kullanımının menopoz sonrası ‘yeni normal’ haline geldiğini gösteriyor. .

Devam eden epidemiyolojik çalışmalar, perimenopoz ve beyin sağlığı arasındaki ilişkiyi de sağlamlaştırabilir. Örneğin ABD Kadın Sağlığı Araştırması, 42 ila 52 yaşları arasındaki kadınları klinik ziyaretler, kan testleri ve kemik yoğunluğu görüntüleme kullanarak izliyor ve böylece perimenopozal geçişin bazı yönlerini yakalayabiliyor.

Rance’e gelince, geçen yıl emekli oldu ve laboratuvarını kapatarak, başladığı zamana göre biraz daha kalabalık olan bir alanı geride bıraktı, diyor. “Ama düşündüğün kadar değil,” diye ekliyor. “İnsanların temel araştırma yapması için hâlâ çok yer var.”

 

 

♦MENOPOZ DÖNEMİNDE GÖRÜLEBİLECEK ŞİKAYETLER

Menstrüel kanama düzeninde değişiklik, kısa ya da uzun süreçli kanama, kanama miktarında artış ya da azalma

Sıcak basmaları ve terlemeler

Uykuya dalmada zorlanma ve uyuma süresinde kısalma gibi uyku bozuklukları

Çarpıntı

Depresyon ve duygu durum değişiklikleri

Unutkanlık

Çabuk sinirlenme

Baş ağrısı

Saçlarda dökülme ve incelme

Halsizlik ve kas eklem ağrıları

Ciltte- gözde veya ağızda kuruluk

Vajinal kuruluk, cinsel ilişkide ağrı ve cinsel istekte azalma

Ani sıkışma hissi, idrar kaçırma ve sık idrara çıkma,

Vajinal enfeksiyonlar ve idrar yolu enfeksiyonu riskinde artış,

İştah artışı, metabolizmada yavaşlama ve buna bağlı olarak kilo artışı

Kemik erimesi, kalp krizi ve inme riskini de artırıyor

35 yaştan sonra kadın ve erkeklerde başlayan kemik kaybı menopoz sonrası ilk 4-8 yılda östrojen düzeyinin azalmasına bağlı olarak hızlanmaktadır. Kayıp fazla olduğunda bu durum osteoporoz olarak adlandırılmakta ve başta kalça, el bileği ve omurga kemiklerinde olmak üzere kemik kırığı riski artmaktadır. Vücuttaki östrojenin azalması, ilerleyen yaşa bağlı olarak yüksek kolesterol, yüksek tansiyon gibi risk faktörlerinin görülme olasılığının artması ve hayatın bu döneminde daha hareketsiz olma gibi risk faktörlerinin bir araya gelmesiyle menopoz dönemindeki kadınlarda kalp krizi ve inme riski artmaktadır.

Hormon tedavisi şikayetleri azaltıyor

Menopoz dönemindeki destek tedavisi kişinin özellikleri, medikal geçmişi, şikayetlerinin şiddeti ve yaşam kalitesinin ne kadar etkilendiği, isteği ve beklentileri göz önünde bulundurularak düzenlenmelidir. Vücutta artık az üretilen ya da üretilmeyen hormonların ( östrojen ve gerekli durumlarda progesteron) dışarıdan verilmesi anlamına gelen hormon tedavisi menopoz dönemindeki şikayetleri rahatlatabilmektedir. Bu tedaviler ağızdan alınan tabletler ya da cilde yapıştırılan yamalar, sürülen kremler şeklinde sistemik olarak verilebileceği gibi; bazı durumlarda sadece lokal olarak uygulanan vajinal tabletler ya da kremler kullanılabilmektedir. Vücuda sistemik olarak verilen hormon tedavisi ateş basmalarını, kemik kaybını ve kırık riskini, ayrıca kolon kanseri riskini azaltmaktadır. Hem lokal hem de sistemik tedavi vajinal kuruluğu ve buna bağlı şikayetleri gidermektedir.

Sadece östrojen tedavisi bazı kanser risklerini artırabilir

Sadece östrojen içeren tedaviler rahim duvarının kalınlaşmasına ve rahim kanserine neden olabilmektedir. Hormon içeren tedaviler ile kalp krizi riskinde, derin ven trombozu ve inme riskinde meme kanseri ve mesane kanseri riskinde hafif artış olabilmektedir. Bu nedenle kişisel özellikler mutlaka değerlendirilmeli gerekli muayeneler ve tetkikler yapılmalı ve uygun kişilerde doktor kontrolünde tedavi başlanmalıdır.

Sağlıklı bir menopoz süreci için düzenli egzersiz şart!

Menopoz sürecinde dengeli ve sağlıklı bir diyet, yeterli kalsiyum ve D vitamini almak, sigara alkol ve diğer toksik maddelerden uzak durmak, yağdan fakir antioksidandan zengin gıdalarla beslenmek önerilmektedir. Ayrıca düzenli egzersiz kemik kaybını yavaşlattığı gibi, aşırı kilo alımını ve buna bağlı olarak gelişebilecek kalp şeker hastalığı gibi hastalıkların riskini azaltmaktadır. Düzenli egzersiz yapan kişilerde depresyon ve bilişsel fonksiyonlarda azalma riski de çok daha düşüktür. İdrar kaçırma şikayetleri olan kişiler pelvik taban kaslarını güçlendiren kegel egzersizlerinden fayda görebilmektedir.

Www.cafemedyam.com

 

♦SICAK BASMALARININ ÖTESİNE GEÇMEK: PERİMENOPOZ VE MENOPOZ BELİRTİLERİ İÇİN TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Menopoza giren insanların %85 kadarında gece terlemesi ve ateş basması gibi semptomlar görülür. Bunlara vazomotor semptomlar da denir. Ancak %70’i tedavi edilmez.. 

 Tıp profesörü , Kadın Sağlığı Merkezi’nin müdür yardımcısı, Kadın Sağlığı Dahiliye Bölümü başkanı ve Scottsdale, Arizona’daki Mayo Clinic Tıp Departmanında Eşitlik, Kapsayıcılık ve Çeşitlilik bölümünün ortak başkanı.

– MPH, MD, Juliana M. Kling:

“Hormonal ve hormonal olmayan tedaviler menopoz döneminde kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir..

Hormon tedavisi, menopozdan kaynaklanan sıcak basmaları ve gece terlemelerini tedavi etmek için en etkili tedavidir..

Ama hormon tedavisi alamayanlarınız için, yaşam kalitenizi artırabilecek iyi bir tedavi araç setimiz var.”

İzleyici Anketleri 

Web semineri sırasında yapılan bir anket, izleyicilerin %42’sinin hipnoz, bilişsel davranışçı terapi (CBT), antidepresanlar (SSRI’lar) ve farkındalık temelli stres azaltma gibi hormonal olmayan tedavilerin bir kombinasyonunun menopoz semptomlarını azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğini bilmek istediğini buldu..

 

Başka bir ankette, yanıt verenlerin %40’ı menopoz için hormon tedavisinin uykuyu iyileştirmeye nasıl yardımcı olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek istedi..

 

Soru: Menopoz semptomları için en çok şu hormonal olmayan tedaviyle ilgileniyorum:

Hipnoz: %4

Bilişsel davranışçı terapi (BDT): %8

Antidepresanlar (SSRI’lar): %14

Farkındalık temelli stres azaltma: %30

Bunların bir kombinasyonu: %42

Soru: En çok menopoz için hormon tedavisinin nasıl iyileştirilebileceği ile ilgileniyorum:

Uyku: %40

Yaşam kalitesi: %34

Ruh hali: %9

Cinsel işlev: %8

Kemik yoğunluğu: %6

İzleyici Soruları

Kling, web semineri sırasında bazı izleyicilerin sorularını da yanıtladı. 

Menopoza erken girenlerde sağlık sorunu olur mu?

Menopozdan sonra yıllık OB/GYN muayenesi, mamografi veya Pap smear yaptırmalı mısınız?

– Kling:

“45 yaşından önce menopoza girerseniz, hormon replasman tedavisi sizin için harika bir seçenek olabilir.. Erken menopoz, bunama, kardiyovasküler hastalık, düşük yaşam kalitesi, osteoporoz ve cinsel işlev bozukluğu gibi uzun vadeli sağlık sonuçları riskinde artışa neden olabilir.

Menopozdan sonra koruyucu bakım hala önemlidir. Özellikle vajinal kuruluk, kanama veya meme yumrularınız varsa, OB/GYN’nizi düzenli olarak görmenizi öneririm..

En az 75 yaşına gelene kadar her yıl veya iki yılda bir meme kanseri taraması ve mamografi yaptırmanızı öneririm..

HPV testi olsun veya olmasın pap smear (gerekirse doktorunuza sorun) menopozdan sonra da önemlidir. Pap smear olarak da adlandırılan negatif bir Pap testi yaptırdıysanız ve 30 yaşından sonra negatif bir HPV testi yaptırdıysanız, bu testleri 5 yılda bir silebilirsiniz..”

Menopoz hakkında yaygın olarak yanlış anlaşılan bir şey nedir?

Hormon tedavisi ne kadar sürer?

Menopozdan sonra tekrar ‘normal’ hissetmek ne kadar sürer?

– Kling:

“Birçok insanın hormon tedavisinin kötü olduğunu düşündüğünü öğrenir. Bazıları herhangi bir tedavi olmaksızın menopoz semptomlarını yenmeniz gerektiğini düşünüyor. Ancak belirtileriniz çok yoğun olabilir ve genel yaşamınızı etkileyebilir.. 

Hormon tedavisi güvenli ve etkili bir tedavidir.. 60 yaşın altındaysanız veya son adet döngünüzden itibaren 10 yıl içindeyseniz ve hormon tedavisini kullanmanıza izin vermeyen mevcut veya önceki herhangi bir durumunuz yoksa..

Hormon tedavisi için belirli bir yaş sınırlaması yok.. Menopoza ne zaman başladığınıza bağlıdır. Başladıktan sonra, 7 ila 10 yıl boyunca semptomlarınız olabilir.. Bu nedenle tedavi, doktorunuz ihtiyacınız olduğunu düşündüğü sürece devam edecektir. Devam etmenin sizin için mantıklı olup olmadığına yıllık bazda onlarla birlikte karar vereceksiniz. Sadece birkaç yıllığına ihtiyacınız olabilir, ancak diğerlerinin daha uzun süre tedaviye ihtiyacı olabilir..

 

Semptomlarınız on yıl kadar sürebileceğinden, tekrar “normal” hissetmeniz biraz zaman alabilir. Hormon tedavisi ile kendiniz gibi hissetmeye daha çabuk dönebileceğinizi söylemeliyim..” 

Hormon tedavisi kilo alımını engeller mi yoksa aldırır mı?

Menopoz için herhangi bir tedavi olmaksızın kilo alımı, ruh hali dalgalanmaları ve diğer sorunlar gibi belirtiler zamanla geçer mi?

– Kling:

“Hormon tedavisinin kilonuz üzerinde çok az etkisi olduğunu veya hiç etkisi olmadığını söylemek istiyorum. Ancak kilonuzun nasıl dağıtılacağı konusunda yardımcı olabilir. Örneğin, menopozdan sonra, östrojendeki düşüş nedeniyle daha fazla göbek yağınız olabilir. Ancak hormon tedavisi bunu önlemeye yardımcı olabilir..

Kilonuzu doğrudan etkilemese de, hormon tedavisi enerjik kalmanıza ve geceleri daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Bu, spor salonuna daha sık gitmenize veya daha sağlıklı beslenmenize ve kilo alımını önlemenize yardımcı olabilir..

Herhangi bir tedavi olmaksızın, gece terlemesi veya ateş basması gibi belirtileriniz genellikle menopozdan sonra kaybolur. Tedavi görmezseniz menopoz sırasında alınan herhangi bir kilonun verilmesinin daha zor olabileceğini söylemeliyim..”

Menopoz İçin Hormonal Olmayan Tedavi Seçenekleri

Kling, vazomotor semptomların tedavisinin neden bu kadar önemli olduğunu açıkladı.. 

-Araştırmalar, tedavi görmeyenlerin tedavi olanlara göre daha fazla doktora gittiğini gösteriyor. 

– Kling:

“Ateş basması ve gece terlemesi olan kişilerde doğrudan sağlık bakım maliyetlerinin daha yüksek olduğunu görüyoruz.. Semptomları olan insanlar da işlerini kaçırıyorlar, bu da onları ve toplumumuzu doğrudan etkiliyor.”

Ancak hormon tedavisi tek seçeneğiniz değil. Hormon tedavisi kullanamıyorsanız veya kullanmak istemiyorsanız, bu hormon dışı seçenekler belirtilerinizden bazılarını hafifletmeye yardımcı olabilir:

-Yaşam tarzı yaklaşımları:

  • Havalı giysiler ve ortamlar
  • Kafein veya baharatlı yiyecekler gibi tetikleyicilerden uzak durmak
  • Düzenli egzersiz
  • Yoga
  • Kilo kaybı

-İlaçlar:

  • Paroksetin mesilat (Brisdelle)
  • Diğer SSRI’lar
  • SNRI’ler
  • Gabapentinoidler
  • Klonidin (Catapres, Catapres-TTS-1, Catapres-TTS-2)

-Zihin-beden teknikleri:

  • TCMB
  • Klinik hipnoz
  • Farkındalık temelli stres azaltma
  • Tempolu solunum ve gevşeme

-Tamamlayıcı ve alternatif tıp (TAT):

  • E vitamini, karayılan otu, süt devedikeni, kannabinoidler ve daha pek çok şey gibi takviyeler ve bitkiler

 

 

Alexandra Benisek

 

 

   

   

About The Author

Bir yanıt yazın