Uzmanlar 2024’te yapmamanız gerekenler hakkında konuşuyor

Kaytarmayın, arkadaşlarınızı terk etmeyin ve kin tutmayın

 

   -Kendinizi çok ciddiye almayın. Hayatımda en büyük pişmanlıklarımdan bazıları prensip olarak reddettiğim şeylerdir.

   -Bir ay öncesinden, o gece gerçekleşse heyecanlanmayacağınız hiçbir sosyal planı kabul etmeyin. Onu uzun otların arasına tekmeleseniz bile, sonunda o otların arasından çıkıp sizi yiyecektir .

  -Bir planı kabul ederseniz, ondan vazgeçmeyin. Kaypak olmayın!

   -Başkalarının ne düşünebileceği fikrinin sizi bir şeyler denemekten ve başarısız olmaktan korkutmasına neden olmasına izin vermeyin. Benden çok daha bilge biri şöyle demiştir: “Umursayan insanlar önemli değildir ve önemli olan insanlar da umursamaz.”

   -Kendinizi kendi yaşınızdaki arkadaşlarınızla sınırlamayın. En büyük zevklerimden biri, çok çeşitli yaşlardaki insanlarla arkadaşlıklar kurmak oldu. Bu, sizin belirli grubunuzun kaygılarını perspektife koymanıza yardımcı olur.

   -Hayatınızın tamamını -ya da belki herhangi birini- sosyal medyaya bağlamayın. Gizemli yüksek statü duygusunu tekrar yaratabileceğimizi umuyorum.

  -Insanların değiştiğine kendinizi inandırmayın. Onlar sadece bir şekilde kendilerinin daha abartılı versiyonları haline gelirler. Bunu kabul etmek çok zaman kazandırır.

   -Bebeğin adını ve soyadını Gmail.com’a kaydeden ve sonra ebeveynlere şifreyi veren arkadaşımdan daha iyi bir yeni bebek hediyesi bulacağınızı düşünmeyin. Bekleyin – bir bebeğe ömür boyu sürecek bir hediye verdiğinizi yeni fark ettim… e-posta. Bunu yapmayın , sonuçta.

   -Eğer keyif almıyorsanız, sinemadan veya tiyatrodan çıkmanın saf sevincini hafife almayın. En iyi gecelerimden bazıları, bir filmin veya oyunun ikinci yarısı yerine yaptığım her neyse onu yapmaktı – çoğunlukla sadece artık izlememenin verdiği haz için. Ve evet, köşe yazılarımda da aynı yaklaşımı benimsemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

   -Bir saniye bile kendi tavsiyelerimin %80’ini uygulayabileceğimi düşünmeyin, o yüzden bana @ etiketi takmayın.

   -Bagajınızı teslim etmeyin. Bu yıl iki kez bile gelmeyen bir çanta için havaalanı karuselinde bekledim – Milano moda haftası da dahil, bu yüzden eğlenceliydi – ve bir daha asla yapmamaya yemin ettim. Seyahat için ihtiyacınız olan her şeyi kabin bagajına sığdırmak kolay değil, ancak kendinizi yalnızca el çantanızla başka bir ülkede bulmaktan çok daha kolay.

   -Sadece erken kalkmak zorunda olduğunuz için bir partiyi atlamayın. Gitmek istemediğiniz için atlayın, kitabınızı okumak istediğiniz için atlayın – tamam. Ama hayat kısa ve uyku abartılıyor.

   -İltifatları geri çevirmeyin. “Teşekkür ederim, bunu söylemek çok hoş” nazik bir cevaptır. “Aman Tanrım, hayır, iğrenç görünüyorum, bu kazağı köpek sepetinde buldum ve saçlarım kırık uçlarla dolu!” değildir. İltifat eden kişiye karşı kendini küçümsemenin ne kadar nankörce olduğunu anlamam yıllarımı aldı.

   -Birinin evine yemeğe davet edilirseniz, tam zamanında gitmeyin (saçlarını yapmak/banyoyu temizlemek için beş dakikaları olmasını dileyeceklerdir), ancak 15 dakikadan fazla geç kalmayın. Belirlenen saatten yedi ila 11 dakika sonra varmayı hedefleyin. Benim gibi, sinir bozucu derecede dakik olmamakta zorlanıyorsanız, bloğun etrafında bir yürüyüşe çıkmaya hazır olun.

   -O elbiseyi/paltoyu/kazakları “eğlenceli” bir renkte almayın. Lacivert olanı alın. Bir yıl önce Ocak ayındaki bir çılgınlık anında sarı renkte kaşmir tüvit bir palto aldım. Belki üç kez giydim; hala gardıropta her gördüğümde pişmanlık duyuyorum.

   -Kin beslemeyi bırakın. Yaptıkları şey hayat değiştirici derecede kötü niyetli değilse, kötü titreşimler için zamanaşımı süresi yaklaşık bir haftadır. Kendimi somurtkan hissedersem, muhtemelen ben de mükemmel olmadığımı kendime hatırlatırım.

   -Kanınız kaynarken e-postayı gönder tuşuna basmayın. Hiçbir sabah uyandığımda, o histerik nutuğu taslak olarak kaydedip daha sonra incelemek yerine göndermiş olmayı dilemedim.

   -Hayatınızın bir gününü daha köpeğiniz olmadan harcamayın. (Köpek cinsi köpeğimiz Prince bunu eklememi önerdi ama haklı.)

   -Kafeine veda ediyorum. Günde yaklaşık 20 fincan çay içiyorum ve özellikle seyahat ederken daha fazla kahve içtiğimi fark ettim. Bu yıl, daha iyi uyku ve belki de daha az tuvalete gitme için bir fincan kafeinsiz kahveye (çay için bile!) geçeceğim…

   -İnsanların kafanızın içini görebileceğini (ya da görmek isteyeceğini) düşünmeyin.

  -Başka bir cımbız almayın ve sahip olduğunuz cımbızlardan uzak durun.

   -Söyleyecek bir şeyiniz olduğu için her zaman ağzınızı açmayın.

   -Son iki çikolata parçasını yemeyin çünkü istenmeyen görünüyorlar. Çikolatanın duyguları yoktur.

   -Şaşkınlığı bırak. Bu yıl öğrendiğim şey, her birimizin bir fark yaratabileceği. Şu anda, antisemitizm ve İslamofobik olaylarda korkutucu bir artış görüyoruz. Bir toplum olarak 90 yıl önce yeterince sesimizi çıkarmadık ve tekrar başarısız olma riskine girmemeliyiz. Bu yüzden en iyisini ummaktansa tabuları haykırdığımdan emin olmak istiyorum.

   -Instagram’dan önerilen, evde yapabileceğiniz sözde kolay egzersizlerle size yırtık bir fiziğe sahip olmanızı sağlayacak 28 günlük bir kalisthenik planı almayın. Bunları yapmayacaksınız ve yırtık olan tek şey öz saygınız olacak.

   -Üniversitede okuyan çocuğunuzun sizin banka kartınızı Uber hesabına geçirmesine izin vermeyin.

   -Kalabalık bir barda barın arkasındaki garsonun dikkatini çekmek için yalvarırcasına yarı duyulur bir şekilde “Merhaba…?” demeyin. Siz bundan daha iyisini yapabilirsiniz.

   -Deliveroo teslimat görevlisine restoranın belirttiğiniz egzotik küçük sos paketini hatırlayıp hatırlamadığını sormayın. Deliveroo teslimat görevlisi hiçbir şey bilmez ve siparişinizin içeriğiyle ilgilenmez.

   -Bu yıl, hızlı modayı bırakma zamanı. Yıllardır kendimi ondan uzaklaştırmaya çalışıyorum ve daha iyi olsam da, kendimi ihtiyacım olduğuna inandırdığım aptalca küçük bir ayakkabı için ara sıra bir ana cadde mağazasına uğradığımı görüyorum. Her ölçüte göre berbat bir şey, çevreye zararlı yöntemler kullanılarak korkunç çalışma koşulları altında üretilen kalitesiz ürünler ve bunları işleten insanlar yeterli vergi ödemekten sıyrılmak için her zaman yeni yollar buluyor. Beni ana caddede, bu mağazalardan birine doğru suçlulukla kayarken görürseniz, bana bir tokat atma iznim var.

    -Siesta yapma isteğine karşı koymayı bırakın. Ben İtalyanım, bu yüzden öğleden sonra uykusu DNA’mda var. Fazla uyumamanın püf noktası, öncesinde büyük bir bardak su içmektir: Eğer kendinizi ıslatmazsanız, tuvalete gitmek için uyanırsınız.

  -Tanımadığınız insanlara sarılmayı bırakın. Ben de pek tanımadığım insanları yanaklarından öpme trendiyle mücadele ettim, ancak sarılmak bambaşka bir yakınlık seviyesi. Samimi el sıkışmalara geri dönün ve kolunuzu dümdüz yapın ki kırılma olmasın.

   -Duygularınızı mantıkla geçiştirmeyin. Her şey analiz edilemez – bazen sadece başkası pislik olduğu için kendinize kızmanıza izin vermelisiniz. Bazen “neden?” diye bir şey yoktur, sadece “vardır”.

   -Konuşmayı başlatan kişi olmak zorunda değilsin. İçe dönük ve gözlemciyim, ancak küçük bir çocukken garip boşlukları doldurmak için “eğitildiğimi” düşünüyorum ve durmayı zor buluyorum. Ancak bu yıl geri çekilip herkesin soruları sormasına izin vermeyi planlıyorum.

   -Birinin sizi nasıl hissettirdiğine dikkat edin. Yıllarca, bazı insanlarla yaptığım toplantılardan kendimi kötü hissederek ayrılırdım ve sadece kendi davranışlarıma bakardım. Şimdi düşünüyorum, “Hepsi ben miydim? Yoksa onlar mıydı, yoksa ikimizin birleşimi miydi?” Diğer insanların davranışlarından sorumlu olmalarına izin verdim.

   -Unutmayın, saat 21.30’da suyun içinde ölüsünüz, bu yüzden saat 20.00’de akşam yemeğine evet demenin bir anlamı yok.

   -Gerçek hayatta o kişiyi öper miydiniz? O zaman e-postaların ve mesajların sonundaki öpücükleri bırakın.

   -Bu yıl çevrimiçi hiçbir şey satın almayacağım. Evet, kullanışlı ama yerel dükkanlarımızı daha fazla desteklememiz gerekiyor. Büyük bir çevrimiçi perakendeciden (bildiğiniz yer) çok sayıda kitap satın alıyorum – bir ekrana oturup bir şeyler sipariş etmek çok kolay. Yerel satın almak daha az paketleme, yolda daha az kamyonet anlamına geliyor.

   -Öğle yemeği için bir arkadaşınızla buluştuğunuzda telefonunuzu yanınızda getirmeyin. Ben hala bunun üzerinde çalışıyorum. Eğer gerçekten yanımda götürmem gerekiyorsa , onu masaya koyup bir el bombası gibi izlemekten kendimi men edeceğim. Çevrimiçi hayatım bir saat içinde patlamayacak.

   -Her şeyde en iyi olmaya çalışmayın. Bir hobi edinmeyi planlıyorum (Jimnastik? Kantonca? A capella?), ancak kendimi bunda mükemmel olmaya zorlamayacağım. Ödev yok; tutarlılık yok; yavaş, sancılı ilerleme yok. Bu eğlence faktörüyle ilgili. Başarısızlığı hissedin, ancak yine de yapın.

   -Muhafazakarlara oy veren arkadaşlarınızı terk etmeyin, ayrılmayın veya herhangi bir önemli konuda (Gazze, cinsiyet kimliği, özel okul, vb.) karşıt taraf tuttuğunuzda. Kimse bunun kolay olduğunu söylemiyor, ancak diğer tarafı dinlemek ve onunla rahatsızlık ve anlaşmazlık içinde oturmak, bizi silolar halinde yaşamaktan alıkoyuyor.

   -Dürtüsel satın alma yapmayın. Mağazalara göz gezdirmek için dışarı çıkın ve eli boş dönün. İki gün sonra gördüğünüz bir şeyi hala düşünüyorsanız, satın almak için geri dönün.

   -Akşam yemeğine sekiz kişiyi davet ettiğinizde ocağın başında köle gibi çalışmayın. Bir ana yemek yapın ve tüm garnitürleri sipariş edin (misafirler gelmeden önce ambalajları atmayı unutmayın).

   -Bir stil rutinine saplanıp kalmayın. Saçlarınız her zaman uzunsa, kestirin. Ben bir yıl kadar önce kestirdim ve bu bir kurtuluştu. Benzer şekilde, onlarca yıldır grileri boyuyorsanız, bırakın. Eski görünüme geri dönebilirsiniz ama sonunda yenisini sevebilirsiniz.

   -66 yaşına geldiğinizde doktorlar size alkol gibi bazı şeyleri bırakmanızı söyler, bu yüzden bazı seçimler sanki sizin için yapılmış gibi hissedersiniz, ama ben çayımda olabildiğince uzun süre tam yağlı inek sütü içmeyi umuyorum.

   -Okundu bildirimlerini kapatın. (Gönderenlere çevrimiçi olup olmadığınızı ve bir mesajı okuyup okumadığınızı gösteren sembol.) Bu, iletişime şüphe sokar ve göndereni, aksi takdirde aklına gelmeyebilecekken neden cevap vermediğinizi düşünmeye sevk eder. Biliyorum, ben de aynısını yaşadım: Sessizliği okudum ve felaket tellallığı yaptım ve ayrıca çevrimiçi hareketlerimi benim hakkımda felaket tellallığı yapan birine açıklamak zorunda kalmaktan da rahatsız oldum.

   -Dışarıda yemek yediğinizde arkadaşlarınıza ne kadar paranız olduğunu söylemeyin. Rezervasyon yaptırmadan önce menüyü tarayarak fiyat aralığınızda bolca seçenek olduğundan emin olun. Eğer yoksa, sadece yan salata ve patates kızartması istediğinizi iddia etmek yerine bunu söylemek daha iyidir. Bunu yapmaya başladım ve başka birinin de aynı şeyi ne kadar çabuk söylediğini görünce şaşırdım.

   -Kediye boyun eğmeyin – aşılamaya çalıştığınız her türlü eğitimi görmezden gelebilirler ancak bilimsel olarak konuşursak, onları eğitmek için asla geç değildir. Kedimin yatak odasına alınma veya istediği zaman kapıların açılması taleplerini reddetmeye başladım. Bir gün bunu başaracağına ikna oldum . Belki de .

   -Noel ışıklarını iyi ve hazır olana kadar indirmeyin. Ocak ayı yeterince sefildir – neden onu daha da az ışıltılı ve neşeli hale getiriyorsunuz? İsveç’te ışıklar 13 Ocak’a kadar açık kalıyor. Sadece söylüyorum.

   -Arkanızdaki saldırgan 4×4’ün kazanmasına izin vermeyin. İkinci el bir runabout kullanıyorum ve limitte giderken bile daha hızlı gitmem için sürekli zorbalığa uğruyorum ve gözümün önünde yanıp tutuşuyorum. Gereksiz yere büyük bir araçları olması, size ne yapmanız gerektiğini söyleme hakkını onlara vermez. Ayrıca, hız cezasını siz ödeyeceksiniz, onlar değil.

   -Bırakmayı benimseyin. Sigara ve içkiden bahsetmiyorum, tamamlamanız gerektiğini düşündüğünüz her şeyden bahsediyorum: harika bir hikayesi olan ancak inanılmaz derecede sinir bozucu bir sunucu sesine sahip podcast serileri, vb. Yaratıcıya saygımdan dolayı başladığım şeyi bitirmem gerektiğini her zaman hissettim. Sonunda, bitirip bitirmediğimi bilmelerine gerek olmadığını fark ettim. Sadece başladığım için mutlular.

   -Giysilerinizi yıkamayı bırakın. İç çamaşırlarınızı, spor kıyafetlerinizi, yeleklerinizi yıkamanıza izin verilir. Diğer her şey, ciddi olarak, uzun süre lekesiz temizlenirse iyi olur.

   -Nazik olmayın. Nezaketinizi koruyun, nezaketinizi koruyun, ancak kendinizi yeni biriyle sohbet ederken bulursanız, kıyamete veya nefret ettiğiniz önemli bir kişiye sertçe saldırın. Çoğu insan hobileri hakkında konuşmak istemez.

  -Kişiye özel bahaneler üretmeyi bırakın. Herkes yalan söylediğinizi biliyor. Şunlarla devam edin: “Geç kaldığım için özür dilerim, geç çıktım”; “Yavaş cevap verdiğim için özür dilerim, yavaşım”; “Kusura bakmayın, o şeye gelemedim. O şeye gelmek istemedim”.

   -Ağır, kaotik çantaları geride bırakacağım. Çok fazla şey taşıyorum – çoğu hiç kullanmadığım veya ihtiyacım olmayan şeyler. Üniformalar, iPad’im ve evraklarım arasında anahtarlarımı bulmaya çalışmak imkansız – bazı günler kendimi Sisifos gibi hissediyorum.

   -Evdeki herkes bozulduğunu anlayana kadar hiçbir şeyi tamir etmeyin. Bunlara – ancak bunlarla sınırlı değildir – sızdıran musluklar, gevşek çekmece kulpları ve buzdolabındaki ışık dahildir. İnsanları hiç deneyimleme fırsatı bulamadıkları sıkıntılardan kurtardığınız için hiçbir takdir almazsınız.

   -Uzun zaman önce söylediğin aptalca şeyler üzerinde kafa yorma. Hiçbir iyi sebep olmadan kendine işkence ediyorsun ve bunu hatırlayan tek kişi muhtemelen sensin. Elbette, biraz yakıcı utanç orta vadede kullanışlı bir düzeltici olabilir, bu yüzden bu şeyleri bırakmak için kendi zamanaşımı süreni belirlemen gerekecek. Şu anda, 15 yıllık bir sınırla çalışıyorum ve bunu 10’a indirmeyi umuyorum.

  -Tarihin doğru tarafında olmaya çalışarak zaman kaybetmeyin. Bir şey hakkında haklı olup olmadığınızı yargılamanın daha kötü bir yolunu düşünemiyorum. Ve zaten, gelecek pislikler tarafından yönetilebilir.

   -Uydu navigasyon uygulamanızın ne söylediğini sorgulamayın – sadece ne diyorsa onu yapın ve sonucun onun hatası olmasına izin verin. Birden fazla uygulamanız varsa ve farklı rotalar sunuyorlarsa, otoyolda kalmanızı önerenle devam edin.

   -Ayakkabıları internetten satın almayın. Her zaman resimde göründüğünden %30 daha sivridirler ve ayağınıza uymazlar. Bunu tüm ayakkabılarını internetten satın alan biri olarak söylüyorum.

 -Eski yeni yıl kararlarınızı ikinci bir deneme için tekrar gözden geçirmeyin. Geçmişteki herhangi bir başarısızlığı sonsuza dek başarısızlık olarak kabul edin. En azından kendiniz hakkında zor bir ders aldınız.

   -Başkalarına fantezi futbol takımınızdaki oyuncuların kim olduğunu veya nasıl performans gösterdiklerini söylemeyin. Kimse umursamaz.

   -Son bir içkiden sonra pub’dan ayrılma niyetinizi duyurmayın. Sadece doğru zaman geldiğinde gidin veya doğru zaman geldiğinde birkaç içkiden sonra gidin.

   -Eğer çağrının size olmadığını biliyorsanız, çalan ofis telefonunu açmayın.

   -Sizi hiç tanımayan insanların sizin hakkınızda ne düşündüğüyle ilgilenmeyin.

   -Yoğun bir trende çantanızı yanınızdaki koltuğa bırakıp başınızı bir kitaba, gazeteye veya telefonunuza gömmeyin. Bencilliğin bundan daha büyük belirtileri çok azdır ve siz bizi görmüyormuş gibi yaparken biz sizi görüyoruz.

  -Öğleden sonra uyanık kalmaya çalışmayın. Öğle yemeğinden sonra kısa bir şekerleme yaparak her gün ölçülemez şekilde iyileştirilir. Özellikle işte.

    -Köpeğinizin söylediğiniz her kelimeyi anlayamayacağını düşünmeyin. Anlayabilir.

 

About The Author

Bir yanıt yazın