Bir arkadaşlık veya aşk ne zaman ölür?

Ve bir kitabı sonuna gelmeden önce okumayı bırakmak doğru mudur?

İşte ne zaman vazgeçmeniz gerektiğini ve bundan sonra ne yapmanız gerektiğini anlamanın yolları..

Romantik bir ilişki

     -Flört ve ilişki koçu Kate Mansfield:  “Korkudan, bağlanmaktan, zorunluluktan mı yoksa gerçek aşktan mı uzak duruyorum?

Eğer partnerinizle ayrılmak konusunda emin değilseniz kendinize sormanız gereken soru bu,

Sağlıksız davranışlara katlanıyor olabilirsiniz çünkü onlarsız hayatın nasıl görüneceğinden korkuyorsunuz,” .

İlişkinizin sağlıksız hale gelmiş olabileceğinin işaretleri arasında güven eksikliği, sürekli saygısızlık ve ister büyük ister küçük olsun düzenli tartışmalar yer alır.

    –Mansfield, “Küçük şeyler yüzünden kavga etmek genellikle açıkça kabul edilmeyen daha büyük bir sorunun işaretidir.. Bu arada saygısızlık, şakalaşma veya espri olarak konumlandırılan sözlü aşağılamalar veya en uç noktada taciz edici davranışlar olabilir.”

Daha incelikli işaretler, birlikte bir şeyler yapma isteğinin olmaması ve partnerinizle etkileşime girdikten sonra bitkin hissetme olabilir.

İlişkinin sonuna geldiğinizi düşünüyorsanız , bir tartışmanın hararetinde ilişkiyi bitirmek kötü bir fikirdir.

    –Mansfield, “Sakin hissettiğinizde ve yapıcı bir sohbete izin verdiğinizde ayrılmaya başlamak en iyisidir” .

İçme

   –Ayıklık koçu Gill McKay, “Yeter artık dediğimiz bir an vardır . Bu her zaman içkili araba kullanırken yakalanmak gibi bariz bir şey değildir. Utanç, iğrenme veya üzüntü gibi duyguların eşlik ettiği bir dizi küçük olay olabilir.

Bu, sevdiğiniz birinin size şarap doldururken gözlerini devirdiğini görmek veya eşinizin geri dönüşüm kutusunun ne kadar dolu olduğuna dair yorum yapması olabilir.”

McKay, kolay bir ilk adımın vazgeçme motivasyonunuzu belirlemek olduğunu, bunun daha sağlıklı olmak, para biriktirmek veya sevdikleriniz için daha fazla hazır olmak olabileceğini söylüyor.

“‘Neden’inizin sahibi olmak, şüpheleriniz olduğunda ve bir içki koymak istediğinizde size güç verebilir.”

Bir iş

     –Kariyer koçu ve Leap of Thought kurucusu Keren Blackmore: “İşinizden ayrılmak kötü bir üne sahip, ancak bazen yapabileceğiniz en iyi şey bu,”  .

İyi nedenler arasında terfi veya eğitim fırsatları gibi büyüme fırsatlarının eksikliği veya Blackmore’un “arkadan bıçaklama, düşmanlık, mantıksız beklentiler, sürekli bir netlik eksikliğine tanık olacağınız bir ortam” olarak tanımladığı toksik bir çalışma ortamı yer alır.

Alternatif olarak, bir şeyleri iyileştirmeye çalışmış ve susturulmuş olabilirsiniz.

    –Blackmore, “Eğer duyulmadığınızı hissediyorsanız veya istediğiniz şeyin gerçekleşme olasılığının düşük olduğu söylendiyse.

‘Pazar korkularını’ bırakmak için bir sebep olarak görmeyin: “Stresli dönemlerde işe gitme düşüncesiyle bir rahatsızlık hissi duymak alışılmadık bir durum değildir.”

Bunun yerine, neden bırakmak istediğinizi, ne kadar zamandır böyle hissettiğinizi ve kariyerinizde sizin için neyin önemli olduğunu düşünün; buna maaş, iş ünvanı, esneklik, ebeveyn izni politikası ve şirket kültürü gibi şeyler dahil olabilir.

Yavaş yavaş ilerleyin – ufukta herhangi bir ikramiye güvence altına alana kadar bekleyin. “Kurumdaki kalan zamanınızı ağınızı ve becerilerinizi geliştirmek ve başarılarınız hakkında konuşma pratiği yapmak için kullanın.”

Bir diyet

İster kilo vermek için ister sağlık veya çevresel nedenlerle yeni bir diyet deniyor olun, vücudunuzun tepkisine dikkat edin.

    –Beslenme terapisti ve Goodness Me Nutrition’ın kurucusu Anna Mapson’a göre , sürekli aç hissediyorsanız veya bağırsak alışkanlıklarınızda önemli bir değişiklik yaşıyorsanız diyeti bırakmanın zamanı gelmiş olabilir: “Vegan diyetler demir veya B12 vitamini gibi besin maddelerinin düşük seviyelerine yol açabilir ve enerji seviyelerinizin düştüğünü, baş ağrıları yaşadığınızı veya başınızın döndüğünü görebilirsiniz.”

Mapson, böyle bir durumda eksiklikleri kontrol etmek için kan testi yaptırmanızı öneriyor; seviyeleriniz düşükse takviyeler alabilirsiniz, ancak diyetinizi değiştirmeyi tercih edebilirsiniz.

     –Mapson, “Bir spor salonu eğitmeninin veya bir uygulamanın algoritmasının karbonhidrat, protein ve yağ tüketiminizi belirlediği bir diyet, potansiyel olarak mide bulantısına, kabızlığa veya şişkinliğe yol açabilir” diyor. Bunun nedeni, örneğin belirli protein hedeflerine ulaşmak için aç olup olmadığınızdan bağımsız olarak belirli miktarda yiyecek yiyor olmanız olabilir. Bu, böyle bir diyetten kaçınmanız gerektiği anlamına gelmez, ancak Mapson, yemek planını vücudunuza ve nasıl hissettiğinize göre uyarlamanızı önerir.

Ve eğer bir diyet ruh sağlığınızı etkiliyorsa, onu görmezden gelmeyin. Mapson şöyle diyor: “Sürekli olarak ne yiyeceğiniz konusunda endişeleniyorsanız veya sosyal ortamlardan kaçınıyorsanız, o zaman daha rahat bir yaklaşımla daha mutlu olabilirsiniz.”

Restoranda sıkılmış çift illüstrasyonu
İllüstrasyon: Dom McKenzie/The Guardian

Bir dostluk

Bir arkadaşlığın sona erip ermediğini mi merak ediyorsunuz?

      –Danışman Georgina Sturmer birkaç farklı uyarı işareti olduğunu söylüyor: “Arkadaşınız veya davranışları hakkında bir düşünceye sahip olduğunuzda bir rahatsızlık veya sıkıntı hissetmeye başlarsanız, bu durum işlerin pek de yolunda gitmediğinin bir işareti olabilir. Buna, eskiden olduğundan daha az ortak noktanız olduğu veya sadece görev duygusuyla onlarla vakit geçirmeye zorlandığınız hissi eşlik ediyor olabilir.”

Bir arkadaşınızdan bir şeyler saklamak istediğinizi hissetmek kırmızı bayraktır – ister eleştiriden veya alaydan kaçınmak, ister duygularını incitmek olsun. Manipülasyonu genellikle romantik ilişkiler açısından düşünsek de, arkadaşlıklarda da bir sorun olabilir.

    –Sturmer şöyle diyor: “Kendimizi rahatsız edici veya sağlıksız hissettiren şekillerde davranmaya zorlanmak, örneğin imkanlarımızın ötesinde harcama yapmak veya belirli arkadaşlardan hoşlanmamaya teşvik edilmek” bunun ipuçlarıdır.

Arkadaşlığınızı bitirmek için bir şey yapmadan önce, herhangi bir sorunun çözülebilir olup olmadığını düşünün. Bunlar kısa vadeli mi ve zor zamanlar geçiren arkadaşınızla mı ilgili? Arkadaşlığınızı bitirmeye karar verirseniz, Sturmer’a göre “dürüstlük ve nezaketle davrandığınızdan” emin olun. Bu, neden arkadaş olmak istemediğinizi açıklamanız gerekip gerekmediğini veya daha az yüzleşmeci olmanın daha nazik olup olmadığını düşünmeniz anlamına gelir.

Bir hobi

Derslere kaydolarak veya ekipman satın alarak zaman ve para yatırdığınız bir hobiden vazgeçmek zor olabilir, ancak vazgeçmeye hazırsanız bunun sizi durdurmasına izin vermeyin.

    –Quitting  : A Life Strategy kitabının yazarı Julia Keller , “Vazgeçmek, tamamen yeni bir hobiye açılan kapı olabilir – neden bu keşfi geciktiriyorsunuz?.

Hobilerimiz bize küçük geliyor ve yenilerini keşfetmekten korkmamalıyız.” Bu hareketi yapmanın zamanının geldiğine dair bir işaret mi? “Artık onu şevkle beklemediğinizde.”

    –Keller, hobiniz konusunda isteksiz hissetmeye başladığınız zamanı ve hayatınızda başka bir şeyin olup olmadığını incelemenizi öneriyor: “Belki de sorun hobide değil, tamamen alakasız ve geçici bir şeydedir, örneğin işten bunalmış olmak gibi. Genellikle bir şeyi düzeltmeye çalışırken her şeyi çöpe atarız.”

Hobinizi bırakma konusunda kararsızsanız, Keller, tamamen bırakmak yerine, özleyip özlemediğinizi görmek için geçici bir ara vermenizi öneriyor. “Ancak bir hobiden keyif almıyorsanız, devam edin” diyor.

Bir egzersiz rejimi

Dr. Rick SeahLondra’daki Wellington hastanesinde kas-iskelet, spor ve egzersiz tıbbı danışmanı olan , yüksek oranda yaralanma, durağan sonuçlar, aşırı yorgunluk ve uzun iyileşme dönemlerinin egzersiz rejiminizi ayarlamanız için yararlı ipuçları olduğunu söylüyor. Ancak egzersizden tamamen vazgeçmemenizi öneriyor.

     –Seah, “Bu sorunların neden ortaya çıkabileceğini düşünmeye değer,. Örneğin, vücudun performans optimizasyonu yerine sağlığına kavuşmasını sağlamak için kaynaklarına öncelik verdiği akut hastalık dönemlerinde sıkı antrenman yapmak genellikle mantıklı değildir.”

Seah, birçok insanın ağrıyı yeni bir egzersiz rejimini durdurmanın bir nedeni olarak gördüğünü söylüyor ancak “durdurmak yerine azaltmak birçok sorunu çözecektir”. Örneğin, 20’li yaşlarınızda iyi bir koşucuysanız ve 40’lı yaşlarınızda tekrar başladıysanız, uyum sağlarken ağrı yaşayabilirsiniz. Seah, “Bu durumda, haftalık antrenman seanslarını azaltmak ve yoğunluğu azaltmak mantıklı olacaktır” diyor.

Ayrıca, bırakmadan önce birkaç hafta ile birkaç ay arasında bir süre bir egzersiz rejimine bağlı kalmanızı, bu aktiviteden zevk alıp almadığınızı, fitness hedeflerinize uyup uymadığını ve uzun vadede bunu yapıp yapamayacağınızı düşünmenizi öneriyor.

Bir kitap

Bir kitaba başladıysanız, onu bitirmek zorunda mısınız? John Clegg, London Review Bookshop’un kitapçısı kitapçısı John Clegg , bırakmanız gerektiğini gösteren bazı işaretler olduğunu söylüyor: “Eğer bir romansa ve karakterleri hatırlayamıyor veya aralarında ayrım yapamıyorsanız; ya da kurgu değilse ve bir partideki en sıkıcı misafir tarafından köşeye sıkıştırılmış gibi hissediyorsanız”. Vazgeçmenin eşiğindeyseniz, kendinize şunu sorun: “Okuyacak daha iyi bir şeyiniz var mı? Yoksa sadece yorgun olduğunuz veya kötü bir ruh halinde olduğunuz için mi kitaba kızdınız?”

Clegg, kitabı bırakmadan önce en az 10 sayfa okumanızı öneriyor. Ancak sona yaklaşıyorsanız, devam etmenizi öneriyor: “Birkaç bölüm içindeyseniz, muhtemelen acı sona doğru ilerlemelisiniz, sadece yetkili bir karşı-tavsiyede bulunabilmek için.”

Sosyal medya

Sosyal medya kullanımınız konusunda endişeliyseniz, kendinize bunun hangi amaca hizmet ettiğini sorun. Keller, “Sizi daha akıllı mı yapıyor? Daha nazik mi? Daha bilgili mi? Daha mutlu mu? Daha müreffeh mi?” diye soruyor. Eğer değilse, kullanımınızı yeniden değerlendirin. “Gerçeklikle ve temel mutlulukla ilişkinizi bozuyormuş gibi hissediyorsanız, sosyal medyayı bırakın veya kullandığınız zamanı önemli ölçüde azaltın.”

Örneğin, eşinizle akşam yemeğine çıktığınızda ve birbirinizle sohbet etmek yerine telefonlarınızda gezinirken oturursanız. Keller, “Önemsediğiniz insanlar tatil fotoğraflarına ikinci planda kaldığında, bir dönüm noktasına ulaşmışsınız demektir” diyor.

Digital Minimalism kitabının yazarı Cal Newport, başlangıç ​​noktası olarak bir duraklama yapmayı öneriyor: “Bu hizmetleri kullanıyorsanız ve ne kadar zaman talep ettikleri konusunda huzursuz hissediyorsanız, 30 günlük bir ara verin. Bu dijital sapmalar olmadan nasıl olduğunu görün.”

 

 

About The Author

Bir yanıt yazın