MAYMUN TOZU SENTETİK, YANİ İNSAN YAPIMI BİR KATİNON DUR.

 MAYMUN TOZU SENTETİK BİR KATİNON

Katinon, Yemen otu bitkisinde doğal bir şekilde bulunan bir uyarıcı 

ABD’de çoktan yasaklanan bu B sınıfı uyuşturucu, yakında Birleşik Krallık’ta daha sert cezalarla karşı karşıya kalabilir..

-Kullananlar binalardan atlayıp cam yemeye çalışıyor…

MAYMUN TOZU NEDİR?

Maymun tozunun bildirilen etkilerinden sadece bazıları…

-Halüsinasyonlar, psikoz, istemsiz vücut hareketleri ve Hulk benzeri bir kuvvet..

Bunlar bir dizi suç ve sağlık sorunuyla bağlantılı, nispeten yeni ve tehlikeli bir uyuşturucu olan maymun tozunun bildirilen etkilerinden sadece bazıları…

ABD’de çoktan yasaklanan bu B sınıfı (amfetamin, kenevir ve ketamin gibi ikinci derecede zararlı uyuşturucuların yer aldığı kategori -ed.n.) uyuşturucu, bazı kullanıcıların binalardan atladığı ya da cam yemeye çalıştığı yönündeki haberlerin ardından yakında Birleşik Krallık’ta (BK) daha sert cezalarla karşı karşıya kalabilir..

 

Hükümet yetkilileri uyuşturucu uzmanlarının, A Sınıfına (kokain, eroin ve ekstazi gibi en zararlı uyuşturucuların yer aldığı kategori -ed.n.) yükseltilme potansiyeline sahip bu maddeyi incelemesini istedi..

 

Maymun tozu nedir?

-Maymun tozu sentetik, yani insan yapımı bir katinondur. Katinon, Yemen otu bitkisinde doğal bir şekilde bulunan bir uyarıcı.

Bazen Butilon M1, Sihirli Kristaller, Mdpv, Metilon veya Pirovaleron diye de adlandırılan bu madde genellikle beyaz, kirli beyaz, sarımsı veya kahverengi bir toz formunda geliyor..

 Bir dozun maliyeti 2 sterlin (yaklaşık 50 TL) kadar ucuz olabiliyor..

Katinonlar başlangıçta internetten metamfetamin, ekstazi ve kokain gibi uyuşturucuların “yasal” alternatifi olarak satılıyordu..

 

Satıcılar polisle sorun yaşamamak için sattıkları katinonlara, insan tüketimine uygun olmadığına dair işaret koyarak bunları bitki besini ve banyo tuzu olarak satıyordu..

 

BK hükümeti daha sonra bu maddeyi yasakladı..

 

NASIL KULLANILIR?

 

Maymun tozu genellikle burundan çekiliyor. Kapsül ve hap olarak da bulunabilen bu madde, tüttürülebilir ya da nadir durumlarda enjekte edilebilir..

 

-Uzmanlar, genellikle amfetaminler (metamfetamin) ve MDMA’yle (ekstazi) benzer etkilere sahip olan maymun tozunun etkilerine dair kanıtların hâlâ ortaya çıktığını söylüyor..

 

Polis memurları bu uyuşturucunun etkisi altındaki kişilerle mücadele etmeyi, insanüstü güce sahip çizgi roman karakteri İnanılmaz Hulk’la güreşmeye benzetiyor..

 

-Bir keresinde, maymun tozu kullanan biri bir binaya tırmanıp ardından binadan atlamıştı..

 

-Adam bir arabanın üzerine düştükten sonra ayağa fırlamış ve söylenene göre hiçbir acı hissetmeden polis memurlarıyla boğuşmaya başlamıştı..

 

Uyuşturucu özellikle Stoke-on-Trent ve Staffordshire’da sorun yaratıyor..

 

-Stoke-on-Trent’in güney seçim bölgesinden Muhafazakar Partili Milletvekili Jack Brereton, hükümetin uyuşturucuyu incelemesinden memnuniyet duyduğunu söylüyor..

Yok olan hayatlar

– Brereton:

“Birçok kişinin hayatı bu uyuşturucuyu kullanması sonucu tamamen mahvoldu.. Bağımlı hale gelenler için bir tedavi yok ve madde çok bağımlılık yapıyor. Buna yenik düşenlerin durumu çok vahim..Çok ucuza temin edilebiliyor, alkol fiyatından daha ucuz ve kolayca alınabiliyor.. 

Yeniden sınıflandırılmasını sağlamamız ve bu uyuşturucuyu piyasaya sürenlerin karşılaşacağı sonuçları ortaya koymamız gerekiyor..”

 

BK’nin Suç ve Polislikten Sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Chris Philp, hükümetin asosyal davranışları ve suçu azaltmak için “yasadışı maddelere yönelik arz ve taleple mücadele etmeye” kararlı olduğunu söylüyor.

Philp:

“Uyuşturucu yasalarımız bu maddelerin gelişimine ayak uydurmalı..”

 

Staffordshire Polisi Teşkilatı’nın başmüfettişi ve uyuşturucu faaliyetlerinden sorumlu Rob Hessell, teşkilatın maddenin yeniden sınıflandırılp A Sınıfına alınmasını desteklediğini belirtiyor..

Www.cafemedyam.com

MAYMUN TOZUNDAN KROKODİL’E …

Neden yeni ilaç karışımları ortaya çıkmaya devam ediyor?

Uyuşturucuların çevrimiçi olarak satın alınması ve kıtlığın bağımlıları çaresiz bırakmasıyla, her zamankinden daha güçlü – ve tehlikeli – kokteyller mevcut hale geliyor..

-Uyuşturucular basitçe birbirlerini etkisiz hale getirmezler ve alkol genellikle etkiyi veya sorunu daha da büyütür..

İnternetin getirdiği küreselleşme, keyif verici uyuşturucu kullanımının artık dünya çapında bir sorun olduğu anlamına geliyor… 

Geçtiğimiz on yıllar boyunca, yeni ilaç kombinasyonlarının birlikte kullanılmasıyla, ilaçların kullanılma biçiminde değişiklikler gördük..

 Ama bu neden oluyor?

Sokak eroin örneklerinin genellikle bir uyuşturucu karışımı içerdiği uzun zamandır bilinmektedir. Bazı durumlarda, alınan ilacın etkilerini gidermek için farklı ilaçlar eklenir..

Eroin, haşhaş Papaver somniferum’un lateksinde bulunan morfinden üretilir ..

 Morfin ekstrakte edilir, asetik anhidrit ile reaksiyona sokulur ve istenen ilaç olan diamorfine dönüştürülür. Bu daha sonra ilacı suda çözünür hale getiren bir asitle karıştırılır, ısıtılır ve ardından enjekte edilir..

 

Sokak eroin örnekleri genellikle benzodiazepinler (genellikle temazepam veya diazepam) ve barbitüratlar (genellikle fenobarbiton) ile karıştırılır. Eroin alma stresini azaltmak için anksiyete önleyici ilaçlar olan benzodiazepinler eklenir. Vücut eroini sistemden attığında, süreç bir yalancı epileptik krize neden olabilir. Bazı barbitüratlar, özellikle fenobarbiton, epilepsiyi kontrol etmek için kullanılmıştır ve eroin aldıktan sonra uyum sağlama riskini azaltmak için eklenmiştir.

Yeni trendler

Bazen uyuşturucu veya ilaç karışımları almak bir trendin parçası olabilir. Bu eğilimlere neyin sebep olduğu her zaman anlaşılamamıştır.

Eğlence amaçlı uyuşturucuların kullanımındaki genel düşüşe rağmen, genç insanlar arasında kokain kullanımında bir artış rapor edilirken, yakın zamanda bildirilen bir başka eğilim de Birleşik Krallık’ta maymun tozu adı verilen kullanımındaki artıştır. Bu, kokain ve amfetaminlere benzer etkileri olan katinonlarla ilgili sentetik bir uyarıcıdır.

video yükleniyor www.cafemedyam.com

Bazen de elde edilmesi zorlaşan ya da çok pahalı hale gelen ilaçlara benzer etkiye sahip bir ilaç ya da ilaç karışımı arandığı için trend oluşur. Örneğin, 2009’da, MDMA’nın bir öncüsü olan sassafras yağının dünya arzı kuruduğunda, Birleşik Krallık’ta Cambridge’de ele geçirilen katinonların sayısı arttı. Öncül arzı yeniden sağlandığında, MDMA kullanımı geri döndü ve katinonların kullanımı düştü.

Rusya’da, sentetik opioid dezomorfinin ev yapımı bir versiyonu olan krokodil, eroine ucuz bir alternatif sunuyor.. 

Kodeinden üretilir, ancak kullanımı korkunç fiziksel yaralanmalara ve ayrıca uyuşturucu kullanımının kendisiyle ilişkili zararlara neden olabilir..

 

video yükleniyor www.cafemedyam.com

Bir mevzuat değişikliği bazen ilaç karışımlarının kullanımında değişikliğe neden olabilmektedir. Örneğin, ecstasy’ye benzer etkilere neden olan bileşikler olan piperazin karışımları, Yeni Zelanda’da metamfetaminin yasal bir alternatifi olarak uyuşturucu pazarında ortaya çıktı. Sonuç olarak, bu ilaçların karışımları ortaya çıktı ve farklı etkiler fark edildi. Benzilpiperazin (BZP) ve 1-(3-triflorometilfenil) piperazin dahil olmak üzere bazı karışımlara hala yaygın olarak rastlanmaktadır. Bu ailedeki diğer ilaçların kokain, efedrin ve kafein ile karıştırıldığı bildirilmiştir.

Yasal denetime yanıt olarak bu tür değişiklikler, yeni psikoaktif maddelerin yanı sıra daha eski, “daha yerleşmiş” ilaçlarda gözlemlenmiştir. Ayrıca sosyoekonomik nedenlerle “daha ​​ucuz” ilaç karışımları geliştirilebilir. Örneğin, Güney Afrika’da nyaope adlı bir ilacın ortaya çıkışı olmuştur. Bunun düşük dereceli eroin, esrar ve antiretroviraller: efavirenz ve nevirapin karışımı içerdiğini bulduk.

Esrar ve eroinin etkileri iyi bilinmektedir. Daha az bilinen şey, bu ilaçta bulunanlar da dahil olmak üzere bazı antiretrovirallerin halüsinojenik olduğu ve dissosiyatif etkilere neden olduğudur. Bunun ve düşük maliyetinin (doz başına 30 rand veya 1,60 £) bir sonucu olarak, yoksul topluluklarda yaygın bir kullanım alanı buluyor. Bu uyuşturucunun sorunu, aynı zamanda yüksek derecede bağımlılık yapması ve kullanıcılar alışkanlıklarını finanse etmek için suça başvurdukça ekstra sorunlara neden olmasıdır. Buna ek olarak, nyaope’de bulunan uyuşturucu karışımları, onları analiz etmeyi ve profillemeyi sorunlu hale getiren kimyasal özelliklere sahip olduğundan, adli tıp camiası için belirli zorluklar ortaya koymaktadır.

Bazı insanlar yeni veya daha yoğun bir sarhoşluk aradıkları için ilaç karışımları alırlar. ABD’deki Ulusal Adli Tıp Laboratuvarı Sistemi, örneğin Pennsylvania’da eroini fentanil ile karıştırma eğiliminin olduğunu ve bu eğilimin 2006’dan 2010’a düştüğünü (böyle bir karışım gözlemlenmediğinde) belirtti. Daha sonra bu düşüş tersine döndü ve 2011 ile 2016 yılları arasında bu uyuşturucu karışımında istikrarlı bir canlanma oldu ve 2016’da eroin vakalarının yüzde 65’inin fentanil içerdiği bildirildi. Fentanil yüzdesi düştüğünde diğer uyuşturucularda (benzodiazepinler, kokain) bir artış oldu. ve “kontrol altına alınmamış diğer ilaçlar”.

video yükleniyor www.cafemedyam.com

Bu endişe verici bir artış. Morfinden 50-100 kat daha güçlü ve diamorfinden (her ikisi de eroinde bulunur) 50 kat daha güçlü olan fentanil özellikle tehlikelidir çünkü yutulmasına gerek yoktur – cilt yoluyla veya soluma yoluyla kolayca emilir ilaç tozu. Bu sadece ilacı kullanan herkes için değil, aynı zamanda bir kurbana ilk müdahale görevlisi olarak katılan herkes veya aslında ilacı analiz eden adli tıp bilim adamları için bir risk oluşturur.

 

 

About The Author

Bir yanıt yazın