Tehditkar bakteriler tarafından kullanılan yeni nano silah keşfedildi

Araştırmacılar, Tse15 toksininin bu stilize versiyonunu elde etmek için kriyojenik bir elektron mikroskobu kullandılar

A. baumannii bakterisi, hastanelerde gelişen ve zayıflamış bağışıklık sistemlerinden faydalanan kötü bir antibiyotik dirençli böcektir. Araştırmacılar artık bakterinin gizli silahını buldular ve onu iyi amaçlar için nasıl kullanacaklarına dair fikirlere sahipler.

Acinetobacter baumannii ( A. baumannii ), zatürre, idrar yolu enfeksiyonları veya yaralar gibi hastalıklardan muzdarip olan insanları enfekte ettiği için fırsatçı bir bakteri olarak bilinir.

Akciğerlere yerleşebilir veya vücudun organlarında veya cildinde yara enfeksiyonlarına neden olabilir.

Kuru yüzeylerde bir aya kadar hayatta kalabilir ve genellikle sağlık çalışanlarının cildinde bulunur, bu da onu oldukça bulaşıcı hale getirir.

Ayrıca bu böcekleri geleneksel yöntemlerle öldürmek zordur.

 A. baumannii o kadar büyük bir tehdittir ki Dünya Sağlık Örgütü onu en önemli kritik bakteri olarak listelemiştir.

Mikroplarla savaşmanın bir yolunu bulma çabası içinde olan Monash Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, A. baumannii’nin gelişmesini sağlayan şeylerden birinin, çevresindeki diğer bakterilerle rekabet edebilmesi olduğunu fark ettiler. Buna odaklanan ekip, bakterinin, yakındaki bakterilere ölümcül toksinler enjekte eden iğne benzeri bir nano “makine” kullanarak rekabeti ortadan kaldırdığını keşfetti.

Çalışmanın ortak ilk yazarı Brooke Hayes: “Tse15 adı verilen bu toksinin iğneye nasıl bağlandığını ve daha sonra diğer bakterilere iletilerek onları nasıl öldürdüğünü öğrendik.. Toksinin A. baumannii’nin içinde koruyucu bir kafes benzeri yapıda depolandığını ve bakterinin kendisine zarar vermesini engellediğini gösterdik. Diğer bakterilere saldırmaya hazır olduğunda, toksin kafesten çıkarılmalıdır.

Bu, toksin, kafesin dışı ve T6SS iğnesi arasındaki bir dizi etkileşim yoluyla gerçekleşir. İğne toksini bir rakibe enjekte ettiğinde, toksin diğer bakteriyi aktive eder ve öldürür ve A. baumannii’nin o yüzeyi ele geçirmesine izin verir.”

Araştırmacılar artık A. baumannii tarafından kullanılan silahları deşifre ettiklerine göre , böceklerle savaşmanın yollarını ortaya çıkarabileceklerini ve muhtemelen onları iyilik yapmaya ikna edebileceklerini düşünüyorlar. Silah sistemini nasıl devre dışı bırakacaklarını öğrenmek, onu daha etkili bir şekilde öldürmenin yollarını açabilirken, araştırmacılar ayrıca yakındaki bakterilere farklı toksinler enjekte eden ve onları diğer zararlı istilacıları öldürme mücadelesine dahil eden mikrop versiyonlarını üretmenin bir yolunu da bulabileceklerini söylüyorlar.

Böyle bir buluş , antibiyotiklerle yok edilmelerini sağlayan moleküler kama kullanımı , mikropların evrimleşmesini engelleyen mekanik imha yöntemleri ve hastalığa neden olan bakterileri alt etmek ve kendilerini savunma şanslarını ortadan kaldırmak için bir-iki yumruk kullanımı gibi sözde süper mikroplarla mücadele için geliştirilen diğer yöntemlere katılacak .

Araştırma Nature Communications dergisinde yayımlandı .

Kaynak: Monash Üniversitesi

About The Author

Bir yanıt yazın