İlaçsız burun spreyi

İlaçsız burun spreyi

İlaçsız burun spreyi, virüsleri burunda hapsederek enfeksiyonu önler

Buruna sıkıldığında sprey, mikropları hapseden ve etkisiz hale getiren bir jel (mavi) oluşturur..

 

Kimse grip gibi bir solunum yolu enfeksiyonuna yakalanmak istemez, ancak aşılar %100 etkili değildir ve sürekli olarak önleyici ilaçlar almak sorunlu olabilir.

İşte bu noktada özel bir burun spreyi devreye girebilir, çünkü ilaç kullanılmadan bu tür hastalıkları (farelerde) önlediği gösterilmiştir.

Solunum virüsleri genellikle enfekte kişiler tarafından dışarı verilen ve burnumuzdan solunan damlacıklar içinde vücudumuza girer.

Bu virüsler burun yollarımızı kaplayan hücreleri enfekte ederken çoğalmaya devam eder. Daha sonra hapşırdığımızda veya sadece nefes verdiğimizde, yavruları daha fazla insanı enfekte etmek için sıvı damlacıkları içinde dışarı atılır.

Virüsleri burun içinde hapsetmek ve etkisiz hale getirmek için Harvard’a bağlı Brigham ve Kadın Hastanesi’nden bilim insanları ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne başvurdu.

Daha spesifik olarak, daha önce FDA onaylı burun spreylerinde kullanılan veya FDA’nın Genel Olarak Güvenli Olarak Kabul Edilenler listesinde yer alan bileşenleri aradılar.

Elde edilen maddeye Patojen Yakalama ve Nötralize Edici Sprey (PCANS) adı veriliyor ve hiçbir türde ilaç içermiyor.

Bunun yerine, sprey burnun içini kaplayan bir jel oluşturur. Bu jel kullanıcının nefes almasını etkilemese de, daha sonra buruna çekilen virüsleri veya bakterileri hapseder ve ölene kadar onları hareketsiz kılar.

Laboratuvar testlerinde sprey, fareleri H1N1 influenza virüsünün fareye uyarlanmış bir formundan korudu, hatta bu virüs öldürücü dozun 25 katı verildiğinde bile. Dahası, hayvanların akciğerlerindeki virüs seviyeleri, tedavi edilmemiş bir kontrol grubu fareye kıyasla %99,99’dan fazla azaldı. Sprey, kemirgenlerin burunlarında sekiz saate kadar tutuldu ve enfeksiyonu en az dört saat boyunca engellemede etkili oldu.

PCANS henüz insanlar üzerinde test edilmemiş olsa da, insan burnunun 3 boyutlu yazdırılmış bir modelinde kullanılmış ve burada, tek başına mukustan iki kat daha fazla mikrop içeren damlacık yakalanmıştır .

Çalışmanın baş yazarı Dr. John Joseph, “Grip, SARS-CoV-2, RSV, adenovirüs, K pnömonisi ve daha fazlası dahil olmak üzere test ettiğimiz tüm virüs ve bakterilerin neredeyse %100’ünü engelledi ve etkisiz hale getirdi” :.

Araştırma yakın zamanda Advanced Materials dergisinde yayınlanan bir makalede anlatılıyor . Ve alerjiniz varsa, dikkat edin – bilim insanları spreyin bir gün alerjenleri yakalamak ve etkisiz hale getirmek için günlük olarak da kullanılabileceğine inanıyor.

Kaynak: Brigham ve Kadın Hastanesi

 

İlaçsız burun spreyi
İlaçsız burun spreyi




 

 

About The Author

Bir yanıt yazın