Hızlı metabolizma efsanesi: İşte ne kadar zayıf olduğunuzu belirleyen şey

Hızlı metabolizmaların ve kilo kaybının ardındaki bilimi araştırıyoruz.

Çoğumuzun istediği zaman, istediği şeyi yiyebilen ve yine de bir şekilde zayıf kalabilen bir arkadaşı vardır. Hızlı bir metabolizmaya sahip olduklarını söyleyebilirler, ancak durum gerçekten böyle mi?

Metabolizma, vücudumuzun yiyecek ve içeceği yaşam için ihtiyaç duyduğumuz enerjiye dönüştürdüğü süreçtir.

Bilim insanları genellikle metabolizmadan, vücudun bir gün boyunca kullandığı enerji bağlamında bahsederler ve buna metabolizma hızı denir. Ne kadar çok enerji harcanırsa, metabolizma hızı o kadar yüksek olur. Bu durumda, hızlı metabolizmaya sahip kişilerin bir günde çok fazla enerji yakan kişiler olduğu sonucu çıkar.

Yiyeceklerden aldığımız enerjinin büyük çoğunluğu vücut tarafından sadece hayatta kalmamız için kullanılır.

Yaşamak masraflıdır: Kışın bizi sıcak tutmak, istilacı patojenlerle savaşmak, atardamarlarımıza kan pompalamak ve nefes alıp vermek için enerjiye ihtiyacımız vardır.

Bu temel görevlerin enerji gereksinimleri genellikle bazal metabolizma hızımız (BMR) olarak adlandırılır ve BMR, belirli bir günde toplam enerji harcamamızın %60 ila %80’ini oluşturur . Çoğumuz için fiziksel aktivite günlük enerji harcamamızın %15 ila %30’unu oluşturur .

Enerjinin küçük bir yüzdesi, sindirim sistemimize güç veren enerji hasadına harcanır.

BMR’nin en büyük bileşenlerinden biri kas hücrelerinin enerji talepleridir. Diğer hücre tipleriyle karşılaştırıldığında, kaslar çok daha aktiftir, kasılıp gevşemek ve günlük yıpranma ve aşınmaya karşı kendilerini onarmak için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bir kişinin ne kadar çok kası varsa, BMR’si o kadar yüksek olur.

Bu bizi kalbinin istediği her şeyi yiyebilen zayıf arkadaşımıza geri getiriyor: genellikle daha az kas kütlesine sahip olacaklar ve bu nedenle BMR’leri daha düşük olacak ve bu da onlara daha yavaş bir metabolizma sağlayacak.

Daha fazla kiloya sahip olan kişilerde kas hücreleri de dahil olmak üzere her türden daha fazla hücre olacak ve bu da vücutlarının günlük enerji taleplerini daha yüksek hale getirecek ve onlara daha yüksek bir metabolizma hızı veya hızlı bir metabolizma sağlayacaktır.

Ancak kilo tek başına metabolizma hızı için güvenilir bir gösterge değildir, çünkü ikisi de aynı kiloda olan iki kişinin kas kütlesi çok farklı olabilir.

Fiziksel görünüm daha iyi bir ölçüt değildir – Olimpiyat madalyalıları ve profesyonel dansçılar gibi daha fazla kas kütlesine ve çok az vücut yağına sahip olan ve dolayısıyla genel olarak daha yüksek bir BMR’ye sahip olan bazı görünür şekilde zayıf kişiler vardır.

Peki arkadaşımız neden bu kadar zayıf? Kalıtımsal olabilir -genetiğin BMR üzerinde küçük bir etkisi vardır- veya aktif bir yaşam tarzı sürdürüyor olabilirler. Dengesiz bir diyet kilo vermelerine katkıda bulunuyor olabilir veya sizin yanınızdan uzaktayken daha az yiyor olabilirler.

Sebep ne olursa olsun, “Çok şanslıyım ki metabolizmam hızlı!” dediklerinde artık verebileceğiniz bir karşılıkla silahlanmış durumdasınız.

 


 

 



 

 

About The Author

Bir yanıt yazın