Bilim insanları, elektriksel uyarımla iyileşmeyi destekleyen cerrahi dikiş üretti

Bilim insanları, elektriksel uyarımla iyileşmeyi destekleyen cerrahi dikiş üretti

Bilim insanları, elektriksel uyarımla iyileşmeyi destekleyen cerrahi dikiş üretti

Çinli araştırmacılar, dikişlerinin bir yük üreterek yara iyileşmesini hızlandırabileceğini ve enfeksiyon riskini azaltabileceğini söylüyor..

Mütevazı dikiş, dokular onarılırken bir kesiği bir arada tutarak cerrahide önemli bir rol oynar. Şimdi bilim insanları, yara iyileşmesini hızlandırmaya ve enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini söyledikleri bir dikiş türü yarattılar.

Çinli araştırmacılar, hareket halindeyken zorlandığında yarayı elektriksel olarak uyaran bir dikiş üretti.

    –Donghua Üniversitesi’nden araştırmanın ortak yazarlarından Dr. Chengyi Hou: “Bu elektriksel uyarım dikişi tamamen biyolojik olarak parçalanabilir ve kendi kendine elektriklenen bir malzemedir. Harici elektrikli cihazlar kullanmak gibi herhangi bir ek yaklaşıma gerek kalmadan yara iyileşmesine yardımcı olur.”

Elektriksel uyarının, hücrelerin bölgeye göçünü artırmak da dahil olmak üzere çeşitli mekanizmalar yoluyla yara iyileşmesini desteklediği bilinmektedir.

    –Nature Communications dergisinde yazan ekip, yeni dikişlerin biyolojik olarak parçalanabilir bir polimere sarılmış magnezyum çekirdek filamentinden yapıldığını bildiriyor. Bu, başka bir biyolojik olarak parçalanabilir malzemeden yapılmış bir kılıfın içinde yer alıyor.

Ekip, yapay kas lifleri ve yaralı sıçanlar kullanarak dikişle ilgili bir dizi deney gerçekleştirdi.

    –Sonuçlar, dikişler gerildiğinde ve çekirdek kılıf içinde hareket ettiğinde, bileşenlerinin elektrikle yüklendiğini ortaya koyuyor. Bu, örneğin bir balonun saça sürtülmesiyle oluşan işlemle aynı.

    –Hou, “Dikiş, kaslar gevşediğinde ve kasıldığında, triboelektrik etkiye dayanarak dikişin orta ve dış kabuğunda zıt yükler oluşturarak elektrik üretir,” dedi. “Bu, yara iyileşmesini hızlandırmak için yara bölgesinde bir elektrik alanı oluşturur.”

Hareket, geleneksel dikişlerin ne kadar iyi çalıştığını zorlayıp engellese de, yeni dikişler için bir avantaj olabilir.

    –Ekip, petri kabında yaptığı deneylerle, hücrelerin dikişlerin etrafındaki bölgeye göç etme ve çoğalma oranlarının, elektrik alanı mevcut olduğunda, mevcut olmadığı zamana kıyasla arttığını, ayrıca elektriksel uyarının bakteri büyümesini azalttığını buldu.

Araştırmacılar ayrıca sıçanlar üzerinde deneyler yaptı ve kaslarındaki yeni dikişlerle bir arada tutulan kesiklerin, sıradan biyolojik olarak emilebilen dikişlerle dikilenlere göre daha hızlı iyileştiğini ve daha az bakteriye sahip olduğunu buldular. Ekibin belirttiğine göre bu, ameliyat sonrası enfeksiyon riskini azaltmada önemli bir şey.

10 gün sonra yaralar neredeyse tamamen iyileşmişti – dikiş veya diğer biyolojik olarak emilebilir dikiş türleri kullanılmadığındaki durumun aksine.

    –Hou, “Sıçanlar üzerinde yapılan testler, bu dikişin nesnenin doğal hareketleri yoluyla elektrik alanı oluşturarak yaraların neredeyse %50 daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor” .

Ekip, dikişleri insanlarda test etmek için klinik denemeler yürütüyor ve yeni tip dikişin maliyetinin ticari olarak üretilen emilebilir dikişlerle benzer olduğunu belirtiyor.

    –Çalışmaya katılmayan Lancaster Üniversitesi’nden Dr. Karen Wright: “Yeni dikişlerin yeniliği, hareketle bir yük oluşturulması.. Bu şekilde, harici bir elektrik uygulamasına veya pille çalışan sistemlere ihtiyaç duyulmadığı ve malzemenin yerinde parçalanabildiği için, faydalar iki katına çıkıyor” .

Bilim insanları, elektriksel uyarımla iyileşmeyi destekleyen cerrahi dikiş üretti
Bilim insanları, elektriksel uyarımla iyileşmeyi destekleyen cerrahi dikiş üretti

About The Author

Bir yanıt yazın