İsrail’in sınır bölgelerine daha fazla asker göndermesinin ardından IDF ile Hizbullah arasında sahada çatışmalar devam ediyor..

İsrail Savunma Kuvvetleri , Çarşamba günü Güney Lübnan’da Hizbullah ile çıkan bir dizi çatışmada yedi askerinin daha öldürüldüğünü duyurdu .

Ölümler, İsrail’in bu hafta başında Lübnan’a kara harekâtını başlatmasından bu yana IDF tarafından alınan ilk önemli kayıpları işaret ediyor . IDF daha önce, harekât sırasında bir askerin daha öldüğünü ve toplam ölü sayısının sekize ulaştığını söylemişti.

Çarşamba günü isimleri açıklanan askerler arasında komando birliğinden dört, keşif birliğinden iki ve mühendislik birliğinden bir asker yer alıyor.

Times of Israel’deki bir habere göre , komandoların hepsi Güney Lübnan’daki bir köyde Hizbullah militanlarıyla girilen silahlı çatışmada öldürüldü. Olayda beş asker daha ağır yaralandı.

Hizbullah Çarşamba günü erken saatlerde, İsrail operasyonunun Pazartesi akşamı geç saatlerde başlamasından bu yana iki taraf arasındaki ilk doğrudan çatışmalardan bazılarında “çok sayıda” İsrail askerini öldürdüğünü iddia etti. Grubun bir sözcüsü, IDF’yi kamuoyunun savaşa karşı dönmesini önlemek için bir “örtbas” düzenlemekle suçladı.

Güney Lübnan’a yapılan kara harekâtı, İsrail’in 2006’da Hizbullah’a karşı verdiği savaştan bu yana en büyüğü. Bu savaş, büyük ölçüde İsrail birlikleri arasında artan kayıplar nedeniyle bir İsrailli ile sona erdi.

İsrail Savunma Kuvvetleri, İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısının ardından Lübnan’a daha fazla asker gönderdi

İsrail Savunma Kuvvetleri, Güney Lübnan sakinleri için yeni uyarılarda bulundu ve ek güçlerin ‘Hizbullah terör hedeflerine yönelik yerel saldırılara’ katıldığını söyledi

    -İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), resmi Telegram kanalından yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Golani Tugayı, 188. Zırhlı Tugay, 6. Piyade Tugayı askerlerinden oluşan 36. Tümen ve ek kuvvetler, pazartesi günü başlayan Güney Lübnan’daki Hizbullah terör hedeflerine ve terörist altyapılarına yönelik sınırlı, yerel ve hedefli saldırılara katılıyor. Askerlere Hava Kuvvetleri ve 282. Topçu Tugayı eşlik ediyor” .

İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, İran’ın dün gerçekleştirdiği “acımasız” füze saldırısına karşılık İsrail’in misillemede bulunacağı tehdidinde bulunarak, dünya liderlerine destekleri için teşekkür etti.

     –Katz şöyle dedi:

“Dünya çapındaki liderler ve ulusların desteği ve dayanışması asla unutulmayacak. Dostlarımızın kim olduğunu biliyoruz. Ayetullah rejimi kırmızı çizgiyi geçti ve İsrail devleti İran’ın vatandaşlarımıza yönelik vahşi saldırısı karşısında sessiz kalmayacak. Tüm özgür dünya, çok geç olmadan İran’ın kötülük eksenini durdurmak için İsrail’in yanında durmalıdır.”

     –ABD senatörü Tom Cotton’un “İsrail için dua edin ve sonra ortak düşmanlarımızı yok etmek için İsrail’i sonuna kadar destekleyin” sözüne yanıt veriyordu.

İran’ın dün gerçekleştirdiği saldırıda şu ana kadar iki İsraillinin hafif yaralandığı , İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da ise bir kişinin hayatını kaybettiği biliniyor .

Buna son verilmeli’: BM Genel Sekreteri Ortadoğu’daki ‘tırmanış üstüne tırmanışı’ kınadı

BM Genel Sekreteri António Guterres , İran’ın Lübnan’daki Hizbullah müttefiklerine yönelik İsrail saldırısına misilleme olarak İsrail’e bir dizi balistik füze fırlatmasının ardından, “Orta Doğu ihtilafının giderek tırmanarak genişlemesini” kınadı .

Guterres, Reuters’ın bildirdiğine göre, “Bu durdurulmalı. Kesinlikle ateşkese ihtiyacımız var” dedi.

Bu, İsrail ve İran’ın, her iki taraftan gelecek daha fazla askeri saldırının sonuçları konusunda birbirlerini uyaran, kavgacı bir misilleme içindeki yorumlarının ardından geldi . Bu noktada, Beyrut’tan Tel Aviv’e ve Tahran’a kadar, saldırgan bir eylemin ve karşı saldırı eyleminin ne olduğunu ayırt etmek zor.

Guterres’in açıklaması, kendisinin daha önce yaptığı çağrıların ve son bir haftada Gazze ve Lübnan’daki çatışmaların durdurulması yönündeki uluslararası çağrıların ardından geldi .

İki adam önlerinde kağıtlar olan uzun bir tahta masada oturuyor ve dinliyor
BM genel sekreteri Antonio Guterres (üstte) ve Slovenya başbakanı Robert Golob geçen hafta bir güvenlik konseyi toplantısını dinliyor. 

İsrail, İran’ın balistik füze saldırısının ardından misilleme tehdidinde bulundu – 

İran’ın füze saldırısı sona ermiş gibi görünüyor; İsraillilere sığınakları terk edebilecekleri söylendi; İran herhangi bir misillemeye hazır olduğunu söylüyor

İsrail askeri sözcüsü, ülkenin bugün İran tarafından İsrail’e yönelik “ciddi saldırı” olarak adlandırdığı olaya tepki göstermek için televizyona çıktı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Daniel Hagari , saldırının “sonuçları olacağını” söyledi. Ülkenin yüksek alarmda kaldığını da sözlerine ekledi.

İsrail ve bölgedeki durum bu gece aşırı gergin. Tel Aviv ve Kudüs’te saat 20.30’dan hemen sonra.

İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısı sona ermiş gibi görünüyor

İsrail ordusunun ülke genelindeki sakinlere “korunan alanları terk etmelerine izin verildiğini” söylediğine dair haberler geliyor.

Balistik füzeler, saldırı uyarılarının ardından geçen gergin saatlerin ardından, yaklaşık bir saat önce Ürdün’ün bazı bölgelerinin üzerinden geçerek İsrail semalarına doğru uçmaya başladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Daniel Hagari, televizyondan yaptığı açıklamada, İran’ın yaklaşık 200 roket attığını belirterek, yerde herhangi bir yaralanma bildirilmediğini söyledi .

İran’dan gelecek silah tehdidinin şimdilik ortadan kalktığını ancak İsrail’in hazırlıklı olmaya devam ettiğini belirtti.

İsrail, son birkaç dakika içinde hava sahasını yeniden açtı.

Gece gökyüzünde parlak ışıklar hareket ediyor
Bu gece kuzey İsrail semalarında füzeler engelleniyor. Fotoğraf: Menahem Kahana/AFP/Getty Images

İran, sivillerin sığındığı sırada İsrail’e füze fırlatıyor, diyor IDF

 

Kudüs’te uyarı sirenleri duyulurken İsrailliler sığınaklara sığınıyor

İsrail ordusuna göre İran’dan füzeler fırlatıldı –

Reuters’ın haberine göre İsrail ordusu, İran’dan İsrail’e doğru füze fırlatıldığını bildirdi .

Haber ajansının aktardığına göre, Tel Aviv’de hava saldırısı sirenlerinin çaldığı bildirilirken, şimdi de Kudüs’te uyarı sirenleri çalınıyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) X sayfasında yaptığı paylaşımda, İran’dan İsrail’e atılan roketler nedeniyle tüm İsrailli sivillerin sığınaklarda olduğu belirtiliyor .

İsrail’in en büyük kentsel ve ekonomik metropolü olan Tel Aviv’in üzerinde patlamalar duyuluyor ve şehrin dört bir yanından uyarı sirenleri duyuluyor.

Reuters’a konuşan görgü tanıkları, Kudüs’te de patlama sesleri duyulduğunu söyledi.

İsrail medyası, İran’ın İsrail’e 100’den fazla füze fırlattığını bildiriyor . Füzelerin evlere mi isabet ettiği yoksa şehirlerin üzerindeki gökyüzünde mi engellendiği belirsiz. Bu hızla gelişen, devam eden bir durum.

İsrail ordusu, ülke genelinde sirenlerin çaldığını bildiriyor.

İsrail, İran’ın füze saldırısının geniş çaplı olmasını bekliyor

İsrail askeri sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, İran’dan gelebilecek herhangi bir füze saldırısının geniş çaplı olmasının beklendiğini belirterek, vatandaşları böyle bir durumda güvenli odalara sığınmaya çağırdı.

Tümamiral Daniel Hagari , televizyonda yayınlanan brifinginde, Tel Aviv bölgesini hedef alan ve sirenlerin çalmasına neden olan roket saldırılarının İran destekli Hizbullah’tan geldiğini söyledi . de televizyonda yaptığı açıklamada, Tel Aviv bölgesine yönelik, sirenlerin çalmasına neden olan roket saldırılarının Lübnan’daki

Bu, son dakikalardaki patlamaların İsrail’den gelen füzeler değil, yerel silahlarla ilgili olabileceği anlamına geliyor. Şu anda sahadaki durum açıkça çok net değil ve biz, an be an gerçekte ne olduğu hakkında kesin sonuçlar çıkarmadan, güvenilir kaynaklardan duyduklarımızı bildiriyoruz.

İsrail, İran’ın saldırı başlattığını söylerken, Kudüs’ün üzerinde ikinci füze dalgası görüldü

İran’ın saldırının Nasrallah’ın öldürülmesine misilleme olduğunu söylemesiyle birlikte İran’dan yaklaşık 200 füze fırlatıldığı bildirildi

İran ordusunun ana kolu olan İran Devrim Muhafızları Ordusu, İran’ın İsrail’e fırlattığı füze saldırılarının, İsrail’in yanı sıra başlıca vekil güçleri olan Hizbullah ve Hamas’ın liderlerinin öldürülmesine misilleme olduğunu söyledi .

Reuters , İsrail ordu radyosuna göre İran’dan İsrail’e yaklaşık 200 füze fırlatıldığını bildirdi .

Şu anda kaç tanesinin hedefe ulaştığı henüz bilinmiyor, görgü tanıklarının çoğu füzelerin havadan uçtuğunu söylüyor.

İran Devrim Muhafızları, füze fırlatmalarının, İsrail’in Temmuz ayında Tahran’da öldürülen Hamas lideri İsmail Haniye’yi ve geçen hafta Lübnan’da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Abbas Nilforuşan’ı öldürmesine misilleme olduğunu söyledi.

İran , Beyaz Saray yetkililerinin Tahran’ın “yakın zamanda” saldırı planladığı uyarısında bulunmasının ardından İsrail’e füze saldırısı düzenledi .

Kudüs’teki The Guardian muhabirleri, saat 19.30’dan kısa bir süre sonra İsrail’in başlıca kıyı kentlerine doğru onlarca füzenin uçtuğunu ve roketlerin motorlarının aşağıdan açıkça görülebildiğini gördüler.

Bazı füze atışları Kudüs üzerinde duyulurken, füzelerin çoğunun uzaklardaki bomba sesleriyle birlikte kıyı şeridine ve İsrail’in merkezine doğru ilerlediği görüldü.

İsrail'in Tel Aviv üzerinde füzeleri engellediği görülüyor.
İsrail’in Tel Aviv üzerinde yakaladığı mermiler. Fotoğraf: Jack Guez/AFP/Getty Images

Eski Kent’in kenarında pek çok kişi, daha önce benzeri görülmemiş bir saldırıyla başlarının üzerinden uçan füzeleri izlemek için durdu.

Yaklaşık 10 dakika sonra, görünüşe göre farklı bir yönden gelen ikinci bir füze dalgası şehrin üzerinden geçti. Füzelerin parlak flaşları gökyüzünü aydınlatırken yüksek sesli patlamalar duyuldu.

Tahran, İsrail’in Ortadoğu’da İran’a ve Hizbullah da dahil olmak üzere desteklediği milislere yönelik bir dizi saldırıya misilleme yapma sözü vermişti .

Beyaz Saray daha önce İran’ın İsrail’e karşı “yakında bir balistik füze saldırısı başlatmaya hazırlandığına dair belirtiler” olduğunu belirtmişti.

Üst düzey bir yetkili yaptığı açıklamada, “İsrail’i bu saldırıya karşı savunma hazırlıklarını aktif olarak destekliyoruz” dedi ve böyle bir eylemin “İran için ciddi sonuçlar doğuracağı” uyarısında bulundu.

İran, Nisan ayında İsrail’e bir dizi insansız hava aracı, seyir füzesi ve balistik füze fırlattı : 170 insansız hava aracı, 30 seyir füzesi ve 120 balistik füze. Çoğu, hedeflerine ulaşmadan önce İsrail ve müttefikleri tarafından düşürüldü.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Amiral Daniel Hagari, ABD’nin İsrail’i yaklaşan saldırı konusunda uyardığını ve İsrail güçlerinin “en yüksek seviyede, saldırı ve savunma” halinde olduğunu söyledi.

Şunu ekledi: “İran’ın İsrail devletine yönelik ateşinin sonuçları olacak. Planlarımız ve kapasitemiz var.”

Saldırı, bölgede tırmanan şiddetin İsrail ile İran arasında bir savaşa dönüşebileceği yönündeki endişeleri artıracak.

1:09
İsrail’in saldırıları sırasında Beyrut’ta ve Lübnan sınırında patlamalar meydana geldi

Salı akşamı, ABD büyükelçiliği tüm çalışanlarına ve ailelerine, başka bir duyuruya kadar yerlerinde kalmaları çağrısında bulundu. “Kudüs’teki ABD büyükelçiliği, havan ve roket ateşi ve insansız hava aracı sistemlerine izinsiz girişler gibi güvenlik olaylarının sıklıkla uyarı yapılmadan gerçekleşmesi nedeniyle, ABD vatandaşlarına sürekli dikkatli olma ve kişisel güvenlik konusunda daha fazla farkındalık yaratma ihtiyacını hatırlatıyor,” uyarısı yapıldı.

“Güvenlik ortamı karmaşıklığını sürdürüyor ve siyasi duruma ve son olaylara bağlı olarak hızla değişebiliyor” denildi.

“Güvenlik olaylarına yanıt olarak ve önceden haber vermeden, ABD büyükelçiliği ABD hükümet çalışanlarının ve aile üyelerinin İsrail’in belirli bölgelerine (Kudüs’ün Eski Şehri dahil) ve Batı Şeria’ya seyahat etmesini daha da kısıtlayabilir veya yasaklayabilir.”

İsrail , Pazartesi akşamı sınırın öte yanından yoğun topçu ateşiyle Güney Lübnan’a Kuzey Oku Harekatı adını verdiği bir kara harekâtı başlattı .

Kara harekâtı, İsrail askerlerinin Lübnan’da 2006’dan bu yana ilk kez uzun süreli operasyonlar başlatması anlamına geliyor. İki ülke, İsrail ile Güney Lübnan’ın geniş bölgelerini kontrol eden Şii milis örgütü Hizbullah arasındaki 34 günlük savaşı sona erdiren barış anlaşmasını imzalamıştı.

Lübnan'ın güneyindeki bir yamaç köyünde meydana gelen patlamanın ardından dumanlar yükseliyor.
Güney Lübnan’daki bir köye İsrail hava kuvvetlerinin düzenlediği saldırının ardından dumanlar yükseliyor. Fotoğraf: Jim Urquhart/Reuters

Ordunun saldırısını başlatmasından bu yana ilk somut taleplerde bulunan İsrailli yetkililer, Pazartesi günü güney Lübnan’daki yaklaşık 30 köyün sakinlerine tahliye emri verdi. İsrailli bir askeri sözcü, IDF’nin BM sınırı boyunca Hizbullah’ın “saldırı altyapısı” olarak adlandırdığı şeyi hedef alması nedeniyle, insanlara iki ülke arasındaki mavi çizgiden yaklaşık 35 mil (55 km) uzaklıktaki Awali Nehri’nin kuzeyine tahliye olmalarını söyledi.

İsrail’in güneydeki bazı kasabaların sakinlerinden neden ayrılmalarını istediği ve komşu kasabalardan neden ayrılmadıkları belirsiz, ayrıca neden bu kadar kuzeye gitmelerini emrettikleri de açık değil. “Dikkatli olun, güneye gitmenize izin verilmiyor. Güney’e gitmek hayatınızı tehlikeye atabilir,” diye eklendi açıklamada. “Eve dönmenin güvenli olduğu zaman size haber vereceğiz.”

The Guardian’a konuşan Belediye Başkanı Ali Deeb, İsrail’in tahliye emri kapsamındaki yaklaşık 60 bin nüfuslu Burj al-Shemali kasabasının sakinlerinin, kendilerini terk etmeleri yönünde uyarılar aldığını ve birçoğunun şehri terk etmesine neden olduğunu söyledi.

“Kimileri Tyre’a gitti, kimileri Awali Nehri’ne gitti. Diğerleri kaldı, çünkü gidecek yerleri yoktu veya ayrılacak paraları yoktu,” dedi ve kasabadaki “herkesin” korktuğunu ekledi.

Salı günü öğlen itibariyle kara operasyonunun kapsamı belirsizliğini koruyordu. Beyrut’taki hedeflere yönelik hava saldırıları ve güney Lübnan’daki top atışları gece boyunca devam etti ve Lübnanlı acil durum görevlileri Pazartesi günü saat 20:00’den bu yana 25 ceset çıkardıklarını ve 13 yaralıyı kurtardıklarını söyledi.

 

1:36
Görüntüler İsrail’in Beyrut’a düzenlediği saldırıların sonrasını gösteriyor – video

Yerel halk, hava saldırılarının devam etmesi nedeniyle en az 600 kişinin mavi hat yakınındaki Rmeiş kasabasındaki bir manastıra sığındığını Reuters’a söyledi.

Lübnan başbakanı Najib Mikati, Salı günü BM yetkilileriyle bir araya geldi ve bunun “[Lübnan’ın] tarihindeki en tehlikeli aşamalardan biri” olduğunu söyledi. “İsrail’in Lübnan’a karşı yürüttüğü yıkıcı savaş nedeniyle yaklaşık 1 milyon insanımızın yerinden edildiğini” iddia etti

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, derhal ateşkes çağrısında bulunarak, “Hiçbirimiz İsrail’in Güney Lübnan’da bataklığa saplandığı yıllara geri dönmek istemiyoruz” uyarısında bulundu.

Lammy, BBC’de yayınlanan açıklamasında, “Hiçbirimiz bölgesel bir savaş görmek istemiyoruz,” dedi. “Bederi Orta Doğu için çok büyük olur ve küresel ekonomi üzerinde önemli bir etkisi olur.”

Aynı zamanda ABD’li yetkililer operasyona ihtiyatlı desteklerini dile getirdiler; Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile “Hizbullah’ın sınır boyunca saldırı altyapısının kaldırılmasının gerekliliği” konusunda aynı fikirde.

İsrail’in bu saldırısı, İsrail’in Hizbullah’a karşı elde ettiği bir dizi başarının ardından geldi ve bu durum, Başbakan Binyamin Netanyahu’yu, savaşın tırmanmasını önlemek için yapılan önemli diplomatik çabalara rağmen, İran destekli örgüte karşı harekete geçmeye cesaretlendirmiş gibi görünüyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın Cuma günü İsrail’in Beyrut’ta düzenlediği saldırıda öldürülmesi , militan gruba ağır bir darbe indirirken, çatışmanın Orta Doğu’ya yayılabileceği yönündeki endişeleri artırdı.

Bu, Hizbullah üyelerine ait çağrı cihazları ve telsizlerin patlamasıyla başlayan ve onlarca kişinin ölümüne ve binlercesinin yaralanmasına neden olan iki haftalık saldırıların ardından gerçekleşti . İsrail o zamandan beri Beyrut’u vurmaya devam etti ve ayrıca Ortadoğu’da İran destekli milislere karşı saldırılar düzenlediğini söyleyerek Yemen ve Suriye’ye saldırılar başlattı.

About The Author

Bir yanıt yazın