Hamas, Lübnan'daki liderinin öldürüldüğünü söyledi

Hamas, Lübnan'daki liderinin öldürüldüğünü söyledi

İsrail savunma bakanı Hizbullah’a karşı savaşın ‘bir sonraki aşamasının’ ‘yakında başlayacağını’ söyledi

 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ” Hizbullah’a karşı savaşın bir sonraki aşaması yakında başlayacak” derken, bu açıklamaları İsrail’in Lübnan’a karadan müdahale etmeyi planladığını gösteriyor .

Times of Israel’in haberine göre Gallant, pazartesi günü kuzey İsrail’deki yerel meclis başkanları toplantısında şunları söyledi:

“Hizbullah’a karşı savaşın bir sonraki aşaması yakında başlayacak… Bunu yapacağız. Ve bir ay önce burada söylediğim gibi, ağırlık merkezini [kuzeye] kaydıracağız, şimdi de şunu söylüyorum: Durumu değiştireceğiz ve sakinleri evlerine geri döndüreceğiz.”

Daha önce de bildirdiğimiz gibi Gallant , pazartesi günü askerlere hitaben yaptığı konuşmada, İsrail’in Lübnan’a kara harekâtı düzenleyebileceğine dair ipuçları vermişti.

CBS ayrıca, Washington Post’un haberinden sonra, bir ABD yetkilisinin iddiasına göre, İsrail’in ABD’ye Lübnan’a sınırlı bir kara harekâtı başlatmayı planladığını bildirdiğini duyurdu .

BBC’nin haberine göre, ABD’li yetkili CBS’e yaptığı açıklamada, operasyonun bugün başlayabileceğini söyledi.

Lübnan, Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmada ateşkes sağlanır sağlanmaz yeni bir cumhurbaşkanı seçmek üzere parlamento oturumu düzenleyecek

Retuers’ın bildirdiğine göre geçici başbakan Najib Mikati , Pazartesi günü meclis başkanıyla yaptığı görüşmelerin ardından böyle söyledi. Lübnan, Michel Aoun’un görev süresinin sona erdiği Ekim 2022’den bu yana cumhurbaşkanı olmadan yaşıyor .

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İsrail’in, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bir yerleşim bölgesine düzenlediği hava saldırısıyla Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı öldürmesinin, İsrail’in meşru müdafaa hakkını kullandığını söyledi.

Reuters sözcüsünün şunları söylediğini aktarıyor:

“Hizbullah elbette bir terör örgütüdür ve bu açıkça Hizbullah’ın üst düzey liderlerinin bir toplantısıydı, bundan uzaktan bile olsa, daha sonraki operasyonlarını planladıkları varsayılabilir. Dolayısıyla bu bağlamda, burada meşru müdafaa hakkının kullanıldığına inanmak için de nedenler var.”

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı’ndan meydan okuyan açıklama: Grup savaşmaya devam edecek

Hizbullah’ın genel sekreter yardımcısı Naim Kasım , bir konuşmasında, İsrail’in ABD’nin tam desteğiyle Lübnan’da sivillere yönelik katliamlar gerçekleştirdiğini, Hizbullah’ın ‘şehitliği sevdiğini’ ve İsrail’in kendisine yönelik saldırıları karşısında başka herhangi bir örgütün çökeceğini, ancak çökmediğini iddia etti. Grubun İsrail’le savaşmaya devam edeceğini ve “zafer bizim olacak” sözünü verdi.

Naim Kasım: “İsrail, Lübnan’ın her yerinde suç ve katliam işliyor. İsrail belirli köyleri, kasabaları ve evleri seçti ve her evde İsrail saldırganlığının izleri var. İsrail sivillere, sağlık görevlilerine saldırıyor. İsrail sokaklarda yürüyen herkese ve evlerde kalan herkese saldırıyor. Onlar savaşçı değil. İsrail güçleri sivillere karşı öldürüyor, katliamlar yapıyor ve suç işliyor

ABD yönetimi İsrail’i her şekilde destekliyor ve Amerika, sınırsız askeri destek, her türlü destek, kültürel, politik, ekonomik olarak İsrail’in her konuda ortağı. Ve eğer İsrail bu kararlılığın acımasız olma ve saldırganlıklarını sürdürme kararlılığını düşünüyorsa, o zaman İsrail yanılıyor. Acılar orada, fedakarlıklar orada. Ancak herkes şehitliği sevdiğimizi bilmeli.

Çağrı cihazı operasyonlarından ve liderlerin şehadetinden ve liderin şehadetinden bu yana çok şey feda ettik. Başka bir yerde böyle bir şey olursa bu örgütler çöker ama biz çökmedik. Acılara ve fedakarlıklara rağmen devam ediyoruz. Devam ediyoruz çünkü umudumuz var ve Allah’ın galip geleceğine güveniyoruz. Biz cihad halkıyız.”

 

Hizbullah’ın İsrail’e nüfuz etme gücünden ve Hayfa gibi yerleri hedef alma kabiliyetinden övünen Trump, sadece bir füzenin çok sayıda İsraillinin evlerini terk etmesine neden olduğunu söyledi.

Hizbullah’ın savaşmaya devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

Naim Kasım, “Bazı liderlerin ve asıl hedefin Hasan Nasrallah olmasına ve Lübnan’daki tüm sivillere yönelik saldırgan saldırılara, cephemizde kaos yaratmayı amaçlayan fedakarlıklara ve eylemlere rağmen hepimiz sahadayız. Orada kalacağız. Kararlı olacağız. İslami direnişi sürdüreceğiz. Filistin ve Gazze’yi desteklemek ve Lübnan halkımızı savunmak için İsrail düşmanıyla yüzleşmeye devam edeceğiz.”

Hizbullah’ın şu anda “bizim tarafımızdan asgari çabayı” kullandığını öne süren Trump, “Biz yeterince güçlüyüz ve İsraillileri çileden çıkaracağız çünkü onlar asla askeri kapasitemize ulaşamayacak, vuramayacak ve zarar veremeyecekler” dedi.

“Sabırlı olmamız gerekiyor. Biraz zamana ihtiyacımız var. Ancak araçlar ve ekipmanlar orada. Yüce Allah bizden araçları ve ekipmanları hazırlamamızı istedi ve umarım bu oluyor ve olacak ve hepinize selam olsun.” diyerek bitirdi.

Hizbullah'ın ikinci liderlerinden Naim Kasım konuşma yapıyor.
Hizbullah’ın ikinci lideri Naim Kasım konuşma yapıyor. Fotoğraf: Al Manar Tv/Reuters

Ortadoğu krizi: Şam’da patlamalar bildirildi; Hamas, Lübnan’daki liderinin öldürüldüğünü söyledi

İsrail, Beyrut’un merkezindeki nadir saldırıyla suçlanıyor

Filistinli bir militan grup, pazartesi sabahı erken saatlerde İsrail’in Beyrut’un merkezine düzenlediği saldırıda üç liderinin öldürüldüğünü duyurdu. Bu, İsrail ordusunun 2006’dan bu yana Lübnan’ın başkenti Beyrut’un merkezine düzenlediği ilk saldırı olacak.

İsrail’e karşı mücadele eden militan grup Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Beyrut saldırısında üç üst düzey ismin öldürüldüğünü , olay yerinden gelen ilk görüntülerde iki katlı bir apartmanın tamamen patladığını ve olayı izleyenlerin binaya doğru koştuğunu gösterdiğini açıkladı.

Güvenlik görevlileri, Beyrut'ta İsrail saldırısında hasar gördüğü anlaşılan binaların yanında duruyor.
Güvenlik personeli, Beyrut’ta İsrail’e ait olduğu anlaşılan bir saldırıda hasar gören binaların yanında duruyor. Fotoğraf: Louisa Gouliamaki/Reuters

Binanın dışında bir arabanın üstünde sokakta yatan iki ceset görüldü, patlamanın gücüyle dışarı fırlamış gibi görünüyorlardı. Patlamanın sesi şehrin her yerinde duyuldu.

İsrail ordusundan henüz bir açıklama yapılmadı.

Agence France-Presse’nin aktardığı bir kaynağa göre, Beyrut’ta insansız hava aracı kullanılarak gerçekleştirilen saldırı, taksi ve otobüslerin yolcu almak için toplandığı, şehrin popüler bir referans noktası olan Kola kavşağının yakınında gerçekleşti.

 

Hamas, Lübnan'daki liderinin öldürüldüğünü söyledi
Hamas, Lübnan’daki liderinin öldürüldüğünü söyledi

Patlamalar bildirildi; Hamas, Lübnan’daki liderinin öldürüldüğünü söyledi

Suriye’nin başkentinde patlama sesleri duyulduğuna dair doğrulanmamış haberler var; Hamas, Fetih Şerif Ebu el-Amin’in Güney Lübnan’da İsrail saldırısında öldürüldüğünü söyledi

 

About The Author

Bir yanıt yazın