ABD Hava Kuvvetleri’ne ait B-21 nükleer bombardıman uçağının ilk uçuş videosu

ABD Hava Kuvvetleri ve ana yüklenici Northrop Grumman, Washington DC’de düzenlenen Hava, Uzay ve Siber Konferansı’nda, B-21 Raider nükleer bombardıman uçağının uçuş halindeki ilk videosunu ve B-21 programıyla ilgili son gelişmeleri yayınladı.

-18 Eylül 2024’te, Hava Kuvvetleri Küresel Saldırı Komutanlığı komutanı General Thomas Bussiere; Sekizinci Hava Kuvvetleri ve Ortak Küresel Saldırı Harekat Merkezi komutanı Tümgeneral Jason Armagost; Hava Kuvvetleri Hızlı Yetenekler Ofisi müdürü William Bailey; ve Northrop Grumman Havacılık Sistemleri sektör başkanı Thomas Jones’un yer aldığı bir panel tarafından B-21 ile ilgili bir dizi güncelleme sağlandı.

Bombardıman uçağının bir dizi kalkış ve iniş manevrasını gösteren videonun yanı sıra, güncellemeler arasında B-21 prototipi G-1’in uçağın yapısal bütünlüğünü ve gerçek aracın, tasarımı ve üretiminde kullanılan dijital modellerle ne kadar iyi karşılaştırıldığını belirlemek için statik testleri tamamlaması da yer aldı.

Şimdiye kadar, Northrop Grumman tarafından Hava Kuvvetleri’ne farklı konfigürasyonlarda üç prototip teslim edildi.

Bunlarda sıra dışı olan şey, B-21 prototiplerinin teknoloji göstericisi olmak yerine üretim modellerine olabildiğince yakın olmasıdır.

Şirkete göre , test programının yalnızca 12 ayda bu kadar ilerleme kaydetmesinin bir nedeni de haftada iki test uçuşu ve kapsamlı yorgunluk testleri yapılmasıdır.

B-21, yeni uçakların daha fazlası inşa edildikçe ve eskileri emekliye ayrıldıkça B-1 Lancer ve B-2 Spirit bombardıman uçaklarının yerini kademeli olarak almak üzere tasarlanmıştır.

Sonunda, B-21 filosu, 2050’lerde sonuncular emekliye ayrıldığında saygıdeğer B-52 Hustler’ın yerini alacaktır. Bu, B-21’i Amerika’nın tek ağır konvansiyonel bombardıman uçağı olarak bırakacak ve kara tabanlı ICBM’ler ve denizaltı tabanlı SLBM’leri de içeren ABD nükleer caydırıcılık üçlüsü kuvvetinin havadan ayağını oluşturacaktır.

Mevcut planlara göre, uçaklardan 100 tanesi üretilecek ve ilk uçağın 2027 yılına kadar Güney Dakota’daki Ellsworth Hava Kuvvetleri Üssü’ne, ardından Missouri’deki Whiteman Hava Kuvvetleri Üssü’ne ve Teksas’taki Dyess Hava Kuvvetleri Üssü’ne teslim edilmesi planlanıyor.

    -Hava Kuvvetleri Küresel Saldırı Komutanlığı komutanı General Thomas Bussiere, “Biz özgür dünyanın tek bombardıman gücüyüz.  . Muhtemelen bölgesel muharip komutanlıklarımızdan bombardıman görev güçlerine yönelik talep sinyalinde bir azalma görmeyeceğiz. Bana göre bu talep sinyali önümüzdeki yıllarda artacak. Eski filodan yeni filoya geçerken, B-21 filosu müttefiklerimize büyük bir rahatlık sağlayacak ve olası herhangi bir düşmana büyük bir duraklama sağlayacaktır.

Gezegende hiç kimse şu anda bizim yaptığımızı yapamaz. Gezegende hiç kimse B-21 gibi mükemmel, teknolojik olarak gelişmiş bir platform inşa edemez ve açıkçası, gezegende hiç kimse bizim seçtiğimiz bir zamanda ve yerde riske atabileceğimiz şeyi riske atamaz.”

ABD Hava Kuvvetleri'ne ait B-21 nükleer bombardıman uçağının ilk uçuş videosu 1
ABD Hava Kuvvetleri’ne ait B-21 nükleer bombardıman uçağı

B-21 Raider nükleer bombardıman uçağının uçuş halindeki ilk videosunu yayınlandı.

 

B-21 Raider stratejik gizli bombardıman uçağı kamuoyuna tanıtıldı

B-21 Raider stratejik bombardıman uçağı
B-21 Raider stratejik bombardıman uçağı

 

Northrop Grumman, sahne sanatları üzerine uzun ama somut gerçeklere yer vermeyen bir sunumda, ABD Hava Kuvvetleri’nin uzun zamandır beklenen B-21 Raider gizli nükleer stratejik bombardıman uçağını tanıttı.

Bu uçak, Amerikan envanterindeki diğer tüm ağır bombardıman uçaklarının yerini alacak

Yıllardır süregelen en son ve en gelişmiş gizli bombardıman uçağının niteliğine ilişkin spekülasyonların ardından, Kaliforniya’daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’nde sıkı kontrol altında düzenlenen bir törenle B-21 Raider kamuoyuna tanıtıldı.

Perküsyon ağırlıklı kasvetli bir müzik eşliğinde, ileri gelenlerden oluşan izleyiciler hangar kapılarının yavaşça açılıp uçağın devasa bir örtünün altında saklı olduğu dramatik bir şekilde aydınlatılmış bir iç mekanı ortaya çıkarmasını izlediler. İşaret üzerine, arkadan aydınlatılmış örtü çekildi ve yer ekibinin gözetimi altında B-21 ileri doğru çekildi.

Aydınlatma düşük tutulduğu için, B-21’in şu anda hizmette olan B-2 bombardıman uçağıyla aynı uçan kanat tasarımına sahip olduğunu gösteren genel taslak dışında ayrıntıları görmek neredeyse imkansızdı.

Northrop Grumman tarafından dünyanın ilk altıncı nesil uçağı olarak tanımlanan uçak, açık mimari tasarımı, gelişmiş veri, sensör ve silah entegrasyonuyla övünüyor. Bunun ötesinde kamuoyuna pek fazla bir şey açıklanmadı, ancak motorların F-35 Lightning II savaş uçağı için yapılanlardan alınan dersleri içerdiği ve B-2’den daha az bakım gerektiren gizli bir kaplamaya sahip olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca, daha gelişmiş tasarımı, yeni motor girişleri ve çıkışları ve mevcut gizli uçaklarda kullanılan polimer versiyonlarından daha az aşınmaya maruz kalan motor tasarımında radar emici seramiklerin kullanımı gibi yeni gizli özellikler içerebilir.

İkinci Dünya Savaşı’nın Dolittle Raiders’ından adını alan B-21 Raider, Hava Kuvvetleri bombardıman filosunun B-1B, B-2 ve B-52 uçaklarına katılacak ve sonunda 2050’ye kadar hepsinin yerini alacak. Ancak, ABD Hava Kuvvetleri envanteri Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana ciddi şekilde ihmal edildi ve bombardıman gücü, herhangi bir zamanda yalnızca yaklaşık 15 ağır bombardıman uçağının savaşa sokulabileceği noktaya kadar küçüldü.

Kötüleşen uluslararası durumla birlikte Northrop Grumman, dijital mühendislik yöntemlerini tanıtarak ve deneysel bir prototip inşa etmeyi atlayarak ve bunun yerine üretim varyantına mümkün olduğunca yakın olan bir prototip inşa ederek üretimi hızlandırmak için çalışıyor. O zaman bile, ilk B-21’in 2030’a kadar tam olarak faaliyete geçmesi beklenmiyor.

Bunu yaptığında, o kadar uzun bir menzile sahip olacak ki, denizaşırı üslere veya ileri lojistik destek üslerine ihtiyaç duymayacak. Ayrıca kara, deniz, hava ve uzaydaki savaş alanı varlıklarıyla ağ kurabilecek ve yeni teknolojiler geliştirilirken bunları hızla dahil edebilecek.

-Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III., “B-21 Raider, Amerika’nın yaratıcılık ve yenilikçilikteki kalıcı avantajlarının bir kanıtıdır.. Ve bu, Bakanlığın, Amerika’nın bugün ve gelecekte saldırganlığı caydırma yeteneğini güçlendirecek gelişmiş yetenekler inşa etmeye yönelik uzun vadeli taahhüdünün kanıtıdır. Şimdi, ABD caydırıcılığını güçlendirmek ve sürdürmek Ulusal Savunma Stratejimizin merkezinde yer almaktadır. Bu bombardıman uçağı, Kongre’de güçlü, iki partili destek temeline inşa edildi. Ve bu destek sayesinde, yakında bu uçağı uçuracak, test edecek ve ardından üretime geçeceğiz.”

Aşağıdaki videoda açılış töreni özetlenmektedir.

 



 

 

About The Author

Bir yanıt yazın