Çocuğunuzun telefonunu kontrol etmeli misiniz?

Çocuğunuzun telefonunu kontrol etmeli misiniz?

Bir gencin telefonunu rutin olarak kontrol etmenin riski, ebeveyn ile çocuk arasında güvensizliğin oluşmasına yol açabilmesidir.

Çocuğunuzun ‘Telefon Gizliliği’ne Ne Zaman Hazır Olduğunu Nasıl Anlarsınız?  

Çocuğunuzun telefonunu kontrol etmeli misiniz?

Küçük çocuklar arasında akıllı telefon sahipliği hızla artıyor . Artık pek çok ilkokul çocuğu akıllı telefona sahip ve bunlar lisede bir norm haline geldi.

Küçük çocukların ebeveynleri ara sıra (veya rutin olarak) çocuklarının telefonuna bakarak , telefonun sorumlu ve güvenli bir şekilde kullanılıp kullanılmadığını kontrol edebilir.

-Ancak çocuklar ergenlik çağına geldikçe, ebeveyn denetimleri muhtemelen mahremiyetin ihlali gibi hissedilecektir. Birçoğu bir lise öğrencisinin günlüğünü istemez, ancak telefonlar daha da fazla kişisel bilgi içerir.

Peki ebeveynler, çocukları büyüdükçe “telefon kurallarını” belirlerken nelere dikkat etmelidir?

Erken Akıllı Telefon Sahipliği 

Ebeveynler küçük çocuklarına birçok nedenden dolayı telefon alırlar..

-Bazıları bunun, örneğin kendi başlarına okula gidip gelirken çocukları güvende tutmaya yardımcı olacağını düşünüyor.

-Bazıları ise çocuklarının yoğun baskısından sonra bir tane satın aldı ya da tüm arkadaşlarının telefonu olması durumunda çocuklarının sosyal açıdan dışlanacağından endişe etti .

Ebeveynlerle yaptığım kendi araştırmamda bazıları, önemli iş dosyalarını veya telefonda depolanan bilgileri riske atmaktan korktukları için çocuklarının ebeveynlerinin telefonunu kullanmasına izin verme konusunda isteksiz olduklarını da söyledi.

Ancak birçok ebeveyn, erken telefon almanın telefon bağımlılığını teşvik edebileceğinden veya çocuğun yetişkinlere yönelik içeriğe erişebileceğinden de endişe ediyor.

Bu yaş grubu için ebeveyn rehberliği genellikle güvenliğe odaklanma eğilimindedir ; bu genellikle çocuğun telefon aktivitesinin kontrol edilmesini (çocuğun bilgisi olsun veya olmasın), şifreler veya zaman sınırlamaları yoluyla erişimin kısıtlanmasını içerir .

Ebeveynler anlaşılır bir şekilde çocuklarının güvende olmasını isterler.

-İzleme bunun bir parçası olabilir ama hikayenin tamamı bu değil. En önemlisi, çocukları telefonlarıyla iyi, bağımsız ve sorumlu kararlar verebilecek şekilde donatmadaki rolümüzdür.

Bu, çocuklara telefonları nasıl güvenli bir şekilde ve öğrenme, bağlantı kurma ve kendini ifade etme potansiyelini en üst düzeye çıkaracak şekilde kullanma konusunda daha geniş bir beceri seti öğretmek anlamına gelir .

-Telefon güvenliğiyle ilgili eğitim ve açık diyalog, çocuğunuzun telefonunu aldığı gün başlamalı ve büyüdükçe devam etmelidir.

Sorunun birlikte ve saygılı bir şekilde çözülmesine odaklanılmalıdır. Büyüdükçe kendilerini uygun şekilde düzenlemelerini sağlayacak olan şey budur.

 

Aşamalı Bir Yaklaşım: Temelin Erken Atılması 

Küçük bir çocuğun telefon sahibi olduğu ilk yılda odak noktası güvenlik olmalıdır.

-Bu, kontrolleri, kısıtlamaları ve izlemeyi içerebilir ancak telefon kontrolünü içermesi zorunlu değildir. Telefonu kullanırken güvenlik ve refahla ilgili kuralların belirlenmesi çok önemlidir.

-Bu, çocuklarınızla telefonlarını nasıl ve ne zaman kullandıkları, neden bilinmeyen mesajlara ve çağrılara cevap vermemeleri gerektiği, kişisel bilgileri çevrimiçi ortamda vermekten sakınmaları ve çevrimiçi ortamda nazik olma konusunda konuşmanız gerektiği anlamına gelir..

-Çocuklarınıza, internette tuhaf veya kötü bir deneyim yaşarlarsa sizinle her zaman konuşabileceklerini bildirin.

Ebeveynler ayrıca daha büyük resim güvenliğine ve dijital alışkanlıklar eğitimine odaklanmalıdır.

Bu, örneğin şunları içerebilir:

  • Gizlilik ve uygulama ayarlarının birlikte gözden geçirilmesi
  • Ekran süresi özelliklerini ve bunların nasıl kullanılacağını anlama
  • Uyandığınızda telefona uzanmak gibi rutinlerin nasıl olumsuz etki yaratabileceğini öğrenmek.

  -Üretkenlik uygulamaları, yaratıcı veya problem çözücü oyunlar, müzik veya bilime dayalı oyunlar veya ilgi alanlarını ve yaşam becerilerini geliştirmeye yardımcı olacak diğer uygulamalar gibi çocuğunuzun keyif alabileceği veya yararlanabileceği kaliteli uygulamaları birlikte arayın.

-Nasıl çalıştıklarını görmek için uygulamaları veya oyunları çocuğunuzla birlikte deneyin ve test edin.

Çocuklar Olgunlaştıkça Yaklaşımın Uyarlanması 

Çocuklar olgunlaştıkça ebeveyn rehberliğinin de değişmesi gerekir.

-Yaklaşık 12 ay sonra çocuğun telefon sahibi olması (verme veya alma), telefonları kontrol etmenin ortadan kalkması ve devam eden açık iletişimin temel dayanak noktası haline gelmesi gerekir.

Bu ileri aşamada ebeveynler çocuklarıyla çevrimiçi güvenlik, saygı ve sorumluluk hakkında sık sık ve açık tartışmalar yapmalıdır.

-Çocuğunuza telefon deneyimleriyle ilgili sorular sorun ve onu her zaman zor durumlarda yardım istemeye teşvik edin.

   -Ebeveynler ayrıca çocuklarıyla birlikte telefonu veya belirli uygulamaları kullanmanın yeni yollarını deneyebilir.

Örneğin, çocuk ve ebeveyn, gelişen telefon alışkanlıklarını tartışmak ve bunların farkında olmak için ekran süresi özelliğini kullanabilir..

-Ayrıca kamerayı ve özelliklerini iyi kullanmayı öğrenmeyi veya yeni ilgi alanlarını keşfetmelerine olanak tanıyan yeni uygulamaları (yaratıcı çizim uygulaması gibi) denemeyi de içerebilir.

-Çocuğunuzun hangi alışkanlıkların işine yaradığını ve hangilerinin strese neden olduğunu anlamasına yardımcı olun.

Örneğin, çocuğunuzun arkadaşları ve sınıf arkadaşlarıyla bir WhatsApp grubunda olması strese mi yoksa endişeye mi neden oluyor?

-Grup sohbetinde kendileri ya da bir sınıf arkadaşı hakkında konuşuluyorsa, bu durumu nasıl halledebilecekleri konusunda onlarla konuşun.

Bir gencin telefonunu rutin olarak kontrol etmenin riski, ebeveyn ile çocuk arasında güvensizliğin oluşmasına yol açabilmesidir.

Telefon ve çevrimiçi güvenlik hakkında düzenli konuşmalar yapmak ve konuyla ilgili haber makalelerini tartışmak, güvenliği ön planda ve merkezde tutmanın iki yoludur. Bu, iyi iletişimin ve güvenin geliştirilmesine yardımcı olur.

Korku ve Endişeyi Hafifletmek 

Aşamalı bir yaklaşım benimsemek, çocuğunuzun iyi, bağımsız kararlar alabilmesi için ihtiyaç duyduğu beceri ve değerleri geliştirmesine yardımcı olur.

-Bazı çocukların daha katı olan uygulamalı başlangıç ​​aşamasında 12 aydan daha fazla veya daha az bir süreye ihtiyacı olabilir.

Çoğu şey onların olgunluğuna, ev ortamına ve sosyal dünyalarına bağlıdır.

-Ancak daha geniş ve uyarlanabilir bir yaklaşım benimsemek aynı zamanda bir ebeveynin çocuklarını bir telefon kullanıcısı olarak daha iyi anlamasına da yardımcı olacaktır.

Bu, birçok ebeveynin telefonlar ve çocuklarla ilgili korku ve endişelerini hafifletmeye yardımcı..



About The Author

Bir yanıt yazın