Dünyanın ilk DEHB kafa bandı, semptomları günde 20 dakikada tedavi ediyor

Dünyanın ilk DEHB kafa bandı, semptomları günde 20 dakikada tedavi ediyor

Günde 20 dakikalık tedavi, DEHB yönetici işlevini geliştirmeyi amaçlıyor

Dünyanın ilk DEHB kafa bandı, semptomları günde 20 dakikada tedavi ediyor

Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) nasıl yönetileceğini değiştirmek için yenilikçi bir girişim başlatıldı. Bu girişim, geleneksel ilaç tedavisini bırakıp, günde sadece 20 dakika takılan bir kafa bandıyla verilen invaziv olmayan hafif elektriksel beyin stimülasyonunu kullanmayı hedefliyor.

Beş yaşındayken DEHB teşhisi konulan nörobilimci Nathalie Gouailhardou ve mühendis Damian Sofrevski tarafından kurulan Avustralyalı şirket Neurode, cihazını piyasaya sürmek için 5,3 milyon Avustralya doları (3,7 milyon ABD doları) topladı ve ürünü geliştirme aşamasında test etmek isteyen binlerce kişiden oluşan bir bekleme listesi oluşturdu.

Neurode’un bu kadar ilgi görmesi de şaşırtıcı değil. Teşhis almanın zahmetli ve masraflı sürecinden geçmiş olan herkes, mevcut tedaviye -öncelikle ilaç ve belki de davranış terapisi- ulaşmanın zorlu ve genellikle uzun bir yolculuk olduğunu bilir ki bu da kendi başına bir başka engeldir.

Gouailhardou, aşağıda Neurode’un nasıl çalıştığını ve bu nörogelişimsel bozukluğun ne kadar karmaşık olduğunu açıklayan bir metin sunuyor.

Cihaz, prefrontal kortekse hafif elektriksel uyarım iletiyor
Cihaz, prefrontal kortekse hafif elektriksel uyarım iletiyor

Dünya çapında DEHB ile yaşayan 366 milyondan fazla insan için (ve bu 2020 istatistikleri artık bir tahmin olarak kabul ediliyor), tedavi hala büyük ölçüde deneme yanılma yoluyla ilerliyor ve birçoğu umutla yardımcı olan bir ilaç ve doğru dozu bulmadan önce farklı ilaçları deniyor. Ya da doktorumun dediği gibi, artılarının eksilerinden daha ağır bastığı tedavi.

Sonra, ilaca kısıtlı erişimin ek zorluğu var, en popüler tedaviler – deksamfetamin ve metilfenidat (Ritalin) gibi kısa etkili uyarıcılar ve lisdeksamfetamin (Vyvanse) gibi yavaş salınımlı uyarıcılar – yaşadığınız yere bağlı olarak erişime bağlı değişen derecelerde bürokratik engellere sahip kontrollü maddelerdir.

 Japonya gibi bazı ülkelerde deksamfetamin yasaklanmıştır. Şu anda, uyarıcı olmayan seçenekler esas olarak norepinefrin geri alım inhibitörleri veya alfa-2 adrenerjik agonistlerle sınırlıdır.

Bununla birlikte, milyonlarca kişi için ilaç hayat değiştirici bir fark yaratıyor (ben, geç teşhisli karma tip DEHB’li bir yetişkin olarak dahil), bu yüzden işe yarayan herhangi bir şeyi bırakmayı kesinlikle önermiyoruz.

Ve özellikle DEHB’li yetişkinler için ufukta yeni ilaç türleri var. Ancak, yukarıda belirtildiği gibi, tedavinin birçok sınırlaması ve zorluğu yardım almak için diğer potansiyel yaklaşımlara kapıyı sonuna kadar açık bırakıyor.

Cihaz, prefrontal kortekse hafif elektriksel uyarım iletiyor

Nörod

Neurode’un amacı, DEHB’nin tedavisini ve birçok karmaşık ve değişken semptomunun kendi kendine yönetimini çok daha kolay hale getirmektir – çünkü bir tedavisi yoktur – beynin yönetici işlevi ve odaklanmayı kontrol eden bölgesi olan prefrontal kortekse (PFC) iletilen hafif elektriksel uyarım yoluyla.

Kullanıcılar şimdiye kadar kafa bandını takarken hiçbir şey hissetmediklerini veya hafif bir karıncalanma hissettiklerini bildirdiler.

Öte yandan ilaçların uyku bozuklukları, kan basıncında değişiklikler, artan kalp hızı, anksiyete ve mide bulantısı gibi bir dizi yan etkisi vardır – özellikle erken deneme yanılma aşamasında.

Günde 20 dakika takıldığında, yaratıcıları beyin uyarımının odaklanma, hafıza ve dürtü kontrolünü yönetmeye yardımcı olduğunu söylüyor – günlük yaşamı DEHB’li kişiler için çok zorlu hale getiren yönetici işlevin temel bileşenleri. Dahası, Neurode bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla gerçek zamanlı veri geri bildirimi sağlayan bir beyin izleme uygulamasına bağlanıyor.

Beyin aktivitesini ölçüyor ve zaman içinde PFC değişikliklerini izliyor, bu da yönetici işlevle ilgili semptomların nasıl iyileştiğini yansıtmalıdır.

Kurucu ortaklar, “Cebinizdeki bir MRI ile beyin aktivitenizi görüntülemenizi ve bunun DEHB’nizle nasıl ilişkili olduğunu anlamanızı sağlıyoruz” açıklamasını yaptı.

Gouailhardou, her birinin yardımdan çok sorun yarattığı ilaçlarla yaşadığı kendi deneyiminden sonra Neurode’u yaratmaya ilham aldı. Kafa bandı ve uygulama ayrıca, öncelikle kullanıcıların duygusal düzensizlikten görev felcine ve riskli başa çıkma mekanizmalarına kadar her şeye yol açabilen bunalmışlığı azaltmalarına yardımcı olmak ve kullanıcı dostu, kişiselleştirilmiş yapılacaklar listeleri oluşturmak için Rae adında bir yapay zeka asistanına sahiptir.

DEHB’li yetişkinlerde, yönetici işlev sorunları görevlere başlama veya tamamlama, iyi alışkanlıklara bağlı kalma, randevuları ve son tarihleri ​​hatırlama ve kötü zaman yönetimi konusunda tahribata yol açar.

Tembellik veya dalgınlık olarak algılanabilen şey, aslında Neurode’un odaklandığı PFC’deki zayıf dopamin ve norepinefin nörotransmitter düzenlemesinden kaynaklanır.

Temelde kişisel kullanıma yönelik bir beyin görüntüleme cihazı olan bu cihaz, ışık sensörleri sayesinde kullanıcıların beyin aktivitelerinizdeki değişiklikleri takip ederek, önemli bölgedeki gelişmelere ve semptomlar üzerindeki etkisine dair fikir edinmenizi sağlıyor.

Gelecekte, şirketin kurucuları bilişsel gerilemeyi izleyen ve depresyonu yöneten cihazlar geliştirmek için DEHB tedavisinin ötesine bakıyorlar. Cihazın maliyetinin ne kadar olacağı veya ilaç ve/veya terapiye kıyasla etkinliğine dair kapsamlı klinik çalışmalar henüz çok fazla olmasa da, meraklı olanlar artık (sadece ABD) burada kafa bandının beta testine kaydolabilirler.

 

Dünyanın ilk DEHB kafa bandı, semptomları günde 20 dakikada tedavi ediyor
Dünyanın ilk DEHB kafa bandı, semptomları günde 20 dakikada tedavi ediyor

 

 

 

About The Author

Bir yanıt yazın