Çalışma, 70 yaş üstü çoğu insanın statin almayı düşünmesi gerektiğini buldu

Çalışma, 70 yaş üstü çoğu insanın statin almayı düşünmesi gerektiğini buldu

Araştırma, statin tedavisinin 70 yaş üstü çoğu insan için düşünülmesi gerektiği sonucuna vardı. 

Araştırmacılar, kalp hastalığı ve felç riskini azaltan uygun maliyetli tedavinin ileri yaşlarda daha iyi sağlıkla bağlantılı olduğunu söylüyor..

Araştırmacılar, 70 yaş üstü çoğu insanın statin almayı düşünmesi gerektiğini, bunların maliyet açısından etkili olduğunu ve yaş grubu için daha iyi sağlık sonuçlarıyla bağlantılı olduğunu söylüyor.

Kalp hastalığı ve felç, küresel çapta önde gelen ölüm ve sakatlık nedenleridir .

Yaşlandıkça kalp hastalığı veya felç riskimiz artar. Statinlerin, kandaki “kötü” kolesterol -düşük yoğunluklu lipitler- seviyelerini azaltarak bu riski azalttığı kanıtlanmıştır ve orta yaşlı hastalar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ancak 70 yaş üstü kişiler tarafından daha az sıklıkla kullanılırlar.

Şimdi yapılan bir araştırma, statin tedavisinin 70 yaş üstü çoğu insan için düşünülmesi gerektiği sonucuna vardı.

    –Oxford Population Health’te doçent ve çalışmanın baş yazarı olan Borislava Mihaylova şunları söyledi: “Dünya genelinde birçok insan, statinler gibi etkili ve düşük maliyetli tedavilere yetersiz erişim nedeniyle önlenebilir kalp hastalığı ve felçten muzdarip.

Yaşlı yetişkinler için statinlere erişimi iyileştirmek, sağlıklarını iyileştirebilir ve bu da maliyet açısından etkili olacaktır”

Heart adlı akademik dergide yayımlanan araştırmada, İngiltere’deki yaşlılar için statinlerin sağlık yararları değerlendirildi ve bu ilaçların 70 yaş üstü kişilerde, kalp damar hastalığı geçmişi olsun ya da olmasın, maliyet açısından etkili olduğu ve daha iyi sağlık sonuçlarıyla bağlantılı olduğu bulundu.

Büyük ölçekli İngiltere statin denemelerinden elde edilen bireysel hasta verileri incelendi ve statin tedavisinin bu hastaların kalp hastalığı geliştirme olasılığını, sağlıkla ilgili yaşam kalitelerini ve yaşamları boyunca sağlıkla ilgili bakım maliyetlerini nasıl etkileyebileceği tahmin edildi.

Araştırmacılar daha sonra kardiyovasküler hastalık öyküsü olan ve olmayan 20.000’den fazla yaşlı insanda statin almanın değerini hesapladılar.

Statin almanın, özellikle daha yüksek yoğunluklu dozlarda, kaliteye göre ayarlanmış yaşam yıllarını önemli ölçüde artırdığını buldular.

Kaliteye göre ayarlanmış yaşam yılları, Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmellik Enstitüsü tarafından bir tedavinin NHS’de sağlanmaya değer olup olmadığını değerlendirmek için kullanılan bir ölçüdür.

Kalp damar hastalığı öyküsü olmayan yaşlı kişilerde riskteki azalmalar önemli ölçüde daha azdı.

Yazarlar, bunun gözlemsel bir çalışma olduğunu ve bu nedenle neden-sonuç ilişkisinin kurulamayacağı konusunda uyardılar.

   –Bulgulara yanıt veren Royal College of GPs Başkanı Prof. Kamila Hawthorne: “Statinlerin 70 yaş üstü hastalar için güvenli ve etkili olduğuna dair daha fazla kanıt görmek cesaret verici ve klinik kılavuzlar güncellenirken bu kanıtların dikkate alınması önemlidir..

Statinlerin tüm hastalar için uygun olmayacağını ancak aile hekimlerinin uygun durumlarda statin reçete edebileceğini, ayrıca 70 yaş üstü kişilerin dengeli beslenerek, sigara içmeyerek ve düzenli egzersiz yaparak sağlıklarını iyileştirmeleri gerekir..”

    –British Heart Foundation’da yardımcı tıbbi direktör ve danışman kardiyolog olan Dr. Sonya Babu-Narayan: “Statinler gelecekteki kalp krizi ve felçlerin önlenmesini dönüştürdü..

Yeni çalışma, özellikle İngiltere’nin yaşlanan nüfusu göz önüne alındığında, statinlerin yaşlı insanlar için potansiyel faydalarını gösterdi. Bulgularındaki sınırlamaları hesaba katsak bile, 70 yaş üstü kişiler için yaşam boyu faydaları olabilir.

    –Royal Society of Medicine’in geriatri ve gerontoloji bölümünün başkanı Dr. Mashkur Khan: “Zayıf yaşlılardaki kardiyovasküler risk, bilişsel yetenekler ve bunamanın önlenmesi üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olan yeni statinlerle önemli ölçüde azaltılabilir. Statinler erken başlanmalıdır: kan damarları üzerinde anti-inflamatuar etkiye sahiptirler ve normal kolesterolü olan kişilerde bile felç ve kalp krizini önlerler ve ayrıca diyabetin komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olurlar.”

Çalışma, 70 yaş üstü çoğu insanın statin almayı düşünmesi gerektiğini buldu
Çalışma, 70 yaş üstü çoğu insanın statin almayı düşünmesi gerektiğini buldu





 

 

About The Author

Bir yanıt yazın