Film Tercihleriniz Beyninizin Duyguları Hakkında Neleri Ortaya Çıkarıyor?

Film Tercihleriniz Beyninizin Duyguları Hakkında Neleri Ortaya Çıkarıyor?

Film Tercihleriniz Beyninizin Duyguları Hakkında Neleri Ortaya Çıkarıyor?

Filmler bizi nasıl etkiliyor? Film tercihleri ​​korku ve öfkenin nöronal duygu işlemesindeki farklılıklarla bağlantılıdır

Özet: Yeni bir çalışma, en sevdiğiniz film türünün beyninizin duyguları nasıl işlediğini gösterebileceğini ortaya koyuyor.

-Aksiyon ve komedi severler olumsuz uyaranlara karşı güçlü beyin tepkileri gösterirken,

-Suç filmleri, gerilim filmleri veya belgeselleri tercih edenler daha zayıf duygusal tepkiler sergiliyor.

Araştırmacılar bu bağlantıyı ortaya çıkarmak için 257 katılımcının fMRI taramalarını kullandılar ve bu, medya tercihleri ​​ile beyindeki duygusal işleme arasındaki bağlantıya dair fikirler sundu.

Önemli Bilgiler :

  • Aksiyon ve komedi hayranlarının beyinlerinin olumsuz uyaranlara verdiği tepkiler daha yüksek.
  • Suç filmi ve belgesel severlerin beynin önemli bölgelerinde daha az duygusal tepki verdiği görüldü.
  • Çalışmada, film tercihlerinin bireysel beyin aktivitesini uyaracak şekilde nasıl uyarlanabileceği vurgulanıyor.

Kaynak: Martin Luther Üniversitesi

Suç filmleri, aksiyon filmleri, komediler veya belgeseller?

Bir kişinin en sevdiği film türü, beyninin nasıl çalıştığı hakkında çok şey ortaya koyar.

Martin Luther Üniversitesi Halle-Wittenberg (MLU) liderliğinde yapılan ve yaklaşık 260 kişinin beyin aktivitesi kayıtlarıyla film tercihlerine ilişkin verileri karşılaştıran yeni bir araştırmanın bulgusu bu.

Aksiyon filmleri ve komedi filmleri hayranları, olumsuz duygusal uyaranlara karşı çok güçlü tepki verirken, belgeselleri veya suç ve gerilim filmlerini tercih eden katılımcıların tepkisi önemli ölçüde daha zayıftı.

Sonuçlar “ Frontiers in Behavioral Neuroscience” dergisinde yayımlandı .

Filmler psikologlar için ilginç bir olgudur.

    –MLU’da psikolog olan Esther Zwiky, “Filmler çok büyüleyicidir çünkü sadece her insan duygusunu tasvir etmekle kalmaz, aynı zamanda onları uyandırırlar. Öfke veya korku gibi olumsuz duygular birçok filmde merkezi bir rol oynar” .

Yakın zamana kadar film tercihleri ​​ile beyindeki olumsuz duyguların işlenmesi arasındaki bağlantı hakkında çok az şey biliniyordu.

Araştırmacılar, 257 kişiden alınan verileri analiz ederek bu etkileşimi ayrıntılı bir şekilde incelediler. Daha geniş bir çalışmanın parçası olarak, katılımcılar ayrıca film tercihleri ​​hakkında bilgi sağladılar.

Ayrıca, katılımcıların beyin aktivitesi fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullanılarak analiz edildi. Deneklere bir MRI makinesinde yatarken korkulu veya öfkeli yüzler ve geometrik şekiller gösterildi.

Zwiky, “Bu yerleşik testle beynin duygusal uyaranları nasıl işlediğini ölçebiliyoruz” ..

Araştırmacılar beynin iki bölgesine odaklandı. Birincisi, hayati duyguları işlemekten sorumlu olan amigdala.

Zwiky, “Amigdala, tehditlere yanıt olarak savaş ya da kaç tepkisini tetikleyebilir” .

Ekip ayrıca beyindeki ödül merkezi olarak bilinen nucleus accumbens’in nöronal aktivitesini de araştırdı.

Sonuçlar şaşırtıcıydı

    -Zwiky, “Aksiyon filmi hayranlarının her iki alanda da en güçlü tepkileri gösterdiğini bulduk. Bunu beklemiyorduk çünkü aksiyon filmleri genellikle çok sayıda uyaran sağlar. Bu nedenle, aksiyon hayranlarının uyarılması daha az kolay olsaydı daha mantıklı olurdu,”

Ancak sonuçlar, aksiyon filmi tutkunlarının duygusal uyaranlara karşı özellikle hassas olduklarını ve bu uyarılmaları çekici bulduklarını gösteriyor.

Ekip, komediyi tercih eden insanların beyinlerinde benzer beyin aktivitesi buldu. Ancak, suç filmleri veya gerilim ve belgesel hayranları için farklı bir resim ortaya çıktı. Burada, beynin her iki alanı da duygusal uyaranlara diğer katılımcı gruplarına göre önemli ölçüde daha az tepki verdi.

Zwiky, “Görünüşe göre insanlar beyinlerini en iyi şekilde uyaran film türlerini seçiyor”

 

Filmler bizi nasıl etkiliyor? Film tercihleri ​​korku ve öfkenin nöronal duygu işlemesindeki farklılıklarla bağlantılıdır: bir fMRI çalışması

 

Filmler, işitsel-görsel uyarım kaynağı olarak insanları çeşitli duygulara maruz bırakır. İlginçtir ki, birkaç tür olumsuz duygusal içerikle karakterize edilir.

Teorik yaklaşımlar mevcut olsa da, belirli film türlerine yönelik tercihler ve olumsuz duyguların nöronal işlenmesi hakkında çok az şey bilinmektedir.

Yöntemler:

Bu boşluğu kapatmak için 257 sağlıklı katılımcıda negatif duygusal yüzlere sahip bir fMRI paradigması kullanarak film türü tercihi ile limbik ve ödülle ilişkili beyin tepkileri arasındaki ilişkileri araştırdık.

Belirli bir film türüne karşı bir tercihi olan ve olmayan bireylerde amigdala ve nucleus accumbens’in (NAcc) işlevsel aktivitesini karşılaştırdık.

Sonuçlar ve tartışma:

Aksiyon filmi tercihi olan bireylerde amigdala aktivasyonu nispeten daha yüksekti ( TFCE-FWE  = 0,013). Komedi türü tercihi artan amigdala ( TFCE-FWE  = 0,038) ve NAcc aktivitesi ( TFCE-FWE  = 0,011) ile ilişkilendirildi. Buna karşılık, suç/gerilim tercihi (amigdala:  TFCE-FWE  ≤ 0,010, NAcc:  TFCE-FWE = 0,036) ve belgesel tercihi, azalan amigdala ( TFCE-FWE  = 0,012) ve NAcc aktivitesi ( TFCE-FWE = 0,015)  ile ilişkilendirildi  .

Çalışma, katılımcıların tür tercihleri ​​ile olumsuz duygusal uyaranlara karşı beyin tepkileri arasında ilişkiler olduğunu ortaya koydu. İlginç bir şekilde, benzer duygu profillerine (aksiyon, suç/gerilim) sahip türlere yönelik tercihler, zıt yönlü sinirsel aktivite ile ilişkilendirildi. Beyin tepkisi ile farklı filmle ilgili tatminlere duyarlılık arasındaki olası bağlantılar tartışıldı

Leonhardt
Kaynak: Martin Luther Üniversitesi

 

Film Tercihleriniz Beyninizin Duyguları Hakkında Neleri Ortaya Çıkarıyor?
Film Tercihleriniz Beyninizin Duyguları Hakkında Neleri Ortaya Çıkarıyor?

About The Author

Bir yanıt yazın