Sigara İçenlerin Parkinson Hastalığına Yakalanma İhtimali Gerçekten Daha Mı Düşük?

Araştırmalar, sigara içmenin, içerdiği sağlık risklerine rağmen, Parkinson hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu göstermiştir. 

Sigara İçenlerin Parkinson Hastalığına Yakalanma İhtimali Gerçekten Daha Mı Düşük?

Özet: Sigara içenlerin deneyimlediği seviyelere benzer düşük karbon monoksit dozları, Parkinson hastalığı modellerinde nörodejenerasyona karşı koruma sağlayabilir.

Araştırmacılar, karbon monoksitin Parkinson’la ilişkili alfa-sinüklein proteininin birikimini azalttığını ve oksidatif stresi sınırlayan yolları aktive ettiğini keşfettiler.

Bu bulgular, düşük doz karbon monoksitin tetiklediği moleküler mekanizmaların Parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlatabileceğini düşündürmektedir.

Bu terapiyi Parkinson hastalarında test etmek için bir klinik çalışma planlanmaktadır.

Önemli Bilgiler:

  • Düşük dozda karbon monoksit kemirgenleri Parkinson benzeri nörodejenerasyondan korudu.
  • Alfa-sinüklein birikimini azalttı ve stres azaltıcı yolları aktive etti.
  • Parkinson hastalarında düşük doz karbon monoksit ile ilgili klinik çalışma planlanıyor.

Kaynak: Harvard

Paradoksal olarak, önceki araştırmalar, sigara içmenin, içerdiği sağlık risklerine rağmen, Parkinson hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu göstermiştir. Ancak şimdiye kadar bunun nasıl olduğu açık değildi.

Laboratuvar modellerinde yapılan yeni bir araştırma, sigara içenlerin maruz kaldığı dozla karşılaştırılabilecek düşük dozda karbon monoksitin, nörodejenerasyona karşı koruma sağladığını ve beyinde Parkinson hastalığıyla ilişkili önemli bir proteinin birikmesini önlediğini gösteriyor.

Bulgular , Massachusetts Genel Hastanesi araştırmacıları tarafından npj Parkinson’s Disease dergisinde yayımlandı  .

Ekip ayrıca hem oksijenaz-1’in sigara içen kişilerin beyin omurilik sıvısında sigara içmeyenlere göre daha yüksek olduğunu buldu. Kaynak: Neuroscience News

    –Massachusetts Genel Hastanesi’nde görevli doktor ve Harvard Tıp Fakültesi’nde nöroloji doçenti olan kıdemli yazar Stephen Gomperts, “Sigara içmenin Parkinson hastalığı riskini sürekli olarak azalttığı bilindiğinden, sigara dumanındaki faktörlerin nöroproteksiyon sağlayıp sağlamadığını merak ettik” dedi.

Karbon monoksiti kısmen strese yanıt olarak endojen olarak üretildiği ve düşük seviyelerde koruyucu özelliklere sahip olduğu gösterildiği için düşündük.

Ayrıca, endojen karbon monoksit üreten stres kaynaklı bir enzim olan hem oksijenaz-1’in aşırı ekspresyonunun, Parkinson’un bir hayvan modelinde dopaminerjik nöronları nörotoksisiteden koruduğu bulundu.

Ayrıca sigara dumanının önemli bir bileşeni olan nikotinin, yakın zamanda bildirilen bir klinik çalışmada hastalığın ilerlemesini yavaşlatmada etkisiz olduğu bulundu.

Bu bulgular Gomperts ve meslektaşlarını, Parkinson hastalığının kemirgen modellerinde düşük dozda karbon monoksitin etkilerini test etmeye yöneltti.

Hillhurst Biopharmaceuticals tarafından sağlanan oral bir ilaç ürünü formunda düşük dozda karbon monoksit (sigara içen kişilerin maruz kaldığına benzer) uyguladılar ve bunun kemirgenleri hastalığın dopaminerjik nöronların kaybı ve nöronlarda Parkinson’la ilişkili protein alfa-sinüklein birikimi gibi belirgin özelliklerine karşı koruduğunu buldular. Mekanik olarak, düşük doz karbon monoksit oksidatif stresi sınırlayan ve alfa-sinükleini parçalayan sinyal yollarını aktive etti.

Ekip ayrıca hem oksijenaz-1’in sigara içen kişilerin beyin omurilik sıvısında sigara içmeyenlere göre daha yüksek olduğunu buldu. Ve Parkinson hastalarından alınan beyin dokusu örneklerinde, hem oksijenaz-1 seviyeleri alfa-sinüklein patolojisinden arınmış nöronlarda daha yüksekti.

Gomperts, “Bu bulgular, düşük doz karbon monoksit tarafından aktive edilen moleküler yolların Parkinson hastalığının başlangıcını yavaşlatabileceğini ve patolojiyi sınırlayabileceğini gösteriyor. Bunlar, düşük doz karbon monoksit ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için değiştirdiği yollar hakkında daha fazla araştırma yapılmasını destekliyor.

Hem sağlıklı kişilerde hem de çeşitli klinik rahatsızlıkları olan kişilerde yapılan ve burada incelenen düşük dozlarda karbon monoksitin güvenliğini gösteren birden fazla Faz 1 ve Faz 2 klinik çalışmaya dayanarak, Parkinson hastalığı olan hastalarda düşük dozda, oral yoldan uygulanan karbon monoksitin klinik bir denemesi planlanmaktadır.”

 

Bu Parkinson hastalığı araştırma haberi hakkında

Sigara İçenlerin Parkinson Hastalığına Yakalanma İhtimali Gerçekten Daha Mı Düşük?



 

 

About The Author

Bir yanıt yazın