Milyonlarca ABD'li yetişkin evde yanlış tansiyon ölçümü yapıyor olabilir

Milyonlarca ABD'li yetişkin evde yanlış tansiyon ölçümü yapıyor olabilir

Milyonlarca yetişkin evde yanlış tansiyon ölçümü yapıyor olabilir

Uzmanlar evde yanlış tansiyon ölçümü alıyor olabileceği konusunda uyarıyor

Sağlıkları için doğru şeyi yapma çabası içindeki milyonlarca yetişkin, doğru şekilde takılmamış ev kitlerinden dolayı aslında düşük kan basıncı ölçümleri alıyor olabilir. Bu, potansiyel olarak yetişkinlerin yaklaşık %7’si için ciddi sonuçlar doğurabilir.

   -Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’ndaki araştırmacılar, kan basıncını evde basit ve kolay bir şekilde ölçmeyi amaçlayan bu reçetesiz satılan cihazlarla ilgili bir uyarıda bulundu.

-Ve asıl mesele, bu kullanışlı ve güvenilir cihazları kullanan kişinin koluna uyacak manşetin boyutudur.

Bloomberg Okulu Epidemiyoloji Bölümü profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Kunihiro Matsushita: “Milyonlarca yetişkinin etkilenmiş olması, bunun küçük bir sorun olmadığını gösteriyor; ve muhtemelen en kolay çözüm, perakendecilerin ekstra bir maliyet olmaksızın daha geniş bir manşet boyutu yelpazesi sunmasıdır” .

Bu kan basıncı takip etme biçimi, milyonlarca kişi için sağlıklarını izlemenin en kolay ve en ucuz yoludur. Ancak, çeşitli boyutlar sunmayan, kötü oturan manşetler, kötü oturan cihazların gerektiği gibi çalışmayacağı anlamına gelir. Ve cihazı kullanan kişi, genellikle testin bu kısmının ne kadar önemli olduğunun farkında değildir.

    -Araştırmacılar yetişkinlerin yaklaşık %6,7’sinin -veya 17,3 milyon kişinin- manşet boyutu söz konusu olduğunda endüstri ‘standartına’ uymayan kollara sahip olduğunu buldu.

16,5 milyon kişi için manşetler çok küçüktü – bu da bu ev aletlerini kullanan yetişkinleri orantısız bir şekilde etkiledi.

Dr. Kunihiro Matsushita, “Bu eşitsizlik özellikle endişe verici. Yetişkinlerde hipertansiyon görülme sıklığı diğer gruplara göre önemli ölçüde daha yüksek..”

-Kan basıncı değerlerini doğru bir şekilde ölçmek için kolun pozisyonu ve ölçüm sırasında konuşmaktan kaçınmak gibi pek çok faktör olmasına rağmen, manşet boyutu evde test yaparken anahtar faktör olarak sıklıkla ele alınmaz.

Çalışmada ekip, Ocak 2024’te Amazon üzerinden satılan 16 popüler cihaza odaklandı.

Bunlardan on tanesinde manşetler vardı ve bunlar, ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketleri’nden (NHANES) 13.826 ABD’li yetişkinin kol çevresi boyutlarıyla karşılaştırıldı.

Bu 10’dan dokuzu, çevresi 8,6-16,5 inç (22-42 cm) arasında değişen kollara uyabiliyordu. Diğer bir cihaz, çevresi 8,6 ila 15,7 inç (22 ila 40 cm) arasında olan kollarla çalışıyordu. NHANES verileri, 2023 nüfus sayımı sonuçlarına göre yetişkinlerin %6,7’sinin kol çevrelerinin bu aralıkların dışında olduğunu ortaya koydu.

Bazı cihazlar ek ücret karşılığında ayarlanabilir manşetler sunarken, araştırmacılar sağlık hizmeti sağlayıcılarını hastaların evde en doğru sonuçları elde edebilmeleri için başlangıçta doğru uyumu sağlayan makineleri bulmalarına yardımcı olmak için daha fazla şey yapmaya çağırdı. Ayrıca üreticilerden ek ücret ödemeden tek beden herkese uyan bir model yerine daha geniş bir manşet boyutu yelpazesi sunmalarını istediler.

Dr. Matsushita, “Tüketiciler tıpkı ihtiyaç duydukları beden ölçülerinde kıyafet satın alabildikleri gibi, ihtiyaç duydukları tansiyon manşeti beden ölçülerinde de kıyafet satın alabilmeliler” dedi.

Çalışma Hypertension dergisinde yayımlandı .

Kaynak: Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu, EurekAlert aracılığıyla !

Milyonlarca ABD'li yetişkin evde yanlış tansiyon ölçümü yapıyor olabilir
Milyonlarca ABD’li yetişkin evde yanlış tansiyon ölçümü yapıyor olabilir

About The Author

Bir yanıt yazın