11 spor tüyosu arkasındaki gerçek

11 spor tüyosu arkasındaki gerçek

Elit sporlarla dolu bir yazın ardından uzmanlar, en iyi sporcuların oyunlarını geliştirmek için kullandıkları numaraların ardındaki bilimi ve bunlara bir şans vermeye değer olup olmadığını açıklıyor

Futbol çorabı kesimi

Euro 2024 sırasında herkesin dilindeki sorulardan biri, Jude Bellingham, Kyle Walker ve Bukayo Saka’nın çoraplarının arkasını neden deldikleriydi.

    -Premier Lig oyuncularıyla çalışan The Football Physio’dan Chris Hattersley, bunun nedeninin üst düzey futbolculara her maç için yeni bir çift çorap verilmesi olduğunu söylüyor.

Bu çoraplar genellikle çok sıkı oluyor ve artan kan akışı nedeniyle maç sırasında daha da sıkı hissedilebiliyor: “Kramp veya uyuşmaya yol açabilir ve delikler biraz baskıyı hafifletebilir.”

Deliklerin konumu oyuncunun tercihine bağlıdır.

    –Hattersley, “Bazıları arkada üç büyük delik keser, diğerleri ise bir sürü küçük delik keser,” diyor.

Ancak ortalama bir futbolcu için bunun gerçekten gerekli olmadığını öne sürüyor: Her maçta yeni bir çift çorap giymezler, bu yüzden doğal olarak giyildikçe daha da gevşeyeceklerdir.

   –Hattersley, profesyonel olmayanların profesyonellerden öğrenebilecekleri bir ders daha olduğunu söylüyor, o da asla tam bir futbol çorabı giymemek: “Oyuncular ayak kısmını kesip altına kaymayı önleyici bir çorap giyiyor, sonra kaval kemiği koruyucularını yerinde tutmak için sadece baldır bölümünü kullanıyorlar.”

Bu, futbol çoraplarının botlarda toplanıp su toplamasına engel oluyor. “Bununla bariz bir performans avantajı elde ediliyor.”

Masa tenisi el silme bezi

Olimpiyat masa tenisi tutkunları, bu yaz puanlar arasında oyuncuların ellerini ağın yakınındaki masaya (topun düşme ihtimalinin düşük olduğu yere) sildiklerini görmüş olabilirler.

   –Team GB masa tenisi performans direktörü Gavin Evans, “Dünyanın en hızlı oyunlarından biri. Bir sporcu için, bir maçtaki ortalama kalp atış hızı yaklaşık 155 bpm’dir.”

Oyuncunun avuç içleri de dahil olmak üzere her şey oldukça terli hale gelir. Ellerini silmezlerse sopaları kayar. Ancak oyuncuların sadece altı puanda bir havluyla kurulamalarına izin verilir. Ellerini kıyafetlerine silmek işe yaramaz çünkü onlar da genellikle terlidir.

   –Evans, “Kuru kalan tek şey masadır,” diyor.

Peki silmek, profesyonel olmayan birinin oyununu geliştirmesine yardımcı olur mu? “Bence yardımcı olur. Eğlence düzeyinde bile, çoğu masa tenisi oyuncusu çok ısınır.”

Ağırlık kaldırma destek kemeri

Olimpiyat haltercilerinin neden bu devasa kemerleri taktığını hiç merak ettiniz mi?

    –GB haltercisi Jenny Tong, “Genellikle daha ağır kaldırışlar için saklanırlar ve ağırlıklı olarak sırt desteği için kullanılırlar,” diyor.

  V-Tong, “Nefes aldığımızda kendimizi destekleriz [gövdeyi genişleten bir teknik] ve kemer, karın duvarı genişledikçe çekirdek kaslara destek olacak bir şey verir. Gövde ve çekirdek boyunca daha fazla gerginlik yaratır, bu da daha dengeli olmanızı sağlar.”

Olimpiyat haltercileri için kemer olmazsa olmazdır, ancak kaldırdıkları ağırlık miktarına bağlı olarak normal spor salonuna gidenler için de faydalı olabilirler.

   –Tong, “Ağırlık kaldırmanın amacı güçlenmektir. Kemere bağımlı kalmak istemezsiniz, çünkü çekirdek içi kaslarınıza gelişme fırsatı vermezsiniz,” diyor.

Yalnızca kaldırabileceğiniz maksimum ağırlığın %85’inden fazlasında çalıştığınızda bir kemer kullanmanızı öneriyor.

Tenis öncesi servis ritüeli

İster Wimbledon’da ister Olimpiyatlarda olsun, en iyi tenis oyuncuları servis atmadan önce her zaman topu incelerler – ama ne ararlar?

   –Paris Paralimpik Oyunları’nda yarışan ABD Takımı’nda profesyonel tekerlekli sandalye tenisi oyuncusu olan Casey Ratzlaff, “Renk ve tüylenme” diyor.

   -Casey Ratzlaff,”Daha parlak ve daha az tüylü bir top seçerim. Havada biraz daha hızlı hareket eder ve zıplarken biraz daha keskin olur, çünkü biraz daha yenidir.”

Tenis topları kullanıldıkça basıncını kaybeder ve daha az elastik hale gelir.

Açıkçası biz normaller her birkaç servis oyununda yeni topların avantajını elde edemiyoruz, ancak Rafael Nadal’a benzer şekilde topu birkaç kez incelemek ve sektirmek amatörler için de faydalı olabilir.

   –Ratzlaff, “Bu size bir sonraki puan için ne yapmak istediğinizi anlamak için birkaç nefes alma fırsatı verir,” diyor. “Bu, her seviyedeki oyuncunun faydalanabileceği bir şey.”

Dalgıç şammisi

Olimpiyat dalgıçları için olmazsa olmaz bir aksesuar, shammy adı verilen küçük bir havludur.

2021 Tokyo Olimpiyatları’nda GB Takımını temsil eden Eden Cheng, “Karmaşık dalışlar yaparken şeklimizden çıkmamak için vücudumuzdaki suyu silmek için kullanırız,” diyor

Eden Cheng, “Çift takla atmaya çalışmadan önce shammy kullanmasaydım, kaval kemiklerimi kavradığımda hala su olabilirdi ve elim kayabilirdi.”

Ciltten fazla suyu çıkarmak sporcuların dalışlar arasında sıcak kalmasına da yardımcı olur.

    –Cheng, “Yarışırken üşüdüğümde, vücudum beynimi kandırarak fazladan gergin olduğumu düşünmemi sağlıyor ve titremeye başlıyorum” diyor.

Eğer sadece bir dalış tahtasına tek tük çıkıyorsanız, bir shammy almak biraz abartılı olabilir, ancak Cheng bunu denememek için hiçbir neden olmadığını söylüyor.

   -Eden Cheng, “Bir shammy’nin ortalama bir insana çok fayda sağlayacağını düşünmüyorum, ancak kendinizi bir profesyonel gibi hissetmek istiyorsanız, deneyin.”

takım elbiseli adam şehirde buz yeleğiyle bisiklet sürüyor
Üst düzey bisikletçiler performanslarını artırmak için buz yelekleri giyerler, ancak elit olmayan bisikletçiler su şişelerini bunun yerine dondurucuya koyarlarsa daha iyi olur

Bisiklet soğutma yeleği

Tour de France ve Olimpiyatlar gibi sıcak yaz yarışlarında bisikletçiler serin kalmanın yollarını bulmak zorundadır. Bir teknik, yarıştan önce ve sonra buz yeleği giymektir.

    –Eski bir profesyonel yol yarışçısı ve koçluk şirketi Thighs Club’ın kurucusu olan Alex Dowsett: “Vücut sıcaklığındaki her bir derecelik artış için, bir performans kaybı yüzdesi vardır.”

Aşırı ısınma ayrıca karar vermeyi, bilişsel işlevi ve ruh halini etkileyebilir.

Ancak elit olmayan bisikletçiler için buz yelekleri gerekli değildir. Bunun yerine, Dowsett su şişelerinizi dondurucuya koymanızı önerir. Ve eğer işler gerçekten ısınırsa, üzerinize su dökmeyi deneyin – “ıslak bir yüzeye hava akışı, ısıyı vücuttan uzaklaştırmada gerçekten iyidir.”

 

Jimnastik bandı

    –British Gymnastics’in güç, kondisyon ve rehabilitasyon uygulayıcısı Ruddy Farquharson: “Jimnastikçiler iki tür bant kullanır,  Birincisi, kinezyoloji bandı , bir dizi hareket imkanı sağlar.”

Kaslardaki reseptörleri uyarır, bu da beyne herhangi bir hareket sırasında eklemlerinin pozisyonu hakkında geri bildirim verir.

Farquharson, “Diğeri ise yüksek kuvvet inişleri sırasında ayak bileklerini veya bilekleri korumaya yardımcı olan sert banttır.”

Jimnastikçilerin, zıplama ve takla atma sırasında darbeyle başa çıkmak için ayak bileklerini bantlamaları yaygındır.

   –Farquharson, “Eklemlerin yaralanmaya neden olabilecek bir pozisyona zorlanmasını önler,” diyor.

Ancak bantlama sadece profesyoneller için değildir. Hangi sporu yaparsanız yapın, bantlama yaralanmayı önlemeye yardımcı olabilir. Ancak sadece yapıştırıp en iyisini ummayın.

   –Farquharson, “tıbbi tavsiye almanız ve doğru bantlama türünü aldığınızdan emin olmanız” gerektiğini söylüyor.

Koşu kolu

Bu yılki Olimpiyatlarda, ABD’li sprinterler Kaylyn Brown ve Brittany Brown, ekipmanlarının bir parçası olarak kol kılıfları giydiler.

Nedeni mi?

    –British Athletics dayanıklılık koçu Chris Jones, “Aerodinamik için, ancak bunlar en çok dayanıklılık koşucuları tarafından serin kalmak ve vücut ısılarını düzenlemek için kullanılıyor..”

Chris Jones: “Aşırı sıcakta, kol kılıfı nemi vücuttan uzaklaştırarak soğutma sürecine yardımcı olabilir. Ve eğer hava soğuksa, uzuvlarınızın soğumasını istemezsiniz. Kol kılıfları bunun için gerçekten iyidir.”

   –Jones, ortalama bir koşucu için maraton ve yarı maraton gibi uzun koşularda sıcak kalmak için en kullanışlı olduklarını söylüyor: “Örneğin, soğuk bir nisan sabahında Londra maratonuna katılıyorsanız, bunlarla başlayıp vücut ısındıkça çıkarabilirsiniz.”

Yüzme tokadı

Bu yılki Olimpiyatların konuşulan konularından biri de yüzücülerin yarıştan önce sırtlarına vurmalarıydı.

    –Londra 2012 ve Rio 2016’da yarışan altı kez Takım GB Paralimpik madalyası sahibi Oliver Hynd, bu tür rutinlerin adrenalini artırmaya yardımcı olduğunu ve vücudunuzun havuza girmek üzere olduğunuzu bilmesini sağladığını söylüyor: “Kendinizi biraz uyandırmaya çalışıyor. Uzun mesafe yüzücülerinden çok sprinterlerin bunu yaptığını görmeniz daha olası.”

   –Hynd, bunun normal yüzücüler için çok faydalı olmayacağını ancak “antrenman seansınıza hazırlanmanıza yardımcı oluyorsa, herhangi bir zararı olmayacağını” söylüyor.

Kriket topu sürtünmesi

Hızlı atıcıların gömleklerinde veya pantolonlarında deri kriket topunu parlattıklarını ve bunun da tertemiz beyazlarında kırmızı bir leke bıraktığını görmek yaygındır.

    –İngiltere ve Galler Kriket Kurulu’nun erkekler elit tempo bowling koçu Neil Killeen, bunun tamamen topu iyi durumda tutmakla ilgili olduğunu ve bunun atıcının gitmesini istediği yöne doğru savurmasına yardımcı olacağını söylüyor.

   –Killeen, “Havanın topun üzerinden daha temiz bir şekilde akmasına yardımcı olur, Topun her iki tarafını da olabildiğince uzun süre olabildiğince pürüzsüz tutmaya çalışın, bu ona daha fazla ve daha uzun süre sallanma şansı verecektir. Bir taraf diğerinden daha hızlı bozulursa, yalnızca daha pürüzsüz tarafın bozulmamış kalmasına odaklanın.”

Profesyonel takımların genellikle bir “top yöneticisi” (topu parlatmaktan sorumlu bir takım üyesi) vardır, ancak bu hem spin hem de hızlı amatör bowling oyuncularının yapması gereken bir şeydir. Killeen, “Bir bowling oyuncusu olarak, bir topu sallayabilmek ve yönetebilmek gerçekten önemlidir” diyor.

11 spor tüyosu arkasındaki gerçek
11 spor tüyosu arkasındaki gerçek

About The Author

Bir yanıt yazın