Telegram kötüye kullanılan hizmetleri kaldıracak veya devre dışı bırakacak 

Telegram kötüye kullanılan hizmetleri kaldıracak veya devre dışı bırakacak 

Telegram’ın patronu Pavel Durov, içerik denetimine yönelik yeni bir yaklaşım duyurdu ve yasadışı faaliyetler için kötüye kullanılan bazı özellikleri kaldıracağını duyurdu.

Telegram ‘yakındaki kişiler’ özelliğini kaldıracak ve moderasyonu iyileştirecek

Pavel Durov, botlar ve dolandırıcılarla ilgili sorunlar yaşayan özelliğin değiştirileceğini söylüyor

Telegram’ın CEO’su Pavel Durov, mesajlaşma uygulamasının platformdaki denetimi iyileştireceğini ve yasa dışı faaliyetler için kullanılan bazı özellikleri kaldıracağını duyurdu.

Uygulamanın kurucusu, geçen ay Fransız yetkililer tarafından tutuklanmasını “yanlış yönlendirilmiş” olarak adlandırdıktan sonra Cuma saatlerinde değişiklikleri açıkladı. Durov o zamandan beri uygulamada suç faaliyetine izin verdiği iddiasıyla suçlanıyor .

 Mesajlaşma uygulamasının “Telegram’daki moderasyonu eleştiri alanından övgü alanına dönüştürmeye kararlı” olduğunu söyledi.

Durov’un duyurduğu değişiklikler arasında, “botlar ve dolandırıcılarla ilgili sorunları” olduğunu söylediği uygulamanın “yakındaki kişiler” özelliğinin kaldırılması ve bunun yerine meşru işletmeleri öne çıkaran “yakındaki işletmeler” özelliğinin getirilmesi; ayrıca Durov’un “anonim aktörler tarafından kötüye kullanıldığını” söylediği uygulamanın blog aracı Telegraph’taki medya yüklemelerinin devre dışı bırakılması yer alıyor.

Teknoloji haber sitesi The Verge ayrıca Telegram’ın SSS sayfasında özel sohbetlerin korunduğuna dair referansları kaldırdığını ve bunları denetleme taleplerinin işleme alınmayacağını bildirdi.

Bir sözcü siteye uygulamanın kaynak kodunun değişmediğini ancak kullanıcıların yeni bir sohbeti denetmenlere bildirebileceğini söyledi.

Durov, Telegram’ın yaklaşık 1 milyar kullanıcısının bir azınlık tarafından hayal kırıklığına uğratıldığını da sözlerine ekledi.

Rusya doğumlu ve aynı zamanda Fransız vatandaşı olan 39 yaşındaki kişi, uygulamayla ilişkili çocuk cinsel istismarı görüntüleri, uyuşturucu kaçakçılığı ve dolandırıcılık işlemleriyle ilgili suçlara ilişkin soruşturma kapsamında Ağustos ayında Fransa’da gözaltına alınmıştı.

“Telegram kullanıcılarının %99,999’unun suçla hiçbir ilgisi yokken, yasadışı faaliyetlere karışan %0,001’lik kesim tüm platform için kötü bir imaj oluşturuyor ve neredeyse bir milyar kullanıcımızın çıkarlarını riske atıyor” dedi.

Durov, Telegram’ın 10 milyon ücretli aboneye ulaştığını da sözlerine ekledi.

Durov, geçen ay gözaltına alınmasından bu yana ilk kamu yorumlarını yapmak için Telegram kanalını kullandıktan sonra X’te bu paylaşımı yaptı. Tutuklanmasını “yanlış yönlendirilmiş” olarak nitelendirdi ve uygulamanın “anarşik bir cennet” olduğu yönündeki her türlü iddiayı reddetti.

Durov, uygulamayla ilgili soruşturmanın şaşırtıcı olduğunu, zira Fransız yetkililerin kendisinin kurulmasına yardımcı olduğu bir “acil yardım hattına” erişimlerinin olduğunu ve Telegram’ın AB temsilcisiyle her an iletişime geçebileceklerini söyledi.

Bir ülke bir internet hizmetinden memnun değilse, yerleşik uygulama hizmetin kendisine karşı yasal işlem başlatmaktır,” diye yazdı. “Akıllı telefon öncesi dönemden kalma yasaları kullanarak bir CEO’yu yönettiği platformda üçüncü taraflarca işlenen suçlarla suçlamak yanlış bir yaklaşımdır.”

Şunları ekledi: “Ancak bazı medyalarda Telegram’ın bir tür anarşik cennet olduğu iddiaları kesinlikle doğru değil. Her gün milyonlarca zararlı gönderi ve kanalı kaldırıyoruz.”

9 milyar dolar serveti olan Durov, dava görülmeden önce 5 milyon avro kefaletle hapiste tutulmaktan kurtuldu. Haftada iki kez bir polis karakoluna rapor vermesi ve Fransa’da kalması şartıyla serbest bırakıldı .

Cuma günü Moskova yetkilileri, Durov’un tutuklanmasının ardından Rusya’nın diplomatik yardım tekliflerini reddettiğine dair önceki haberleri doğruladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Paris’teki Rus diplomatların Durov’un gözaltına alınmasıyla ilgili olarak “gerekli tüm adımları” attığını, ancak Durov’un diplomatik yardım tekliflerini reddettiğini söyledi.

    –Zaharova, RTVI haber ajansına yaptığı açıklamada, “Durov’un bu konuda hangi tarafı önceliklendirdiği konusundaki kararları hakkında herhangi bir sorunuz varsa lütfen avukatlarıyla iletişime geçin” dedi.

Durov’un ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri ve Saint Kitts ve Nevis vatandaşlığı da bulunuyor.

Tutuklanması, Rusya ile Fransa arasındaki gerginliği tırmandırırken, Moskova’daki bazı milletvekilleri, Paris’in Telegram kurucusuna, uygulamanın şifreleme anahtarlarını Batılı istihbarat örgütlerine vermesi için baskı yapmaya çalıştığını iddia etti.

    –Vladimir Putin, Fransa’nın Durov’a karşı eylemlerine şaşırdığını ifade ederek, bunları “doğası gereği seçici” olarak nitelendirdi. Durov’un tutuklanmasından bu yana ilk kez yaptığı açıklamalarda, Rus cumhurbaşkanı Telegram kurucusuyla yalnızca bir kez, “yıllar önce” görüştüğünü ve iletişimlerini sürdürmediklerini söyledi.

Mesajlaşma servisi Telegram’ın patronu Pavel Durov, uygulamasının dolandırıcılar, botlar ve suçlular tarafından kötüye kullanıldığını söylediği bazı özellikleri kaldıracağını veya devre dışı bırakacağını duyurdu.

    -Durov , Telegram’ın içerik denetimine yönelik yeni bir yaklaşım benimseyeceğini ve yasadışı faaliyetler için kötüye kullanılan bazı özellikleri kaldıracağını söylüyor. Bu hareket, Durov’un Fransa’da tutuklanmasından yaklaşık iki hafta sonra geldi.

   –Durov , platformun platformda “yasadışı faaliyetlere karışan %0,001” ile mücadele ettiğini söylüyor.

O şöyle diyor;

Telegram 10 milyon ücretli aboneye ulaştı. 10 milyon kişi artık Telegram Premium’un tadını çıkarıyor!

Bugün, birkaç eski özelliği kullanımdan kaldırırken yeni özellikleri kullanıma sunuyoruz.

Telegram kullanıcılarının %0,1’den azı tarafından kullanılan, ancak botlar ve dolandırıcılarla ilgili sorunlar yaşayan Yakındaki Kişiler özelliğini kaldırdık.

Onun yerine, meşru, doğrulanmış işletmeleri sergileyen “Yakınlardaki İşletmeler”i başlatacağız. Bu işletmeler ürün kataloglarını görüntüleyebilecek ve ödemeleri sorunsuz bir şekilde kabul edebilecek.

Ayrıca, anonim aktörler tarafından kötüye kullanıldığı görülen bağımsız blog aracımız Telegraph’a yeni medya yüklemelerini de devre dışı bıraktık.

Telegram kullanıcılarının %99,999’unun suçla hiçbir ilgisi yokken, yasadışı faaliyetlere karışan %0,001’lik kısım tüm platform için kötü bir imaj oluşturuyor ve bir milyara yakın kullanıcımızın çıkarlarını riske atıyor.

İşte bu nedenle bu yıl Telegram’daki moderasyonu eleştiri alanından övgü alanına dönüştürmeye kararlıyız.

Durov, geçen hafta mesajlaşma uygulamasında suç faaliyetlerine izin verdiği iddiasıyla Fransız yargısı tarafından yargılanmış ancak 5 milyon avro kefaletle hapis cezasından kurtulmuştu.

Durov’a yöneltilen suçlamalar arasında çocuklara ait cinsel içerikli fotoğrafların yayılmasına ortak olmak ve mesajlaşma uygulamasında iddia edilen diğer ihlaller yer alıyor.

Telegram kötüye kullanılan hizmetleri kaldıracak veya devre dışı bırakacak 
Telegram kötüye kullanılan hizmetleri kaldıracak veya devre dışı bırakacak

About The Author

Bir yanıt yazın