hem hidrojen hem de pil gücüyle çalışabilen bir tren vagonu filosu

hem hidrojen hem de pil gücüyle çalışabilen bir tren vagonu filosu

Bu yıl tamamen hidrojenle çalışan treniyle Guinness Dünya Rekoru kıran şirket, yeni bir dünya ilkini duyurdu.

Stadler Rail, şube demir yolu hizmetleri için hem hidrojen hem de pil gücüyle çalışabilen bir tren vagonu filosu geliştirdi.

Hem hidrojen hem de pil gücüyle çalışabilen bir tren vagonu filosu

1996’dan beri Avrupa’nın en ikonik trenlerinden biri demiryollarında seyahat ediyor: Stadler RS1 Railbus.

-Köprü tasarımını anımsatan, trapez biçimli pencere panelleriyle tamamlanan bir tasarıma sahip olan RS1, Almanya ve Çekya’da yaygın olarak kullanılan ilk yeni nesil dizel trenlerden biriydi.

-Trenler, yassı dizel ya da kolza tohumu yağından yapılan biyodizel ile çalışabiliyor ve hizmette yaklaşık 500 tanesi bulunuyor.

Ancak ne kadar popüler olsalar da, bazı trenler kullanım ömürlerinin sonuna geliyor.

Bu nedenle, üreticileri Stalder Rail Germany, elektrik veya hidrojen gücüyle veya her ikisinin bir kombinasyonuyla çalışabilen sıfır CO2 üreten bir tren olan RS Zero’nun piyasaya sürüldüğünü duyurdu.

-Dünyada bir ilk olan bu duyurunun Stadler’den gelmesi mantıklı, zira şirket, Flirt H2 treninin 46 saat boyunca tek bir hidrojen deposuyla 2.803 km (1741,7 mil) yol kat ederek dünya rekoru kırdığını duyurmuştu .

-Nispeten hafif tasarımı sayesinde RS Zero, özellikle yan hatlar işleten demir yolu operatörlerine yöneliktir – daha büyük ana ray hatlarıyla bağlantı kuran daha küçük besleme hatları.

Almanya’daki demir yolu hatlarının %38’i elektriksiz kaldığı için, yeni vagonlar ülkenin demir yolu ulaşım sistemine hoş bir sıfır emisyonlu ekleme olmalıdır. Ve, yan hattın bir kısmı havai kablolar aracılığıyla elektriklendirildiğinde, aküyle çalışan vagonlar bunları güç kaynağı olarak kullanmak üzere geçiş yapabilir.

Çift yakıt, çift araba

 

Stadler tarafından yeni duyurulan prototip araç, tek araçlı bir hidrojen modeli, ancak çift araçlı konfigürasyonlar da mevcut.

Railcolor News’e göre , hidrojenle çalışan tek bir araç 700 km (435 mil) yol kat edebilirken, çift araçlı kurulum bunu 1.000 km (621 mil) yapacak.

Pil modellerinin menzili çok daha kısa; tek araçlı bir araç tek bir şarjla 80-100 km (50-62 mil) giderken, çift araçlı bir konfigürasyon 90-180 km (56-112 mil) arasında yol kat ediyor.

Her iki konfigürasyon da araçların azami hızını 120 km/sa (75 mil/sa) çıkarabiliyor.

Bu nedenle ikili seçenek , demir yolu operatörlerinin rotalarının uzunluğuna ve en rahat oldukları yakıt türüne en uygun aracı seçmelerine olanak tanır.

-Ayrıca, dünyanın ilk hidrojenle çalışan demir yolu şirketinin tamamen pil-elektrikli modellere geçtiğini duyurmasıyla , RS Zero’da iki seçeneğin sunulması da akıllıca bir iş hamlesi gibi görünüyor.

Stadler’ın yönetici başkan yardımcısı Ansgar Brockmeyer: “Amacımız, ikincil rotalarda emisyonsuz operasyona olanak tanıyan özellikle hafif bir araç geliştirmekti. RS Zero ile müşterilerimize verimliliği maksimum konforla birleştiren ve tüm yolcular için mümkün olan en iyi erişilebilirliği sağlayan bir tren sunuyoruz.”

Erişilebilirlikten bahsetmişken, tren vagonlarının alçak bir giriş yüksekliği ve basamaksız alçak bir taban alanı var, bu da onları hareket kabiliyeti sorunları olan kişiler için erişilebilir kılıyor. Stadler, trenlerin ayrıca bisikletler ve diğer hacimli seyahat ekipmanları için çok amaçlı bir alana sahip olacağını söylüyor, bu da ihtiyaç halinde daha fazla bisiklet için yer açmak üzere koltukların katlanmasına izin veren şirketin benzersiz esnek oturma sistemini akla getiriyor.

Stadler, eko-etik anlayışına uygun olarak iç mekan döşemesinin %98’inin yenilenebilir kaynaklardan geldiğini, yan duvarların da PET şişeler gibi geri dönüştürülmüş malzemelerden yapıldığını ve iklim kontrol sisteminin çevre dostu bir soğutucu kullandığını söylüyor.

Hidrojenle çalışan prototip, bu ayın sonlarında Berlin’de düzenlenecek InnoTrans 2024 fuarında sergilenecek .

Kaynak: Stadler

hem hidrojen hem de pil gücüyle çalışabilen bir tren vagonu filosu
hem hidrojen hem de pil gücüyle çalışabilen bir tren vagonu filosu

About The Author

Bir yanıt yazın