kilo verme ilaçlarının 'yaşlanma sürecini yavaşlattığı

kilo verme ilaçlarının 'yaşlanma sürecini yavaşlattığı

Bilim insanları, kilo verme ilaçlarının ‘yaşlanma sürecini yavaşlattığını’ öne sürüyor

Kilo verme ilaçları, yaşlanma sürecini yavaşlatarak ve insanların daha uzun ve daha sağlıklı yaşamalarını sağlayarak sağlık hizmetlerinde devrim yaratmaya hazır.

Ozempic ve Wegovy’de bulunan Semaglutide’in ‘geniş kapsamlı faydaları’ var; insanların her türlü nedenden ölme oranı daha düşük.

Londra’daki Avrupa Kardiyoloji Derneği Konferansı’nda sunulan çalışmaların ardından önde gelen bilim insanlarının verdiği çarpıcı mesaj: “Kilo verme ilaçları, yaşlanma sürecini yavaşlatarak ve insanların daha uzun ve daha sağlıklı yaşamalarını sağlayarak sağlık hizmetlerinde devrim yaratmaya hazır.”

Yapılan araştırmalar , Wegovy ve Ozempic marka adlarıyla da bilinen semaglutidin, obez veya fazla kilolu olup kalp damar hastalığı olan kişilerde ölüm riskini azalttığını ortaya koydu .

Ancak yeni çalışmalar, Ozempic’in başlangıçta ilaç için düşünülenden daha fazla etkiye sahip olduğunu buldu.

     -Araştırmacılar, ilacı alan kişilerin sadece kardiyovasküler nedenlerden değil, tüm nedenlerden daha düşük oranda öldüğünü keşfetti.

    –Yale Tıp Fakültesi’nden Prof. Harlan Krumholz: “Semaglutide’in başlangıçta hayal ettiğimizin çok ötesinde faydaları var. Sadece kalp krizlerini önlemek değil. Bunlar sağlık geliştiricileridir. İnsanların sağlıklarını bu şekilde iyileştirmenin aslında yaşlanma sürecini yavaşlatması beni şaşırtmaz.”

Çalışmalar, aşırı kilolu veya obez olan ve kardiyovasküler hastalığı olan ancak diyabeti olmayan 45 yaş ve üzeri 17.604 kişiyi inceleyen ABD’deki Select denemesinden üretilmiştir. Semaglutid veya plasebo aldılar ve üç yıldan uzun süre takip edildiler.

Çalışma sırasında toplam 833 katılımcı öldü, bunların %58’i kardiyovasküler nedenlerle ve %42’si başka nedenlerle ilişkiliydi ve bu son grupta en yaygın ölüm nedeni enfeksiyonlardı.

En önemlisi, semaglutid alanların plasebo grubundakilere kıyasla enfeksiyonlardan ölme olasılıkları daha düşüktü ve aynı zamanda olumsuz kardiyovasküler sonuçlar riskini de sürekli olarak azalttı, bulundu.

    –Harvard profesörü ve çalışmalardan birinin baş yazarı Benjamin Scirica: “Kardiyovasküler olmayan ölümlerde ve özellikle enfeksiyon kaynaklı ölümlerde görülen güçlü azalma şaşırtıcıydı. Bu bulgular, aşırı kilo ve obezitenin semaglutid gibi tedavilerle değiştirilebilen birçok etiyolojiye bağlı ölüm riskini artırdığını destekliyor.”

 

kilo verme ilaçlarının 'yaşlanma sürecini yavaşlattığı
kilo verme ilaçlarının ‘yaşlanma sürecini yavaşlattığı

About The Author

Bir yanıt yazın