Apple Intelligence geliyor. iPhone'unuz için anlamı şu

Apple Intelligence geliyor. iPhone'unuz için anlamı şu

Apple, iOS 18’deki bir dizi yapay zeka özelliğinin parçası olarak Siri’nin ChatGPT destekli bir sürümünü piyasaya sürmek üzere.

Bu, telefonunuzu kullanma şeklinizi değiştirecek mi ve gizliliğinizi nasıl etkileyecek?

Apple Intelligence geliyor. 

   –Yapay zeka (AI) yakında iPhone’unuza geliyor ve Apple’a göre cihazınızı kullanma şeklinizi dönüştürecek.

” Apple Intelligence ” marka adı altında piyasaya sürülen iPhone üreticisinin AI araçları arasında ChatGPT sahibi OpenAI ile ortaklıkla desteklenen sesli asistanı Siri’nin turbo şarjlı bir versiyonu yer alıyor .

Apple, yapay zekayı piyasaya süren ilk akıllı telefon üreticisi değil. Teknoloji , Google’ın en son Pixel’i ve Samsung’un Galaxy serisi de dahil olmak üzere akıllı telefonlarda halihazırda mevcut .

    -Ancak AI’nın ihtiyaç duyduğu muazzam miktardaki veri, veri gizliliği konusunda endişelere yol açıyor. Apple, itibarını gizlilik üzerine kurdu – reklamında ” Gizlilik. Bu iPhone ” yazıyor – bu yüzden firmanın farklı olduğunu iddia ettiği bir alan burası.

Apple Intelligence nedir ve ne zaman kullanıma sunulacak?

Apple Intelligence, iPhone üreticisinin yapay zeka yeteneklerinin genel adıdır ve iOS 18 yazılım güncellemesiyle birlikte gelen ChatGPT-4o entegrasyonunu da içerir.

   -iOS 18’in ilk sürümü, Apple’ın iPhone 16 modelleriyle birlikte Eylül ayında piyasaya sürülecek; ancak yapay zeka özellikleri daha sonra, Ekim ortası veya sonunda yayınlanması beklenen iOS 18.1 güncellemesiyle birlikte gelecek..

   -Beta sürümünde kullanıma sunulan ilk iOS 18.1 Apple Intelligence özellikleri arasında yeni yazma araçları, Mesajlar uygulamasında önerilen yanıtlar, e-posta özetleme ve telefon görüşmesi transkripsiyonu yer alıyor.

   -Bu yılın ilerleyen zamanlarında veya 2025’in başlarında gelecek diğer özellikler arasında Image Playground (uygulamalar içinde kendi animasyonlu görsellerinizi oluşturma yeteneği) ve Genmoji adı verilen özel emojiler yer alıyor.

   -Bu arada, Apple’ın sohbet robotu Siri’ye yönelik merakla beklenen yapay zeka geliştirmeleri arasında ChatGPT entegrasyonu, daha zengin dil anlayışı ve bireysel uygulamalarla daha derin entegrasyon yer alıyor.

Siri ayrıca, metne daha iyi yanıt vermek için takviminizi, fotoğraflarınızı ve mesajlarınızı görüntüleyebilecek – örneğin, Apple’a göre annenizin uçağının ne zaman ineceğini sorabilirsiniz ve Siri bunu son mesajlara ve e-postalara göre anlayabilir.

Apple Intelligence tüm dünyada kullanıma sunulacak ancak düzenleyici endişeler nedeniyle özelliklerin AB ve Çin’de önemli ölçüde gecikmesi bekleniyor.

   -AI güçlü donanım gerektirir, bu nedenle özellikler eski cihazlarla uyumlu olmayacaktır. Apple’a göre, tam aralığa erişmek için iPhone 15 veya daha yenisine veya M1 veya M2 çip kullanan bir Apple cihazına ihtiyacınız olacak.

iPhone kullanımım nasıl değişecek?

Özellikler yavaş yavaş kullanıma sunulacak, bu nedenle anında değişiklik köklü olmayacak.

   -Ancak, Apple Intelligence’ı etkinleştirdiğinizde etkileşimlerinizin daha kişiselleştiğini ve görevlerin daha hızlı hale geldiğini fark etmelisiniz.

Örneğin, hareket halindeyken e-posta yazmak için özetleme araçlarını kullanabilirsiniz ve ilk kez telefon görüşmelerini kaydetme ve yazıya dökme fırsatına sahip olursunuz – tabii ki diğer arayanın izniyle.

    –Yapay zeka bülteni Mindstream’in kurucu ortağı Adam Biddlecombe: “Günlük görevleri yerine getirmek daha kolay ve daha keyifli olacak” diyor.

ChatGPT gibi, Apple’ın akıllı asistanı da bağlamsal yanıtlar sağlama, yani önceki bir Siri konuşmasının konusunu hatırlama becerisini geliştirecek. Gizlilik konusunda, Siri simgesinin etrafındaki yeni bir görsel gösterge, sizi dinlediğinde bunu size bildirecek.

Ancak, herhangi bir yeni ve parlak teknoloji gibi, Apple’ın AI’sının da piyasaya sürüldüğünde biraz sorunlu olabileceğini belirtmekte fayda var.

AI modellerinin çalışması için verilere ihtiyaç vardır ve teknoloji iyileşirken, Apple’ın CEO’su Tim Cook bile Apple Intelligence’ın halüsinasyon görmeyeceğinden “yüzde 100 emin olmadığını” itiraf ediyor .

Yakın zamanda verdiği bir röportajda, “Çok yüksek kalitede olacağından eminim,” dedi. “Ancak dürüst olmak gerekirse, bunun yüzde 100’den az olduğunu söyleyebilirim. Asla yüzde 100 olduğunu iddia etmem.”

Dolayısıyla, chatbot’ların doğruluğuna tam olarak güvenmiyorsanız, annenizin uçağının ne zaman ineceğini doğrulamak için havayolunun web sitesini iki kez kontrol etmek isteyebilirsiniz.

iPhone’umdaki ChatGPT, ChatGTP uygulamasını kullanmaktan nasıl farklı?

Apple, ChatGPT’yi bir yedek olarak ve kendi yönetemediği özellikleri desteklemek için kullanacak.

   -Siri’ye bu soruyu soracaksınız, ancak Apple’ın chatbot’u daha karmaşık istekleri yanıtlayamıyorsa, bayrağı ChatGPT’ye devredecek.

Aynısı metin oluşturmak ve görseller oluşturmak için de geçerlidir için de geçerlidir .

   -Apple Intelligence bu yetenekleri sunarken, ChatGPT mektup yazabilir ve sıfırdan resim oluşturabilir, Apple henüz bu konuda çok iyi değil.

   –Danışmanlık firması GRC International Group’ta AI grup başkanı olan Camden Woollven, uygulama ile iPhone’unuzdaki ChatGPT arasındaki temel farkın verilerinizin nasıl işlendiği olduğunu söylüyor: “ChatGPT’yi doğrudan kullandığınızda, sorgularınız doğrudan OpenAI’nin sunucularına gider; aracı yoktur.”

Ancak Siri’nin ChatGPT entegrasyonunu kullandığınızda Apple’ın “gizliliğe odaklı bir aracı” gibi davrandığını söylüyor.

 

Siri, isteğinizi doğrudan cihazınızda işlemeye çalışır ve bunu başaramazsa, bazı verileri Apple’ın sunucularına gönderir, ancak bu verileri şifrelenmiş ve anonimleştirilmiş bir biçimde gönderir” diye açıklıyor.

Hem cihazınız hem de Apple sunucuları isteği karşılayamıyorsa, Siri ChatGPT’ye ulaşır.

    –Woollven, “Ancak o zaman bile, isteğiniz önce Apple’a gider, anonimleştirilir ve şifrelenir ve ancak ondan sonra OpenAI’ye gider,” diyor. “Bu yüzden Siri ile verileriniz, ChatGPT’yi doğrudan kullanırken elde edemediğiniz ekstra bir gizlilik koruma katmanına sahip olur.”

Kullanıcılar, bir hesap oluşturmadan GPT-4o destekli Siri’ye ücretsiz erişebilirken, ChatGPT aboneleri hesaplarını bağlayarak daha yüksek mesaj limiti ve gerçek zamanlı video ile ChatGPT ile iletişim kurmayı sağlayan yeni ses modu gibi geliştirmelere erişim olanağı gibi ücretli özelliklere erişebilirler.

Konuşmalarım herhangi bir yerde izleniyor veya saklanıyor mu, eğer öyleyse kim tarafından?

Apple, ChatGPT’ye erişen kullanıcılar için gizlilik korumalarının yerleşik olduğunu söylüyor.

İşlemlerin çoğu cihazınızda gerçekleşecek, bu nedenle veriler iPhone’unuzdan asla ayrılmayacak.

   -IP adresiniz gizlenmiştir ve OpenAI istekleri depolamayacaktır. ChatGPT’nin veri kullanım politikaları, hesaplarını bağlamayı seçen kullanıcılar için geçerlidir.

   Bulut gerektiren daha karmaşık sorgular için Apple, verilerinizi sunucularına veya ChatGPT’ye göndermeden önce uçtan uca anonimleştireceğini ve şifreleyeceğini söylüyor.

    –Woollven: “Bu, Apple veya OpenAI’nin bile isteklerinizin içeriğini görememesi gerektiği, yalnızca şifrelenmiş, anonimleştirilmiş sürümü görebilmesi gerektiği anlamına geliyor” diyor.

   –Ancak, Woollven, yeterince spesifikse, anonimleştirilmiş verilerin bile bazen size geri bağlanabileceği konusunda uyarıyor: “Bu nedenle Apple, konuşmalarınızı doğrudan sizinle bağlantılı bir şekilde depolamasa da, çok spesifik bir sorgunun potansiyel olarak sizinle ilişkilendirilme riski hala var.”

Daha geniş bir açıdan bakıldığında, cihazınız dışında işlenmesi gereken tüm Apple Intelligence istekleri , verilerinizi harici kaynaklardan koruduğunu iddia eden firmanın kendi özel bulutu Private Cloud Compute’a gidecek .

Apple, verilerinizi ne zaman kullandığı konusunda şeffaf olacağını söylüyor. Apple Intelligence Report adlı cihazınız hakkında ayrıntılı bir rapor sunacak ve Siri isteklerinizin her birinin nasıl işlendiğini gösterecek, böylece hangi verilerin kullanıldığını ve nereye gittiğini kendiniz görebileceksiniz.

Bununla birlikte, AI’nın çalışması için çok miktarda bilgiye ihtiyaç vardır ve bu özellikleri desteklemek için Apple’ın daha fazla verinize erişmesi gerekir. Moore, “Apple mesajlarınızı okuyabilecek, takviminizi izleyebilecek, Haritalarınızı ve konumunuzu takip edebilecek, telefon görüşmelerinizi kaydedebilecek, fotoğraflarınızı görüntüleyebilecek ve diğer kişisel bilgilerinizi anlayabilecektir” diyor.

Bundan emin değilim. Vazgeçebilir miyim?

Evet, Ayarlar’da Apple Intelligence’ı açmanız gerekir. Dolayısıyla, veri gizliliği konusunda endişeli olsanız da veya bu özelliklerin doğruluğu veya kullanışlılığı konusunda şüpheci olsanız da, bunları kullanmak zorunda değilsiniz.

Apple Intelligence geliyor. iPhone'unuz için anlamı şu
Apple Intelligence geliyor. iPhone’unuz için anlamı şu

About The Author

Bir yanıt yazın