Manuka balı, ön çalışmalarda meme kanseri hücrelerinin büyümesini %84 oranında azaltıyor

Manuka balı, ön çalışmalarda meme kanseri hücrelerinin büyümesini %84 oranında azaltıyor

Manuka balı, ön çalışmalarda meme kanseri hücrelerinin büyümesini %84 oranında azaltıyor

Mānuka ağacının nektarından üretilen Manuka balı, güçlü kanser önleyici özelliklere sahiptir.

Ön çalışmalara göre, Manuka balı sağlıklı hücrelere zarar vermeden veya büyük yan etkilere neden olmadan meme kanseri hücre büyümesini %84 oranında azalttı.

Bulgular, doğal, toksik olmayan bir tamamlayıcı veya potansiyel olarak tek başına bir antikanser tedavisi geliştirmenin kapısını açıyor.

Nutrasötikler – dürüst olalım, pazarlama konuşması gibi kokan ‘besin’ ve ‘ilaç’ kelimelerinin birleşimi – besin değeri sağlamanın yanı sıra sağlık iyileştirici özelliklere de sahip ürünlerdir. Ginseng, yeşil çay , Echinacea ve omega-3 yaygın örneklerdir.

Aynısı, Yeni Zelanda ve güneydoğu Avustralya’ya özgü bir çay ağacı türü olan mānuka’yı tozlaştıran bal arıları tarafından toplanan nektardan üretilen Manuka balı için de geçerlidir.

Manuka balının, diğer bal türlerinden farklı olan özel bileşiminden kaynaklandığı düşünülen antibakteriyel , antioksidan ve iyileştirici özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir .

Şimdi, UCLA’daki araştırmacılar tarafından yapılan ön çalışmalar, bu nutrasötiğin meme kanserinin önlenmesinde ve tedavisinde yardımcı olabileceğini bulmuştur.

UCLA David Geffen Tıp Fakültesi’nde yardımcı doçent ve çalışmanın baş yazarı olan Dr. Diana Márquez-Garbán, “Bulgular, geleneksel kemoterapiye doğal, daha az toksik bir alternatifin geliştirilmesi için umut sağlıyor.. Kanser tedavisinde doğal bileşiklerin faydalarını tam olarak anlamak için daha fazla araştırma gerekli olsa da, bu çalışma bu alanda daha fazla araştırma için güçlü bir temel oluşturuyor.”

Östrojen reseptörü (ER) pozitif meme kanseri teşhisi konan kişilerde (meme kanseri teşhisi konan kişilerin yaklaşık %60 ila %70’i) kanser hücreleri, büyümek için östrojen hormonunu kullanmalarına izin veren reseptörlere sahiptir.

Anti-östrojen veya endokrin tedavi ile tedavi çoğu hastada tümör büyümesini engelleyebilse de, bazıları tedaviye direnç gösterir ve genellikle potansiyel olarak toksik kemoterapiyi tek alternatif olarak bırakır.

Araştırmacılar ilk olarak laboratuvarda en yaygın meme kanseri türlerinden biri olan ER pozitif ve üçlü negatif meme kanseri hücrelerini büyüttüler.

-Manuka balı veya kurutulmuş Manuka balı tozu ile tedavi edilen ER pozitif hücrelerde, kontrollerle tedavi edilenlere kıyasla kanser hücresi çoğalmasında önemli bir doz bağımlı inhibisyon gözlemlediler. Üçlü negatif hücreler için antitümör etkisi daha mütevazıydı.

Manuka balı, yaygın olarak anti-östrojen tedavisi olarak kullanılan bir ilaç olan tamoksifen ile birleştirildiğinde, ER pozitif hücre çoğalması belirgin şekilde baskılandı ve her iki tedavinin tek başına uygulanmasından önemli ölçüde daha azdı.

-Hücreleri daha yakından inceleyen araştırmacılar, balın tümörlerdeki kan östrojen seviyelerinde ve östrojen reseptörlerinde azalmaya neden olduğunu ve tümör hücrelerinde apoptozu veya hücre ölümünü tetikleyerek kanser ilerlemesini daha da engellediğini buldular.

MEME KANSERİNİN GİZLİ DÜNYASI: KEŞKE BİLSEYDİM DEDİĞİM 17 ŞAŞIRTICI ŞEY

Daha sonra hayvan modellerinde Manuka balını test etmeye geçtiler.

-İnsan ER pozitif meme kanseri hücreleri implante edilmiş ve tümör geliştirmiş farelere oral yoldan Manuka balı verildi.

Bal ile tedavi edilen farelerde kontrollerle karşılaştırıldığında tümör büyümesinin önemli ölçüde baskılandığı görüldü.

Genel olarak, sağlıklı hücreleri etkilemeden yerleşik bir insan meme kanseri tümörünün büyümesini ve ilerlemesini %84 oranında engelledi.

     -Araştırmacılar, “Bu bulgular, hormon reseptörü pozitif meme kanserlerine karşı önemli antitümör aktivitesi ve seçiciliği olan Manuka balı gibi doğal bileşiklerin, daha az seçici yan etkilere sahip sitotoksik antikanser ilaçlarına bir takviye veya potansiyel alternatif olarak daha fazla geliştirilebileceğini gösteriyor” sonucuna vardılar.

KANSERİ ÖNLEMEK İÇİN BASİT, UYGULANABİLİR, GÜNLÜK ŞEYLER


Çalışma Nutrients dergisinde yayımlandı . Kaynak: UCLA Health

Manuka balı, ön çalışmalarda meme kanseri hücrelerinin büyümesini %84 oranında azaltıyor
Manuka balı, ön çalışmalarda meme kanseri hücrelerinin büyümesini %84 oranında azaltıyor

About The Author

Bir yanıt yazın