USAF'ın Quicksink silahı bir gemiyi saniyeler içinde ikiye böldü

USAF'ın Quicksink silahı bir gemiyi saniyeler içinde ikiye böldü

USAF’ın Quicksink silahı bir gemiyi saniyeler içinde ikiye böldü

ABD Hava Kuvvetleri, ucuz bir bombayı hassas bir gemi savar füzesine dönüştüren ve adına yakışır şekilde muhteşem bir şekilde hareket eden yeni Quicksink silahını tanıtmak için bir geminin ikiye bölündüğü videoyu yayınladı.

 

Modern silah sistemleri inanılmaz derecede etkilidir ve tek bir küçük savaş başlığının bir zamanlar halı bombalama saldırısı veya ağır topçu ateşi gerektirecek küçük bir hedefi yok etme yeteneği vardır.

Ne yazık ki, aynı zamanda pahalıdırlar ve mevcut jeopolitik durum büyük ölçekli eşler arası yakın eşler arası çatışmalara geri dönüşü önerdiğinden, stoklanması daha kolay olan daha ucuz alternatifler daha çekici hale gelmiştir.

 

Bunun bir örneği gemi karşıtı silahlardır.

Bunun için en uygun silah, hedefe 96,8 lb (43,9 kg) yüksek patlayıcı PBXN-103 gönderebilen ve omurgasının altında patlayarak geminin sırtını kırarak onu yok edebilen ABD Tip 46 torpido gibi bir torpidodur.

Ne yazık ki birkaç sorun var.

-Birincisi, tip 46’nın atış başına maliyeti 1,2 milyon ABD doları.

-İkincisi, bir tanesini ateşlemek saldıran denizaltının varlığını ele veriyor.

-Sonra, en hızlı denizaltının bile geniş bir alandaki hedefleri engelleme yeteneğinin sınırlı olması gerçeği var.

ABD ve müttefikleri, devasa Hint-Pasifik bölgesinde barışı koruma sorunuyla karşı karşıyayken, ideal çözüm uzun mesafelerde hızla konuşlandırılabilen ve bir kol ve bir bacağa mal olmayan bir silah olurdu. Bu, ABD Hava Kuvvetleri tarafından teslim edilebilecek bir gemi savar silahı anlamına gelir.

-Florida’daki Eglin Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı Mühimmat Müdürlüğü tarafından geliştirilen Quicksink, hem savaş uçakları hem de bombardıman uçakları tarafından taşınacak şekilde tasarlanmıştır.

Temelde, bombaya kanat profili ve bir güdüm sistemi kazandırmak için bombaya bağlanan bir kit sağlayarak aptal demir bombaları akıllı mühimmatlara dönüştüren JDAM sisteminin bir çeşididir.

Quicksink, deniz mayınlarını hassas yerlere ulaştırmak için kullanılan bir türe benzer, ancak bu, bombanın burnuna bağlanan ve sabit veya hareket eden yüzey gemilerine sıfırlanmasını sağlayan bir lazer sensörüne sahiptir.

Quicksink'in diyagramı
Quicksink’in diyagramı
ABD Hava Kuvvetleri

Mevcut teknolojiye dayalı modüler, açık mimarili bir tasarım kullanan Quicksink, mermi başına yalnızca 300.000 ABD doları maliyetle bir torpidonun öldürücülüğünü sunabilir.

-Bir gizli avcı uçağı veya bombardıman uçağı kullanarak bunu bir uzaktan silah olarak sunarak, herhangi bir denizaltının yapabileceğinden daha büyük bir menzilde daha fazla hedefi vurabilir.

Bazılarının işaret ettiği bir dezavantaj, bir süzülme bombası olarak Quicksink’in yalnızca 40 nm (46 mil, 74 km) uçuş menziline sahip olması ve bunun saldıran uçağı uçaksavar savunmalarına karşı savunmasız hale getirmesidir.

-Ancak Quicksink, yüksek hız ve irtifada uçan gizli uçaklardan atılmak üzere tasarlanmıştır. Daha da önemlisi, hedeflenen hedefleri kaçak mal taşıyabilen veya bir savaş gemisinin savunmalarına sahip olmayacak şekilde gizlenmiş füze platformları gibi davranan refakatsiz gemilerdir.

Temmuz ayında Meksika Körfezi’ndeki RIMPAC SINKEX sırasında bir B-1 bombardıman uçağı hurdaya çıkarılan MV Monarch Countess’i bir Quicksink mühimmatıyla batırdı ve bize yukarıdaki dikkat çekici görüntüleri getirdi.

Quicksink’in ilk kez gösterilmesi bu değildi, ancak tatbikatta diğer gemi savar silahlara karşı ve Avustralya, Malezya, Hollanda, Kore Cumhuriyeti ve ABD Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri’nden katılımcılarla işbirliği içinde test edildi.

Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı Mühimmat Müdürlüğü Müdürü Albay Matthew Caspers: “Bu teknolojinin geliştirilmesi, ABD’nin çıkarlarını savunabilmesini, hareket özgürlüğünü koruyabilmesini ve geniş deniz alanlarında inisiyatifi ele geçirebilmesini sağlayacak teknolojik üstünlüğün sağlanmasına yardımcı oluyor” .

Kaynak: AFRL

USAF'ın Quicksink silahı bir gemiyi saniyeler içinde ikiye böldü
USAF’ın Quicksink silahı bir gemiyi saniyeler içinde ikiye böldü

Quicksink kiti “aptal” bombaları gemi muhriplerine dönüştürüyor

Quicksink 2.000 poundluk GBU-31 Ortak Doğrudan Saldırı Mühimmatı
Quicksink 2.000 poundluk GBU-31 Ortak Doğrudan Saldırı Mühimmatı
ABD Hava Kuvvetleri fotoğrafı/1. Teğmen Lindsey Heflin

ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL), havadan atılan bombaların, maliyetin çok daha az bir kısmına, denizaltından fırlatılan bir torpidonun etkinliğiyle gemileri batırma yeteneğini gösterdi. 28 Nisan’da, bir F-15E Strike Eagle avcı uçağı, Meksika Körfezi’nde tam ölçekli bir gemiyi, tek bir 2.000 lb (907 kg) “Quicksink” GBU-31 Ortak Doğrudan Saldırı Mühimmatı (JDAM) kullanarak batırdı.

Gemilere bombalarla saldırmak yeni bir şey değil. 1921’de, ABD Ordusu Tuğgeneral Billy Mitchell, ele geçirilen bir Alman savaş gemisini batıran bir test bombardıman uçağı saldırısı düzenlediğinde deniz savaşında bir devrim başlattı. Ancak, özellikle çift gövdeli ve su geçirmez bölmeleri olan büyük bir gemiyi batırmak, sadece güverteye patlayıcılar atmak değil, aynı zamanda yükü tek bir atışla en fazla hasarı verebileceği yere yerleştirmektir..

Bu, tercih edilen gemi karşıtı silahın, hedefe 96,8 lb (43,9 kg) yüksek patlayıcı PBXN-103 fırlatabilen ABD Tip 46 gibi denizaltından fırlatılan ağır bir torpido olmasının nedenidir.

İdeal olarak, ölümcül nokta, gövdeden biraz uzakta olsa da, omurganın hemen altındaki bir noktadır. Torpido buraya ulaştığında, manyetik, zamanlayıcı veya uzaktan kumandalı bir patlayıcı yükü ateşler ve geminin sırtını kıran ve onu dibe gönderen bir şok dalgası üretir.

F-15E ile QUICKSINK
Quicksink’li F-15E kalkış yapıyor
ABD Hava Kuvvetleri fotoğrafı/1. Teğmen Lindsey Heflin

Olumsuz tarafı, denizaltıların her zaman kısa sürede hazır olmaması ve her teneke balığın atış başına 1,2 milyon ABD doları gibi ayıklatıcı bir maliyete sahip olmasıdır.

Alternatif olarak, AFRL ve Eglin Hava Kuvvetleri Üssü’nün Entegre Test Ekibi, JDAM sistemine dayalı potansiyel olarak daha uygun maliyetli ve esnek bir alternatifi test etmek için Quicksink Ortak Yetenek Teknolojisi Gösterimi’ni (JCTD) kurdu.

Basitçe söylemek gerekirse, bir JDAM, güdümsüz “aptal” bir yerçekimi bombasını güdümlü hassas mühimmat haline getiren bir kittir. Bombanın ana gövdesinin etrafında dönen bir yaka ve GPS ve eylemsiz bir güdüm sistemi kullanan bir kuyruk ünitesinden oluşur.

Quicksink için JDAM paketi, mermi başına yalnızca 300.000 $ maliyetle bir hedef gemiyi batırmak için gereken hassasiyeti sağlamak üzere yeni bir arayıcı ünite ve Weapon Open Systems Architecture (WOSA) ile değiştirildi. Ayrıca sistem, bir denizaltının aynı zaman diliminde başarabileceğinden çok daha büyük bir alanda sabit veya hareketli hedeflere karşı daha fazla vuruş yapılmasına olanak tanıyacaktır.

-JCTD için OUSD(R&E) denetim yöneticisi Gerry Tighe: “Bu teknolojinin geliştirilmesi, ABD’nin teknolojik üstünlüğünü sürdürmek ve tanımlanmış ulusal güvenlik zorluklarını ele almak için kritik öneme sahiptir.. Bu başarılı gösteri önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor.”

Aşağıdaki video Quicksink’in çalışmasını gösteriyor.

Kaynak: AFRL

 

About The Author

Bir yanıt yazın