Uyku, Öğrenmeyi Mümkün Kılmak İçin Nöronları Sıfırlar

Uyku, Öğrenmeyi Mümkün Kılmak İçin Nöronları Sıfırlar

Uyku sırasında beyin, hipokampüsteki belirli nöronları susturarak hafızayı sıfırlar ve aşırı yüklenmeden sürekli öğrenmeye olanak tanır.

 

Uyku, Öğrenmeyi Mümkün Kılmak İçin Nöronları Sıfırlar

Özet: Uyku sırasında beyin, hipokampüsteki belirli nöronları susturarak hafızayı sıfırlar ve aşırı yüklenmeden sürekli öğrenmeye olanak tanır. Hafızanın sağlamlaştırılması için kritik öneme sahip olan bu süreç, özellikle hafıza devrelerini sıfırlamaya yardımcı olan CA2 olmak üzere hipokampüsün farklı bölgelerini içerir.

Araştırmacılar bu mekanizmanın hafızayı geliştirmek veya potansiyel olarak travmatik anıları silmek için kullanılabileceğine inanıyor. Çalışma, uykunun bilişsel işlevi ve hafızayı korumak için neden hayati önem taşıdığına dair fikir veriyor.

Önemli Bilgiler :

  • Hafızanın pekişmesi uyku sırasında gerçekleşir ve belirli nöronlar yeniden ayarlanır.
  • Hipokampüsün CA2 bölgesi, nöronların yeniden başlatılması için sessizleştirilmesinde önemli bir rol oynuyor.
  • Bu mekanizmanın hafızayı güçlendirmek veya travmatik anıları silmek için kullanılması hedeflenebilir.

Kaynak: Cornell Üniversitesi

Herkes iyi bir gece uykusunun enerji kazandırdığını bilirken, Cornell Üniversitesi’nin yeni bir araştırması bunun bir başka hayati işlevi, hafızayı da sıfırladığını buldu.

Yeni şeyler öğrenmek veya deneyimlemek, beynin hafıza için hayati önem taşıyan bir bölgesi olan hipokampüsteki nöronları harekete geçirir. Daha sonra, uyurken, aynı nöronlar aynı aktivite modelini tekrarlar, bu da beynin bu anıları daha sonra korteks adı verilen geniş bir alanda depolamasının yoludur.

Peki, nöronlarımızın tamamını tüketmeden, ömür boyu yeni şeyler öğrenmeye nasıl devam edebiliyoruz?

Science dergisinde 15 Ağustos TSİ 18:00’a kadar yayınlanması yasak olan  ” Uyku Sırasında Hafızanın Yeniden Aktifleşmesini Dengeleyen Bir Hipokampal Devre Mekanizması ” adlı yeni bir araştırma , derin uyku sırasında belirli zamanlarda hipokampüsün belirli kısımlarının sessizleştiğini ve bu nöronların sıfırlanmasını sağladığını buldu.

Nörobiyoloji ve davranış alanında yardımcı doçent ve makalenin ilgili yazarı Azahara Oliva: “Bu mekanizma, beynin ertesi gün yeni öğrenme için aynı kaynakları, aynı nöronları tekrar kullanmasına olanak tanıyabilir” .

Hipokampüs üç bölgeye ayrılmıştır: CA1, CA2 ve CA3. CA1 ve CA3, zaman ve mekanla ilgili anıları kodlamada rol oynar ve iyi çalışılmıştır; mevcut çalışmada, uyku sırasında hipokampüsün susturulması ve sıfırlanmasının  nedeninin CA2 olduğu bulunmuştur.

Araştırmacılar, farelerin hipokampüslerine elektrotlar yerleştirdiler ve bu da öğrenme ve uyku sırasında nöronal aktiviteyi kaydetmelerine olanak sağladı.

Bu şekilde, uyku sırasında CA1 ve CA3 bölgelerindeki nöronların gün içinde öğrenme sırasında gelişen aynı nöronal örüntüleri yeniden ürettiğini gözlemleyebildiler. Ancak araştırmacılar, beynin nöronları aşırı yüklemeden veya tükenmeden her gün öğrenmeye nasıl devam ettiğini bilmek istediler.

Oliva: “Uyku sırasında her şeyin sessizleştiği başka hipokampal durumlar olduğunu fark ettik. Çok aktif olan CA1 ve CA3 bölgeleri aniden sessizleşti. Bu, hafızanın sıfırlanması ve bu durum orta bölge CA2 tarafından üretiliyor.”

Piramidal nöronlar adı verilen hücrelerin, öğrenme gibi işlevsel amaçlar için önemli olan aktif nöronlar olduğu düşünülmektedir. İnternöronlar adı verilen başka bir hücre türünün farklı alt tipleri vardır.

Araştırmacılar, beynin bu iki tip ara nöron tarafından düzenlenen paralel devrelere sahip olduğunu keşfettiler; biri hafızayı düzenliyor, diğeri ise hafızanın yeniden ayarlanmasını sağlıyor.

Araştırmacılar artık hafıza güçlendirme mekanizmalarıyla oynayarak hafızayı güçlendirecek araçlara sahip olduklarına inanıyorlar; bu araçlar, Alzheimer hastalığı gibi hafıza işlevleri zayıfladığında uygulanabilir.

Daha da önemlisi, olumsuz veya travmatik anıları silmenin yollarını keşfetmeye yönelik kanıtlara da sahipler ve bu da travma sonrası stres bozukluğu gibi durumların tedavisine yardımcı olabilir.

Sonuç, tüm hayvanların sadece hafızayı düzeltmek için değil, aynı zamanda beyni sıfırlamak ve uyanık saatlerde çalışmasını sağlamak için neden uykuya ihtiyaç duyduğunu açıklamaya yardımcı oluyor.

Oliva: “Hafızanın dinamik bir süreç olduğunu gösteriyoruz” .

 

Uyku, Öğrenmeyi Mümkün Kılmak İçin Nöronları Sıfırlar
Uyku, Öğrenmeyi Mümkün Kılmak İçin Nöronları Sıfırlar

About The Author

Bir yanıt yazın